Ekspedicija Kilimandžaro

Ekspedicija Kilimandžaro

Ovog puta Jungle tribe nasmejano pleme vodi vas na uspon na „Krov Afrike“ magičnu i tajanstvenu planinu Kilimandžaro koja sa svojim najvišim vrhom „Uhuru peak“-om  5895 mnv  predstavlja najvišu tačku afričkog kontinenta i nosi epitet i najviše slobodnostojeće planine. Kao takva oduvek je bila san avanturista, pustolova i planinara iz celog sveta.

Kilimandžaro je planina vulkanskog porekla koja se nalazi u severoistočnom delu Tanzanije. Sastoji od tri velika kratera Kibo, Mawenzi i Shira i mnogobrojnih manjih. Nastala je pre oko 750 000 godina a poslednja velika erupcija dogodila se pre oko 360 000 godina, pa zato ovu planinu koja se  visoko diže iznad savane zovu i „Uspavani div“ prema kojoj se lokalno stanovništvo odnosi sa velikim strahopoštovanjem.

Vrh Kilimandžara prekriva glečer star preko 10 000 godina koji je Hemingvej opisao u svom romanu „Snegovi Kilimandžara“ a koji usled globalnog zagrevanja polako nestaje. Oko 80 % nekadašnjeg glečera već je nestalo a kroz 30-ak godina predviđa se da će Kilimandžaro ostati bez svoje karakteristične „bele kape“.

Prvi koji su uspešno osvojili Kilimandžaro i postavili temelje budućim planinarima bili su Nemac Hans Mejer, profesor geologije i Austrijanac Ludvig Putšeler 6. oktobra davne 1889. godine. Nakon toga svake godine oko 25 000 planinara upušta se u ovaj poduhvat od čega njih 65-75% i uspe da se domogne svog krajnjeg cilja.

Uspon na vrh Kilimandžara moguć je s više strana, a postoje brojne teže ili lakše rute. Mi biramo Machame rutu koja se smatra najslikovitijom i najuspešnijom zbog dobro izbalansiranog tempa uspona i privikavanja na visinske razlike pa su šanse za dolazak do vrha puno veće nego kod drugih ruta. Ruta se penje zapadnom stranom planine odakle se pružaju čudesni vidici, a spušta istočnom, što nam omogućava da vidimo što više prelepih krajolika koje Kilimandžaro pruža.

Tokom ove rute prepešačićemo  put od oko 70-ak kilometara, gde ćemo na našem putu ka vrhu proći kroz raličite vegetacijske pojaseve. Počinjemo u vlažnoj kišnoj šumi koja okružuje planinu, nastavljamo kroz predeo neobičnog drveća i niskog rastinja. Napuštamo ovaj pojas i prelazimo u deo koji se zove „Planinska pustinja“  gde gotovo da i nema tragova života. Ovaj pojas je izrazito negostoljubiv za biljni svet pre svega zbog jakih mrazeva koji tokom noći ovde nastupaju. Dolazimo do predela koji sve više podseća na površinu Meseca. Prolazimo kroz prostrane doline bez ikakvog rastinja gde zatičemo kosti uginulih zivotinja i potpise od nagomilanog kamenja onih koji su ovuda prošli pre nas. Od ovog dela kreće put koji preko glečera vodi ka samom vrhu. Veličanstvenom Vrhu slobode!

PRIJAVLJIVANJE U PROSTORIJAMA JUNGLE TRAVEL-A:

GOSPODAR JEVREMOVA 49, BEOGRAD, 011/2400213 i 011/2182204,

email: jungletravel@gmail.com

 

JUNGLE TRAVEL OGRANAK NOVI SAD,

BULEVAR OSLOBOĐENJA 66, LOKAL BR. 8, 021/3016689,                                   

email: jungletravelns@gmail.com

Plan i program puta:

1. dan: Okupljanje grupe na aerodromu „Nikola Tesla“ dva sata pre leta. Let iz Beograda za Kilimandžaro sa presedanjem.

2. dan: Dolazak u Moshi. Odlazak u smeštaj. Ručak. Odmor. Sastanak sa vodičima za Kilimandžaro tokom kojeg će nam održati brifing i detaljno nas uputiti sa svim neophodnim pojedinostima vezanim za sam uspon. Pregledamo našu opremu zajedno sa vodičima i uveravamo se da imamo sve stvari koje će nam biti potrebne tokom našeg boravka na planini. Večera i slobodno vreme. Noćenje.

3. dan: Započinjemo našu penjačku avanturu. Vreme je za Kili! Pakujemo stvari i smeštamo se u vozila koja nas voze do Machame kapije i ulaska u nacionalni park Kilimandžaro. Čekiranje na infopultu. Uspon. Tokom ovog dana prelazimo prvu deonicu  u prvom ekološkom pojasu Kilimandžara poznatom pod nazivom „kišna šuma“ od 1830 mnv do 3100 mnv i stižemo u Machame kamp. Smeštamo se u šatore dok nam kuvari spremaju večeru. Večera. Noćenje.

4. dan: Drugog dana našeg uspona, nakon doručka napuštamo obronke kišne šume i ulazimo u predele prekrivene retkim neobičnim drvećem i niskim rastinjem koje po sebi umesto lišća ima nešto poput lišajeva, vrlo specifičnu mahovinu svetlo zelene boje koja se presijava. Imaćemo priliku da vidimo neobično planinsko cveće koje prkosi surovosti planine i biljke poput lobelije koja se noću obmota listovima kako bi se štitila od mraza, da bi se ujutru ponovo otvorila kako bi upila što više sunčeve toplote. Skrećemo na zapad, prolazimo kroz rečnu klisuru i stižemo do Shira kampa. Vreme  je za večeru i odmor. Noćenje.

5. dan: Nakon doručka nastavljamo prema istoku preko grebena, prolazeći pored skretanja ka vrhu Kibo. Nastavljamo našu rutu, skrećemo ka jugozapadu i stižemo do  „Lava Tower“-a, takozvane Kule od lave, poznate i pod imenom „Ajkulin zub“. Sa visine od 4630mnv penjemo se do sledeće tačke na 4876mnv i stižemo do glečera zvanog „Strela“. Nakon toga spuštamo se na 3860mnv i stižemo u Baranko kamp  gde ćemo se ulogoriti i prenoćiti. Vreme je za odmor. Večera. Noćenje.

6. dan: Završavamo sa doručkom, pakujemo stvari i nastavljamo dalje preko takozvanog Baranko zida i stižemo u Karanga dolinu odakle jasno vidimo vrh Kilimandžara. Ovde ćemo prenoćiti. Vreme je za odmor. Večera. Noćenje.

7. dan: Napuštamo Karanga dolinu i naš kamp, penjemo se preko South Circuit odakle iz više različitih uglova vidimo vrh Kilimandžara. Uživamo u pogledu koji se pruža ispod nas. Sa ove pozicije vidimo i vrhove Kibo i Mawenzi. Stižemo u Barafu kamp. Večera. Odmor. Priprema za završni uspon.

8. dan: Tačno u ponoć opremljeni čeonim lampama, sa lakim rančevima na leđima napuštamo Barafu kamp i krećemo na naš završni uspon ka samom vrhu Kilimandžara, najvišoj tački „Uhuru Peak“-u. Prolazimo između Rebmanovog i Racelovog glečera i krećemo se ka Stella Point-u koji se nalazi na samom rubu kratera. Uživamo u svitanju i neverovatnom pogledu koji nam se pruža. Po snegu nastavljamo dalje oko sat i po vremena i dolazimo do najvišeg vrha Kilimandžara, čuvenog „Uhuru Peak“-a, Vrha Slobode. Vreme je da ovekovečimo ovaj trenutak! Nakon kraćeg zadržavanja na vrhu krećemo da se spuštamo ka Mweka kampu koji se nalazi na 3100 mnv. U poslepodnevnim časovima stižemo u kamp. Vreme je za zaslužen odmor. Večera. Noćenje.

9. dan: Nakon doručka, nastavljamo da se spuštamo ka Mweka kapiji gde ćemo dobiti sertifikate o uspešnom osvajanju Kilimandžara. Očekuje nas još sat vremena hoda do Mweka sela gde nas čekaju vozila koja nas voze u naš smeštaj u Mošiju. Noćenje.

10. dan: Vreme je za odmor i relaksaciju! Fakultativni izlet do vrućih izvora Kikuletwa, neobične oaze nedaleko od Mošija. Ovde se kupamo i uživamo u toploj vodi. Za zainteresovane putnike postoji mogućnost fakultativnog organizovanja jednodnevnog safarija u nekom od obližnjih nacionalnih parkova. Povratak u smeštaj. Noćenje.

11. dan: Slobodno vreme do odlaska na aerodrom. Transfer do aerodroma. Let sa presedanjem za Beograd.

12. dan: Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

 

 

Visina:

Razdaljina:

Vreme penjanja:

Habitat:

Dan 1: Machame kapija (Machame kamp)

1830m do 3100m

18 km

5-7 sati

Kišna šuma

Dan 2: Machame kamp-Shira kamp

3100m do 3840m

9 km

4-6 sati

Nisko rastinje

Dan 3: Shira kamp-Lava Tower-Barranco kamp

3840m na 4630m do 3860m

15 km

5-7 sati

Polupustinja

Dan 4: Barranco kamp-Karanga kamp

3860m do 4200m

7 km

4 sata

Planinska pustinja

Dan 5: Barranco kamp-Barafu kamp

3860m do 4600m

13 km

8 sati

Planinska pustinja

Dan 6: Barafu kamp-Uhuru Peak-Mweka kamp

4600m ka 5895m  do 3100m

7 km uspona / 23km spuštanja

6-8 sati uspona / 7-8 sati spuštanja

Snežni predeo

Dan 7: Mweka kamp-Mweka kapija

3100m do 1830m

15 km

3-4 sata

Tropska šuma

 

 

Polazak:     22.02.2019.

* U retkim slučajevima moguće je pomeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

 

Cena aranžmana:  

Termin ►

22.02.2019.

First minute cena

2450 €

Regularna cena

2550 €

*First minute cena važi za prijave do 22.10.2018. ili do popune mesta. Nakon tog datuma važi regularna cena aranžmana.

 

Uslovi plaćanja: Prilikom prijavljivanja plaća se 200 € u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, još 500€ se u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate plaća nakon formiranja grupe, a ostatak sume plaća se u agenciji u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, najkasnije 6 nedelja pred put. Mogućnost plaćanja preko računa i karticama Visa, Master, Maestro i Dina.


Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa.

 

Cena aranžmana obuhvata:

 • Avio kartu na relaciji Beograd-Kilimandžaro-Beograd sa svim taksama
 • Transfer od aerodrom-smeštaj-aerodrom
 • 3 noćenja sa doručkom u višekrevetnom smeštaju u Mošiju
 • Transfer od smeštaja do kapija Nacionalnog parka Kilimandžaro i transfer nazad u smeštaj
 • Dozvola za ulazak u nacionalni park Kilimandžaro sa svim državnim taksama i porezima
 • Usluge  iskusnih i profesionalnih planinskih vodiča, pomoćnih vodiča, kuvara i nosača tokom cele ture
 • Smeštaj kvalitetnim planinskim šatorima za 3 osobe sa obezbedjenim podlogama za spavanje
 • Prenosive toalete tokom boravka na planini
 • Naknada za spašavanje
 • Osiguranje
 • Sva tri obroka tokom celog boravka na planini u (doručak-ručak-večera), 4-5 litara sveže flaširane vode po čoveku po danu
 • Toplie napitke na planini (čaj, kafa) i topla voda za pranje
 • Sigurnosna oprema – prenosive boce kiseonika, merač pulsa, komplet prve pomoći, nosila za prvu pomoć, AMS merači
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

 

Cena aranžmana ne obuhvata:

 • Vizu za ulazak u Tanzaniju (50$)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Iznajmljivanje opreme (vreće za spavanje i osnovna kamp i planinarske opreme)
 • Obavezni bakšiš (Tip) za osoblje na usponu oko (150$)
 • Večeru i ručak za vreme smeštaja u hostelu
 • Smeštaj u hotelu u slučaju ranijeg povratka sa ture
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike
 • Individualne troškove tokom putovanjaIndividualne troškove nastale za vreme trajanja aranžmana

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana pre datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa YUTA standardom.

Napomene u vezi sa smeštajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.
 • U nekim smeštajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smeštaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmene, promene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se pre uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

Cenovnik br. 1 važi od 12.05.2018.

 

 

Hostel je smeštajni kapacitet namenjen pre svega mladim ljudima, kao i svima onima kojima komfor nije na prvom mestu. Sobe su višekrevetne 1/4, 1/6, 1/8, 1/10 sa etažnim kupatilima. Usluga u hostelima je na bazi noćenja.

Gesthaus (Guest house) je smeštajni objekat koji raspolaže manje prostranim dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom. Usluga je na bazi noćenja.

 

Moši (Moshi) – je grad koji se nalazi na najnižim padinama planine Kilimandžaro, i predstavlja polazište za penjanje na ovu planinu. Iz ovog mesta polaze mnogobrojni safari izleti ka najpoznatijim nacionalnim parkovima Afrike – Lejk Manjara i Tarangiri.

KORISNE INFORMACIJE:

 

Oprema koju preporučujemo:

1. Ranac (oko 40l)

2. Vreća za spavanje

3. Pantalone za trekking (keper ili sl.)

4. Gore-tex jakna (ili nešto nepromočivo)

5. Cipele za planinarenje (jednoslojne)

6. Čarape – termo + obične

7. Aktivne majice

8. Potkošulja i duge termo gaće (Bolje aktivni veš)

9. Vunena kapa (ili polar)

10. Šešir (zaštita od Sunca)

11. Dukserica od Polara

12. Rukavice (polar)

13. Peškir i pribor za higijenu

14. Naočare za sunce

15. Čeona lampa

16. Termos od 1l x 2

17. Lekovi, vitamini i sredsva protiv komaraca

18. Toalet papir, krema za sunčanje faktor 30 i više, krema za usne

19. Kabanica

20. Trek štapovi

21. Perjana jakna

 

Korisni saveti:

 • Uz malo pripreme, sreće i napora vrh Kilimandžara zaista svako može popeti. Ova čudesna planina će nas za naš ne mali uloženi trud bogato nagraditi prizorima lepote i surovosti prirode kakve do sada verovatno niste videli.
 • Povedite računa o tempu, imajte solidnu obuću i odeću i postarajte se da je održite suvom.
 • Obucite se slojevito. Vlažna odeća i obuća pojačavaju dejstvo hladnoće. Tesna odeća i obuća otežavaju snabdevanje krvlju pojedinih delova tela pa samim tim i povećavaju mogućnost oštećenja tkiva usled hladnoće. Potrebni su topli pokrivači a može se zagrevati i termoforom, bocom sa toplom vodom i zagrejanim crepovima, ali uvek pažljivo, da se ne stvore opekotine. Što pre treba skinuti mokru odeću i obuću i zameniti je suvom. Smrznuti treba da pomera udove, jer se tako bolje zagreva, i da pije tople napitke ali nikako alkohol.
 • Uvek sa sobom morate imati suvu odeću, rezervne čarape.
 • Kretanje mora biti lagano, pravilno, štedljivo i odmereno, u pravilnoj srazmeri sa nagibom zemljišta koje treba savladati, i u harmoniji sa disanjem i radom srca. Kod kretanja uzbrdo treba izbegavati prečice iako će vam se činiti da tako skraćujete put i dobijate u vremenu. Ne smete zaboraviti da je stepen nagiba na konjskim, kozjim i pešačkim stazama dobro praračunat i dugim iskustvom prolaznika potvrđen, te ih se pri kretanju treba i držati. U protivnom dolazi do brzog i nepotrebnog premaranja. Pri silaženju nizbrdo, na manjim strmim padinama, korak se može ubrzati. Na zemljištu sa mekanim tlom, na snegu i, sitnom šljunku, silazite dužim korakom.
 • Tokom uspona slušajte savete lokalnih planinskih vodiča. Ne treba žuriti već postepeno korak po korak prelaziti zacrtanu rutu kako bi se naše telo priviklo na visinsku razliku.
 • Pijte dovoljno tečnosti, čak i kad vam se čini da niste žedni i trudite se da održite vaše telo hidriranim.
 • Na visokim nadmorskim visinama vazduh je veoma razradjen pa to smanjuje dotok kiseonika u organizam, savetuje se da malčice ubrzanije dišete nego inače i svesno uzimate više udisaja nego što ste to inače radili
 • Pre dolaska na planinu i uopšte penjanja važno je da se dobro kondiciono pripremite. Kondiciju mozete sticati tako sto ćete u vašem mestu svakodnevno praktikovati pešacke ture uz postepeno povećavanje kilometraže. Vikend odlazak na neku od obližnjih planina i pešačenje na vecim nadmorskim visinama se veoma preporučuje.

 

Oprema

 

Obuća – Najvažnija stvar svakog dobrog i uspešnog planinara. Postoji mnogo različitih vrsta planinarskih cipela (backpack, hikking, trekking, climbing cipele …), a planinari biraju odgovarajuće u zavisnosti od uspona, terena i dužine puta. Za lakše uspone u nižim planinama, koji obuhvataju uglavnom pešačenje, koriste se mekše i udobnije cipele. Ako je potrebno kretati se po kamenju ili kroz sneg, tada se koriste glomaznije i tvrđe cipele. Nemojte se opterećivati markama, pogotovo jer kod nas ni cena nije garant kvaliteta tako da ona parola što je dobro to je i skupo ne mora ništa da znači! Stvari na koje treba da obratite prilikom kupovine cipela su:

 • Đon - Planinarske cipele su duboke ili poluduboke, što treba da smanji mogućnost povreda skočnog zgloba, kao i drugih spoljnih uticaja (kamenje, sneg) na nogu. Planinari često nose dva para čarapa (donje - tanke, i gornje - često vunene). Duž cipele (đona) se često prostire metalna šina koja treba da obezbedi ravnomernije prenošenje opterećenja. Đon se najčešće izrađuje od VIBRAMA ili sličnih materijala. Đon treba da obezbedi toplotnu izolaciju, kao i da smanji mogućnost da dođe do klizanja.
 • Da štite skočni zglob – ovo je izuzetno važno pogotovo što jedan pogrešan korak ili skriveni kamen može  izazvati istegnuće ligamenta, što ume da bude veoma bolno, pa u tom slučaju odustajete od ture i u takvom stanju pešačite do prevoza što nikako nije prijatno. Isprobajte dobro cipele pre kupovine!
 • Broj cipela mora biti za jedan ili dva veći, odnosno cipelu treba probati i nositi sa dva para čarapa (pamučne+vunene, dvoje vunenih, jedne deblje vunene ili neke čarape od veštačkih materijala). Vunene čarape su pravi amortizer između stopala i cipele, sa njima nema žuljeva i zadebljanja na stopalima. Nove planinarske cipele se trebaju dobro razgaziti na kraćim turama i šetnjama. Takodje treba obratiti pažnju na to da posle dugog nošenja cipele noga zna i da malo natekne, pa se kupovina cipela savetuje uveče kada su noge već umorne i natečene. Veličina cipele naročito dolazi do izražaja tokom silaska sa planine, tu dolazi do proklizavanja prstiju i udaranja u vrh cipele ako su vam knap, što će vam stvoriti plikove i velike probleme, ako je cipela komotna tih problema nećete imati. Cipele se najbolje suše ako se u njih stave izgužvane, stare novine ili ih okačite pertlama da vise u šatoru, treba izbegavati sušenje na suncu ili pored nekog grejnog tela.

 

Ranac – služi za nošenje lične opreme i predstavlja gotovo podjednako važan deo planinarske opreme kao  i cipele (neki govore da je to glavni tehnički deo opreme). Kvalitetan ranac izrađen je od poliamidnih ili poliesterskih materijala koji su, do određene granice,  vodootporni. Dodatno se ranac od vlage štiti posebnom navlakom, ili širom kabanicom. Veličinu ranca biramo zavisno od namene - oni od 20 do 35 litara koriste se pri jednodnevnim turama, dok se za višednevne ture koristi ranac od 40 do 60 lit. U ovom slučaju preporučuje se i manji - ,,penjački,, (dnevni) ranac u koji se na kraćim, jednodnevnim, usponima, u sklopu višednevne ture, može spakovati i poneti samo ono najneophodnije. Postoje još veći rančevi (60 – 90 lit.), ali se oni ređe koriste, uglavnom  pri dužim turama - ekspedicijama. Obratiti pažnju da rančevi, bez obzira na veličinu, imaju poprečni remen preko grudi (koji ćete podesiti) i deblja ojačanja na kukovima sa poprečnim pojasom koji se zakopčava tako da bude položen preko bokova (u visini pupka), jer na njima nosimo 50% opterećenja. Tako se teret u rancu ravnomerno raspoređuje na rameni pojas i karlicu i smanjuje mogućnost neprijatnog bola u leđima. Preporučuju se rančevi sa više manjih, praktičnih, džepova kako bi nam potrebne sitnice bile uvek pri ruci.  Veliki džepovi povećavaju širinu ranca, što na stazi može stvarati smetnje. Poželjna je i cirada protiv kiše koja se lako stavlja, zatim ,,kvačice”, gajke, pantljike za fiksiranje štapova, bidona sa vodom i sl…  Pakovanje stvari se vrši tako da svaka stvar ima svoje stalno mesto i da uvek znamo gde se šta nalazi. Ono što nam je potrebno u toku pešačenja treba da bude  bliže vrhu i u džepovima. Teret je najbolje raspoređen ako se  na dno spakuje lakša oprema (mekane stvari), deo hrane i stvari koje nisu potrebne tokom pešačenja, teža oprema se pakuje u sredinu i bliže leđima, a na vrhu lake stvari koje se mogu kompresovati (dodatni slojevi odeće, kabanica…) i nekonzervirana hrana. Tako će teret biti najbolje izbalansiran, što je naročito važno na opasnim deonicama i strmim terenima. U slučaju padavina stvari pre stavljanja u ranac spakujte u plastične kese. Ranac mora dobro zakopčan i čvrsto pritegnut tako da čini jednu kompaktnu celinu. Poželjno je da sve stvari budu spakovane u ranac kako bi ruke bile potpuno slobodne.

 

Odeća – Počećemo od pantalona. Najbolje je da pantalone budu lagane sa učkurom ili steznikom oko nogavica što će vas zaštiti od hladnoće ali i raznih drugih napasti kao što su bube i krpelji. Zavisno od namene za termo izolaciju je najbolji „fleece”, protiv vetra „windstopper”, a za zaštitu od vode „gore-tex”. Bez obzira na godišnje doba i uslove planinarenja iz više razloga preporučuje se pešačenje u pantalonama sa dugim nogavicama (zaštita od insekata, zmija, šiblja…). Poželjno je da su malo šire, nešto komotnijeg kroja, sa ojačanjem na sedalnom delu i kolenima, sa više funkcionalnih, duboki džepova. Praktične planinarske pantalone imaju dosta džepova pa su pogodne da u njih možete staviti sve ono što treba da vam je pri ruci a da ne morate stalno skidati ranac. U zimskim uslovima se preporučuje da ispod pantalona nosite i termo aktivni veš koji će vam jako značiti i dobro koristiti na niskim temperaturama.

Što se gornjeg dela i  izbora garderobe tiče, on je veoma važan zbog znojenja.

Aktivni veš (majica i donji veš) – prvi (bazni) sloj odeće koji ima ulogu da prikupi znoj sa kože i preda ga gornjim slojevima odeće. Prolazeći kroz pojaseve kišne tropske šume u našem slučaju susrešćemo se sa velikom vlagom i pojačanim znojenjem uslovljenim povećanim naporom uspon. Najbolju funkciju ima kada je  skroz pripijen uz telo. Poželjno je da bude od brzosušećeg materijala, kome će za sušenje biti dovoljna mala cirkulacija vazduha i temperature našeg tela. Znoj se preko aktivnog veša prenosi na drugi sloj odeće. Materijali koji sakupljaju znoj (recimo pamuk) hlade telo i ostale delove odeće, što je posebno nezgodno u hladnim uslovima. Kupovina ovog dela opreme nije mala investicija, ali se pokazala kao veoma praktična.

Duksevi, rolke – tzv. drugi sloj koji oblačimo između majica i jakne. Neizbežni deo garderobe, naročito na niskim temperaturama. Debljina duksa prilagođava se vremenskim prilikama. Poželjno je da budu od lakih sintetičkih materijala (zimi polar, leti mikrofiber) koji ne upijaju znoj, brzo se suše i dišu, ne zadržavajući mirise i nečistoće. Pri niskim temperaturama duksevi od polara ponašaju se bolje od bilo kog prirodnog materijala, što im daje prednost u odnosu na npr. pamučne koji dugo zadržavaju vlažnost. U toplim danima prednost treba dati tankim duksevima od mikrofibera, sa dugim rukavima, koji će osim brzog sušenja predstavljati dobru zaštitu od UV zračenja. U letnjem periodu preporučuju se majice kratkih i dugih rukava, od materijala koji ne upijaju znoj već ga ,,odvode” sa vašeg tela i brzo se suše na vama. I zimi su pogodne ispod dukseva jer ne stvaraju osećaj hladnoće usled znojenja.

Jakna sa kapuljačom je bitna jer ce vas stititi od kiše i snega i udara vetra, a koja pritom omogućava vašem telu da normalno ,,diše”.  Šuškavac sa ili bez postave zavisno od vremenskih uslova biće vam neophodan uz slojevitu garderobu. Ovo se postiže paropropusnim membranama koje se nalaze ispod spoljnog tekstila i sprečavaju prodiranje vode, dok istovremeno vlaga od našeg tela isparava napolje (proizvodi ,,Goretex”, ,,Polartec”, ,,Event” …). Osim vrhunskih modela svaka jakna će kad-tad propustiti vodu. Preporučuju se jakne upadljivih boja, sa dosta džepova i rajsveršlusima za ventilaciju. Čim osetite preznojavanje, pri početnom usponu, prvo skinite jaknu, a zatim, postepeno i po potrebi, gornje slojeve odeće. Jaknu je najbitnije obući kad pravite pauzu, u slučaju vetra i hladnoće koja se javlja kada ste oznojeni, a nemate uslova za presvlačenje. Kabanice zovemo i nužno zlo. Ne propuštaju kišu, ali se voda sliva direktno na pantalone i u cipele i ispod njih se kompletno znojimo. Izbegavajte kupovnu kabanice u kineskim radnjama, jer ćete, doduše jeftino, uglavnom dobiti stvar za jednokratnu upotrebu, koja na trpi zatezanje, često se cepa na vetru i sl….  Na tržištu postoji veliki izbor planinarskih jakni pa shodno vašem budžetu opredelite se za najbolje rešenje.

Vunene kape, kačketi, šeširi, šalovi i rukavice preporučuju se prilikom planinarskih pohoda. Imajte u vidu da su noći na planini veoma hladne i da morate biti adekvatno obučeni ako preduzimate noćni uspon, gde svakako možete očekivati oštar i hladan vetar. Za leto su praktični i šeširi sa širokim obodom, slameni ili od drugih lakih  materijala, koji takođe pružaju dobru zaštitu lica i vrata od UV zračenja. Kod ovih drugih, osim mogućnosti podešavanja veličine, najčešće postoje otvori za ventilaciju. U svakom slučaju sigurnosna vrpca ispod brade je obavezna. Zimske kape izrađuju se od vune ili od polara, i preko njih, u slučaju potrebe, može da se navuče kapuljača.

 

Štapovi za planinarenje - Trodelne, teleskopske štapove koriste mnogi planinari. Njihova osnovna uloga je da, apsorbovanjem dela naše težine oko 25% (uključujući i težinu ranca), smanje opterećenje kičme i nogu (kukovi, skočni zglobovi i posebno kolena). Koriste se pri usponu i silasku, uvek u smeru padanja tela, mada su najkorisniji i najpotrebniji pri dugim silascima. Pravilno korišćenje štapova podrazumeva da budu iste visine i da daju čvrst oslonac prilikom oslanjanja. Dužina bi trebalo da bude u visini lakta, dok ih pri usponu treba skratiti, a pri silaski produžiti. Druga važna uloga je što apsorbuju ,,tvrd” teren i povećavaju pokretljivost, pomažu pri kretanju po snežnim padinama, klizavom terenu, balansiraju ravnotežu pri prelasku potoka i manjih reka kada se skakuće sa kamena na kamen i sl. Nikako ih ne treba koristiti u stenovitim usecima, skučenom prostoru, na terenu gde je prilikom uspona potrebno da se potpomažemo rukama… Smanjenje opterećenja kičme i zglobova posebno je značajno kod planinara veće telesne težine, zatim kod starijih kao i onih koji imaju probleme vezane za bolesti zglobova. Nakon duže upotrebe štapova može doći do delimičnog gubitka osećaja za ravnotežu pa je o tome potebno voditi računa. Prilikom hodanja po ravnom terenu, na kraćim turama, preporučuje se da budu sklopljeni i spakovani na rancu.

Gamašne - pokrivaju deo noge od cipela do kolena. Služe da spreče upadanje snega, blata i sitnih kamenčića u cipele, i za zaštitu od vlage i rose u visokoj travi. Takođe štite od prljanja blatom, krpelja, nekada i od zmijskog ujeda. Jednostavno se stavljaju i skidaju, lako se peru i održavaju. Ukoliko nemate gamašne, stopala se od vode i snega mogu zaštititi i običnim, plastičnim kesama između cipele i čarape.