Putevima svile

Putevima svile

Istraživanje zemalja Centralne Azije i čuvenog Puta svile!
Uzbekistan, Turkmenistan, Tadžikistan, Kirgistan, Kazahstan - Taškent, Urganč, Darvaza, Ašgabat, Buhara, Samarkand, Sartog, Hzučand, Oš, Biškek, Čon Kemin, Kočkor, Karakol, Almati, Astana.


21 dan - od
3190 eur (uključene sve avio karte, takse, transferi, smeštaj, obilasci, lokalni vodič)
Polazak: 10.04.2020.

Putovanje na istok, u neverovatne zemlje Centarlne Azije, koje su svoju slavu stekle još jako davno, za vreme čuvenog Puta svile. Avantura i neverovatno putovanje počinje u Tašketu, glavnom gradu Uzbekistana. Bićete u prilici da vreme provodite sa lokalnim stanovništvom, jedete neverovatnu hranu, uživate u divljoj i izvornoj prirodi, spavate u šatorima u blizini gasnog kratera, obiđete planine i zelene šume ali i pustinje i surova područja. Svakodnevni život u najintezivnijem izdanju videćete na šarenim i bučnim pijacama, gde ćete iimati priliku da kupite interesantne rukotvorine lepo obučenih žena, probate kozije mleko ili sir od kamiljeg, uz dinstanu ovčetinu ili konjske kobasice. Nakon odmora ćete obići i zančajne džamije ali i crkve, antičke lokalitete i moderne zgrade u prestonici Kazahstana, koja će biti krajnja destinacija ovog putovanja. Avantura života!Uzbekistan će biti prva destinacija, zemlja iz koje se polazi u istraživanje ovog neverovatnog područja! Interesantna zemlja u Centralnoj Aziji, nekada deo velikog Persijskog carstva, kasnije pokorena od strane Aleksandra Makedonskog, bila je deo Sovjetskog Saveza a danas samostalna zemlja izuzetno bogate i burne istorije. Poznata po proizvodnji pamuka i savršenoj kuhinji čija jela vuku korene iz perioda vladavine Aleksandra Makedonskog. Nezavisnost je stekla ne tako davne 1991. godine, a od tada, glavni i najveći grad je Taškent. Ovu neobičnu zemlju naseljava negde oko 30 miliona stanovnika.Turkmenistan je sledeća destinacija na ovom putešestviju - neobična zemlja koja je za zvanično pismo nekad koristila arapski alfabet, zatim latinicu da bi danas to bila ćirilica. Veliki deo zemlje prekriva pustinja Karakum ili pustinja crnog peska a na nekoliko mesta i sama zemljina kora je otvorena gde se mogu videti spektakularni prizori. Jedno od takvih mesta je i gasni krater u Darvazi, mesto koje se posećuje ali i u čijoj blizini se spava u šatorima pod vedrim nebom! Najsjajnija stvar lokalne kulture su i širom sveta poznati ručno rađeni tepisi ali i raznovrsna kuhinja sa velikim brojem specijaliteta, među kojima su i čuveni proizvodi od kamiljeg mleka.
Putovanje se nastavlja preko Tadžikistana, zemlje smeštene između Avganistana i Kine, prekrivene surovim pustinjama ali i visokim planinama i glečerima. Na ovim područjima rođena je i legenda o čuvenom Jetiju koja se održala i do danas. Današnji jezik, kojim govori većinsko stanovništvo je najsličniji persijskom. Vekovima su ovi narodi poznati po uzgoju najrasnijih konja. Za gurmane ovo je idealna destinacija, hrane ima u izobilju, jeftina je a najviše se jedu pekarski proizvodi i voće, dok su crni luk i začini neizostavni dodatak svekom jelu. Zemlja u bojama i pokretu, oduševiće Vas i potpuno neverovatnom prirodom i ljudima.Kirgistan, jedna od najosunčanijih zemalja na svetu sa skoro 250 sunčanih dana godišnje, poznatiji je i kao Švajcarska Centalne Azije, zbog većinskog planinskog reljefa i glečera koji pokrivaju ovu zemlju. Nekoliko lokaliteta nalazi se i pod zaštitom UNESKO-a a zanimljivo je to da je ovim područjem prolazio čuveni Put Svile. Gradovi stari i do 3000 godina, vrela leta sa temperaturama i preko 40C i ledene zime i nekoliko nacionalnih parkova, kult broja 40 kao i „Bela kuća” samo su neke od specifičnosti Kirgistana. Nikako ne bi trebalo propustiti ručak sa lokalnim stanovništvom, koje jede na prostirci na podu a neizostavni deo svake trpeze su konjsko meso i kobasacije kao i slasni med koji se jede u velikim količinama.Poslednja, ali nikako manje važna zemlja, na ovoj avanturi je Kazahstan. Ime ove zemlje u prevodu znači Zemlja Čuda. Jedna je od površinski najvećih zemalja u svetu. Naseljava ga preko 120 naroda koji uglavnom žive u tradicionalnim kućama – jurtama, a koji su prvi pripitomili i jahali konje! Inače, Kazahstan se nalazi na dva kontinenta – u Evropi i Aziji, postojbina je jabuka i snežnih leoparda i neobičnog jezika koji je nastao mešanjem arapskog, ruskog, mongolskog, turskog i persijskog jezika. Boje, mirisi, ukusi, kuvana ovčetina, med i kavijar, sunce i sneg probudiće sva Vaša čula! Krenite na putovanje koje ćete svakako dugo pamtiti, energija neobičnih zemalja i divnog naroda će Vas potpuno opustiti i uživaćete sigurno u svakom danu ove avanture.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL
Gospodar Jevremova 49, Beograd,
381 11 24 00 213
381 11 218 22 04
email: 
jungletravel@gmail.com
radnim danima 09-19h i subotom 10-14h

JUNGLE TRAVEL NOVI SAD
ĆIRPANOVA 4, NOVI SAD
021/3016689
e-mail adresa: 
jungletravelns@gmail.com

radnim danima 09-19h i subotom 10-14h

Plan i program puta:

1. dan: Sastanak grupe na aerodromu ,,Nikola Tesla’’ u Beogradu. Let do Taškenta (Uzbekistan) sa presedanjem.

2. dan: Dolazak u Taškent, glavni i najveći grad Uzbekistana, smešten je na čuvenom „Putu svile” koji je povezivao Evropu sa dalekom Kinom. Bogato istorijsko nasleđe ali i moderna umetnost karakterišu ovaj grad kao i brojne crkve, džamije, živahni bazari i neverovatna kuhinja! Grad u kojem se krije najstariji Kuran na svetu dok je istorija grada duga više od 2500 godina! Transfer do hotela. Smeštaj u sobe. Nakon smeštaja u sobe i doručka obilazak grada: Trg Nezavisnosti, Amir Temur trg, zatim dolazak u stari deo grada, medresa Kukeldaš (Kukeldash), pijaca (Chorsku bazar), Kast-Imam (Khast-Imam) kompleks, medresa Barak-Han (Barak-Khan), gde je čuvan najstariji Kuran, Tila-Šaih (Tilla-Shaiyh) džamija, mauzolej Kafel-Šaši (Kaffel-Shashi). Noćenje.

3. dan: Doručak. Pakovanje stvari i napuštanje smeštaja. Ranojutarnji transfer od hotela do aerodroma i lokalni let za Urganč (Urgench). Dolazak u Urganč, grad u blizini granice sa Turkmenistanom, smešten na reci Amu-Darja. Grad je osnovalo stanovništvo koje je napustilo istoimeni grad na severu Turkmenistana u potrazi za vodom. Transfer do hotela i popodnevni ulazak u sobe. Obilazak grada: Kunja-Ark (Kunya-Ark) utvrđenje, Ichan Kala, Kula Kalta Minor, medresa Muhamed Amin Khan, Juma džamija iz 10. veka sa čuvenim drvenim stubovima i minaretom, džamija Ark, Karavansaraj Alakhuli-Khana. Nastavak obilaska: bazar Khiva kao i centar zanata, memorijal Pakhlavan Makhmuda. Slobodno veče. Noćenje.

4. dan: Doručak. Pakovanje stvari i napuštanje smeštaja. Polazak za Turkmenistan. Poseta mesta Kunja Urganč (KunyaUrganch) koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Najveći arheološki lokalitet na severu Turkmenistana. Obilazak starog grada: Portal Karavansaraja, mauzolej Arslana II, mauzolej Turabek Hanum, minaret Kutlug Timur koji je jedan od najviših minareta u Centralnoj Aziji... Nakon obilaska nastavak vožnje za Darvazu. Dolazak u Darvazu, prirodni fenomen, čuvena „Vrata pakla” odnosno veliki gasni krater. Uživanje u zalasku Sunca. Smeštaj u šatore u okviru kampa. Noćenje u kampu.

5. dan: Pakovanje stvari i napuštanje Darvaze. Transfer do Ašhabada (Ashgabat), glavnog grada Turkmenistana. Usputno istraživanje gasnih kratera ispunjenih vodom i lekovitim blatom. Usputno stajanje u selo Erbent (Yerbent) i upoznavanje sa nomadskim životom pustinskog naroda: jurte, kamile, peći od blata... Dolazak u Ašhabad, najveći grad u zemlji smešten između pustinje Karakum i planine Kopet Dag. Burna istorija, veliki zemljotres i prvi bahajski hram obeležje su grada. Smeštaj u hotel. Noćenje.

6. dan: Doručak i obilazak grada: Tolkučka pijaca (Tolkuchka bazar), turkmenistanski ćilimi i nakit, Park i Spomenik Nezavisnosti, Luk neutralnosti sa zlatnom statuom prvog predsednika, panoramski pogled na grad, najveći panoramski točak u zatvorenom prostoru, Memorijalni kompleks, antička Nisa - lokalitet pod zaštitom UNESKO-a i mesto gde se razvijalo kraljevstvo Partian, civilizacija koja je bila rival Rimskoj imperiji, poseta jednoj od najvećih džamija na ovom području... Noćenje.

7. dan: Napuštanje smeštaja i transfer do aerodroma. Ranojutarnji lokalni let za Maru (Mary). Dolazak u Maru, grad smešten u oazi u pustinji Karakum. Grad je dobio naziv po Bogorodici, majci Isusa Hrista, za koju se veruje da je sahranjena upravo ovde. Obilazak grada: Giz Gala i Oglan Gala, mauzoleji, budistički kompleks, mauzolej Ibn Zajeda… Nakon obilaska grada, nastavak puta ka Uzbekistanu. Dolazak u Buharu (Bukhara), grad u Uzbekistanu, koji drugačije zovu “Grad muzej” zbog velikog broja spomenika. Bio je veliki centar trgovine, kulture i religije na Putu Svile pa je danas većim delom pod zaštitom UNESKO-a. Smeštaj. Noćenje.

8. dan: Doručak i obilazak grada: Lyabi Hauz - uređena četvrt oko jedne od retkih preostalih bara u samom gradu, Magoki-Atori džamija, medresa, Kaljan minaret, Kaljan džamija, Miri-Arab medresa, utvrđenje Ark, džamija Bolo-Khauz, mauzoleji... Slobodno veče. Noćenje.

9. dan: Doručak i napuštanje smeštaja. Nastavak obilaska i upoznavanja grada: letnja rezidencija poslednjeg emira Buhare, jedinstveno po kobinaciji uticaja Orijenta i Rusije u arhitekturi zdanja, mauzolej i grob Čor-Bakr-a (Chor-Bakr). Popodnevni transfer za Samarkand. Dolazak u Samarkand, jedan od najduže nastanjenih mesta u Centralnoj Aziji, koji je u vreme trgovine na Putu Svile bio jedan od najvećih i najmoćnijih gradova čitavog regiona. Smeštaj. Noćenje.

10. dan: Doručak i obilazak grada: Registan trg, mauzolej Gur Emira, ostaci džamije Bibi Khahum, Siab bazar, Ulugbek opservatorija. Noćenje.

11. dan: Napuštanje smeštaja i polazak za Tadžikistan. Usputni obilazak Pančakenta (Panjakent), antičkog grada i ostataka starog grada Sogdian iz 5. veka koji je napušten već u 8. veku gde se mogu videti hramovi zoroastrizma, gradska pijaca. Obilazak i lokaliteta Sarazm, starog više od 5500 godina koji je od 2010. godine pod zaštitom UNESKO-a. Poseta jezera Zemniy i Iskandrakul. Vožnja do sela Sartog, gde ćemo se družiti sa lokalnim stanovništvom, večerati i prenoćiti kod njih. Noćenje u guesthouse-u.

12. dan: Napuštanje smeštaja. Kratka pešačka tura pre polaska za Hučand (Khujand). Dolazak u Hučand, stari grad na obali reke Sir-Darja, drugi po veličini u Tadžikistanu. Slobodno vreme za istraživanje lokalne pijace i kompleksa Shaikh-Maslaksatadina. Smeštaj u hotel. Noćenje.

13. dan: Doručak. Napuštanje smeštaja i polazak za Kirgistan. Dolazak u grad (Osh), drugi po veličini grad u Kirgistanu koji se smestio u dolini Fergana na jugu zemlje. Specifičan je po neverovatnoj nacionalnoj raznolikosti i dugoj istoriji. Slobodno vreme za odmaranje u ovom gradu i fakultativni obilazak Sulejmanove planine, lokaliteta u samom gradu koji se nalazi pod zaštitom UNESKO-a. Predstavlja važno mesto hodočašća za pripadnike islama, a drugi naziv mu je i Solomonova planina (u hrišćanstvu) jer se veruje da je legendarni Solomon sahranjen u podnožju. Smeštaj. Noćenje.

14. dan: Doručak. Pakovanje stvari i napuštanje smeštaja. Transfer do aerodroma i jutarnji let za Biškek. Dolazak u Biškek, glavni grad Kirgistana koji okružuju planine visina i preko 4850 metara. Obilazak grada: park hrastova, Ala Too trg, zgrada filharmonije, Statua Manas, Trg Pobede, pijaca. Odlazak do nacionalnog parka Ala Arča (Ala Archa). Neverovatna priroda, klisura, istoimena reka, planinski vrhovi prekriveni snegom, lanac planina Tjan-Šan oduševljavaju sve posetioce i ljubitelje prirode. Povratak u Biškek. Smeštaj u hotel. Noćenje.

15. dan: Doručak. Pakovanje stvari i napuštanje smeštaja. Transfer do Čon Kemin klisure. Usputno stajanje i obilazak Burana kule, poznata po legendi i princezi koja je živela u njoj. U blizini se nalazi i muzej na otvorenom, posvećen Kamenim Ratnicima. Nastavak puta ka Čon Kemin klisuri, jedinstvenom nacionalnom parku, neverovatnih prirodnih lepota, kombinacija reke, polupustinjskih pejzaža i glečera. Dolazak i smeštaj u gesthaus. Uživanje u lokalnoj hrani i gostoprimstvu kirgistanaca. Noćenje u guesthouse-u.

16. dan: Pakovanje stvari i napuštanje smeštaja. Transfer do sela Kočkor (Kochkor). Usputna trosatna šetnja kroz kanjon Konorček (Konorchek), koji podsća na čuveni Grand Kanjon u SAD-u. Dolazak u Kočkor, selo na severu Kirgistana na oko 1800 metara nadmorske visine. Smeštaj u kuće lokalnog stanovništva. Uživanje u tradicionalnim zanatima, mogućnost da se oprobate u tkanju tradicionalnih vunenih ćilima i tepiha. Poseta muzeju zanata. Noćenje u guesthouse-u.

17. dan: Doručak. Napuštanje smeštaja. Transfer do grada Karakol. Usputna poseta kanjona Skazka, prirodnog fenomena kao i Stene Sedam Bikova (Djety Oguz). Dolazak u Karakol. Smeštaj u hotel. Noćenje u hotelu. 

18. dan: Doručak. Pakovanje stvari i napuštanje smeštaja. Polazak za Kazahstan. Usputni obilazak nacionalnog parka Šarin sa specifičnim geološkim pojavama, jedne od najpopularnijih destinacija u Kazahstanu. Drugačije ga nazivaju „Dolina crvenih zamkova” Nastavak puta i dolazak u Almati, najveći grad Kazahstana i prestonica do 1997. godine. Smeštaj u hotel. Noćenje.

19. dan: Nakon napuštanja soba, obilazak grada: park Panfilov, katedrala Zenkov, državni muzej, Trg Republike, panoramski pogled sa Kok-Tobe brda... Transfer do železničke stanice. Noćna vožnja vozom za Astanu. Noćenje u vozu.

20. dan: Ranojutarnji dolazak u Astanu, glavni grad Kazahstana, smešten na obali reke Išim, kompletno planski izgrađen grad po ugledu na Braziliju, Kanberu i Vašington. Nekoliko puta menjao svoje ime i vladare a danas moderan grad jake ekonomije. Obilazak grada: stari deo grada, novi deo, opera, trg, Nuryhol bulevar sa neboderima, spomenik Bayterek, panoramski pogled na grad. Smeštaj u hotel. Odmor do polaska na aerodrom.

21. dan: Napuštanje smeštaja i ranojutarnji polazak na aerodrom. Dolazak na aerodrom i čekiranje na let za Beograd sa presedanjem. Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

Polazak: 10.04.2020.

Cena aranžmana:

Termin →

10.04.2020 – 30.04.2020.
First minute cena:

3190 €

Regularna cena: 3290 €

*First minute cena važi za prijave do 15.03.2020. Nakon tog datuma važi regularna cena aranžmana.

Uslovi plaćanja: Sve uplate vrše se isključivo u dinarskoj protivvrednosti prema prodajnom kursu Unicredit banke na dan uplate i to: prilikom prijavljivanja uplaćuje se 100€, nakon formiranja grupe uplaćuje se još 500€, a ostatak sume uplaćuje se u agenciji najkasnije 6 nedelja pred put. Mogućnost plaćanja preko računa i karticama Visa, Master, Maestro i Dina.

Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša koji je validan za dato putovanje (ima rok važenja od minimum 6 meseci od datuma povratka sa datog putovanja, ima dovoljno slobodnih strana u trenutku putovanja), u suprotnom agencija ne snosi odgovornost za štampanje avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Nakon prijavljivanja potrebno je aplicirati za dobijanje vize. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, 45 dana pre putovanja, dužni su da samo obezbede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do mesec dana pred put. Nakon izdavanja avio karata nije moguće odustajanje od aranžmana.

Cena aranžmana obuhvata:

 • Avio kartu na relaciji Beograd – Taškent i Astana – Beograd sa svim taksama, u ekonomskoj klasi
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji
 • Obilaske po planu i programu puta sa ulaznicama i lokalnim vodičem na engleskom jeziku
 • Transfere prema planu i programu puta

Uzbekistan:

 • Smeštaj u dvokrevetnim sobama na bazi 1 noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak) u hotelu 3* (prema lokalnoj kategorizaciji) u Taškentu
 • Lokalni let Taškent-Urganč, u ekonomskoj klasi
 • Smeštaj u dvokrevetnim sobama na bazi 1 noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak) u hotelu 2* (prema lokalnoj kategorizaciji) u Khivi (Urganč)

Turkmenistan:

 • Smeštaj na bazi 1 noćenja u kampu u Darvazi
 • Večera (kontinentalna večera) u kampu u Darvazi
 • Smeštaj u dvokrevetnim sobama na bazi 2 noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak) u hotelu 3* (prema lokalnoj kategorizaciji) u Ašgabatu
 • Lokalni let od Ašgabata do mesta Meru, u ekonomskoj klasi

Uzbekistan:

 • Smeštaj u dvokrevetnim sobama na bazi 2 noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak) u hotelu 3* (prema lokalnoj kategorizaciji) u Buhari
 • Voz između Buhare i Samarkanda
 • Smeštaj u dvokrevetnim sobama na bazi 1 noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak) u hotelu 2* (prema lokalnoj kategorizaciji) u Samarkandu

Tadžikistan:

 • Smeštaj na bazi 1 noćenja u guesthouse u selu Sartog
 • Smeštaj na bazi 1 noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak) u hotelu 2* (prema lokalnoj kategorizaciji) u Hučandu
 • Na teritoriji Tadžikistana u cenu aranžmana ulaze svi obroci (doručak, ručak, večera)

Kirgistan:

 • Smeštaj u dvokrevetnim sobama na bazi 1 noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak) u hotelu 4* (prema lokalnoj kategorizaciji) u Ošu
 • Lokalni let od Oša do Biškeka, u ekonomskoj klasi
 • Smeštaj u dvokrevetnim sobama na bazi 1 noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak) u hotelu 4* (prema lokalnoj kategorizaciji) u Biškeku
 • Smeštaj u dvokrevetnim sobama na bazi 1 noćenja u gestahusu u Čon Keminu
 • Smeštaj na bazi 1 noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak) u kućama lokalnog stanovništva u mestu Kočkor
 • Smeštaj na bazi 1 noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak) u hotelu 2* (prema lokalnoj kategorizaciji) u mestu Karakol

Kazahstan:

 • Smeštaj u dvokrevetnim sobama na bazi 1 noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak) u hotelu 4* (prema lokalnoj kategorizaciji) u Almatiju
 • Transfer vozom (ekonomska klasa) na relaciji Almati - Astana
 • Odmor u dvokrevetnim sobama u hotelu 3* (prema lokalnoj kategorizaciji) u Astani

Cena aranžmana ne obuhvata:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (Uniqa, do 15.000 eur, standard, od 19 do 70 godina, za 21 dan – 1926 RSD, cenovnik od 15.05.2019)
 • Troškove viza i propratnih dokumenata (migracionih karata i sl. koje se dobijaju po dolasku u navedene zemlje) - Tadžikistan 50$, Turkmenistan 100$ + 14$ migraciona karta + troškovi viziranja u iznosu od 2000 rsd.
 • Dozvole za fotografisanje na lokalitetima
 • Obroci i pića koja nisu navedena u delu “Cena aranžmana obuhvata”
 • Napojnice za vodiče i vozače
 • Individualne troškove za vreme trajanja aranžmana

*Ukoliko se traži pozivno pismo, putnicima će biti blagovremeno dostavljeno. Ambasade zadržavaju pravo da traže dodatna dokumenta ukoliko je to potrebno. Ukoliko ambasade zatraže pasoše i dodatna dokumenta, mogući su dodatni troškovi koji nastaju prilikom viziranja.

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana pre datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa YUTA standardom.

Napomene u vezi sa smeštajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.
 • U nekim smeštajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smeštaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja, i za fakultativne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmene, promene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se pre uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

Cenovnik br. 1 važi od 15.05.2019.
Program br. 71, 15.05.2019. Putevima Svile

Hotel 2*/3*/4* (prema lokalnoj kategorizaciji) je smeštajni objekat koji raspolaže dvokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak). Imena hotela biće potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije 2 nedelje pred put.
Guesthouse je smeštajni objekat izgrađen u lokalnom stilu gde je noćenje u okviru kuća lokalnog stanovništva. U okviru kuća se nalazi i kupatilo.

Kamp je smeštajni objekat u prirodi, nižeg nivoa komfora. Spava se u šatorima ili u vrećema za spavanje. Kupatila su zajednička.

Uzbekistan – Interesantna zemlja u Centralnoj Aziji, nekada deo velikog Persijskog carstva, kasnije pokorena od strane Aleksandra Makedonskog, deo Sovjetskog Saveza a danas samostalna zemlja bogate istorije. Poznata po proizvodnji pamuka i neverovatnoj kuhinji čija jela vuku korene iz perioda vladavine Aleksandra Makedonskog.
Turkmenistan – Neobična zemlja koja je za zvanično pismo nekad koristila arapski alfabet, zatim latinicu da bi danas to bila ćirilica. Veliki deo zemlje prekriva pustinja Karakum ili pustinja crnog peska a na nekoliko mesta i sama zemljina kora je otvorena gde se mogu videti spektakularni prizori. Najsjajnija stvar lokalne kulture su i širom sveta poznati ručno rađeni tepisi.
Tadžikistan – zemlja smeštena između Avganistana i Kine, prekrivena pustinjama ali i visokim planinama i glečerima. Na ovim područjima rođena je i legenda o Jetiju koja se održala i do danas. Današnji jezik je najsličniji persijskom a osim toga vekovima su poznati po uzgoju najrasnijih konja.
Kirgistan – poznatiji kao Švajcarska Centalne Azije, zbog većinskog planinskog reljefa i glečera koji pokrivaju ovu zemlju. Nekoliko lokaliteta nalazi se i pod zaštitom UNESKO-a a zanimljivo je to da je ovim područjem prolazio čuveni Put Svile. Gradovi stari i do 3000 godina, vrela leta i ledene zime i nekoliko nacionalnih parkova, kult broja 40 kao i „Bela kuća” samo su neke od specifičnosti Kirgistana.
Kazahstan – u prevodu Zemlja Čuda, jedna je od površinski najvećih zemalja u svetu. Naseljava ga preko 120 naroda koji uglavnom žive u tradicionalnim kućama – jurtama, a koji su prvi pripitomili i jahali konje! Inače Kazahstan se nalazi na dva kontinenta – u Evropi i Aziji, postojbina je jabuka i snežnih leoparda i neobičnog jezika koji je nastao mešanjem arapskog, ruskog, mongolskog, turskog i persijskog jezika.
Taškent – glavni i najveći grad Uzbekistana, smešten je na čuvenom „Putu svile” koji je povezivao Evropu sa dalekom Kinom. Bogato istorijsko nasleđe ali i moderna umetnost karakterišu ovaj grad kao i brojne crkve, džamije, živahni bazari i neverovatna kuhinja! Grad u kojem se krije najstariji Kuran na svetu dok je istorija grada duga više od 2500 godina.
Urganč – grad u blizini granice sa Turkmenistanom, smešten na reci Amu-Darja. Grad je osnovalo stanovništvo koje je napustilo istoimeni grad na severu Turkmenistana u potrazi za vodom.
Darvaza – prirodni fenomen, čuvena „Vrata pakla” odnosno veliki gasni krater.
Ašgabat – glavni grad Turkmenistana i glavni grad pokrajine Ahal koja ga okružuje. Nalazi se između pustinja Karakum i planinskog venca Kopet Dag. Uglavnom je naseljen Turkmenima i blizu je granice sa Iranom.
Buhara – grad u Uzbekistanu, koji drugačije zovu “Grad muzej” zbog velikog broja spomenika. Bio je veliki centar trgovine, kulture i religije na Putu Svile pa je danas većim delom pod zaštitom UNESKO-a.
Samarkand – jedan od najduže nastanjenih mesta u Centralnoj Aziji, koji je u vreme trgovine na Putu Svile bio jedan od najvećih i najmoćnijih gradova čitavog regiona.
Sartog – selo u Tadžikistanu.
Hučand – stari grad na obali reke Sir-Darja, drugi po veličini u Tadžikistanu.
– drugi po veličini grad u Kirgistanu koji se smestio u dolini Fergana na jugu zemlje. Specifičan je po neverovatnoj nacionalnoj raznolikosti i dugoj istoriji.
Biškek – glavni grad Kirgistana koji okružuju planine visina i preko 4850 metara.
Čon Kemin – klisura, jedinstveni nacionalni park, neverovatnih prirodnih lepota, kombinacija reke, polupustinjskih pejzaža i glečera.
Kočkor – selo na severu Kirgistana na oko 1800 metara nadmorske visine.
Karakol – grad Kirgistana na čijem se jeziku bukvalno prevodi kao ’’crna ruka’’. Mesto je osnovano u 19. veku kao vojno-logistički centar na karavanskom putu u klisuri reke Ču i napred prema kineskom Kašgaru. U gradu se nalazi i dunganska džamija (kineskih muslimana), koja je preživela Oktobarsku revoluciju.
Almati – najveći grad Kazahstana i prestonica do 1997. godine. Ime Almati znači ‘’bogat jabukama’’.
Astana – glavni grad Kazahstana, smešten na obali reke Išim, kompletno planski izgrađen grad po ugledu na Braziliju, Kanberu i Vašington. Nekoliko puta menjao svoje ime i vladare a danas moderan grad jake ekonomije.

PRIJAVLJIVANJE U PROSTORIJAMA JUNGLE TRAVEL-A:
GOSPODAR JEVREMOVA 49, BEOGRAD, 011/2400213 i 011/4076257,

email: jungletravel@gmail.com
JUNGLE TRAVEL OGRANAK NOVI SAD, ĆIRPANOVA 4, 021/3016689,
email: jungletravelns@gmail.com

Uzbekistan

 • Opšti podaci: Interesantna zemlja u Centralnoj Aziji, nekada deo velikog Persijskog carstva, kasnije pokorena od strane Aleksandra Makedonskog, deo Sovjetskog Saveza a danas samostalna zemlja bogate istorije. Poznata po proizvodnji pamuka i neverovatnoj kuhinji čija jela vuku korene iz perioda vladavine Aleksandra Makedonskog.

 • Glavni grad: Taškent

 • Površina: 447,400km²

 • Broj stanovnika: oko 30 miliona stanovnika

 • Stanovništvo: Uzbeci 80%, Rusi 5.5%, Tadžici 5%, Kazahstanci 3%, Tatari 1.5%, ostali 5%

 • Jezik: uzbekistanski, ruski, tadžikistanski.

 • Veroispovest: muslimani 88%, pravoslavci 9%, ostali 3%

 • Nezavisnost: 1991. godina

 • Valuta: Sum UZS – 1 EUR=9620 UZS

Za potrošnju u Uzbekistanu morate uvek sa sobom imati lokalnu valutu.

 • Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvek i preporučuje se gotovinsko plaćanje. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

 • Vremenska zona: GMT +5

 • Viza: Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak na teritoriju Uzbekistana. Cena vize je 40$. Za viziranje potrebno je pozivno pismo koje će putnicima biti blagovremeno dostavljeno. Ambasada zadržava pravo da traži dodatna dokumenta ukoliko je to potrebno. Ukoliko ambasada Uzbekistana zatraži pasoše i dodatna dokumenta, mogući su dodatni troškovi koji nastaju prilikom viziranja.  

 • Klima: Najbolje vreme za posetu je od marta do jula i od septembra do oktobra. Leti temperature dostižu i 40C. Jesenje temperature su prijatne a krajem oktobra očekuju se temperature oko 10C. Tokom jeseni, proleća i zime moguće su kiše, pljuskovi i sneg, ali su povremeni i kraći, nego na primer u evropskim zemljama.

 • Hrana i piće: Tradicionalana ishrana obuhvata jela kao što su pilav (na bazi pirinča), laghman (testenine-nudle sa mesom i povrćem), samsa (testo punjeno lukom ili mesom, krompirom ili bundevom), shurpa (supa), manti (knedle sa mesom ili krompirom), nahud (dinstana piletina ili ovčetina), shashilk (kebab), hlebovi...

 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Uzbekistana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

 • Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Bezbednosna situacija u Uzbekistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš.

 • Odeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Osim garderobe koju inače pakujete, za putovanja tokom proleća i jeseni potrebno je poneti udobnu obuću, jaknu sa zaštitom od vetra, duks ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tokom posete verskih objekata, ženama se preporučuje da veći deo ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u verske objekte potrebno je da se izujete.

 • Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Uzbekistanu ali ne na čitavoj teritoriji, imajući u vidu da se obilaze i mesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smeštaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

 • Suveniri: Od suvenira preporučuju tradicionalnu odeću i materijale, keramiku, svilu, vina, tepihe, vezeni predmeti...

Turkmenistan

 • Opšti podaci: Neobična zemlja koja je za zvanično pismo nekad koristila arapski alfabet, zatim latinicu da bi danas to bila ćirilica. Veliki deo zemlje prekriva pustinja Karakum ili pustinja crnog peska a na nekoliko mesta i sama zemljina kora je otvorena gde se mogu videti spektakularni prizori. Najsjajnija stvar lokalne kulture su i širom sveta poznati ručno rađeni tepisi.

 • Glavni grad: Ašhabad

 • Površina: 488.100 km²

 • Broj stanovnika: 5.350.000 stanovnika

 • Stanovništvo: Turkmeni 85%, Uzbeci 5%, Rusi 4%, ostali 6%

 • Jezik: turkmenistanski, ruski, uzbekistanski

 • Veroispovest: muslimani 89%, pravoslavci 9%, ostali 2%

 • Nezavisnost: 1991. godina

 • Valuta: Manat TMT – 1 EUR=4.2 TMT

 • Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice retko gde možete koristiti. Preporuka je plaćanje gotovinom. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

 • Vremenska zona: GMT +5

 • Viza: Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak na teritoriju Turkmenistana. Cena vize je 90$. Za viziranje potrebno je pozivno pismo koje će putnicima biti blagovremeno dostavljeno. Ambasada zadržava pravo da traži dodatna dokumenta ukoliko je to potrebno. Ukoliko ambasada Turkmenistana zatraži pasoše i dodatna dokumenta, mogući su dodatni troškovi koji nastaju prilikom viziranja. Prilikom ulaska u zemlju plaća se i migraciona karta u iznosu od 14$.

 • Klima: Klima je suva kontinentalna sa velikim oscilacijama. Leti je obično vruće i suvo, prosečna temperatura 28-32C. Zime su blage sa malo snega ali moguće su i velike padavine kao i temperature do -20C. Najbolji period za putovanje u Turkmenistan je proleće (mart-maj), kao i jesen (septembar-novembar).

 • Hrana i piće: Tradicionalana ishrana obuhvata jela kao što su razne vrste supa (sa brašnom ili paradajzom, ovčetinom, povrćem) koje sa turiste uglavnom količinski dovoljne za ceo obrok, ovčetina sa krompirom, pilav, jela na bazi ribe (balyk-gavurdak), mlečni proizvodi od kamiljeg mleka.. Voće i povrće ljuštite i perite flaširanom vodom.

 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Turkmenistana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode kako za piće tako i za pranje zuba. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

 • Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Bezbednosna situacija u Turkmenistanu je stabilna, uz tendenciju pojačane kontrole na graničnim prelazima. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografisati vojsku, policiju, banke, na aerodromima. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš. Nije poželjno da se razgovara o politici ili diskutovati o bivšem predsedniku. Iznošenje ribe ili kavijara od jesetre je strogo zabranjeno!

 • Odeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Osim garderobe koju inače pakujete, za putovanja tokom proleća i jeseni potrebno je poneti udobnu obuću, jaknu sa zaštitom od vetra, duks ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tokom posete verskih objekata, ženama se preporučuje da veći deo ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u verske objekte potrebno je da se izujete. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.

 • Komunikacija: Na mobilne mreže se nemojte oslanjati u Turkmenistanu, i postoji verovatnoća da neće raditi. Takođe, Wi-Fi može biti problem, imajući u vidu lošu telekomunikacionu infrastrukturu.

 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

 • Suveniri: Od suvenira preporučuju tradicionalnu odeću i materijale, svilu, ćilime, nakit...

Tadžikistan

 • Opšti podaci: zemlja smeštena između Avganistana i Kine, prekrivena pustinjama ali i visokim planinama i glečerima. Na ovim područjima rođena je i legenda o Jetiju koja se održala i do danas. Današnji jezik je najsličniji persijskom a osim toga vekovima su poznati po uzgoju najrasnijih konja.

 • Glavni grad: Dušanbe

 • Površina: 144.100 km²

 • Broj stanovnika: oko 8.5 miliona stanovnika

 • Stanovništvo: Tadžici  84.3%, Uzbeci 13.8%, ostali 2%

 • Jezik: tadžikistanski i ruski

 • Veroispovest: muslimani 90%, ostali 10%

 • Nezavisnost: 1991. godina

 • Valuta: Somoni TJS – 1 EUR=10.7 TJS

Za potrošnju u Tadžikistanu morate uvek sa sobom imati lokalnu valutu.

 • Kreditne kartice i bankomati: Kartice retko gde možete koristiti. Preporuka je plaćanje gotovinom. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

 • Vremenska zona: GMT +5

 • Viza: Viza: Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak na teritoriju Tadžikistana. Cena vize je 50$. Za viziranje potrebno je pozivno pismo koje će putnicima biti blagovremeno dostavljeno. Ambasada zadržava pravo da traži dodatna dokumenta ukoliko je to potrebno. Ukoliko ambasada Tadžikistana zatraži pasoše i dodatna dokumenta, mogući su dodatni troškovi koji nastaju prilikom viziranja. 

 • Klima: Klima u Tadžikistanu je raznovrsna, u nižim predelima subtropska, u srednjim visinama umerena a u planinama oštra hladna planinska. Padavina najviše ima tokom zime i proleća dok su tokom leta i jeseni kiše pravi fenomen. U planinskim predelima od oktobra do maja pada sneg i temperature idu do -45C, dok zaravnjene predele od juna do oktobra pogađaju peščane oluje. Leto počinje u maju i toplo je. Najbolje vreme za posetu je proleće i jesen, dok je leto pogodno za planinarenje.

 • Hrana i piće: Tradicionalana ishrana obuhvata jela kao što su manty, pilav, kovurma lagmon, hleb kulcha... U kuhinji se koristi dosta začina i crnog luka. Tadžikistan  je idealno mesto za ljubitelje pekarskih proizvoda i svega što je od testa. Jedu voće u velikim količinama, pre svega grožđe, jabuke i breskve. Hrana je izuzetno jeftina (poredeći sa evropskim cenama).

 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Tadžikistana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

 • Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Bezbednosna situacija u Tadžikistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografisati vojsku, policiju, banke, na aerodromima. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš. Nije poželjno da se sami krećete pustim ulicama. Zabranjeno je iznošenje lokalne valute iz zemlje.

 • Odeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Osim garderobe koju inače pakujete, za putovanja tokom proleća i jeseni potrebno je poneti udobnu obuću, duks ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tokom posete verskih objekata, ženama se preporučuje da veći deo ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u verske objekte potrebno je da se izujete. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.

 • Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Tadžikistanu ali ne na čitavoj teritoriji, imajući u vidu da se obilaze i mesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smeštaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

 • Suveniri: Od suvenira preporučuju tradicionalnu odeću i materijale, tekstil, vezene predmete, kožu, proizvode od gline, statuice naroda...

Kirgistan

 • Opšti podaci: poznatiji kao Švajcarska Centalne Azije, zbog većinskog planinskog reljefa i glečera koji pokrivaju ovu zemlju. Nekoliko lokaliteta nalazi se i pod zaštitom UNESKO-a a zanimljivo je to da je ovim područjem prolazio čuveni Put Svile. Gradovi stari i do 3000 godina, vrela leta i ledene zime i nekoliko nacionalnih parkova, kult broja 40 kao i „Bela kuća” samo su neke od specifičnosti Kirgistana.

 • Glavni grad: Biškek

 • Površina: 199.951 km²

 • Broj stanovnika: oko 5.8 miliona stanovnika

 • Stanovništvo: Kirgistanci 73.2%, Uzbeci 14.6%, Rusi 5.8%, ostali 6.4%

 • Jezik: kirgistanski, uzbekistanski, ruski

 • Veroispovest: muslimani 75%, pravoslavci 20%, ostali 5%

 • Nezavisnost: 1991. godina

 • Valuta: Som KGS – 1 EUR=82.06 KGS

Za potrošnju u Kirgistanu morate uvek sa sobom imati lokalnu valutu.

 • Kreditne kartice i bankomati: Kartice retko gde možete koristiti. Preporuka je plaćanje gotovinom. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

 • Vremenska zona: GMT +6

 • Viza: Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak na teritoriju Kirgistana i može se dobiti u elektronskom obliku. Cena vize je 70$. Ukoliko se traži pozivno pismo, putnicima će biti blagovremeno dostavljeno. Ambasada zadržava pravo da traži dodatna dokumenta ukoliko je to potrebno. Ukoliko ambasada Kirgistana zatraži pasoše i dodatna dokumenta, mogući su dodatni troškovi koji nastaju prilikom viziranja. 

 • Klima: Klima je raznovrsna, od subtropske preko pustinjske do subpolarne. Zimi temperature variraju od -8C u nižim predelima do -27C u planinama. Tokom leta idu od -10C u planinama do +40C na jugu oko grada Oš. Godišnje ima čak i do 247 sunčanih dana. Najbolji period za posetu je tokom proleća i jeseni.

 • Hrana i piće: U tradicionalnoj ishrani piletina se skoro i ne koristi za razliku od govedine. Specijalitet su kobasice od konjskog mesa. Takođe konjsko meso se koristi dosta u israni i od njega se prave jela kao što su karyn i beshbarmak. Tradicionalana ishrana obuhvata jela kao što su pilav, laghman knedle, testenine, manti, chuchpara, dakle slična kao i u ostalim zemljama u okruženju. Obožavaju da konzumiraju med. Od pića treba probati kymyz (fermentisano kobilje mleko, blago alkoholizovano), ayran, so i voda. Jede se uglavnom na podu.

 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Kirgistana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

 • Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Bezbednosna situacija u Kirgistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografisati vojsku, policiju, banke, na aerodromima. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš.

 • Odeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Osim garderobe koju inače pakujete, za putovanja tokom proleća i jeseni potrebno je poneti udobnu obuću, duks ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike i često se vreme menja. Tokom posete verskih objekata, ženama se preporučuje da veći deo ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u verske objekte ali i kuće lokalnog stanovništva, potrebno je da se izujete. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.

 • Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Kirgistau ali ne na čitavoj teritoriji, imajući u vidu da se obilaze i mesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smeštaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

 • Suveniri: Od suvenira preporučuju tradicionalnu odeću i materijale, ručno rađene ćilime i staze, tradicionalne bičeve, šah, posude za čaj, predmeti za ljubitelje sokolova, muzički instrumenti...

Kazahstan

 • Opšti podaci: u prevodu Zemlja Čuda, jedna je od površinski najvećih zemalja u svetu. Naseljava ga preko 120 naroda koji uglavnom žive u tradicionalnim kućama – jurtama, a koji su prvi pripitomili i jahali konje! Inače Kazahstan se nalazi na dva kontinenta – u Evropi i Aziji, postojbina je jabuka i snežnih leoparda i neobičnog jezika koji je nastao mešanjem arapskog, ruskog, mongolskog, turskog i persijskog jezika.

 • Glavni grad: Astana

 • Površina: 2.724.900km²

 • Broj stanovnika: 18.5 miliona stanovnika

 • Stanovništvo: Kazahstanci 63.1%, Rusi 23.7%, Uzbeci 2.9%, Ukrajinci 2.1%, Tatari 1.3%, Nemci 1.1%, ostali 5.8%

 • Jezik: kazahstanski i ruski

 • Veroispovest: muslimani 70%, hrišćani 26%, ateisti 3%, ostali 1%

 • Nezavisnost: 1991. godina

 • Valuta: Tenga KZT – 1 EUR=390.5 KZT

 • Kreditne kartice i bankomati: Bankomati i menjačnice postoje. Kartice možete koristiti ali se ne treba oslanjati na njihovu upotrebu. Preporuka je plaćanje gotovinom i to isključivo lokalnom valutom. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane. Ukoliko sa sobom nosite dolare, bolje je da budu što skorijeg datuma. U menjačnicama uglavnom menjaju cele novačanice bez vraćanja kusura u eurima ili dolarima, tako da je preporuka da sa sobom ponesete sitnije apoene.

 • Vremenska zona: GMT +6

 • Viza: Državljanima Republike Srbije nije potrebna viza za ulazak na teritoriju Kazahstana. Ukoliko se traži pozivno pismo, putnicima će biti blagovremeno dostavljeno. Ambasada zadržava pravo da traži dodatna dokumenta ukoliko je to potrebno.

 • Klima: Severni delovi imaju kratka leta i duge hladne zime sa temperaturama do -40C, dok je situacija u južnim predelim obrnuta. Uopšteno tokom godine jako je malo padavina. Leto traje od sredine maja do sredine septembra, vrelo je, suvo, sa temperaturama do +35/+40C. Zima počinje polovinom novembra i traje do aprila. Hladno je i suvo, takodje. Najbolji period za posetu je tokom proleća i jeseni.

 • Hrana i piće: Specijalitet su kobasice od konjskog mesa, kazy i shuzhuk. U ishrani se koristi i ovčetina kao i razne vrste kuvanog mesa. Gradovi su su ugavnom skupi. Osim navedenog, uživaju u raznim varijantama fermentisanog mleka, ayran, shalap, koumiss...

 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Kazahstana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

 • Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Bezbednosna situacija u Kazahstanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografisati vojsku, policiju, banke, na aerodromima. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš. U zemlji se velika pažnja pridaje prevenciji pušenja, tako da je u svim javnim ustanovama i većini restorana, pušenje zabranjeno.

 • Odeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i šešir, maramu ili kačket. Osim garderobe koju inače pakujete, za putovanja tokom proleća i jeseni potrebno je poneti udobnu obuću, duks ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike i često se vreme menja. Tokom posete verskih objekata, ženama se preporučuje da veći deo ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u verske objekte potrebno je da se izujete. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.

 • Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Kazahstanu ali ne na čitavoj teritoriji, imajući u vidu da se obilaze i mesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smeštaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

 • Suveniri: Od suvenira ptrporučuju tradicionalnu odeću i materijale, svilu, keramiku, ručne radove, staze, čokoladu Kazakhstan, igračke Bal Bala, med, kavijar.