Butan i Nepal

Butan i Nepal

Istraživanje divnih zemalja u srcu Himalaja!
Nepal - Katmandu i Pokara, Butan - Punakha, Paro i Timbuktu

17 dana - od 2140 eur (uključene sve avio karte, takse, transferi, smeštaj)
Polazak: 11.02.2019.


Jungle Tribe Vas vodi u zemlju Himalaja – penjemo se na vrh sveta. Idemo u Nepal, kuću bogova. Zahvaljujući fenomenalnim prirodnim predelima, snežnim vrhovima koji nas okružuju, pitomim i nasmejanim ljudima doživećemo potpuni mir. Mesto gde se ledeni vrhovi Himalaja susreću sa vrelinom indijskih ravnica. Moćni Himalaji čuvaju ovu malenu zemlju od raznih negativnih uticaja zapadnog sveta. Upoznajemo budizam i kulturu ovog blagog naroda koji živi u skladu s prirodom. Šareni budistički hramovi čuvaju priče drevnih civilizacija.


Smešten na istočnoj padini Himalaja između Kine i Indije, malo budističko kraljevstvo je 1960. godine napokon otvorilo svoja vrata za javnost. Butan! Netaknuta zemlja, tradicionalizam i modernizam. Karakteristični geografski položaj zemlje uspeo je samonametnutu misterioznost da sačuva do dvadesetog veka. Raznovrsnost kultura i jezika. Čak 72% zemlje je pokriveno šumom i  sa svega 0,7 miliona stanovnika predstavlja jednu od najmanjih zemalja na svetu, ali i najvećih po broju biljnih i životinjskih vrsta. Spoj prirode i blage čovekove ruke obavili su Butan velom misterije do 1960. kada su vlasti odlučile da se otvore javnosti. Želeći da se sačuvaju od prevage materijalizma osmislili su način kako da spoje lepo i korisno, te je turizam počeo da buja. Sa svega dve aviokompanije koje cirkulišu iz okolnih zemalja turistička tura Butana počinje u samom sedištu aviona. Govori se da je let Katmandu – Paro jedan od najveličanstvenijih na svetu! Avion prelazi preko čak četiri od pet najviših planina na svetu! Kada je vedro nebo spektakularan pogled na Mont Everest, Lohtse, Makalu i Kangchenjunga će biti sve o čemu ćete govoriti pri povratku u Beograd!


Paro, lociran u istoimenoj dolini objedinjuje bogatu kulturu, lepote prirodne sredine i stotina mitova i legendi. Dom je mnogobrojnim hramovima Butana i manastira, ali je i utočište jedinog internacionalnog aerodroma Butana čije sletanje samo po sebi predstavlja svojevrsni turistički aranžman. Po vedrom danu moguće je videti čak 4 od pet najvećih planina na svetu! Prizor koji se ne zaboravlja! Polja riže i spokojnost čine Paro i Butan mestom duboke meditacije i odmora od užurbanih gradova Zapada. Glavnu ulicu, sagrađenu 1985. godine, okružuju raznobojne drvene prodavnice i restorani koji se svojski suprostavljaju određenim delovima grada sagrađenim od betonskih blokova.


Timbuktu, glavni grad kraljevine Butan. Nalazi se 65 km od Paroa i jedan je od dva glavna grada u Aziji koji ne poseduje semafore. Drugi je Pjongjang u Severnoj Koreji. Saobraćaj kontroliše uniformisani službenik sa karakterističnim belim rukavicama. Čak 72% čitavog Butana pripada šumama, mnogobrojnim biljnim i životinjskim vrstama, te se stoga ne zaustavljamo na brzim obilascima karakterističnih azijskih gradova, već obilazimo i okolne hramove i manastire u dubini šume. Uz podršku lokalnog vodiča otkrivamo delić misterije ovog dalekog kraljevstva. Interesantna činjenica je ta da se zbog svoje delimične zatvorenosti Butan može posetiti jedino preko ovlašćenih turističkih agencija unutar samog Butana, koji zarad bolje atmosfere sami uređuju smeštaj, ishranu, prevoz i obilaske sa lokalnim vodičima. Posvećenost svakoj grupi je neverovatna što garantuje ispunjeniji doživljaj na samom putovanju.


Tiger's Nest Manastir – budistički hram koji ''visi'' sa litice 3120 metara iznad nivoa mora. Jedno od najatraktivnijih turističkih destinacija Butana! Nezaboravno iskustvo dolaska na samu lokaciju manastira koji gotovo visi sa litica nije ništa naspram pogledu sa vrha. Spektakularni pogled na okolne planinske vrhove i smaragdno zelene doline. Posmatrajući manastir iz same doline pitaćete se kako ćemo tamo stići, odsečenost od lokalnih puteva je očevidna, ali kao i u svakoj legendi tu su tri puta koji će nas dovesti na sam cilj. Prvi put koji vodi kroz borovu šumu simboliše zaštitu od zlih sila, obezbeđuje pozitivnu energiju, vitalnost i sreću. Druga dva puta vode preko platoa nazvanog ''plato stotinu hiljada vila''. Stepenice uklesane u kamen, 4 glavna hrama i nekoliko postaja i balkoni sa kojih se širi neverovatan pogled na Paro dolinu. Legenda kaže da je lokaciju manastira odredila tigrica koja je na svojim leđima dovela osnivača butanskog budizma, guru Padmasmabhava, zbog čega se u glavnoj odaji i nalazi statua tigra.


Punakha festival je jedan od najpoznatijih festivala u zemlji koji uobličavaju tradiciju budizma. Sa obzirom na to da je festival od velike porodične važnosti nemojte se iznenaditi ukoliko vidite ljude u svom najlepšem odelu, sa nakitom boje korala i tirkiza koji nose tradicionalne korpe od bambusa pune hrane, kako bi ceo dan proveli na samom festivalu i doživeli prosvetljenje koje ono emituje. Nedeljama pre festivala sveštenici se vredno pripremaju za svoj nastup, praktikujući duboku meditaciju i molitvu. Monasi izvode specijalne maskirane plesove koji su bazirani na istoriji Butana, i Butanci veruju da se samim prisustvom na festivalu doživljava istinsko prosvetljenje. Osim monaha, i ostali umetnici iz zajednice praktikuju svoju veštinu kako bi na još jedan način doprineli svekolikom šarenilu jednog od najpoznatijeg Butanskog festivala.


Grad Katmandu je istorijsko i kulturno srce Nepala i predstavlja neverovatan miks hinduizma, tibetanskog budizma i zapadnjačkih uticaja. Najveći deo vremena provodimo u srcu grada, nekadašnjem hipi delu – Tamelu koji čini nekoliko ulica prepunih šarenih radnji, ukusne ulične klope, zanimljivih barova. Odmaramo u ''Bašti snova'' daleko od ulične buke uz cvrkut ptica i divnu floru u sred užurbanog grada. U Katmanduu obilazimo Darbar trg koji je pod strogom zaštitom UNESCO-a. Usput još obilazimo hram žive boginje Kumari Bahal, Staru kraljevsku palatu i Kastamandap hram, koji je najstariji u dolini. Zatim obilazimo hram Pašupatinat, koji je jedan od najvažnijih hinduističkih hramova koji predstavlja najveće svetilište Šive na indijskom potkontinentu. Sastoji se od niza hramova, ašrama, slika i natpisa koji su tokom vekova podignuti uz obale svete reke Bagmati koja je pandan Gangu u Indiji. U okviru ovog kompleksa se nalaze i gatovi Katmandua, gde se obavljaju ceremonije sahranjivanja, ritualnog kupanja i molitvi. Budanat stupa je najveća u dolini Katmandua (40m) i najznačajnija je budistička stupa na svetu. Svajambunat stupa je hram iz 5. veka koji se nalazi na brdu iznad doline, odakle se pruža neponovljiv pogled na Katmandu. Zovu ga još i Hram Majmuna, a otkrićemo i zašto.


Patan (Lalitpur), jedan je od tri kraljevska grada u Katmandu dolini. Kako je centar budističke i hinduističke kulture zajedno, u njemu se nalazi preko 1200 spomenika. U Patanu imate osećaj kao da je čitav grad muzej na otvorenom sa obiljem palata, statuama bogova i boginja, pagoda sa erotskim prikazima u reljefu. Idemo prvo do Krišna Mandira, kamenog hrama sa neverovatnim frizom iz 16. veka, zatim razgledamo Mahabuda Hram, Zlatni hram i mnoga druga sveta mesta. Čangi Narajan hram (Changy Narayan) nalazi se na vrhu brda, iznad lokalnog sela, te se od njega pruža izvanredan pogled na Katmandu s jedne strane, a sa druge na vrhove Himalaja. Hram je jedan od starijih u Nepalu, te se veruje da je podignut kao svetilište hindu bogu Višnu u 4. veku. Sledi fakultativni obilazak prelepog grada Baktapura, nekadašnje nepalske prestonice i po mnogima najlepšeg grada ove regije. Grad je osnovan u 9. veku i jedino je mesto u Nepalu koje je ostalo netaknuto rukom zapadnog sveta. Videćemo Lavlja vrata, Zlatnu kapiju, Galeriju umetnosti i Nijatapola hram.


Pokhara je grad koji se nalazi zapadno od Katmandua, a koji leži na tri jezera – Feva, Begnas i Rupa. Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 700 do 1400 metara, a očekuju nas trekinzi do najzanimljivijih vidikovaca – World Peace Stupe i Sarangkota. Imaćemo prilike da se vozimo jezerom, uživamo u rađanju sunca iznad Himalaja koje se ogleda u obližnjem jezeru, da upoznamo divne ljude koji žive u selima u blizini gradića, uživamo u svirkama lokalih muzičara, kao i da obiđemo lokalni tibetanski izbeglički kamp, Dejvine vodopade, Gurka muzej, viseći most iznad reke Seti...


Putovanje i slike koje ostaju u mislima za ceo život, i zemlja i ljudi koji će vas naterati da promenite pogled na svet. Kaleidoskopsko putovanje koje će preopteretiti sva vaša čula i promeniti pogled na svet.


Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL
Gospodar Jevremova 49, Beograd,
381 11 24 00 213
381 11 218 22 04
email: 
jungletravel@gmail.com
radnim danima 09-19h i subotom 10-14h

JUNGLE TRAVEL NOVI SAD
Bulevar Oslobođenja 66, lokal 8, Novi Sad,
381 21 30 16 689
email: jungletravelns@gmail.com
radnim danima 09-19h i subotom 10-14h

Plan i program puta:

1. dan (11.02.2019): Sastanak na aerodromu “Nikola Tesla”. Let za Katmandu sa presedanjem.

2. dan (12.02.2019): Dolazak na aerodrom u Kathmanduu. Grad Katmandu je istorijsko i kulturno srce Nepala i predstavlja neverovatan miks hinduizma, tibetanskog budizma i zapadnjačkih uticaja. Upoznavanje sa gradom i smeštaj. Fakultativni obilazak najzanimljivijih četvrti Katmandua. Razgledanje počinjemo obilaskom Darbar trga koji predstavlja srce starog grada u religioznom i duhovnom smislu. Čitav kompeks Darbar trga je pod strogom zaštitom UNESCO-a. Usput još obilazimo hram žive boginje Kumari Bahal, Staru kraljevsku palatu, Vrtove snova i Kastamandap hram, koji je najstariji u dolini. Zatim, fakultativni obilazak hrama Pašupatinat, jedanog je od najvažnijih hinduističkih hramova koji predstavlja jedan od najvećih svetilšta Šive na indijskom potkontinentu. Sastoji se od niza hramova, ašrama, slika i natpisa koji su tokom vekova podignuti uz obale svete reke Bagmati koja je pandan Gangu u Indiji. U okviru ovog kompleksa se nalaze i gatovi  Katmandua, gde  se obavljaju ceremonije sahranjivanja, ritualniog kupanja i molitvi. Obilazak završavamo kod Budanat stupe, najveće stupe u dolini Katmandua (40m) koja predstavlja najznačajniju budističku stupu na svetu. Povratak u smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan (13.02.2019): Napuštanje smeštaja rano ujutru i transfer do aerodroma. Let Katmandu – Paro. Smešten na istočnoj padini Himalaja između Kine i Indije, malo budističko kraljevstvo je 1960. godine napokon otvorilo svoja vrata za javnost. Butan! Sa svega dve aviokompanije koje cirkulišu iz okolnih zemalja turistička tura Butana počinje u samom sedištu aviona. Govori se da je let Kathmandu – Paro jedan od najveličanstvenijih na svetu! Avion prelazi preko čak četiri od pet najviših planina na svetu! Kada je vedro nebo spektakularan pogled na Mont Everest, Lohtse, Makalu i Kangchenjunga će biti sve o čemu ćete govoriti pri povratku u Beograd! Naši nasmejani lokalni vodiči nas čekaju na aerodromu. Nakon sletanja se vozimo ka mestu Punakha. Idemo naviše kroz borove šume i rodonderone. Nakon toga silazimo u plodnu dolinu Punakha & Wangdi Pghodrang. Pri pristajanju u Lobesu, posetićemo hram Chhimi Lhakhang, hram plodnosti, koji se nalazi na samom vrhu. U Punakhi, posetićemo neke od najlepših džongova (tvrđava). Smeštaj. Noćenje.

4. dan (14.02.2019): Doručak. Prisustvovanje Punakha Serda manifestaciji, koja je zapravo teatralni prikaz čuvene borbe iz antičkih vremena. Ručak. Istraživanje grada i okoline. Većera. Noćenje.

5. dan (15.02.2019): Happy Punakha! Uživamo u festivalskim svečanostima, prisustvujemo tradicionalnom plesu monaha u specifičnim odorama i maskama. Upijamo energiju ove neverovatne zemlje i družimo se sa lokalcima. Ručak. Vožnja do Timbuktua, glavnog grada ove nasmejane zemlje. Prolazimo kroz ruralne predele, kraj tradicionalnih farmi i kroz neodoljiva prostranstva. Smeštaj u sobe. Slobodno vreme za šetnju gradom i uživanje u čarima zemlje u srcu Himalaja. Večera. Noćenje.

6. dan (16.02.2019): Doručak. Obilazak grada: Muzej pošte, gde možete dobiti markice sa svojim likom i poslati ih putem razglednica širom sveta, Memorial Chhorten, hram sagrađen 1974. u znak sećanja na preminulog trećeg kralja Butana, Jigme Dorji Wangchuk, čiji je enterijer savršeni primer učenja tantričkog Budizma, Buddha Point, najviša statua Bude na svetu. Ručak. Nastavak obilaska: Tashi Choo Dzong, sedište vlade i monaškog zakonodavnog tela, uključujući letnju rezidenciju Je Khenpo-a, najvišeg religijskog predstavnika Butana, bazar rukotvorina sa tradicionalnim butanskim proizvodima. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

7. dan (17.02.2019): Ranojutarnje napuštanje smeštaja i vožnja ka Paro-u. Blagi treking ka Paro Taktshang manastiru, poznatijeg i pod imenom Tiger’s Nest Monastery, budističkog hrama koji ''visi'' sa litice 3120 metara iznad nivoa mora. Spektakularni pogled na okolne planinske vrhove i smaragdno zelene doline. Posmatrajući manastir iz same doline pitaćete se kako ćemo tamo stići, odsečenost od lokalnih puteva je očevidna, ali kao i u svakoj legendi tu su tri puta koji će nas dovesti na sam cilj. Prvi put koji vodi kroz borovu šumu simboliše zaštitu od zlih sila, obezbeđuje pozitivnu energiju, vitalnost i sreću. Druga dva puta vode preko platoa nazvanog ''plato stotinu hiljada vila''. Legenda kaže da je lokaciju manastira odredila tigrica koja je na svojim leđima dovela osnivača butanskog budizma, guru Padmasmabhava, zbog čega se u glavnoj odaji i nalazi statua tigra. Ručamo u kafeteriji manastira. Na putu ka smeštaju obilazimo i Kyichu Lhakhang, jedan od dva najsvetija i najstarija hrama u Butanu, sagrađenog u sedmom veku od strane 33-eg Tibetanskog kralja. Večeramo sa nasmejanim butancima u lokalnoj kući, oprobavamo se u tradicionalnom streličarstvu. Dolazak u smeštaj. Noćenje.

8. dan (18.02.2019): Doručak. Napuštanje smeštaja i transfer do aerodroma. Let Paro - Katmandu. Transfer do smeštaja u Katmanduu. Slobodno vreme. Noćenje.

9. dan (19.02.2019): Posle doručka obilazimo Patan (Lalitpur), jedan od tri kraljevska grada u Katmandu dolini. Kako je centar budističke i hinduističke kulture zajedno, u njemu se nalazi preko 1200 spomenika. U Patanu imate osećaj kao da je čitav grad muzej na otvorenom sa obiljem palata, statuama bogova i boginja, pagoda sa erotskim prikazima u reljefu…Idemo prvo do Krišna Mandira, kamenog hrama sa neverovatnim frizom iz 16. veka, zatim razgledamo Mahabuda Hram, Zlatni hram i mnoga druga sveta mesta. Takođe, možemo fakultativno obići fabriku tipičnih etno rukotvorina po kojoj je Patan poznat. Kasnije obilazimo Svajambunat stupu, hram iz 5. veka  koji se nalazi na brdu iznad doline, odakle se pruža neponovljiv pogled na Katmandu. Zovu ga još i  Hram Majmuna, a otkrićemo i zašto. Povratak u smeštaj. Noćenje.

10. dan (20.02.2019): Fakultativni izlet do Čangi Narajan hrama (Changy Narayan). Hram se nalazi na vrhu brda, iznad lokalnog sela, te se od njega pruža izvanredan pogled na Katmandu s jedne strane, a s druge na vrhove Himalaja. Posle kraće vožnje do sela čeka nas šetnja do Čangi Narajan hrama. Hram je jedan od starijih u Nepalu, te se veruje da je podignut kao svetilište hindu bogu Višnu u 4. veku. Sledi fakultivni obilazak prelepog grada Baktapura, nekadašnje nepalske prestonice i po mnogima najlepšeg grada ove regije. Grad je osnovan u 9. veku i jedino je mesto u Nepalu koje je ostalo netaknuto rukom zapadnog sveta. Videćemo Lavalja vrata, Zlatnu kapiju, Galerju umetnosti i Nijatapola hram.  Povratak u Katmandu u večernjim časovima. Noćenje.

11. dan (21.02.2019): Ujutru se pakujemo i krećemo za Pokharu, grad koji je od Katmandua udaljen 200 km. Mogućnost fakultativnog organizovanja raftinga na reci Trisuli u istoimenom nacionalnom parku. Deo grupe koji ne ide na rafting ima priliku za odmor pored reke i uživanje u prirodnim lepotama. Nastavak puta i dolazak u grad na jezeru Feva. Pokhara će vas oduševiti veličanstvenim prizorima, vrhova prekrivenih snegom i svojom nestvarnom lepotom. Ovo mesto je poznato po  jezerima (Feva, Begnas i Rupa). Smeštaj. Noćenje.

12. dan (22.02.2019): Sledećeg jutra krećemo na fakultativni obilazak, prva stanica nam je World Peace stupa na brdu iznad jezera gde ćemo uz izlazak sunca gledati romantične pejzaže jezera Feva, oduševiće vas veličanstveni pogled na vrh Anapurna (Fish Tail), koji se ogleda na površini mirne jezerske vode. Kratak predah za uživanje i slike za ceo život! Kasnije se lagano spuštamo do jezera i brodom se lagano vraćamo do  centra grada. Slobodno vreme. Noćenje.

13. dan (23.02.2019): Fakultativni ranojutarnji treking (lagana šetnja kroz sela) od Nudare do Sarangkota koji leži na 3 sata hoda od Pokhare. Smešten je na nadmorskoj visini od 1592 m i najviša je tačka doline Pokhare. Odavde možete videti celu dolinu reke i planinski lanac Anapurne. U Sarangkotu ćemo napraviti pauzu za odmor i uživanje u prizorima, a po vašoj želji, možete doplatiti paraglajding i vratiti se u grad vazdušnom linijom. U blizini Sarangkota je prva stanica za ozbiljni treking Anapurnom, a mi se lagano vraćamo u Pokharu. Imamo slobodno vreme za šetnju i upoznavanje sa lokalnim stanovništvom, učimo o njihovim običajima, načinu života, klopamo autentičnu hranu. Preporučujemo vam da posetite tibetanski izbeglički kamp i vodopade koji se nalaze u samom gradu. Noćenje.

14. dan (24.02.2019): Slobodan dan u Pokhari. Noćenje.

15. dan (25.02.2019): Krećemo nazad prema Katmandu dolini i imamo celodnevnu vožnju do Katmandua. Smeštaj i slobodno veče. Noćenje.

16. dan (26.02.2019): Još malo vremena za šoping i opraštanje od Katmandua. Transfer do aerodroma. Let Katmandu-Beograd sa presedanjem.

17. dan (27.02.2019): Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

Polazak: 11.02.2019.

Cena aranžmana:

Termin

11.02.2019.

Promo cena

2140 €

First minute cena

2190

Regularna cena

2290

*Promo cena važi za prvih petoro prijavljenih putnika
**First minute cene važe za prijave do 2 meseca pred put (11.12.2018). Nakon tog datuma važe regularne cene.
***U retkim slučajevima moguće je pomeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Uslovi plaćanja: Prilikom prijavljivanja plaća se 200 € u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, nakon formiranja grupe plaća se 800 € u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, a ostatak sume plaća se u agenciji, u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, a najkasnije 7 nedelja pred put (do 24.12.2018). Mogućnost plaćanja preko računa i karticama Visa, Master, Maestro i Dina.

Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Nakon izdavanja avio karata nije moguće odustajanje od aranžmana. Nakon prijavljivanja potrebno je aplicirati za dobijanje vize. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, 45 dana pre putovanja, dužni su sami da obezbede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do mesec dana pred put.

Cena aranžmana obuhvata:

 • Avio kartu na relaciji Beograd – Katmandu – Beograd sa svim taksama
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji – važi za teritorije obe zemlje

Nepal:

 • Sve transfere po planu i programu puta
 • Smeštaj prema planu i programu puta na bazi noćenja (dvokrevetne sobe sa sopstvenim kupatilom) (5 noći Katmandu i 4 noćenja Pokhara)

Butan:

 • Avio kartu na relaciji Katmandu – Paro – Katmandu sa svim taksama
 • Sve takse koje se plaćaju vladi Butana za turistički boravak
 • Smeštaj prema planu i programu puta na bazi noćenja (dvokrevetne sobe sa sopstvenim kupatilom) (2 noći Punakha, 2 noći Timbuktu i 1 noć Paro)
 • Tri obroka dnevno
 • Sve transfere po planu i programu puta
 • Usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku
 • Obilaske po planu i programu puta sa ulaznicama
 • Opremu za kampovanje
 • Troškove vize

Cena aranžmana ne obuhvata:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji) – važi za teritorije obe zemlje
 • Individualne troškove za vreme trajanja aranžmana – važi za teritorije obe zemlje

Nepal:

 • Vizu za Nepal (30$, uzima se na aerodromu u Katmanduu, uz pasoš i dve slike)
 • Fakultativne izlete i ulaznice za lokalitete i kulturno istorijske spomenike na teritoriji Nepala

Butan:

 • Pića koja se konzumiraju tokom ture
 • Vreće za spavanje za trekinge i kampovanje (možete poneti svoje vreće)
 • Napojnice za lokalne vodiče i vozače

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana pre datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa YUTA standardom.

Napomene u vezi sa smeštajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.
 • U nekim smeštajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smeštaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmene, promene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se pre uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

Cenovnik br. 1 važi od 13.09.2018.

Gesthaus (Guest house) je smeštajni objekat tipičan za područje Azije. Sobe su jednostavne, uglavnom manje prostrane, sa dva ili tri kreveta i sopstvenim kupatilom. Usluga je na bazi noćenja. Imena guesthouse-a biće potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije nedelju dana pred put.

Hotel je smeštajni objekat koji raspolaže 1/2 sobama sa sopstvenim kupatilom. Usluga je na bazi noćenja. Imena hotela biće potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije nedelju dana pred put.

Nepal je mala planinska zemlja između Kine i Indije, na čijoj se teritoriji nalazi najviši vrh na svetu, Mont Everest! Mesto gde možete videti živu boginju, probati najukusniji momo, doživeti avanturu na rafingu ili paraglajdingu, osetiti neverovatni mir u jednom od brojnih hramova ili se izgubiti u prašnjavim, bučnim i šarenim uličicama Katmandua.

Kathmandu je glavni grad republike Nepal. Predstavlja turistički, kulturni i budistički hodočasnički centar. U starom delu grada ističe se monumentalna Kraljevska palata. Ima oko 900000 stanovnika i svake godine ga posete milioni turista.

Pokhara je grad koji se nalazi oko 200km zapadno od Katmandua. Nalazi se na tri jezera – Feva, Begnas i Rupa, a poznato je kao mesto odakle se mogu videti vrhovi Himalaja od preko 8000 metara, a nudi i mnogobrojne aktivnosti poput zip line-a, paraglajdinga, trekinga, a poznato je i kao polazište za treking do Anapurna Baze Kampa.

Butan je zaista spektakularna i neverovatna zemlja, poznatija kao zemlja osmeha. Smešten na istočnoj padini Himalaja između Kine i Indije, malo budističko kraljevstvo je 1960. godine napokon otvorilo svoja vrata za javnost. Himalaji, hramovi, festivali, ministarstvo sreće i priroda, samo su neki od razloga za posetu i uživanje.

PRIJAVLJIVANJE U PROSTORIJAMA JUNGLE TRAVEL-A:
GOSPODAR JEVREMOVA 49, BEOGRAD, 011/2400213 i 011/2182204,

email: jungletravel@gmail.com
JUNGLE TRAVEL OGRANAK NOVI SAD,
BULEVAR OSLOBOĐENJA 66, LOKAL BR. 8, 021/3016689,
email: jungletravelns@gmail.com

FAKULTATIVNI IZLETI

I – KATMANDU DOLINA – Cena: 40 eur+5600 rupija

1. Fakultativni obilazak Katmandua – Idemo u obilazak Budanat stupe, najveće stupe u dolini Katmandua (40m) i koja predstavlja najznačajniju budističku stupu na svetu. Kraj Budanat stupe nalazi se i Tibetanski manastir kao i brojne prodavnice rukotvorina, galerija u kojima se podučava tradicionalno slikarstvo utiskivanjem zlata u boje na platnu – zanata za koji je potrebno godišnje iskustvo. Obilazimo posmtrtni hram Pašupatinat, jednog od najvažnijih hinduističkih hramova koji predstavlja jedan od najvećih svetilišta Šive na indijskom potkontinentu. Sastoji se od niza hramova, ašrama, slika i natpisa koji su tokom vekova podignuti uz obale svete reke Bagmati koja je pandan Gangu u Indiji. U okviru ovog kompleksa nalaze se i gatovi Katmandua, gde se obavljaju ceremonije sahranjivanja, ritualnog kupanja i molitvi pokojnika. Obilazimo i Darbar trg koji koji predstavlja srce starog grada u religioznom i duhovnom smislu. Čitav kompleks Darbar trga je pod strogom zaštitom UNESCO-a. Obilazimo  i hram žive boginje Kumari Bahal, Staru kraljevsku palatu, Vrtove snova i Kastamandap hram, koji je najstariji u dolini. Prolazimo šarenolikim ulicama gde se prodaje bukvalno sve – od kašmira i metalnog posuđa, začina, sušene ribe, do polovne planinarske opreme. Cena izleta uključuje: transfer do lokaliteta, ulaznice za Budanat Stupu, Darbar Trg, Pašupatinat, Hram Boginje Kumari, usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.

2. Fakultativni obilazak Patana (Lalitpura) – jednog od tri kraljevska grada u Katmandu dolini koji je sam centar budističke i hinduističke kulture zajedno i u njemu se nalazi preko 1200 spomenika. Obilazimo Svajambunat stupu, hram iz 5. veka koji se nalazi na brdu iznad doline, odakle se pruža neponovljiv pogled na Katmandu. Zovu ga još i Hram Majmuna jer se u samom kompleksu nalazi više od stotinu majmuna. Idemo do Krišna Mandira, kamenog friza sa neverovatnim frizom iz 16. veka, razgledamo Zlatni hram. U Patanu imate osećaj kao da je čitav grad muzej na otvorenom sa obiljem palata, statuama bogova i boginja, pagoda sa erotskim prikazima u reljefu. Cena izleta uključuje: transfer do lokaliteta, ulaznice za Svajambunat stupu i Zlatni hram, usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.

3. Fakultativni izlet za Čangi Narajan Hram – Hram se nalazi na vrhu brda iznad lokalnog sela, te se od njega pruža izvanredan pogled na Katmandu s jedne strane, a s druge na vrhove Himalaja. Hram je jedan od starijih u Nepalu, te se veruje da je podignut kao svetilište hindu bogu Višnu u 4. veku. Obilazimo kraljevski grad Baktapur, nekadašnje nepalske prestonice i jednog od najlepših kraljevskih gradova ove regije. Videćemo Lavlja vrata, Zlatnu kapiju, Galeriju umetnosti i Nijatapola hram. Cena izleta uključuje: transfer do lokaliteta, ulaznice za Čangi Narajan Hram i Baktapur, usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.

II -  Fakultativni rafting na reci Trisuli – Cena: 30eur - Deo grupe koji ne ide na rafting ima priliku za odmor pored reke i uživanje u prirodnim lepotama. Cena uključuje: rafting na reci Trisuli sa ovlašćenim skiperom, pratioca grupe na srpskom jeziku.

III – POKHARA REGIJA – Cena: 30eur

1. Fakultativni treking – World Peace Stupa – Stupa na brdu iznad jezera gde ćemo uz izlazak sunca gledati romantične pejzaže jezera Feva. Ukoliko je vedro vreme oduševiće Vas veličanstveni pogled na vrh Anapurne (Fish Tail) koji se ogleda na površini mirne jezerske vode. Pravimo kratak predah za doručak i nastavljamo put niz šumu do jezera i čamcem se vraćamo do centra grada odakle se lagano vraćamo do hotela. Cena izleta uključuje: transfer do lokaliteta, vožnju čamcem, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.

2. Fakultativni ranojutarnji treking od Nudare do Sarangkota – idemo na laganu šetnju kroz sela koja leže na tri sata hoda od Pokhare. Idemo na nadmorsku visinu od 1592 metara koji predstavlja najvišu tačku doline Pokhare odakle možete videti celu dolinu reke i planinski lanac Anapurne. U Sarangkotu ćemo napraviti pauzu za odmor. Imaćemo vremena da se upoznajemo sa lokalnim stanovništvom, učimo o njihovim običajima, načinu života i klopamo autentičnu hranu. Cena izleta uključuje: transfer do lokaliteta, treking sa lokalnim vodičem na engleskom jeziku.

Napomene:

 • Opisi i cene fakultativnih izleta na sajtu su informativnog karaktera.
 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete često vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmene, promene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se pre uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

NEPAL – KORISNE INFORMACIJE

Opšti podaci: Nepal je mala planinska zemlja između Kine i Indije, na čijoj se teritoriji nalazi najviši vrh na svetu, Mont Everest! Mesto gde možete videti živu boginju, probati najukusniji momo, doživeti avanturu na rafingu ili paraglajdingu, osetiti neverovatni mir u jednom od brojnih hramova ili se izgubiti u prašnjavim, bučnim i šarenim uličicama Katmandua.
Glavni grad: Katmandu
Površina: 147.181 km²
Broj stanovnika: 31.5 miliona
Stanovništvo: lokalne etničke zajednice (Četri, Bramani, Magari, Taru, Tamang, Nevari, Kami, Jadavi, Rai, Gurunzi, Damai, Takuri, Limbu, Sarki, Teli, Koiri…)
Jezik: Nepalski ali možete koristiti i Engleski
Veroispovest: hinduizam preko 80%, budizam oko 9%, islam oko 4%
Nezavisnost: 1768.

Valuta: Valuta koja je u opticaju je Nepalska Rupija i vredi skoro kao srpski dinar. 1eur = 135 rupija, 1$ = 115 rupija. Svejedno je da li ćete poneti dolare ili eure. U ponekim menjačnicama se možete cenkati za kurs, ukoliko se radi o većem iznosu. Bankomati postoje ali nisu lako dostpni. Kartice ne možete koristiti uvek. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane. Za potrošnju u Nepalu morate uvek sa sobom imati lokalnu valutu. Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca uvek se cenkajte, jer je to običaj. Osim cenkanja običaj je skoro uvek i svima ostavljati bakšiš.

Vremenska zona: UTC+5:45. Nepal ne prelazi na letnje računanje vremena, tako da je zimi 4:45h ispred Srbije, a leti 3:45h ispred.

Viza: Za ulazak na teritoriju Nepal, državljanima Republike Srbije su potrebne vize koje se dobijaju prilikom ulaska u Nepal. Nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti formular i poneti fotografiju na beloj pozadini dimenzija 3,5 x 4,5. Cena je 30 dolara ili 25 eura. Na teritoriji Nepala ne postoji ambasada Republike Srbije, već je odgovorna ambasada u Nju Delhiju (Indija). Sa sobom ponesite i kopiju pasoša.

Klima: Nepal ima tipičnu monsunsku klimu. Suvi period je od oktobra do maja, dok je vlažni (monsunski) period od juna do septembra. Intervali između ova dva glavna perioda – od septembra do novembra i od marta do maja – smatraju se najpogodnijim za boravak u Nepalu. Prosečna maksimalna dnevna je 16 u januaru - 25C u julu, noćna i najniža oko 2 u januaru -17C u junu. Dakle raspon temperature u Katmanduu je između 15-30C.

Hrana i piće: Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), pirinač, povrće i voće. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Obavezno probajte jelo Momo, Lasi, piletinu sa medom i bambusom, piletinu sa karijem. Jela mogu biti veoma ljuta tako da ukoliko niste ljubitelj to morate naglasiti prilikom porudžbine. Obavezno probajte čuveno pivo Everest.

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Nepala vakcinacija nije potrebna. Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbegava se led. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan. Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. U Nepalu vodite računa o pijavicama na trekingu.
Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Nepal je bezbedna destinacija. Noću nije poželjno kretati se po ulicama, pogotovo ne van grupe. Izbegavajte prodavce opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova se izuvajte i vodite računa o sledećem: često ćete morati da skinete sve predmete od kože sa sebe, ne smete se peti na hinduističke hramove, nikako ne smete fotografisati Kumari.
Situacija u vezi zemljotresa: Nepal je veoma trusno područje ali je bezbedno. Šteta od prethodnog zemljotresa se sanira, tako da je bezbedno otići u ovu zemlju.

Napomene: Na putovanju u Nepal postoji celodnevna vožnja od Katmandua do Pokare i od Pokare do Katmandua.

Odeća: Od odeće je potrebna prolećna i letnja laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i moguće je da temperatura opadne, pre svega noću. Dakle obavezno ponesite i duks i nekoliko pari pantalona. Udobna obuća se podrazumeva zbog obilazaka gradova, trekinga, istraživanja džungle. Dugi rukavi i nogavice preporučuju se i kao zaštita od komaraca. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket.

Komunikacija: Naše mreže uglavnom ne rade u Nepalu. Skoro svi smeštaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.
Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice. Moguće su svakodnevne restrikcije.

Suveniri: Ukoliko kupujete predmete vezane za budizam, svetujemo da ne uzimate glave Bude, jer se to smatra neprikladnim. Od suvenira preporučujemo: tradicionalnu odeću i materijale, predmete i skulpture od drveta, tradiconalnu muziku, nakit, predmete vezane za religije hinduizam i budizam, proizvode od pašmine i jakove vune, predmete proizvedene u tibetanskim izbegličkim kampovima…

BUTAN – KORISNE INFORMACIJE

Opšti podaci: Butan je zaista spektakularna i neverovatna zemlja, poznatija kao zemlja osmeha. Smešten na istočnoj padini Himalaja između Kine i Indije, malo budističko kraljevstvo je 1960. godine napokon otvorilo svoja vrata za javnost. Himalaji, hramovi, festivali, ministarstvo sreće i priroda, samo su neki od razloga za posetu i uživanje.
Glavni grad: Tmbuktu
Površina: oko 38.000 km²
Broj stanovnika: 758.288 stanovnika
Stanovništvo: Ngalop (Bhote) 50%, Nepalci 35%, ostala plemena15%
Jezik: Sharchhopka 28%, Dzongkha (oficijalni) 24%, Lhotshamkha 22%, ostali 26%
Veroispovest: lamaizam 75%, hinduizam 22%, ostali 3%
Nezavisnost: 1907/1949.

Valuta: Valuta koja je u opticaju je Ngultrum. 1eur = 84 btn, 1$ = 72 btn. Poželjnije je poneti dolare. Bankomati kao i kartice nisu lako dostpni i nemojte se oslanjati na njih. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane. Za potrošnju u Butanu morate uvek sa sobom imati lokalnu valutu. Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca uvek se cenkajte, jer je to običaj. Osim cenkanja običaj je skoro uvek i svima ostavljati bakšiš.

Vremenska zona: UTC+6. Butan ne prelazi na letnje računanje vremena, tako da je zimi 5h ispred Srbije, a leti 4h ispred.

Viza: Za ulazak na teritoriju Butan, državljanima Republike Srbije su potrebne vize. Državljani R. Srbije koji žele da turistički putuju u Butan odgovarajuću vizu mogu da dobiju isključivo preko turističkih agencija registrovanih u Butanu ili njihovih partnerskih agencija, preko kojih je jedino i moguće organizovati turistički boravak u ovoj zemlji. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka. Na teritoriji Butana ne postoji ambasada Republike Srbije, već je odgovorna ambasada u Nju Delhiju (Indija). Sa sobom ponesite i kopiju pasoša.

Klima: Butan ima raznovrsnu klimu. Južni deo zemlje ima uglavnom toplu i vlažnu klimu tokom čitave godine, sa temperaturama od 15 – 30C. Centralni delovi zemlje imaju klimu sa sezonskim razlikama, topla leta i suve i hladne zime. Na krajnjem severu zime su hladne. Planinski vrhovi prekriveni su snegom. Raspon temperatura koje se očekuju tokom februara je od 0C do 19C.

Hrana i piće: Tradicionalna ishrana može biti jako ljuta. Uglavnom je kombinacija butanske, nepalske, tibetanske i indijske kuhinje. Ema datshi (sir i čili papričice), Kewa datshi (krompir i sir), Shamu datshi (sir i pečurke), Shakam ema datshi (sušena govedina sa sirom), Shakam paa (sušena govedina sa čilijem) (https://migrationology.com/bhutanese-food/)... Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Jela mogu biti veoma ljuta tako da ukoliko niste ljubitelj to morate naglasiti prilikom porudžbine.

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Butana vakcinacija nije potrebna. Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbegava se led. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan. Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. U Butanu vodite računa o pijavicama na trekingu.
Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Butan je bezbedna destinacija. Noću nije poželjno kretati se po ulicama, pogotovo ne van grupe. Izbegavajte prodavce opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova se izuvajte i vodite računa o sledećem: često ćete morati da skinete sve predmete od kože sa sebe, ne smete se peti na hinduističke hramove. Zabranjena je prodaja cigareta kao i njihova proizvodnja. Pušenje je zabranjeno na javnim mestima. Možete u zemlju uneti do 200 cigareta (10 kutija). Obavezno pitajte gde možete stat ii zapaliti cigaretu. Izbegavati teme koje su tabu. Poštujte kraljevsku porodicu. Reke i jezera Butana se smatraju svetim mestima i bacanje kamenčića i otpada u vodene površine predstavlja ozbiljan prekršaj.

Odeća: Od odeće je potrebna prolećna i letnja laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i moguće je da temperatura opadne, pre svega noću. Dakle obavezno ponesite i duks i nekoliko pari pantalona. Udobna obuća se podrazumeva zbog obilazaka gradova, trekinga, istraživanja džungle. Dugi rukavi i nogavice preporučuju se i kao zaštita od komaraca. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. _Uglavno se za posetu hramova predlaže da imate duge rukave i duge nogavice, tako da ponesite i to ali tanje kako Vam ne bi bilo previse toplo.

Komunikacija: Naše mreže uglavnom ne rade u Butanu. Većina smeštaja ima wi-fi ali konekcija može biti slaba.
Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice, za svaki slučaj možete poneti adapter sa ulazom kao za Veliku Britaniju.

Suveniri: Ukoliko kupujete predmete vezane za budizam, svetujemo da ne uzimate glave Bude, jer se to smatra neprikladnim. Od suvenira preporučujemo: tradicionalnu odeću i materijale, predmete i skulpture od drveta, tradiconalnu muziku, nakit, predmete vezane za religije hinduizam i budizam, proizvode od pašmine i jakove vune, maske…