Šri Lanka - Najbolja kombinacija plaža i kulture

Zašto se odlučiti baš za putovanje Šri Lanku kao daleku destinaciju na kojoj ćete provesti svoj dugo i željno očekivani odmor? Ako pripadate delu populacije koja voli i da istražuje, da uči i upoznaje kulturu tradiciju, običaje i to sve na jedan krajnje avanturistički način, ali i da ,,napuni baterije’’ na plaži uz pogled koji se gubi na horizontu gde se spajaju okean i nebo, uz osvežavajuće koktele ispod neke palme, onda je Šri Lanka ubedljivo najbolji izbor.

Putovanje na Šri Lanku kombinuje sve navedeno u jednom optimalnom miksu tako da će vam ovo putovanje zadovoljiti sve potrebe i očekivanja. Šri Lanka je budistička zemlja i njeni nasmejani, vedri stanovnici će vrlo brzo preneti tu osvoju opuštajuću pozitivnu energiju i mirnoću, iako će vas verovatno u početku sve to nervirati dok se ne naviknete. Kada spoznate njihovu životnu filozofiju i lakoću postojanja, dvonedeljno putovanje će vas navesti da razmislite, ali i da uvedete neke promene u svoju svakodnevnu životnu rutinu. Da počnete redovno da pijete čaj npr. ili da počnete da meditirate, ili možda da ajurvedu uvedete kao aternativnu metodu kojom tretirate neka svoja stanja koja ste do sada lečili. Čak iako se desi ništa od toga što će u početku biti vidljivo, nesumnjivo ćete naučiti da pronađete mir u sebi i da se na to mesto vraćate, bar kad se sećate ovog putovanja. A to je dovoljno.

Upoznaćete brojne spomenike kulture koje je UNESCO uvrstio u svetsku baštinu i ostati njima fascinirani, njihovom lepotom, očuvanošću jer se sa velikim poštovanjem i pažnjom prema njima odnosi. Lavlja stena u Sigiriji, Statue Bude u hramovima u pećinama Dambule, Zlatni hram, Hram Budinog zuba, Kraljevska botanička bašta i vrtovi. Kulturu podržavanja života ćete prepoznati i u velikom broju azila za životinje, slonove i kornjače

Malo je poznata činjenica da je jedan od najpoznatijih pisaca naučne fantastike, tvorac scenarija za čuveni film Stenlija Kjubrika, Odiseja u Svemiru 2001, Ser Artur Klark živeo više od pola veka, u drugoj polovini svog života upravo u Kolombu na Šri Lanki. Bio je pasionirani ronilac, istraživač morskih dubina, isto kao i istraživač širine svemira. Sama činjenica da je takav vizionar odabrao svoj dom na ovom rajskom ostrvu, može da bude samo dodatni razlog da istražimo zašto je ovo ostrvo posebno i upijemo svim čulima ono što Šri Lanka može da ponudi.

Krilaticu da je ,,Život ipak najlepši na plaži’’ potvrđivate tokom svakog dana svog boravka na južnoj obali, družeći sa sa talasima nepredvidivog Indijskog okeana, možda čak i surfujući ili se samo fotografišući sa surf daskom,  dok ispijate svežu kokosovu vodicu ili možda neki voćni koktel.  Prodavci svežeg kokosa nalaze se na svakom ćošku, ali i na plaži, samo odseku vrh, ubace slamčicu i osveženje je tu, a ovaj sok je izuzetno zdrav i preporučuje se jedan kokos na dan – kao kod nas jedna jabuka na dan za zdrav život. Ajurvedske masaže i tretmani, sveža hrana iz okeana, jako, ali blagotvorno Sunce(uz adekvatan zaštitni faktor), zlatno-žuti pesak, visoka vlažnost vazduha, učiniće da se sa ovog dalekog putovanja vratite potpuno  osveženi, ispunjeni i nasmejani.

A to vam je bio cilj, zar ne?

Jelena Jovic