Burma, Vijetnam i Laos

Burma, Vijetnam i Laos

Putovanje Burma, Vijetnam i Laos 2019

18 dana –  Jangon, Najang Švei, Inle Jezero, Bagan, Hanoj, Luang Prabang – od 1590eur (uključene avio karte, sve takse, smeštaj, transferi)

Polazak: 20.01.2019.

Jungle Tribe Vas vodi u novu neobičnu avanturu. Prvo se upoznajemo sa magičnim Mjanmarom, nekadašnja Burma. Upoznajte najveću zemlju Jugoistočne Azije, dom preko 40 miliona budista, zemlju najlepših zalazaka sunca, hramova koji oduzimaju dah, predela koji se urezuju u pamćenje…Otkrijte zašto Mjanmar zovu “smaragdom”, zašto joj je istorija duga preko 2500 godina, posetite sve njene spomenike i predele, uživajte u ukusnoj hrani, u miru i osmesima Burmanaca…

Prva stanica na našem putovanju po Mjanmaru je bivša prestonica i najveći grad nekadašnje Burme  - Jangon (Yangon). Najpoznatije obeležje grada je Švedagon Pagoda za koju se veruje da je najstarija na svetu i da je stara preko 2500 godina. Zovu je “krunom Burme”, a njena zlatna stupa ukrašena je sa preko 7000 dijamanata, rubina, topaza, i safira. Sama stupa ima visinu od 99 metara, a nalazi se na uzvišenju pa je vidljiva iz svih delova grada.

Iz Jangona upućujemo se ka Najang Šveiju, gradiću u blizini južne obale jezera Inle. Dane provodimo u vožnji čamcem po jezeru, upoznajemo se sa lokalcima, probamo cigarete od banana, a lokalni ribari pokazaće nam posebnu tehniku pecanja, a kupićemo i suvenire na tradicionalnoj plovećoj pijaci.

Sledeća stanica nam je Bagan koji je bio prestonica prvog kraljevstva od 9. do 13. veka. Na prostoru ravnice oko samog grada nekada se nalazilo preko 10.000 hramova od kojih je do danas sačuvako nešto preko 2.000. Istražićemo najpoznatije među njima, slike koju se urezuju u pamćenje…

Penjemo se preko 777 stepenika do vrha planine i vulkana Popa, gde ćemo posetiti hram na samom vrhu i uživati u miru i pogledu na okolne šume i izvore…

Iz nezaboravne Burme, dolazimo u Vijetnam, tačnije Hanoj. Hanoj je glavni grad Vijetnama i nalazi se na delti Crvene reke. Jedan je od najstarijih gradova Jugositočne Azije, osnovan 1010. godine pod imenom Tang Long. Kroz dugu istoriju Hanoi je uvek bio kulturni centar Vijetnama. U gradu danas postoji više od 600 pagoda i hramova. Halong Bej je jedan od najlepših zaliva na svetu a ono što je posebno specifično ua ovaj zaliv su “plutajuće” stene. Dok plovite ovim zalivom, pred vama se pojavljuju stene i ostrvca različitih veličina, a u daljini se kroz maglu nazire jos na stotine.

Za kraj, putujemo u Laos, državu u jugoistočnoj Aziji koja nema izlaz na more. Boravimo u Luang Prabangu, koji se nalazi na 200km od glavnom grada - Vijentijana. Luang Prabang je izvanredan primer spajanja tradicionalne arhitekture s evropskim kolonijalnim stilom u XIX i početkom XX veka. Uživaćemo u obilasku Kuang Si vodopada, krstarićemo rekom i skupljati nove nezaboravne uspomene.

PRIJAVLJIVANJE U PROSTORIJAMA JUNGLE TRAVEL-A:

GOSPODAR JEVREMOVA 49, BEOGRAD,

011/2400213 i 011/2182204,

email: jungletravel@gmail.com

JUNGLE TRAVEL OGRANAK NOVI SAD

ĆIRPANOVA 4, NOVI SAD, 021/3016689,                                   

email: jungletravelns@gmail.com

Dan 1 (20.01): Sastanak na aerodromu ''Nikola Tesla'' dva sata pre leta. Let za Jangon, sa presedanjem u Dohi. Idemo na istok u susret suncu.

Dan 2 (21.01): Dolazak u Jangon (Yangon) u ranim jutarnjim časovima. Transfer do smeštaja i vreme za istraživanje i obilazak grada. Jangon je nekadašnji glavni grad, i danas najveći grad ove neverovatne zemlje. Nekadašnji Rangun, danas je grad koji ima najveći broj kolonijalnih zgrada na prostoru Jugoistočne Azije. Fakultativni izlet, obilazimo najpoznatije – zgradu Višeg Suda, zgradu bivšeg Sekreterijata, gradsku kuću, a potom idemo do Chauk Htat Kyi – koji je dom ležeće statue Bude, duge 70m. Za kraj ture lagana šetnja do Indijske i Kineske četvrti i predah za večeru. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 3 (22.01): Dan rezervisan za fakultativni izlet, obilazimo najveću svetinju Mjanmara – Švedagon pagode (Shwe Dagon). Zlatna stupa ima visinu od 99 metara, nalazi se na uzvišenju  i dominira panoramom grada. Hram ima relikvije četiri Bude, a sagrađen je u periodu između VI i XX veka, a prema legendi hram postoji preko 2500 godina i to je čini najstarijom budističkom stupom na svetu. Transfer do autobusa i polazak za Najang Švei (Nyaung Shwe). Noćna vožnja.

Dan 4 (23.01): Dolazak u grad Najang Švei (Nyaung Shwe), u blizini južne obale jezera Inle (Inle Lake). Fakultativni izlet, posećujemo plutajuću pijacu, upoznajemo se sa lokalcima, jedemo najrazličitije slatkiše od pirinča, probamo cigarete od banana... Obilazimo i manastir Nga Phe Kyaung u kome „mačke skaču”. Povratak u smeštaj.  Noćenje.

Dan 5 (24.01): Fakultativni izlet - krstarenje Inle jezerom, upoznavanje sa posebnom tehnikom pecanja, kao i upoznavanje sa long neck tribe-om (pleme žena izduženih vratova), pravljenje fotografija od kojih zastaje dah... Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 6 (25.01): Napuštamo smeštaj i polazimo za Bagan, antički grad u Mandalaj regionu, koji je od IX do XIII veka bio prestonica prvog burmanskog kraljevstva Pagan. U periodu između XI i XIII veka na prostoru ravnica Bagana nalazilo se preko 10.000 hramova, od kojih je do danas ostalo oko 2200. Transfer do smeštaja. Noćenje.

Dan 7 (26.01): Rano ujutru krećemo na fakultativni izlet, prvo se zaustavljamo na lokalnoj pijaci kako bi osetili energiju i upoznali nasmejane prodavce, koji nam nude sveže voće i namirnice. Put nastavljamo u dolinu hramova, posećujemo hramove – Bupaja (Bupaya Pagoda), Ananda hram, Damajangi hram (Dhammayangyi Temple), Lawkananda Pagoda i za kraj dana uživamo u nestvarnom zalasku sunca iznad doline. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 8 (27.01): Fakultativni celodnevni izlet do vulkana Popa (Mount Popa), visokog 1518 metara, a jedno je od najznačajnijih hodočašća u Jugoistočnoj Aziji. Budistički kompleks nalazi se na vrhu uzvišenja kao i krater vulkana, a do njega vodi 777 stepenika. Sa vrha se pruža neverovatan pogled na Bagan dolinu, mnogobrojne izvore, potoke i oaze oko vulkana. Povratak u Bagan. Noćenje.

Dan 9 (28.01):  Napuštanje smeštaja i transfer za let do Hanoja sa presedanjem. Transfer do smeštaja. Noćenje.

Dan 10(29.01): Budimo se u glavnom gradu Vijetnama, koji je jedan od najstarijih gradova jugoistočne Azije, nekada poznat po imenu Tang Long – ,,zmaj koji se uzdiže’’. Krećemo na fakultativni izlet, obilazak u kome ćete osetiti izbliza kako ljudi na ovom kraju sveta svakodnevno funkcionišu i uživati u zvucima i prizorima starog dela Hanoja. U obilasku ćete videti vrtove Hoan, Kiem jezero, But kule i bićete facinirani legendama koje datiraju još iz VII veka. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 11 (30.01): Dvodnevni fakultativni izlet do Halong Bay-a. Halong Bay se nalazi istočno od Hanoja, na oko dva-tri sata vožnje. To je gotvo skriveni zaliv u kome se nalazi oko 2000 malih ostrva tj. većina tih ostrva su zapravo formacije stena koje se izdižu iz zelene vode.  Ovaj zaliv pod zaštitom je UNESCO-a. Uživamo na brodu... Noćenje.

Dan 12 (31.01): Povratak sa broda i nastavak fakultativnog izleta– obilazimo Ho Ši Min mauzolej, Chaitman palatu, gradski trg Ba Dinh, Hram literature, univerziztet. Slobodno vreme za istraživanje grada, probanje lokalne hrane, stvaranje novih uspomena...Noćenje.

Dan 13 (01.02): Transfer do aerodroma i let za Luang Prabang. Dolazak u Luang Prabang jedan od najpoznatijih gradova Laosa. Transfer do smeštaja. Noćenje.

Dan 14 (02.02): Budimo se u Luang Prabangu, koji je zahvaljujući svom položaju u planinama uspeo da sačuva tradicionalni izgled. Ovaj danas mirni gradić ima izuzetno očuvanu kombinaciju Lao i francusko kolonijalnog stila u arhitekturi. Fakultativni izlet, obilazimo Wat Xieng Thong – najveći i najlepši hram kraljevskog grada Luang Prabanga, koji je  najpoznatiji po svojim impresivnim muralima. Nakon obilaska hrama, krstarimo rekom Mekong do Pak Ou pećine. Ručamo u lokalnom restoranu. U povratku svraćamo u selo Ban Xangkhong, gde ćemo videti tradicionalnu proizvodnju papira. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 15 (03.02): Celodnevni izlet na Kuangsi vodopade.Tirkizna boja vode sa belim krečnjačkim kamenjem, vodopadu daje magični izgled. U zavisnosti od sezone, nivo vode može da varira. Posećujemo i rezervat koji brine i spašava životinjne. Poslepodne, penjemo se na Phousi brdo, kako bismo uživali u panorami na Luang Prabang. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 16 (04.02): Fakultativni izlet u Khmu selo, smešteno u planinama. Vožnja brodom rekom Nam Khan, hiking u dužini od oko 8km kroz džunglu pa sve do Tad Sae vodopada. Uživamo u predelima koji nas okružuju dok pešačimo kroz džunglu. Ukoliko nam vreme dozvoli, moguće kupanje na vodopadima. Povratak u smeštaj. Slobodno vreme za šetnju ili laganu večeru. Noćenje.

Dan 17 (05.02): Napuštanje smeštaja. Poslednji dan u Luang Prabangu, slobodno vreme do polaska na aerodrom. Let za Beograd sa presedanjem.  

Dan 18 (06.02): Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

Polazak:  20.01.2019.

* U retkim slučajevima moguće je pomeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Termin ►

20.01.2019.

HAPPY WEEK 1590€

First minute cena:

1690 €

Regularna cena:

1790 €

*HAPPY WEEK - Cena važi za prijave od 26.11. do 20.12.2018.

*First minute cena važi za prijave do 01.12.2018. Nakon tog datuma važi regularna cena aranžmana.

Uslovi plaćanja: Prilikom prijavljivanja plaća se 200€ u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, nakon formiranja grupe uplaćuje se 300 € u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, a ostatak sume plaća se u agenciji u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, najkasnije 7 nedelja pred put. Mogućnost plaćanja preko računa i karticama Visa, Master, Maestro i Dina.


Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost za štampanje avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

Cena aranžmana obuhvata:

 • Povratnu avio kartu sa svim taksama na relaciji Beograd – Yangon, Luang Prabang - Beograd
 • Lokalne avio karte sa svim taksama
 • Noćnu vožnju Yangon - Nyaung Shwe
 • Smeštaj u gesthausima/hotelima na bazi noćenja, prema planu i programu puta (1/2 sobe)
 • Sve transfere prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Cena aranžmana ne obuhvata:

 • Fakultativne obilaske i ulaznice za lokalitete i kulturno-istorijske spomenike
 • Vizu za Mjanmar (40 $ u $ cena vize + 700 dinara u dinarskoj protivvrednosti usluga viziranja)
 • Vizu za Vijetnam (20 usd u dinarskoj protivvrednosti + 25 usd na dolasku u Vijetnam)
 • Vizu za Laos (40$ u $ na dolasku u Laos)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji do 5 dana pred put)
 • Individualne troškove za vreme putovanja

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana pre datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa YUTA standardom.

Napomene u vezi sa smeštajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.
 • U nekim smeštajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smeštaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmene, promene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se pre uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

Cenovnik br. 1 važi od 31.07.2018.

Cenovnik br. 2 važi od 22.10.2018.

Cenovnik br. 3 važi od 13.11.2018.

Cenovnik br. 4 važi od 20.11.2018.

Cenovnik br. 5 važi od 26.11.2018.

Cenovnik br. 6 važi od 03.12.2018.

Gesthaus (Guest house)  je smeštajni objekat tipičan za Jugoistočnu Aziju. Sobe su uglavnom manje prostrane, sa dva ili tri kreveta i sopstvenim kupatilom. U Bangkoku u gesthausu, sobe su klimatizovane. Na ostrvu gesthausi pored klasičnih soba poseduju i bungalove. Bungalovi predstavljaju manje kuće, koje su građene od bambusa, drveta ili cigle. Svaki bungalov ima dva ili tri ležaja i sopstevni TWC. Na ostrvu gesthausi se najčešće nalaze na samoj plaži. Usluga je na bazi noćenja.

Jangon (Yangon) je najveći grad Mjanmara, a nekada se zvao Rangun. Ima oko 5 miliona stanovnika i bio je glavni grad do premeštanja prestonice u Nejpjido. Leži na delti reke Iravadi koja se uliva u Andamansko more.

Inle Lake je jezero koje se nalazi u regiji Šan, i važi za jedno od najprivlačnijih mesta u čitavoj zemlji. Nalazi se na oko 900 metara nadmorske visine i njegovu okolinu naseljava preko 30 različitih plemena.

Bagan je grad koji se nalazi u blizini Mandalaja, a bio je prestonica kraljevstva Pagan. Turiste privlači veliki broj budističkih hramova u dolini oko grada.

Hanoj je glavni grad Vijetnama i nalazi se na delti Crvene reke. Jedan je od najstarijih gradova Jugositočne Azije, osnovan 1010.god. pod imenom Tang Long. Kroz dugu istoriju Hanoi je uvek bio kulturni centar Vijetnama. U gradu danas postoji više od 600 pagoda i hramova.

Luang Prabang je grad i luka na gornjem Mekongu na planinskom severu Laosa. Grad je bivša kraljevska rezidencija i prestonica kraljevstva Lan Sang od XIV veka do 1946. godine.

 

Mjanmar/Burma

Opšti podaci: Mjanmar, nekadašnja Burma, nalazi se u Jugoistočnoj Aziji. Graniči se sa Bangladešom i Indijom na zapadu, sa Kinom na severu, severoistoku i sa Laosom i Tajlandom na istoku. Ova ogromna zemlja velikim delom – obalom dužine 1.930 km - na svom jugu i jugozapadu izlazi na Bengalski zaliv i gleda na otvoreni Indijski okean.

Glavni grad: Nejpjido

Površina: 678.500km2

Broj stanovnika: 60.380.000 stanovnika                                                     

Jezik: Burmanski 

Veroispovest: Teravada budisti 88%, hrišćanstvo 6.2%, islam 4.3%, ostali 1.5%

Nezavisnost: 04.01.1948.

Valuta: Kyat (MMK) – 1€ iznosi oko 1.699.18 MMK

                                  1$ iznosi oko 1.451.06 MMK

Novac, kreditne kartice i bankomati: Ne preporučuje se velika razmena novca na aerodromu, jer kurs zna biti znatno lošiji. Preporučljivije je da nosite dolare, i obavezno vodite računa da kada nosite dolare, novčanice ne smeju biti starije od 2006. godine, takođe ne smeju biti ni izgužvane, ni pocepane, niti imati bilo kakve fleke ili mrlje. Mnogi neće prihvatiti stare i izgužvane novčanice. Većina hotela i restorana prihvata plaćanje kreditnim karticama, samo morate proveriti sa matičnom bankom o visinama provizije. Dakle, pre putovanja, posavetujte se sa svojim bankarom. Imajte u vidu da čim odete iz većih gradova u manje, plaćanje karticom neće biti moguće. Trudite se da novac ne menjate na ulici.

Vremenska zona:  UTC/GMT +06:30

Viza: Državljanima Republike Srbije, potrebna je viza za Mjanmar. Cena vize iznosi 40$ u dolarima, i radi se mesec dana pre samog putovanja. Obavezno morate imati minimum dve čiste prazne stranice u pasošu, i pasoš mora važiti najmanje 6 meseci od momenta povratka sa putovanja.

Klima: Najveći deo zemlje leži u monsunskoj zoni. Severni delovi su hladniji sa prosečnom temperaturom od 21 stepen C, dok je prosečna temperatura obalskog dela 32 stepena C. U toku godine postoje tri perioda: topla sezona – od marta do maja, kišna sezona – od juna do oktobra i hladna sezona – od novembra do februara. U januaru noćna temperature može ići i do 13 stepeni, dok dnevna može biti i do 35 stepeni Celzijusa.

Hrana i piće Burmanska kuhinja je spoj mnogih azijskih kuhinja budući da zemlja leži na raskrsnici azijskih puteva. Najveći uticaj na Burmansku kuhinju imale su Indija, Kina i Tajland. Pirinač je osnovna namirnica. Burmanci su pravi majstori što se tiče pripreme različitih jela koja se služe uz pirinač. Riba je vrlo često sastavni deo burmanske kuhinje, bilo sveža ili kao začin u obliku različitih ribljih pasta.  Hrana je često blago pikantna, a ljuti dodaci često dolaze na sto u posebnim posudicama. Burmanci vole i takozvane salate - hladna jela od mnogih sastojaka kojima se dodaju rezanci i koja predstavljaju brzi obrok, čak i na ulici. Na raspolaganju je naravno i mnogo sezonskog voća. Među pićima glavni je čaj. Zeleni čaj je za Burmance voda, te je dostupan uvek i svuda, a pije se bez ikakvih dodataka.Od alkoholnih pića najčešća su brojna burmanska piva, a moguće je dobiti i lokalno vino.

Zdravlje: Informacije iz ambasade Mjanmara: Za ulazak u Mjanmar nisu potrebne vakcine i lekovi. Međutim ambasada Mjanmara savetuje da se uvek možete konsultovati sa svojim lekarom i na taj način odlučiti da li želite da se vakcinišete ili ne. Potrebno je naravno, držati se osnovnih načela higijene. Mreža državnih i privatnih zdravstvenih ustanova je razgranata u Mjanmaru. Obavezno konzumirajte samo flaširanu vodu.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje, koje možete uraditi u našoj agenciji, mi radimo Uniqua osiguranje i možete ga uraditi najkasnije do 5 dana pre puta.

Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Mjanmar je sigurna zemlja. Poznata je po gostoljubivosti lokalnog stanovništva i odnos prema stranim turistima je prijateljski. Svakako uvek treba voditi računa na većim mestima gde se kreće veliki broj ljudi, na svoje lične stvari, jer je moguće džeparanje.

Odeća: Zemlja je pretežno budistička, a izvan turističkih krajeva tradicionalna. U tradicionalnim  krajevima uvek je preporučljivo poštovati domaćine barem minimalno prilagođenom odećom - pokrivena ramena i dekolte, ali i kolena (duže suknje, pantalone). Takva je odeća i najbolja zaštita od sunca! Pri ulasku u budističke hramove moramo poštovati pravila, (izuti se, skinuti i čarape, dakle skroz bosi). Ponesite obavezno par komada tople odeće jer u visinskim delovima Burme neće biti naodmet (jezero Inle). Za veći deo putovanja preporučujemo udobne cipele. U određenim hramovima nosi se i longi - duga marama koja se vezuje oko struka, koja je ujedno i narodna nošnja i može se kupiti i iznajmiti svuda na lokalitetima.

Komunikacija: Velika je verovatnoća da Vam kartice neće funkcionisati u Burmi, ali internet je lako dostupan i u hotelima i restoranima, tako da se lako možete čuti sa porodicom, ali imajte u vidu da nekad može biti loša konekcija. U svakom slučaju postoji opcija i da kupite lokalnu SIM karticu.

Struja: Što se tiče električne energije, u Burmi je napon 230V. Postoje klasične utičnice kao i kod nas, za svaki slučaj možete poneti i britanske utičnice.

Dodatno:

 • Burma je poznata po svom dragom kamenju rubinu i žadu. Ukoliko se odlučite da kupite neki dragulj, obavezno tražite sertifikat koji izdaju trgovci licencirani od strane vlade
 • Ne dodirujte nečiju glavu, to se smatra izuzetno uvredljivim
 • Nikada ne dajte novac deci
 • Izbegavajte korišćenje leve ruke. Posetioci koji koriste levu ruku da prihvate ili daju stvari, mogu se smatrati grubim
 • U sve hramove i religiozne objekte, morate ulaziti bosi i poštovati sva pravila koja su itaknuta

Vijetnam                                                 

Opšti podaci: Vijetnam, ili zvanično Socijalistička Republika Vijetnam, najistočnija je zemlja Indokineskog poluostrva u Jugoistočnoj Aziji. Graniči se sa Kinom na severu, Laosom na zapadu, Kambodžom na jugozapadu,  dok na istoku izlazi na Južnokinesko more.

Glavni grad: Hanoj                                                                                              

Površina: 331.210 km2, 66. po veličini u svetu

Broj stanovnika: 3.29 miliona stanovnika                                                           

Jezik:  vijetnamski, engleski

Veroispovest:  Neopredeljeni 80,8%, budisti 9.3%                                          

Nezavisnost: 11.10.1954.

Valuta: vijetnamski dong (VND) 1€= iznosi oko 27.173.13 VND

                                               1$= iznosi oko 23.250.77 VND

Kreditne kartice i bankomati: Bankarski sistem je jako razvijen, tako da ćete brojne banke i bankomate naći na svakom koraku. Za tačnu visinu provizije bi trebalo da proverite sa matičnom bankom. Naša preporuka je da ponesete gotovinu. Korišćenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema sa blokiranjem kartice. Menjačnice takođe imate na svakom koraku, dostupne tokom celog dana.

Vremenska zona: UTC/GMT +07:00h

Viza: Cena vize je 20usd (koju plaćate kod nas u agenciji) + 25 usd koje plaćate na aerodromu kada sletite. Za vizu u Vijetnamu, potrebno je da kod sebe imate dve fotografije, a kada sletite odlazite do pulta na kome piše LANDING VISA gde će Vam viza biti zalepljena u pasoš. Obavezno morate imati minimum dve čiste prazne stranice u pasošu, i pasoš mora važiti najmanje 6 meseci od momenta povratka sa putovanja.

Klima:Vijetnamu klima je tropska, obeležena čestim monsunima. Na severu je izražen pad temperature između novembra i aprila. Temperature se kreću između 5°C i 37°C.

Hrana i piće: Hrana je vrlo raznovrsna, takoreći tipično azijska. Ima puno pirinča, ribe, nudli, piletine, voća i povrća. Vijetnam ima obilnu trpezu i razrađene tehnike spremanja hrane. Spremanje hrane je postala umetnost među Vijetnamskim narodom, pa su neka Vijetnamska jela postala svetski poznata. U Vijetnamu imate priliku da probate neka veoma ukusna jela, koja ne možete pronaći nigde drugo u svetu. Neka jela su pripremljena od plodova mora, kao što su jastozi, riba, rakovi i lignje… koje su relativno retke i skupe u nekim zapadnjačkim zemljama, ali neverovatno jeftine u Vijetnamu.

Zdravlje: Vakcinacija nije obavezna. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i proveriti. Poželjno je poneti lekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u apotekama na samoj destinaciji. Takođe, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca, iz iskustva, njihova sredstva su jača.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje, koje možete uraditi u našoj agenciji, mi radimo Uniqua osiguranje i možete ga uraditi najkasnije do 5 dana pre puta.

Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja:  Svim posetiocima se savetuje da budu oprezni. Preporučuje se brižljivo čuvanje ličnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Šetanje ulicom u kasnim večernjim satima preporučljivo je jedino ako niste sami. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva je zakonom i zatvorom.

Odeća: Što se tiče tradicije, nema ograničenja. Pri obilasku budističkih hramova pokrivaju se ramena i kolena (i muškarci i žene) čime se iskazuje poštovanje. Potrebno je pripaziti na zaštitu od sunca - šešir, kapa, marama. Ne zaboravite ni na kupaće kostime. Vijetnam je klimatski vrlo razvijena zemlja, može nas iznenadti povremena kiša pa sa sobom uvek imajte i toplu odeću (duks,kabanicu).

Komunikacija: Naše mreže funkcionišu u Vijetnamu, a najlakše će Vam biti da uzmete lokalnu SIM karticu. Takođe, internet kafea ima svuda, wireless je dostupan u smeštajima.

Struja: Što se tiče električne energije, u Vijetnamu je napon 220V. Postoje klasične utičnice kao kod nas, ali možete kupiti i utičnice sa dva pljosnata ulaza.

 

Laos                                              

Opšti podaci: Laos, država je u Jugoistočnoj Aziji bez izlaza na more. Laos je okružen sa (od severa, u smeru kazaljke): Kinom, Vijetnamom, Kambodžom, Tajlandom i Mjanmarom.

Glavni grad: Vijentijan                                                                     

Površina: 237.955 km2

Broj stanovnika: 6.580.800 stanovnika

Jezik:  laoski                                                                                           

Veroispovest: Teravada budizam 57.8%, tradicionalna verovanja 33.6%, ateizam 4.8% i ostalo 2.8%.

Nezavisnost: 09.11.1953.

Valuta: Kip (LAK) 1€= iznosi oko 9.823.98 LAK

                           1$= iznosi oko 8.412.25 LAK

Kreditne kartice i bankomati: Korišćenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema sa blokiranjem kartice. Menjačnice su dostupne u svim većim gradovima.

Vremenska zona:  UTC + 07:00h

Viza: Viza se dobija na aerodromu u Luang Prabangu i cena vize iznosi 40$ u $. Obavezno morate imati minimum dve čiste prazne stranice u pasošu, i pasoš mora važiti najmanje 6 meseci od momenta povratka sa putovanja. Kod sebe imajte dve fotografije sa belom pozadinom, dimenzija kao za pasoš i fotokopiju pasoša.

Klima: Laos ima tropsku monsunsku klimu, s kišnom sezonom od maja do oktobra i hladnom i suvom sezonom od novembra do februara te vrućom i suvom sezonom u martu i aprilu. Uopšteno, monsuni se pojavljuju u isto vrijeme u celoj zemlji, ali je količima kiše različita od regije do regije. Velike količine kiše ali i duge suše značajno utiču na proizvodnju riže.

Hrana i piće: Temelj kuhinje ove zemlje je lepljivi pirinač uz koji se služi salata od zelene papaje, meso s povrćem ili rečna riba sa žara. Uticaj tajlandske i vijetnamske kuhinje je očigledan, uz dodatke čilija, ribljeg sosa, limunskih trava i slično. Često ćete naići na jake supe sa rezancima i sitnim komadićima mesa i povrća. Uz puno začina i zanimljivih ukusa prepustite se probanju tradicionalnih jela Laosa. 

Zdravlje: U Laosu je veoma raširena malarija, i druge bolesti koje prenose komarci-denge groznica, zbog čega je potrebno obavezno poneti sredstva za zaštitu protiv komaraca. Obavezno se posavetovati sa svojim lekarom, o možda alternativnim tabletama protiv malarije. Voda nije za piće, ne smete je koristiti ni za pranje zuba, ni voća. Dakle samo flaširana voda dolazi u obzir.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje, koje možete uraditi u našoj agenciji, mi radimo Uniqua osiguranje i možete ga uraditi najkasnije do 5 dana pre puta.

Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Nivo kriminala je nizak, iako nisu retke krađe (otimanje tašni).
Narkotici predstavljaju veliki problem. Domaći zakon pravi malu razliku između posedovanja droge za ličnu upotrebu i trgovine drogom, a kazne su drastične.

Odeća: Laos je tradicionalna zemlja stoga izbegavajte odeću koja previše otkriva. Odeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Tokom cele godine u Laosu je toplo i vlažno stoga odaberite materijale od prirodnih vlakana poput pamuka, svile ili lana. Za hodanje preporučujemo udobne sandale ili patike.

Struja: Što se tiče električne energije, u Laosu je napon 230V. Postoje klasične utičnice kao kod nas, ali možete kupiti i utičnice sa dva pljosnata ulaza.