Talasi Maroka

Talasi Maroka

Letovanje u čarobnom Maroku!

Marakeš, Agadir, Esauira, Kazablanka uz fakultativne obilaske Ouzud vodopada, doline reke Ourike i Rabata

11 dana, avion+takse+transferi+smeštaj sa doručkom u hotelu sa 4*+usluge vodiča

Polazak: 27.08.2019.

PROMO CENA: OD 790 EUR

Maroko, zemlje kontrasta, od pešćanih plaža koje zapljuskuje Atlantski okean, preko vrhova planine Atlas prekrivenih snegom do pustinje Sahare. Maroko su vladale tri berberske i tri arapske dinastije, tako da se u ovoj zemlji govore oba jezika. Avanturu započinjemo u „Crvenom gradu“ – Marakešu, prestonici svih dinastija. Ovaj grad osnovao je u 11. veku prvi kralj Jusuf Ibn Tahfin iz dinastije Almoravida i oko grada je podigao 12 km duge bedeme sa devet kapija i izgradio moderan sistem podzemnih kanala.

Džamija Katubija je simbol grada sa minaretom visokim 70 metara koji se vidi iz svakog dela grada I predstavlja model za minaret džamije Hasana II u Kazablanki.   Đema el Fna je najveći trg severne Afrike, gde ćete uz ceđene sokove i ukusni kus-kus, biti deo performansa žonglera, akrobata, krotitelja zmija… Badi palata sa rodama, vrtovi La Menara prepuni ljudi koji prave piknik, Mažorel bašte sa neverovatnim kaktusima, samo sun eke od zanimljivih lokacija koje ćete obići u Marakešu.

Agadir je sinonim za odmor, opuštanje i uživanje na dugim peščanim plažama pod vrelim afričkim suncem. Najpoznatiji grad na obali Atlantskog okeana nudi dobar provod u mnogobrojnim noćnim klubovima, surferske plaže za sve ljude avanturističkog duha, magične zalaske sunca, duge šetnje i egzotičnu hranu za sve hedoniste.

Obići ćemo kazbu ,,Oufella'' koja se nalazi iznad grada. Prošetaćemo modernom medinom u kojoj se nalaze džamija Muhameda V, kao i bašte ,,Jardin d’Olhao’’ i ,,Jardin Ibn Zaidoun’’. Gužva, mirisi, motociklisti koji se provlače kroz masu, turisti sa fotoaparatima koji žele sve to da zabeleže, svakodnevna su slika najpoznatije pijace u Agadiru - Suk el Had.

Esauira, plavi grad na obali Atlantika, sa umetničkim radnjicama, galebovima, plavim čamcima i naravno šarenim pijacama Medine, jedan je od gradova koje fakultativno obilazimo. Jedemo tažine i pijemo čaj od nane sa dve kockice šećera, kao pravi Marokanci. U nekadašnjem Mogadoru snimana je jedna od najpopularnijih serija današnjice - ,,Igra prestola”.

Kazablanka, beli grad, ekonomski centar Maroka, grad drugačiji od svih. U Kazablanki medina zauzima mali deo grada gde lokalci kupuju svoje potrepštine. Veći deo grada je moderan i otmen sa ,,Rikof kafeom” i džamijom Hasana II na steni tik uz okean.  Centrom grada dominira francuska arhitektura, jer je od 1912.godine sa  uspostavljanjem francuskog protektorata nad Marokom ovaj grad počeo ubrzano da se razvija.

PRIJAVLJIVANJE U PROSTORIJAMA JUNGLE TRAVEL-A: 

GOSPODAR JEVREMOVA 49 BEOGRAD,

011/2400213 i 011/2182204,

email: jungletravel@gmail.com

radnim danima 09-19h i subotom 10-14h

ĆIRPANOVA 4, 021/3016689

email: jungletravelns@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 10-14h

*** PUTNICI IZ OSTALIH GRADOVA SRBIJE MOGU SE PRIJAVITI ZA PUTOVANJE PUTEM MEJLA: jungletravel@gmail.com***

Plan i program puta:

1. dan (27.08): Okupljanje grupe na aerodromu „Nikola Tesla“ dva sata pre leta. Let iz Beograda u 10:15h (A3 977) za Atinu. Dolazak u Atinu u 12:50h po lokalnom vremenu. Konekcija na let. Let za Marakeš u 21:45h (A3 738). Transfer do smeštaja. Noćenje.

2. dan (28.08): Krećemo na fakultativni izlet - obilazak srca grada, jednog od najprometnijih trgova u celoj Africi – Džema el Fna, gde trgovci iznose robu, gde se žonglira užarenim loptama, pleše, svira uz pratnju majmuna, zmija. Obilazak Baadi ili Bahia palate, i njihovih odaja sa zanimljivim stilovima, gde rode prave svoja gnezda, kraljevske grobnice Saadena, džamije Katubije, najvećeg vrta Le Menara i vrta Mažorel. Pijemo kafu i čaj na terasama restorana sa pogledom na glavni trg. Uživamo u berberskim specijalitetima. Noćenje.

3. dan (29.08): Fakultativni izlet na Ouzud vodopade, najviše vodopade u ovom delu Afrike (110m). Obilazak sa lokalnim vodičem okolnih sela, masllinjaka, kupanje u vodopadima, nadmudrivanje sa majmunima. Povratak u Marakeš. Izlazak na noćni spektakl na Đema el Fna trgu – druženje sa lokalcima, žongliranje užarenim loptama, kroćenje zmija i majmuna, akrobacije, ukusna ulična klopa. Noćenje.

4. dan (30.08): Fakultativni izlet do doline reke Ourike koja izvire na Velikom Atlasu. Ovu oblast, koja se nalazi nedaleko od Marakeša, naseljavaju Berberi, starosedeoci planine Altas. Predeo je bogat bujnom vegetacijom, pa ćemo imati prilike da uživamo u šetnji uz reku ili u penjanju do nekog od vodopada koji se nalaze u okolini. Mali predah za ručak ćemo napraviti u jednom od mnogobrojnih šarenih kafića koji se nalaze uz samu obalu rečice. Slobodno vreme možete iskoristiti i družeći se sa kamilama. Pošto je naselje Ourika vrlo interesantno za turiste, ovde možete pronaći unikatnu grnčariju i ćilime iz ovog kraja. Povratak u Marakeš. Noćenje.

5. dan (31.08): Napuštanje smeštaja i transfer za Agadir. Agadir je primorski grad čije obale zapljuskuje Atlantski okean. Ovaj dinamičan i moderan grad je glavni grad regiona Sus Masa Draa i predstavlja glavno i najlepše letovalište u Maroku. Smešten je u mirnom zalivu sa ogromnom peščanom plažom, a okružen je planinama Antiatlas i pustinjom Saharom. Reč ,,Agadir’’ na berberskom jeziku znači „utvrđeno skladište žita“. Osnovali su ga portugalski pomorci 1505.godine. Popodnevni deo dana iskoristićemo za fakultativni izlet – obilazak Agadira gde ćemo imati priliku da se upoznamo sa modernom medinom grada u čijem srcu je kvart Talborjt u kojem se nalaze džamija Muhameda V i bašte ,,Jardin d’Olhao’’ i ,,Jardin Ibn Zaidoun’’.  Izlet nastavljamo obilaskom poznate ,,Oufella’’ kazbe, koja je ujedno i najlepši vidikovac grada. Slobodno vreme za uživanje u Agadiru. Noćenje.

6. dan (01.09): Relaksirajući dan, stvoren za potpuno uživanje u okeanu, koktelima i marokanskoj hrani. Slobodno vreme za izlazak u neki od mnogobrojnih klubova u gradu. Noćenje.

7. dan (02.09): Slobodno vreme za kupanje na nekoj od poznatih surferskih plaža Agadira ili okoline – Taghazout plaža, Banana plaža, Legzira plaža na kojoj se nalazi poznata crvena stena čiji luk stvara zadivljujući prizor kada je nizak vodostaj i zalazak sunca… Takođe, možete obići mali zoo vrt ,,Dolina ptica’’, pijacu Suk el Had koja broji preko 6000 prodavničica, Muzej Berbera, Muzej zemljotresa, kao i marinu grada. Noćenje.

8. dan (03.09): Napuštanje smeštaja. Jutarnji transfer ka Kazablanki uz obilazak Esauire – čuvenog ,,Grada vetra’’. Obilazak Medine i umetničkih galerija, dokova sa plavim čamcima, velike peščane plaže sa surferima. Pijemo kafu u skrivenim prolazima, riadima, cenjkamo se sa lokalcima za suvenire živih boja. Idemo putem gde je snimana čuvena serija ,,Igra prestola’’. Nastavak transfera za Kazablanku. Dolazak u Kazablanku u večernjim satima. Smeštanje u hotel. Noćenje.

9. dan (04.09): Fakultativni izlet do Rabata, glavnog grada Maroka. Obilazak velelepnog Mauzoleja Muhameda V i Hasanove kule, Starog grada, kazbe i medine. Mogućnost obilaska Čele, antičke netropole koju su arapski osvajači koristili za svoje pohode na Iberijsko poluostrvo. Povratak u Kazablanku. Slobodno vreme za izlazak u grad. Noćenje.

10. dan (05.09): Dan rezervisan za fakultativni izlet - obilazak čuvene Kazablanke: velelepna i najpoznatija džamija Hasana II i čuveni Rikof kafe (u kome je sniman film „Kazablanka“ iz 1942.godine), Medina – najstariji deo grada sa načičkanim radnjama, Kraljevska palata, Katedrala i pregršt francuskih kolonijanih građevina. Izlet završavamo na najlepšem šetalištu grada – ,,La Corniche’’. Nakon izleta, slobodno vreme za šoping kakav samo možete naći u arapskim zemljama uz pogađanje oko cene i odmor uz sveže ceđenje sokove. Napuštamo hotel. Transfer do aerodroma i čekiranje na let za Atinu u 01:05h (A3 737).

11. dan (06.09): Konekcija na let. Let za Beograd u 08:45h (A3 976). Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

Polazak: 27.08.2019.

*U retkim slučajevima moguće je pomeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Cene aranžmana:

Termin

27.08.2019.

PROMO CENA:

790€

First minute cena:

850€

Regularna cena:

950€

*Promo cena za polazak 27.08.2019. važi za prve 4 prijave. Nakon toga važi first minute cena.

*First minute cena za polazak 27.08.2019. važi za prijave do 25.05.2019. Nakon toga važi regularna cena.

 

Uslovi plaćanja: Prilikom prijave plaća se avans u iznosu od 200€ u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, a ostatak sume plaća se u agenciji u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, najkasnije 6 nedelja pred put. Mogućnost plaćanja preko računa i karticama Visa, Master, Maestro i Dina.
 

Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost za štampanje avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Nakon prijavljivanja potrebno je aplicirati za dobijanje vize. Dokumenta za druge vize potrebno je dostaviti najkasnije mesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da samo obezbede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

 

Cena aranžmana obuhvata:

 • Avio karte sa svim taksama na relacijama: Beograd – Marakeš i Kazablanka - Beograd
 • Smeštaj na bazi 10 noćenja sa doručkom u hotelu sa 4* u dvokrevetnim sobama prema planu i programu puta (4 noćenja u Marakešu, 3 noćenja u Agadiru, 3 noćenja u Kazablanki)
 • Sve lokalne transfere do i od aerodroma i između gradova prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Cena aranžmana ne obuhvata:

 • Fakultativne izlete i ulaznice i ulaznice u kulturno-istorijske spomenike
 • Vizu za Maroko (2450 rsd + 700 rsd usluga viziranja)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove putnika za vreme putovanja

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana pre datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa YUTA standardom.

Napomene u vezi sa smeštajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.
 • U nekim smeštajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smeštaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmene, promene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se pre uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

Cenovnik br. 1 važi od 07.03.2019.

Marakeš je grad u podnožju planina Atlas u jugozapadnom Maroku. Poznat je po nadimcima ,,Crveni grad’’ i ,,Biser juga’’. Uz Fes, Meknes i Rabat, ubraja se u 4 kraljevska grada Maroka. Grad ima 1.036.500 stanovnika (2006), i po tome je četvrti grad zemlje. Glavni je grad regiona Marakeš – Tensift - El Hauz. Marakeš je reč iz jezika Berbera i znači ,,Božja zemlja’’. Ime države Maroko potiče od ovog toponima (špasko ime Marakeša: Marruecos). Grad je osnovao Jusuf Ibn Tahfin, prvi kralj dinastije Almoravida, 1062.godine. Privreda Marakeša zasniva se na turizmu, trgovini i zanatstvu. Marakeš poseti više od 2 miliona turista godišnje.

 Agadir je grad koji se nalazi na Atlantskom okeanu i predstavlja najpoznatije marokansko letovalište koje broji preko trista sunčanih dana u godini. Ima 678.596 stanovnika i predstavlja glavni grad regije Sus Masa Draa. Reč ,,Agadir’’ na berberskom jeziku znači „utvrđeno skladište žita“. Osnovali su ga portugalski pomorci 1505.godine. Grad je najpoznatiji po svojoj 10 kilometara dugačkoj obali koja godišnje privuče preko milion turista,

Kazablanka je ekonomski i industrijski centar Maroka, a takođe i najveći grad u zemlji i glavna luka. Ima 2.93 miliona stanovnika, a 3.6 miliona u širem gradskom području. Kazablanku su osnovali Portugalci 1575. godine kao ,,Casa Branca’’, nakon uništenja starog berberskog sela Anfa. Portugalci su napustili grad 1755. godine nakon žestokih napada muslimanskih plemena. Danas je grad najpoznatiji po kultnom filmu ,,Kazablanka’’ i čuvenom filmskom paru - Hamfriju Bogartu i Ingrid Bergman. U gradu se nalazi i jedna od najvećih i najvelelepnijih džamija na svetu, džamija Hasana II.

Hotel je smeštajni kapacitet koji raspolaže dvokrevetnim  i trokrevetnim sobama. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom.

MAROKO

1.OPŠTI PODACI O ZEMLJI

Maroko, ili zvanično Kraljevina Maroko, je severnoafrička zemlja burne istorije i intenzivnog života.  Na zapadu izlazi na Atlantski okean, a na severu na Sredozemno more. Graniči se sa Alžirom na istoku i Mauritanijom na jugu. Maroko je pod svoju kontrolu stavio Zapadnu Saharu, čiji najveći deo teritorije drži još od 1975. godine. Živo primorje bujne vegetacije, pustinje, kao i nekoliko planinskih venaca čine geografske karakteristike ove zemlje. Maroko je zemlja prelepih gradova, islamske arhitekture, ali i vrlo ukusne hrane.

Površina zemlje: 446.550 km2, 57. po veličini u svetu;

Broj stanovnika: 33, 28 miliona stanovnika

Glavni grad: Rabat (1, 2 miliona stanovnika)

Nacionalnost: muslimani suniti

Zvanični jezici: arapski i francuski

Veroispovest: pretežno muslimanska

Nezavisnost: 1956. godine (od Francuske)

2.VIZA

Za državljane Republike Srbije neophodna je viza za posetu i boravak  u Kraljevini Maroko. Dokumentacija koja je potrebna za viziranje:

 • važeći pasoš (minimum 6 meseci trajanja i 2 prazne strane)

 • 1 fotografija (3.5 x 4.5cm sa belom pozadinom)

 • zaposleni - potvrda o zaposlenju

 • studenti ili đaci - potvrda sa fakuletata ili iz škole + potvrda o izdržavanju overena u opštini

 • nezaposleni - potvrda sa biroa

 • penzioneri - poslednji penzioni ček

 • rezervacija smeštaja (obezbeđuje agencija)

 • rezervacija avio karte (obezbeđuje agencija)

 • popunjen formular za vizu

*Cena vize za Maroko sa jednim ulaskom  je 2400 rsd + 700 rsd usluga viziranja

**Viza se radi mesec dana pred put, kada dobijate sve informacije od strane agencije.

3.VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC 0, znači 2 sata unazad u odnosu na Srbiju.

4.KLIMA

U priobalnom delu Maroka je klima tipična mediteranska, sa bujnom vegetacijom, dok je u unutrašnjosti klima znatno oštrija, sa sušnim letima i oštrim zimama. U letnjim mesecima temperature znaju da budu visoke, kao i vlažnost vazduha (do 45 stepeni). Takođe, povremeno se dešava nagla promena vremenskih prilika i kratkotrajne padavine.

5.HRANA I PIĆE

U Maroku koristite isključivo flaširanu vodu! Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, jagnjetinu i govedinu na više načina, hleb, salate, i jela koja su karakteriistična za Bliski Istok i islamske zemlje Severne Afrike. Marokanci u svojim obrocima koriste jako mnogo povrća, pa su tako i njihova tradicionalna jela (Kuskus i Tažin) na bazi mesa, ali sa velikom količinom povrća. Obavezno probajte tradicionalni marokanski čaj od nane i kafu. Alkohol je vrlo redak u javnoj upotrebi u Maroku i zaista je retko gde može da se nađe. U marketima se prodaje samo bezalkoholno pivo. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Cene hrane i pića su pristupačne.

6. ZDRAVLJE

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Maroka zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotike za stomačne probleme, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Neophodno je da sa sobom ponesete i kremu za sučanje.

7. OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje, za cenu/osiguranu sumu/broj dana, pozovite agenciju.

8. SIGURNOST I BEZBEDNOST

Gradovi i mesta koja se obilaze na turi su relativno bezbedna, ali svakako savetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše lične stvari (kao i u bilo kom evropskom ili nekom drugom gradu). Nije preporučljivo da žene šetaju same, a u večernjim i noćnim satima savetujemo da se ne odvajate od grupe. Nemojte ići u delove gradova koje vam vodič napomene kao nesigurne. Izbegavati konzumiranje alkohola na javnim mestima, a pogotovo za vreme verskog praznika Ramadana. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom i zatvorom.

9. ODEĆA

Suknje iznad kolena, šortsevi, majice sa dubokim dekolteom ili slična garderoba se smatra neprimerenom i zbog toga postoji mogućnost neprimerenih komentara lokalnog stanovništva, te ovakav izbor garderobe treba izbegavati. Dakle, birajte garderobu u skladu sa vremenskim prilikama i periodom godine u kome se putuje. Obavezno ponesite i neku garderobu dužih rukava otpornih na kišu, jer se u Maroku povremeno događaju kratkotrajne padavine. Ponesite i udobniju obuću za istraživanje gradova. Takođe, savetuje se nošenje šešira ili kačketa, usled mogućih velikih vrućina. Preporučuje se pristojno ponašanje i poštovanje religijskih objekata.

10. LOKALNA VALUTA

Marokanski dirham (MAD ili DHS): 1 EUR = 11 MAD; 1 USD = 9 MAD

Za potrošnju u Maroku poželjno je imati lokalnu valutu, mada na mnogim mestima možete platiti i u dolarima.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI:

Sistem bankomata i platnih kartica postoji u Maroku, mada na mnogim mestima ne funkcioniše plaćanje platnim karticama, zato je preporučljivo nositi sa sobom gotovinu.

12. KOMUNIKACIJA

Mreže iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine  imaju ugovor sa lokalnim operaterima, tako da roming u Maroku funkcioniše. Internet u Maroku je široko rasprostranjen, ali postoje i restorani, kafići i druga mesta gde nema WiFi-ja.

13.STRUJA

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

14. TOPLA PREPORUKA

Od suvenira preporučujemo tradicionalnu rukotvorine od drveta, islamsku keramiku, minijature, začine, čajeve, kafu, pistaće, marame i ešarpe, kao i figurice i magnete sa raznim marokanskim simbolima. Cene suvenira su jako povoljne, a bakšiš i cenjkanje su deo tradicije, naročito na tezgama u medinama.

*Ime smeštaja biće potvrđeno po formiranju grupe, a najkasnije nedelju dana pred put.

Primeri smeštaja:

Marakeš:

Red hotel je hotel sa četiri zvezdice po lokalnoj kategorizaciji. Smeštajni objekat raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom. Svaka soba poseduje klima uređaj i balkon, a smeštajni objekat raspolaže bazenom, teretanom i spa centrom. Hotel je udaljen 3 km od Djemaa El Fna - glavnog trga u Marakešu. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom.

www.redhotelmarrakech.com

Agadir:

Atlantic hotel je hotel sa četiri zvezdice po lokalnoj kategorizaciji. Smeštajni objekat raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom. Svaka soba poseduje klima uređaj, a smeštajni objekat raspolaže bazenom i spa centrom. Hotel se nalazi u centru Agadira, na 10 minuta od plaže. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom. 

www.atlantichotelagadir.com

Kazablanka:

Atlas Les Almohades je hotel sa četiri zvezdice po lokalnoj kategorizaciji. Smeštajni objekat raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom. Svaka soba poseduje klima uređaj, a smeštajni objekat raspolaže spa centrom. Hotel je udaljen 1.8 km od džamije Hasan II i 5 km od plaže. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom. 

www.hotelsatlas.com​