Gruzija-Jermenija-Kapadokija septembar

cena od
389
EUR ,00
sada od
369
EUR ,00
trajanje
17 dana
Upit
Upit

Magija prirodnih čuda, avanture po prelepim predelima, stari manastiri, spomenici kulture, šarm Tbilisija i Jerevana, predivna šetališta uz more, kupanje, šoping i najukusnija klopa… Vodimo vas na druženje sa ljubaznim i srdačnim lokalnim stanovništvom u zemljama koje su prve na svetu prihvatile hrišćanstvo kao zvaničnu religiju. Obilazimo nestvarne manastirske i crkvene komplekse najstarije na svetu, uklesane u stene, izgrađene na samoj obali jezera, ukopane usred dubokih kanjona i pustinjskih visoravni ili podignutih na najvišim planinskim vrhovima. 


Ruta
Beograd
Istanbul
Batumi
Tbilisi
Jerevan
Batumi
Urgup
Istanbul
Beograd

Prevoz
Autobus
Smeštaj
Hotel, Hostel
Organizator
Jungle Travel d.o.o. Beograd, Srbija
Destinacije
Gruzija, Jermenija, Turska
Kod putovanja
GAT2
Zahtevnost
Pogodno za decu
Ne
Veličina grupe
Maks 58 ,

Plan i program

Polazak  sa parkinga ispred Muzeja istorije Jugoslavije (Kuća cveća)  u 14h. Dnevno-noćna vožnja preko Srbije, Bugarske i Turske sa usputnim pauzama radi regulisanja carinskih formalnosti, kao i radi odmora putnika na 3-4 sata u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

Prevoz

 • Autobuski prevoz od Beograda do Istanbula

Mesto

 • Beograd

Dolazak u Istanbul u prepodnevnim časovima. Miris orijenta, specijaliteti od morskih plodova, pijace bez kraja, velelepne palate, džamije, uživanje na obali mora. Smeštaj u hotel u popodnevnim časovima. Fakultativno krstarenje Bosforom: Galata most, Galata kula, Dolmabahče palata, Ataturkov most, vile na obali zaliva, Devojačka kula... Slobodno vreme. 

Smeštaj

Hotel Prestige 3* 1 noć

Mesto

 • Istanbul

Fakultativni izleti

Pakovanje stvari i napuštanje soba. Fakultativni obilazak grada sa lokalnim vodičem: antički hipodrom, Aja Sofija, palata sultana Topkapi, Plava džamija... Popodnevni polazak za Batumi. Dnevno-noćna vožnja sa usputnim zadržavanjima radi odmora putnika na 3-4 sata u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

Prevoz

 • Autobuski prevoz do Istanbula do batumija

Hrana

 • Doručak (buffet) × 1

Fakultativni izleti

Dolazak u Batumi u prepodnevnim časovima, grad na obalama Crnog mora. Ovaj grad na zapadu Gruzije se veoma brzo razvijao u poslednjih nekoliko godina i postao jedan od glavnih kulturnih i ekonomskih centara. Smeštaj u hotel u popodnevnim časovima. Odmor i fakultativno razgledanje grada. Slobodno vreme za kupanje na obalama Crnog mora.

Smeštaj

Hotel Iberia 3* 1 noć

Mesto

 • Batumi

Rani jutarnji polazak za Tbilisi. Vožnja kroz prelepe predele i dolazak u Tbilisi. Smeštaj u hostel u popodnevnim časovima. Glavni grad Gruzije, okružen visokim planinama, kao da nije ni Evropa ni Azija,.. Fakultativni obilazak grada, Trg Slobode, Gruzijski parlament, Stari grad sa šarenim kućicama i uskim uličicama, Metekhi crkva na steni iznad reke, Central Rajk park, Most mira Predsednička palata, Katedrala Svetog Trojstva...Uživamo u pogledu na grad sa stare Narikala tvrđave, obilazimo masivni spomenik Majke Gruzije na vrhu tvrđave, spuštamo se u islamsku četvrt i obilazimo malo drugačiji Tbilisi. Fakultativno odlazimo do termalnih kupatila, u nekom od mnogobrojnih tradicionalnih restorana isprobavamo tradicionalnu gruzijsku kuhinju. Vreme za individualne aktivnosti

Prevoz

 • Autobuski prevoz od Batumija do Tbilisija

Smeštaj

Hostel TiflisLux 1 noć

Mesto

 • Tbilisi

Fakultativni izlet na sever zemlje u podnožje Kavkaza. Na samom severu Gruzije blizu granice sa Ruskom Federacijom, odlazimo do gradića Stepantsminda i sela Gergeti. Do grada prolazimo nestvarno zelenim predelima sa visokim visoravnima planinama pokrivenim večnim snegom. Na parkingu visoko iznad puta zaustavljamo se kratko kako bi uživali u pogledu na prelepe predele. Usput obilazimo Ananuri, utvrđenje na reci Aragvi. Dolazimo u Gergeti i penjemo se do crkve Svetog Trojstva u podnožju vrha Kazbegi. Crkva se nalazi na vrhu iznad sela i okružena je masivnim planinskim vencima Kavkaza uvek prekrivenih snegom. Planinarimo, odmaramo na obroncima planine i uživamo u zanosnom pogledu. Povratak u Tbilisi. Fakultativni izlazak u neki od barova ili klubova.

Smeštaj

Hostel TiflisLux 1 noć

Fakultativni izleti

akultativni izlet u na samu granicu Gruzije i Azerbejdžana i obilazimo manastirski kompleks David Garedža, poznatog i pod imenom Anđeli u pustinji. Kompleks je napravljen u VI veku i uklesan je u steni u sred polu-pustinjske visoravni. Na vrhu visoravni uživamo u pogledu na pustinjsku ravnicu u Azerbejdžanu. Povratak u Tbilisi

Smeštaj

Hostel TiflisLux 1 noć

Fakultativni izleti

Napuštanje smeštaja i ranojutarnji polazak za Jermeniju. Nakon obavljanja carinskih formalnosti i dobijanja jermenske vize nastavljamo put ka Jerevanu. Dolazak u prestonicu Jermenije. Smeštaj u hostel u popodnevnim časovima. Fakultativni obilazak grada koji leži na reci Hrazdan i čuva mešavinu kultura, istorije i arhitekture. Trg Republike, Severna avenija, Abovijanska ulica sa Moskovskim teatrom, Teatralni trg, Opera, Kaskade, park pobede, masivna skulptura majke Jermenije, Plava džamija, pokrivena pijaca u islamskom delu

Prevoz

 • Autobuski prevoz od Tbilisija do Jerevana

Smeštaj

Hostel Vagary ili Hostel Rafael 1 noć

Mesto

 • Jerevan

Krećemo u fakultativni izlet na sever Jermenije, do grada Sevan. Sevan je zanimljivi turistički gradić koji leži na istoimenom jezeru na 2000m nadmorske visine. Fakultativni obilazak grada, Manastir Sevanavank, najpoznatiji i najposećeniji manastir u regionu, nalazi se na vrhu brdašca na jezerskom poluostrvu. Zatim odlazak u manastir Hajravank i u selo Noratus. U povratku, pravimo kratku pauzu  za kupanje i odmaranje. Povratak u Jerevan. Fakultativni izlazak u neki od jerevanskih barova ili klubova. 

Smeštaj

Hostel Vagary ili Hostel Rafael 1 noć

Fakultativni izleti

Fakultativni izlet na jug Jermenije. Obilazimo Ečmiadžin, majku crkvu Jermenske Pravoslavne Apostolske Crkve, izdrađenu u IV veku, najstariju katedralu na svetu. U riznici ove katedrale nalazi se ono za šta se veruje da je Sveto koplje kojim je na krstu proboden Isus. Nastavljamo dalje do podnožja moćne planine Ararat i obilazimo Hor Virap - jedan od najstarijih i najposećenijih manastira u Jermeniji. Manastir Hor Virap je usko povezan sa prihvatanjem hrišćanstva i u njemu je po predanju bio zatočen Sv. Grigorije Prosvetitelj. Izlet nastavljamo manastirom Noravank, manastira iz XIII veka i grobnice porodice Orbelian. Manastir se nalazi u nestvarnom okruženju u dubokom kanjonu Amaghu, koji je poznat po svojim crvenim stenama. Napuštamo kanjon i upućujemo se u maleno selo Areni. U selu se upoznajemo sa tradicionalnim životom Jermena, uživamo u jermenskim specijalitetima i probamo čuveno jermensko vino iz vinarije stare nešto više od 6100 godina. Povratak u Jerevan. 

Smeštaj

Hostel Vagary ili Hostel Rafael 1 noć

Fakultativni izleti

Pakovanje I napuštanje soba. Fakultativni obilazak hrama Garni, jedinog očuvanog grčko-rimskog objekta u celom bivšem Sovjetskom savezu. Posle Garnija obilazimo manastir Gerhard, poznatim i još pod imenom Geghardavank, što bi u bukvalnom prevodu značilo Manastir Koplja. Ovaj jedinstveni manastirski kompleks delom je isklesan u samoj steni koja ga okružuje. Manastir je napravljen u IV veku a po predanju u njemu se nalazilo Sveto koplje kojim je proboden Isus. Koplje se danas nalazi u riznici Ečmiadžin katedrale. Povratak u Jerevan, kratko slobodno vreme za odmor i nastavak puta ka Batumiju. Noćna vožnja sa usputnim kraćim pauzama radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti.

Prevoz

 • Autobuski prevoz od Jerevana do Batumija

Fakultativni izleti

Dolazak u Batumi. Pravimo tehničku pauzu od 10 sati. Slobodno vreme. Večernji polazak za Kapadokiju. Noćna vožnja sa usputnim kraćim pauzama radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti.

Prevoz

 • Autoobuski prevoz od Batumija do Kapadokije

Mesto

 • Batumi

Dolazak u Kapadokiju, okolina Gorema, mesto Urgup, “đavolji grad” kako ga mnogi zovi. Prva podzemna naselja nastala su još 2000.godine pre n.e. dok je današnji grad Goreme nastao u IV veku, za vreme progona hrišćana, koji su se krili po pećinama. Fakultativni obilazak Doline golubova, gde možete videti ove ptice načičkane na stenama. Obilazimo čuvene „Dimnjake“, prirodna čuda slična našoj Đavoljoj varoši, muzej na otvorenom, najveću atrakciju Kapadokije. Dvorac Ukšišar odakle uživamo u pogledu na stvrdnute potoke lave, pepeo i kamenje koje je vulkan naneo pre više miliona godina. Panorama Doline meda, ručak u lokalnom restoranu, antički grad Avanos, kapadokijski muzej na otvorenom – kompleks antičkih pećina, crkvi u stenama gde su obitavali pravoslavni monasi... Smeštaj u hotel u popodnevnim časovima. Slobodno vreme. 

Smeštaj

Hotel Floria 4* 1 noć

Mesto

 • Urgup

Hrana

 • Večera (buffet) × 1

Fakultativni izleti

Fakultativni obilazak grada Urgup sa kamenim skulpturama u obliku pečuraka, rezultat hiljada godina erozije. Zatim obilazimo staro grčko selo Mustafapaša (Sinasos) pa selo Tuškinpaša, tipičan primer arhitekture Turaka Seldžuka.  Dolazimo u Derinkuju, najdublji pozdzemni grad u regiji (85metera), sa 16 spratova od kojih obilazimo 8 sa vodičem. Na ovom mestu su se krili hrišćani tokom progona od V do X veka. 

Smeštaj

Hotel Floria 4* 1 noć

Hrana

 • Doručak (buffet) × 1
 • Večera (buffet) × 1

Fakultativni izleti

Pakovanje stvari i napuštanje soba. Slobodno vreme do večernjeg polaska. Noćna vožnja sa usputnim zadržavanjima radi odmora putnika na oko 4 sata u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice. 

Prevoz

 • Autobuski prevoz od Kapadokije do Istanbula

Hrana

 • Doručak (buffet) × 1

Dolazak u Istanbul u prepodnevnim časovima. Pravimo tehničku pauzu od 10 sati.  Slobodno vreme za šoping, klopu i još jedan dan uživanja u „gradu na dva kontinenta“. Polazak za Beograd u poslepodnevnim časovima. Noćna vožnja preko Bugarske sa usputnim kraćim pauzama radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti.

Prevoz

 • Autobuski prevoz od Istanbula do Beograda

Mesto

 • Istanbul

Dolazak u Beograd u popodnevnim časovima.

Mesto

 • Beograd

Polasci i cene

Za više informacija o polasku poput cena, popusta, uslova plaćanja, molimo Vas kliknite na polje s polaskom ispod
Računanje…

Prilikom prijave plaća se 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate. Ostatak se plaća u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kurstu Vojvođanske banke na dan uplate, najkasnije do mesec dana pred put.

Način plaćanja:

 • Gotovinski
 • platnim karticama
 • čekovima građana
 • preko računa

Šta je uključeno

Smeštaj

Hotel Prestige 3* 1 noć
Hotel Iberia 3* 1 noć
Hostel TiflisLux 3 noći
Hostel Vagary ili Hostel Rafael 3 noći
Hotel Floria 4* 2 noći

Prevoz

 • Autobuski prevoz od Beograda do Istanbula
 • Autobuski prevoz do Istanbula do batumija
 • Autobuski prevoz od Batumija do Tbilisija
 • Autobuski prevoz od Tbilisija do Jerevana
 • Autobuski prevoz od Jerevana do Batumija
 • Autoobuski prevoz od Batumija do Kapadokije
 • Autobuski prevoz od Kapadokije do Istanbula
 • Autobuski prevoz od Istanbula do Beograda

Hrana

3 × Doručak (buffet), 2 × Večera (buffet)

Ostalo

 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Nije uključeno

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Individualne troškove nastale za vreme trajanja aranžmana
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike
 • Viza za Jermeniju 6 eura (dobija se na granici)

Fakultativni izleti

Napomena! Termini i cene fakultativnih izleta su informativni i promenjivi i zavise od slobodnih terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima.

Krstarenje Bosforom

Kliknite na sliku da bi otvorili galeriju
Cena: 25,00 EUR Tačna zavisi od polaska i biće iskazana pri prijavi

U istom momentu pogled na dva kontinenta! Sudar istoka i zapada, miris orijenta i džamije napram širokih bulevara i visokih zgrada... Krećemo iz zaliva Zlatni rog, prolazimo ispod Galata mosta sa alasima koji načičkani kao vrapci pecaju ribu, vidimo Jeni Džamiju i veličanstvenu Sulejmaniju, Egipatsku pijacu, venecijansku Galata kulu, Devojačku kulu obasutu legendama, Dolmabahče palatu sultana koja je izgrađena po ugledu na Versaj i gde su svi satovi zaustavljeni u vreme kada je umro prvi predsednik Turske Kemal Ataturk, Ataturkov most koji spaja Evropu i Aziju, letnjikovce i vile pored Bosfora, noćne klubove... Miris mora, sveže ribe i najukusnijih kolača. Kročimo na azijsko tle i fotografišemo se na obali moreuza...

Obilazak grada sa lokalnim vodičem - Istanbul

Kliknite na sliku da bi otvorili galeriju
Cena: 10,00 EUR Tačna zavisi od polaska i biće iskazana pri prijavi

Plava Džamija jedna je od glavnih turističkih atrakcija u Istanbulu. Evropljani su joj dali ime Plava džamija zbog plavih pločica koje prekrivaju unutrašnjost kupole. Sagrađena je početkom 17. veka, i poput ostalih džamija sadrži grobnicu osnivača. Nekada je od nje kretalo hodočašće ka Meki i upravo zbog njenih 6 minareta na najvećoj svetinji muslimana - džamiji u Meki je dodat i sedmi.

Aja Sofija, ili kako je mnogi zovu, CRKVA SVETE MUDROSTI, pravo je remek -delo vizantijske arhitekture. Bila je najveća crkva u nekadašnjem Rimskom carstvu  i najpoznatija crkva u hrišćanstvu oko 9 vekova. Stubovi su joj od najvrednijeg mermera iz Mramornog mora, Nikeje i Južne Afrike i u jednom od tih stubova postoji šupljina u koji stavite palac, okrenete ga za 360 stepeni i zamislite želju. Kažu, garantovano se ispunjava!

Topkapi je palata sultana koja je po mnogo čemu razlikuje od evropskih palata i dvoraca. To je kompleks koji se sastoji od više odaja - sultanova rezidencija, kuhinja, harem, riznica... U Topkapiju se čuva Mojsijev štap, drugi najveći dijamant na svetu, svete relikvije sultana Selima...

*** Ulaznice u Aja Sofiju i Topkapi palatu nisu uključene u cenu i iznose po 60 lira
update: 22.05.2019. (cena ulaznica je podložna promenama)

Podnožje Kavkaza - Stepantsmind i Gergeti

Cena: 35,00 EUR Tačna zavisi od polaska i biće iskazana pri prijavi

Na samom severu Gruzije blizu granice sa Ruskom Federacijom, odlazimo do gradića Stepantsminda i sela Gergeti. Do grada prolazimo nestvarno zelenim predelima sa visokim visoravnima planinama pokrivenim večnim snegom. Na parkingu visoko iznad puta zaustavljamo se kratko kako bi uživali u pogledu na prelepe predele. Usput obilazimo Ananuri, utvrđenje na reci Aragvi. Dolazimo u Gergeti i penjemo se do crkve Svetog Trojstva u podnožju vrha Kazbegi. Crkva se nalazi na vrhu iznad sela i okružena je masivnim planinskim vencima Kavkaza uvek prekrivenih snegom. Planinarimo, odmaramo na obroncima planine i uživamo u zanosnom pogledu.

Manastirski kompleks David Garedža

Cena: 25,00 EUR Tačna zavisi od polaska i biće iskazana pri prijavi

Manastirski kompleks poznat i pod imenom Anđeli u pustinji. Kompleks je napravljen u VI veku i uklesan je u steni u sred polu-pustinjske visoravni. Sastoji se od oko petnaest manastira u kojem žive oko 20 monaha.

Jezero Sevan

Cena: 30,00 EUR Tačna zavisi od polaska i biće iskazana pri prijavi

Sevan je zanimljivi turistički gradić koji leži na istoimenom jezeru na 2000m nadmorske visine. Fakultativni obilazak grada, Manastir Sevanavank, najpoznatiji i najposećeniji manastir u regionu, nalazi se na vrhu brdašca na jezerskom poluostrvu, a zatim odlazak u manastir Hajravank i selo Noratus.

Ečmiadžin crkva

Cena: 30,00 EUR Tačna zavisi od polaska i biće iskazana pri prijavi

Obilazimo Ečmiadžin, majku crkvu Jermenske Pravoslavne Apostolske Crkve, izdrađenu u IV veku, najstariju katedralu na svetu. U riznici ove katedrale nalazi se ono za šta se veruje da je Sveto koplje kojim je na krstu proboden Isus. Nastavljamo dalje do podnožja moćne planine Ararat i obilazimo Hor Virap - jedan od najstarijih i najposećenijih manastira u Jermeniji. Manastir Hor Virap je usko povezan sa prihvatanjem hrišćanstva i u njemu je po predanju bio zatočen Sv. Grigorije Prosvetitelj. Izlet nastavljamo manastirom Noravank, manastira iz XIII veka i grobnice porodice Orbelian. Manastir se nalazi u nestvarnom okruženju u dubokom kanjonu Amaghu, koji je poznat po svojim crvenim stenama. Napuštamo kanjon i upućujemo se u maleno selo Areni. U selu se upoznajemo sa tradicionalnim životom Jermena, uživamo u jermenskim specijalitetima i probamo čuveno jermensko vino iz vinarije stare nešto više od 6100 godina.

Hram Garni i manastir Gerhard

Cena: 25,00 EUR Tačna zavisi od polaska i biće iskazana pri prijavi

Fakulativni obilazak hrama Garni, jedinog očuvanog grčko-rimskog objekta u celom bivšem Sovjetskom savezu. Posle Garnija obilazimo manastir Gerhard, poznatim i još pod imenom Geghardavank, što bi u bukvalnom prevodu značilo Manastir Koplja. Ovaj jedinstveni manastirski kompleks delom je isklesan u samoj steni koja ga okružuje. Manastir je napravljen u IV veku a po predanju u njemu se nalazilo Sveto koplje kojim je proboden Isus. Koplje se danas nalazi u riznici Ečmiadžin katedrale.

Dolina golubova: Derinkuja, Mustafpaša i Tuškinpaša

Cena: 70,00 EUR Tačna zavisi od polaska i biće iskazana pri prijavi

Fakultativni obilazak grada Urgup sa kamenim skulpturama u obliku pečuraka, rezultat hiljada godina erozije. Zatim obilazimo staro grčko selo Mustafapaša (Sinasos) pa selo Tuškinpaša, tipičan primer arhitekture Turaka Seldžuka.  Dolazimo u Derinkuju, najdublji pozdzemni grad u regiji (85metera), sa 16 spratova od kojih obilazimo 8 sa vodičem. Na ovom mestu su se krili hrišćani tokom progona od V do X veka.

Smeštaj

Hotel Prestige 3*

Kliknite na sliku da bi otvorili galeriju

Hotel Prestige 3* se nalazi u Laleliju, jednom od najstarijih delova Istanbula, 800m od Kapali čaršije I 1500m od Trga Sultanahmet na kome se nalaze Aja Sofija i Plava džamija. Sobe su 1/2 i 1/3 i svaka ima svoje kupatilo. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom.

Sajt http://prestige.hotel-istanbul.net/en/

Adresa Koska Cad.No:8 Laleli
Istanbul
Turkey

Hotel Iberia 3*

Kliknite na sliku da bi otvorili galeriju

Hotel Iberia 3*  nalazi 2,5km od centra Batumija, gde se nalaze Arheološki muzej, park  6.maj, zoo vrt i Muzej umetnosti. Sobe su 1/2 i 1/3 sa kupatilom.

Sajt http://hotel-iberia.com/index.html

Adresa Georgia
Batumi
Bagrationis 200a

Hostel TiflisLux

Kliknite na sliku da bi otvorili galeriju

Hostel TiflisLux se nalazi u Tbilisiju, udaljen oko 1,2km od Trga Slobode i 1,9km od ulice Kote Afkhazi, centra dešavanja u prestonici Gruzije. Sobe su 1/2, 1/4, 1/6 i 1/8 sa zajedničkim kupatilima. 

Sajt http://www.tiflislux.ge/en/

Adresa 30 Alexander Griboedov St
T'bilisi 0108
Georgia

Hostel Vagary

Kliknite na sliku da bi otvorili galeriju

Hostel Vagary se nalazi u centru Jerevana, udaljen oko 1,3 km od Trga Republike i 2km od Univerziteta. Sobe su 1/2, 1/6 i 1/8 sa zajedničkim kupatilima.

Sajt http://vagaryhostel.com/

Adresa 72
Movses Khorenatsi 30/72 Мовсеса Хоренаци 30
0018
Armenia

Hostel Rafael

Kliknite na sliku da bi otvorili galeriju

Hostel Rafael se nalazi u  centru Jerevanu, udaljen oko 700m od Trga Republike i 1,5km of Univerziteta. Sobe su 1/4, 1/6 I 1/10 sa zajedničkim kupatilima.

Adresa 3 Teryan St
Yerevan 0001
Armenia

Hotel Floria 4*

Kliknite na sliku da bi otvorili galeriju

Hotel Floria 4* se nalazi oko 1,4km od centra mesta Urgup u Kapadokiji. Sobe su 1/2 sa kupatilom. Usluga je na bazi polupansiona (doručak+večera).

Sajt http://www.floriahotel.com/

Adresa Mehmet Dinler Bulvari No:21 50400 Urgup - Nevsehir / TURKEY

Prevoz

Autobus

Kliknite na sliku da bi otvorili galeriju

Autobus je prevozno sredstvo namenjen prevozu grupa između 48-87 ljudi.

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Jermenija

1. OPŠTI PODACI O ZEMLJI

Jermenija, ili zvanično Republika Jermenija, je kontinentalna planinska država u regionu Zakavkazja. Graniči se sa Turskom na zapadu, Gruzijom na severu, Iranom i azerbejdžanskom enklavom Nahčivan na jugu i Azerbejdžanom i nezavisnom Nagornokarabaškom Republikom na istoku.

Od 1991. godine ova zemlja je nezavisna od Sovjetskog Saveza. Jermenija je država sa bogatim i drevnim kulturno istorijskim nasleđem. Stara jermenska država je još 301. primila hrišćanstvo, te stoga Jermeniju mnogi posmatraju kao prvu hrišćansku državu na svetu. Religija u Jermeniji je specifična vrsta hrišćanstva koja nosi naziv Jermenska apostolska crkva. Jermenija je poznata po svojim planinskim vencima i visoravnima. Kao rezultat tektonske aktivnosti formirana su i brojna tektonska jezera, od kojih je najveće jezero Sevan. Na skoro 1000m nadmorske visine nalazi se prestonica Jerevan. Ovaj grad je ubedljivo najveći u celoj zemlji i ima zavidnu mrežu puteva kao i sovjetsku arhitekturu, te odudara od ostalih gradova u državi.

Površina zemlje: 29.743km2 

Broj stanovnika: 3 miliona stanovnika

Glavni grad: Jerevan (1.5 miliona stanovnika)

Nacionalnost: Jermeni (98%, kao i mala etnička zajednica Jazida)

Zvanični jezici: jermenski

Veroispovest: jermenska apostolska crkva

Nezavisnost: 1991. godine (od SSSR)

2. VIZA

Za ulazak u Jermeniju je neophodna viza. Iznos takse za vizu za jedan ulazak i boravak do 21 dana je 6 eura i može se platiti na granici između Gruzije i Jermenije. Viza za decu do 18 godina se ne naplaćuje.

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC+4, što znači 2 sata više u odnosu na Srbiju.

4. KLIMA

Klima u Jermeniji je kontinentalna. Valja pomenuti da sunčano i suvo vreme traje od početka jula do kraja septembra. Uveče temperatura zna biti znatno niža i svežija.

5. HRANA I PIĆE

Kuhinja Jermenije je istovremeno bliska, kako evropskoj, tako i levantskoj kuhinji. Od mesa je na meniju izuzetno cenjena jagnjetina. U hrani ćete neretko zateći jak ukus korijandera. Jermeni su poznati i po mlečnim proizvodima, a jedan od najpozantijih je slani jogurt, koji ljudi na ulici piju kao osvežavajuće piće. U svim restoranima možete uživati i u njihovim sarmama, koje nazivaju dolme. Svakako je nezaobilazna i jermenska supa kaš, najčešće goveđa ili jagnjeća. Posebna preporuka je jermenski konjak.

6.ZDRAVLJE

Što se tiče vakcinacije, najbolje je da sami pozovete Institut za tropske i infektivne bolesti, ali po našem iskustvu, nema potrebe za vakcinama. U svakom slučaju, odluka je na Vama. Uvek preporučujemo putnicima da za daleka putovanja ponesu probiotike, kao i lekove za prehladu, bolove i temperaturu za svaki slučaj.

Kvalitetno opremljenih bolnica nema puno, pogotovo ne van Jerevana. Apoteke su dostupne širom zemlje i generalno su snabdevene lekovima.

Preporučuje se konzumiranje flaširane vode za piće, dok, što se hrane tiče, nema posebnih ograničenja. Voća i povrća ima u izobilju, ali je neophodno da bude dobro oprano.

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje, za cenu/osiguranu sumu/broj dana, pozovite agenciju.

8. SIGURNOST I BEZBEDNOST

Opšte stanje bezbednosti je na zadovoljavajućem nivou. Uprkos tome što je Jermenija imala mnogo trzavica u političkim odnosima sa Azerbejdžanom i Turskom, situacija u samoj zemlji je stabilna.

Kako su putne i železničke mreže slabo razvijene, ne preporučuje se putovanje noću ili tokom zimskih meseci.

9. ODEĆA

Preporučuje se slojevito odevanje. Period koji je rezervisan za naše posete je period sa dugim sunčanim intervalima, ali ne treba smetnuti sa uma da noću temperatura ume zantno da padne. Potrebne su i udobne patike za šetnju. Takođe, pri obilasku jezera Sevan treba skrenuti pažnju da je sezona kupanja na jezeru u julu i avgustu.

10. LOKALNA VALUTA

Jermenska valuta se naziva jermenski dram (AMD). 1EUR = 580AMD.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI:

Sistem bankomata i platnih kartica postoji u Jermeniji, ali ne preporučujemo da se oslanjate na plaćanje karticama, pa je bolje da novac ponesete u gotovini.
12. KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcionišu normalno u Jermeniji. Postoji i opcija kupovine lokalne SIM kartice.

13. STRUJA

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Gruzija

1. OPŠTI PODACI O ZEMLJI

Gruzija je država u evroazijskom regionu, te predstavlja evropski balkon u Aziji. Ona se nalazi na području geopolitičke regije Zakavkazje, na samoj granici između istočne Evrope i jugozapadne Azije. Graniči se sa Rusijom na severu i severoistoku, Turskom i Jermenijom na jugu, i Azerbejdžanom na jugoistoku, dok na zapadu izlazi na obale Crnog mora. Poznata je po svojim prirodnim lepotama, poput planina Veliki i Mali Kavkaz, vulkanske oblasti koja je deo Jermenske visoravni i Kolhidske nizije, koja se nalazi između.

Površina zemlje: 69.700km2

Broj stanovnika: 3.7 miliona stanovnika

Glavni grad: Tbilisi (1.2 miliona stanovnika)

Nacionalnost: Gruzini (preko 85%, a nacionalne manjine su: Azeri, Jermeni I Rusi)

Zvanični jezici: gruzinski

Veroispovest: pravoslavlje

Nezavisnost: 1991. godine (od SSSR)

2. VIZA

Za Republiku Gruziju nije potrebna viza za boravak.

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC+4, što znači 2 sata više u odnosu na Srbiju.

4. KLIMA

Klimu u regionu umnogome određuje planina Kavkaz. Istočni deo zemlje pripada kontinentalnoj klimi, dok je na zapadu osetno toplije. Nadmorska visina takođe igra ulogu u određivanju klime određenog područja, te je tako svugde iznad 1500m temperatura dosta hladnija.

5. HRANA I PIĆE

Gruzijska kuhinja je istovremeno i unikatna, ali predstavlja i spoj bliskoistočnih kulinarskih tradicija sa evropskim. Kačapuri je hleb punjen sirom i predstavlja ozbiljan zalogaj za svakoga. U zavisnosti od regije dodaju mu s i drugi ukusni sastojci. Mčadi su gruzijske kukuruzne projice. Kinkali su knedle u kojima često preovladava opojni kumin. Čurčkela je omiljena poslastica Gruzina. Kupuje se na pijaci, a u pitanju slatkiš u obliku duguljaste sveće. Možete je jesti ušećerenu sa orasima, lešnicima, bademima, suvim grožđem itd. Od pića treba svakako probati ceđeni sok od nara na ulici i brojna vina.

6. ZDRAVLJE

Što se tiče vakcinacije, najbolje je da sami pozovete Institut za tropske i infektivne bolesti, ali po našem iskustvu, nema potrebe za vakcinama. U svakom slučaju, odluka je na Vama. Uvek preporučujemo putnicima da za daleka putovanja ponesu probiotike, kao i lekove za prehladu, bolove i temperaturu za svaki slučaj.

Preporučuje se konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče nema posebnih ograničenja. Voća i povrća ima u izobilju, ali je neophodno da bude dobro oprano.

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje, za cenu/osiguranu sumu/broj dana, pozovite agenciju.

8. SIGURNOST I BEZBEDNOST

Tbilisi važi za jedan od turistički najbezbednijih gradova u Evropi. U samoj Gruziji vidljivo je obavezno prisustvo policije u svakom većem turističkom mestu.

Magistralni putevi su dobri, ali su deonice u planinskim predelima u lošijem stanju.

9. ODEĆA

U periodu kada mi idemo u Gruziju očekujemo temperaturu višu od 15-20 stepeni. Treba spakovati uglavnom dosta majica i dukserica. Udobne patike za šetanje su neophodne. Budući da su polasci uvek na jesen ili proleće bilo bi dobro uvek kod sebe imati kišobran ili kabanicu. S druge strane tople jakne neće biti potrebne. Sve u svemu, uvek se preporučuje slojevito oblačenje.

10. LOKALNA VALUTA

Valuta u Gruzija naziva se gruzijski lari (GEL). 1EUR = 2.9 GEL.  Novac je bezbedno menjati u svim menjačnicama i preporučljivo je poneti evre.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI:

Sistem bankomata i platnih kartica postoji u Gruziji, ali ne preporučujemo da se oslanjate na plaćanje karticama, pa je bolje da novac ponesete u gotovini.

12. KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcionišu normalno u Gruziji. Postoji i opcija kupovine lokalne SIM kartice. Takođe, internet kafea ima svuda, a wireless imate u smeštajima.

13. STRUJA

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Važne napomene

Molimo Vas pročitajte pažljivo ove napomene. Smatramo vrlo važnim da naši putnici budu dobro informisani, što omogućuje manje nesporazuma tokom putovanja i ugodnije iskustvo.

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana pre datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa YUTA standardom.

Napomene u vezi sa smeštajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.
 • U nekim smeštajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smeštaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja, i za fakultativne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmene, promene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se pre uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

U skladu sa odredbama Zakonu o turizmu Organizator putovanja ima garancije putovanja Nacionalne asocijacije turističkih agencija PU “YUTA”, Beograd, ul. Kondina br. 14, po Ugovoru o garanciji putovanja broj 0013/2018 od 10.01.2018.god., polisa osiguranja broj 300060169 od 26.12.2017.godine Akcionarskog društva za osiguranje „DDOR Novi sad”.