Zašto spavati u casas particulares?

Postoji to jedno ostrvo u Karipskom moru, potpuno izolovano od ostalih ostrva i potpuno izolovano od ostatka sveta. Ostrvo gde je vreme stalo tamo neke 1960. godine. Ostrvo gde su ljudi nasmejani, gde se pleše salsa, gde se živi punim plućima, ali polako. To ostrvo se zove Kuba!

Bila bi greška reći da je Kuba jedno ostrvo, ona je arhipelag 4000 ostrva koji joj pripadaju. Energija te zemlje se uvlači pod kožu, u kosu, u um, u pluća. Kuba se ne gleda i ne istražuje, Kuba se živi.

Da biste doživeli i osetili čari ove zemlje morate da upoznate narod. Milioni turista godišnje dolaze da  postanu Kubanci na barem jedan kratak period. I pitam se zašto je toliko lepo biti Kubanac?

Ima li boljeg načina da upoznate nekog od toga da krenete da živite sa njim? Mislim da ne.

Upravo to su casas particulares, život na Kubi, shvatanje onog dubokog i važnog. Prvi put kada rezervišete casa-u  vi ste već na putu da shvatite i upoznate Kubu mnogo bliže nego ostali. Casas particulares  su privatne kuće na Kubi, u kojima domaćini mogu, a i ne moraju da žive. Smeštaj je jednostavan, odiše kubanskom energijom, tradicijom i kulturom.

Domaćini su tu da vam pomognu da shvatite istoriju Kube, da sa vama popiju pravu kubansku kafu. Domaćini su tu da steknete prijatelja i da vašem putovanju na Kubu daju poseban pečat.

Ukoliko rezervišete casa-u na Kubi vi ste već mnogo pomogli vašem domaćinu i kubanskom društvu. Prosečna plata na Kubi je oko 30$ mesečno, da mesečno! Što je nedovoljno za osnovne troškove, ali vašim odsedanjem pomažete da se taj prosek poveća. Rezervisanjem paprenih hotela podržavate državu i vladu, ali ne i onog skromnog, nasmejanog Kubanca.

Šta treba da znate pre nego što rezervišete casa-u:

1. Lokacija - uvek mudro birajte mesto vaše casa-e. Centralna ili Stara Havana su idealne lokacijski jer se sve nalazi blizu vašeg smeštaja.

2. Osnovno znanje španskog jezika - uvek je korisno znati jezik, a i ovako možete da razgovarate sa vašim domaćinom i da mu postavite zanimljiva pitanja.

3. Nemojte jesti jaja par dana pred put J  - zbog nemogućnosti da s lakoćom nabave namirnice uglavnom za doručak spremaju jaja, da vam ne bi dosadila, vi par dana pred put izbegavajte jaja za doručak. Omlet se kaže tortilla.

4. Sobe sa privatnim kupatilom – ali, čak i ako to ne nađete, u redu je, jer su to sve čari Kube.

5. Bez velikih očekivanja - na Kubi nema luksuza, sve je bazično, ušuškano i lepo.

Srećan put!