5 TOP mesta za fotografisanje u Maroku

Maroko je raj za fotografe  i one koji se tako osećaju, pre svega kao zemlja kontrasta, intenzivnih boja, očaravajuće prirode, veličanstvenih građevina, temperamentih ljudi. Kada odete na putovanje u Maroko, kući se jednostavno ne možete vratiti, a da ne donesete uspomene upakovane u kadrove sa vaših fotoaparata, kamera ili mobilnih telefona. Čak  i ako vam fotografisanje nije u fokusu na putovanjima, sve ono što ćete videti i osetiti , neizbežno će biti inspiracija da sačuvate od zaborava jer će svako prelistavnje pravih ili virtuelnih albuma,  evocirati uspomene na ovu čarobnu zemlju.

Izbor najfotogeničnijih lokaliteta je izuzetno težak, a mi bismo vam svakako preporučili da obratite pažnju na sledećih 5:

1.    Plavi grad – Chefchaouen (ili Rabat – Kasbah Oudaia)

Možda i najfotogeničniji grad na Planeti nalazi se na severu Maroka, skriven među padinama planinskog masiva Rif, popularan naročito poslednjih nekoliko godina od kako su se pojavile bajkovite fotografije travel blogera i influensera na  instagamu i pinterestu. U Plavom gradu su svaki ćošak i detalj odličan kadar i nemoguće je napraviti lošu fotografiju jer nećete prestajati da škljocate…Kao u najlepšem snu, sve je plavo - zidovi, vrata, prozori i brojni detalji koji sa ponekim kontrastom u žutoj, beloj ili crvenoj boji još više dolaze do izražaja. Plava boja je zaštitni znak ovog mirnog, bezbednog gradića tek od 30-ih godina prošlog veka, a postoje dva objašnjenja za to. Jedno je da su tu boju uveli Jevreji koji su se  doselili nakon progona iz Španije jer je to sveta boja koja predstavlja konekciju sa Nebeskim kraljestvom, a drugo, prozaičnije, da je to zaštita od komaraca koji navodno plavu boju prepoznaju kao vodenu površinu, pa ih to odbija. Koji god da je razlog, atraktivna plava boja se jednom godišnje obnavlja krečenjem i bojenjem što dopinosi svežim, atraktivnim fotografijama mnogobrojnih posetilaca ovog nestvarnog gradića.

Alternativa za slične atraktivne fotografije jeste Kasbah(vojno utvrđenje) Oudaia u glavnom gradu Rabatu koja je danas i rezidencijalnog tipa, sa istim takvim plavim kućama, ali i dodatnim benefitom – jednim od najlepših vidikovaca na veličanstveni Atlantik. U slučaju da u vašoj poseti izostane Chefchaouen, u Rabatu možete doživeti skoro identično iskustvo.

2.    Marakeš - La Jardine  Majorell 

Poznat kao vrt Yves Sain Laureant-a, sa specifičnom plavom vilom unutar njega, ovaj vrt se smatra jednim od najslikanijih vrtova na svetu. U novom delu Marakeša, u kontrastu sa vrelinom medine i crvenim zidinama i svim crvenim građevinama Marakeša, ovaj vrt je pravo osveženje. Kreirao  ga je francuski slikar orijentalista, Jacques Majorell još 20-ih godina prošlog veka, a poznati kreator spasio od zaborava i učinio poznatim,  izabravši ga 80-ih godina za svoj dom. Fotografije iz ovog vrta među kaktusima i drugim egzotičnim rastinjem, kao i ispred same vile u mažorel plavoj boji sa žutim detaljima, biće sigurno među najživopisnijim fotografijama iz  Maroka.

3.    Kazablanka – džamija Hasana II

Treća najveća džamija na svetu sa minaretom najvišim u islamskom svetu, ova džamija novijeg datuma kao spoj moderne i  tradicionalne arhitekture(završena je 1996. godine)je neizostavno mesto za sjajne fotografije iz Kazablanke, najvećeg marokanskog grada. Lokacijski kao da izvire iz Atlantskog okeana, dominatne belo-zelene boje, sa ogromnim platoom ispred na koji može da stane 80.000 ljudi i kompleksom građevina , mesto je sigurno sa kog ćete poneti brojne fantastične fotografije. Neke od njih će biti i ispred česmi sa specifičnim mozaikom(zellige tehnika). Fotografisanje je dozvoljeno i unutar same džamije, osim ako od oduševljenja prizorima ne zaboravite da fotografišete. To je ujedno i jedina džamija u koju ćete moći da uđete(ako niste muslimanske veroispovesti) u Maroku.

4.    Essaouira luka

Grad vetra, plavih ribarskih čamaca i galebova na samoj obali Atlantika je potpuno drugačiji od svih drugih gradova u Maroku. Često biran od strane magova filmske industrije za lokalitet istorijskih filmova, pružiće vam mogućnost da napravite baš takve, filmske fotografije ili da se bar na njima tako osećate kao da ste npr. protagonisti  Igre Prestola.

5.   Ouzud vodopadi

Ako ste ljubitelj fotografija iz prirode, na ovoj lokaciji možete napraviti fotografije od kojih će vam zastati dah. Vodopadi u kaskadama koji padaju s visine od 110m često ako je sunčan dan, ,,proizvedu’’ prelivanje svetlosti u duginim bojama, a onda u kontrastu sa crvenom bojom zemlje, zelenim stablima maslina, nastaju prizori koji izazivaju radost kojom svi isijavaju. Neke ,,nasrećnije’’ fotografije će nastati upravo ovde. Interesantne i definitivno najsmešnije  će biti i one sa majmunima, naravno za vašim vratom.