Gruzija i Jermenija

Gruzija i Jermenija

Gruzija i Jermenija - Tbilisi i Jerevan

16 dana, avion+takse+transferi+smeštaj+vodič

Polasci: 13.06.2019.

*ULTRA LAST MINUTE - USLED OKTAZA 2 SLOBODNA MESTA PO CENI OD 490€!

Vodimo vas na druženje sa ljubaznim i srdačnim lokalnim stanovništvom u zemljama koje su prve na svetu prihvatile hrišćanstvo kao zvaničnu religiju. Obilazimo nestvarne manastirske i crkvene komplekse, najstarije na svetu, uklesane u steni, izgrađene na samoj obali jezera, ukopane u sred dubokih kanjona i pustinjskih visoravni ili podignutih na najvišim planinskim vrhovima.

Zemlje sa jednom od najstarijih kultura na svetu. Istorija i tradicija stare preko 6000 godina. Obilazak zelenih planinskih venaca čiji su vrhovi prekriveni večnim snegom, crvene i zlatne kamene i peščane pustinje, nepregledni vinogradi i prelepi gradovi izmešanih tradicionalnih i modernih uticajima.

Neodoljiv spoj tradicije i modernog, veličanstvenog masiva Kavkaza, vere, ukusa, običaja, shvatanja...

Tbilisi – grad Svetog Đorđa, glavni grad Gruzije nastao u V veku. Mešavina drevne, tradicionalne i moderne arhitekture i preput zanimljive istorije. Najznačajnije znamenitosti grada su  Trg Slobode na kojem se nalaze Gradska većnica i veliki stub sa zlatnom figurom Svetog Đorđa, zgrada Parlamenta, Predsednička palata, Stari grad prepun uskih uličica, starih zanatskih radnji i šarenih kućica, Narikala utvrđenje, most mira…

Upliscihe – Drevni grad u steni, jedan je od najstarijih gradova na teritoriji Gruzije. Najveći razvitak doživeo je u helensko i kasno antičko doba. Od 700 pećina i tunela, koliko se veruje da je imao, danas je za turiste otvoreno 150. Grad je napušten u XIX veku i danas je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija koja se nalazi na listi čekanja da bude zavedena u UNESCO-vu listu kulturnih dobara.

David Garedža – Anđeli u pustinji. Ovaj manastirski kompleks iz VI veka nalazi se na jugu Gruzije u oblasti Kaheti. Oblast Kaheti poznata je po vinogradima i čuvenom gruzijskom vinu. Manastir je iskopan u steni koja se nalazi na polupustinjskoj visoravni na samoj granici sa Azerbejdžanom.

Gergeti – Manastir Svetog Trojstva na vrhu brda iznad sela Gergeti i nalazi seu podnožju vrha Kazbegi i masivnog planinskog venca Kavkaza na samom severu Gruzije. Crkva je napravljena u XIV veku i nalazi se na nadmorskoj visini od 2170m. U vreme Sovjetskog saveza svi verski običaji bili su zabranjeni, ali je ova crkva i dalje ostala jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Gruzije. Danas je ona i dalje jedna od najpoznatijih i najposećenijih turističkih atrakcija, ali je u isto vreme i aktivna crkva u sklopu Gruzijske Pravoslavne i Apostolske crkve.

Ceo region Kavkaza, što uključuje i Gruziju i Jermeniju, pogodno je područije za vinograde. Ovde se nalaze jedni od najboljih vinograda i proizvodi se jedno od najboljih vina na svetu. U Gruziji probamo tradicionalno gruzijsko vino koje se ispija na tradicionalan način – iz roga bika!

Tradicionalna kuhinja Gruzije i Jermenije, mešavina je drevnih, specifičnih lokalnih jela i inostranih uticaja Rusije, Turske i Persije. Svaka regija ima svoju verziju lokalne tradicionalne hrane, a kuhinja je poznata kako po jelima od mesa i ribe, tako i po vegetarijanskim jelima.

Jerevan – Nalazi se u podnožiju planine Ararat i jedan od najstarijih stalno naseljenih gradova na svetu. Glavni je grad Jermenije i ekonomsko-političko-kulturni centar države. Trinaesta po redu prestonica Jermenije i UNESCO-va Svetska prestonica knjige 2012. godine. Mešavina rusko-otomansko-persijske arhitekture i prelepe znamenitosti kulture poput Kaskada, Moskovskog teatra, parka pobede, Opere, Plave džamije…

Jezero Sevan je najveće slatkovodno jezero Jermenije, najveće jezero na Kavkazu, i sa visinom od oko 2000 metara nadmorske visine, jedno od najviših jezera na svetu. Sovjetske vlasti započele su projekat delimičnog isušivanja jezera i danas je Sevan 20m ispod prvobidnog nivoa. Na jezeru se nalazi istoimeni gradić Sevan, a na samoj obali jezera na malenom poluostrvu nalazi se prelepi manastir iz 9 veka, Sevanavank.

Manastir Hor Virap je nekadašnji kraljevski zatvor i nalazi se u samom podnožju planine Ararat na jermensko-turskoj granici. Ovde je po predanju bio zarobljen Sv. Georgije Prosvetitelj. Prva kapela napravljena je u V veku, a zatvor je preobraćen u manastirski kompleks u VII veku. Hor Virap je najznačajniji, najveći i najposećeniji manastir u Jermeniji i usko je povezan sa prihvatanjem hrišćanstva kao zvanične religije.

Ečmiadžin katedrala – „Majka“ katedrala Jermenske Apostolske crkve, locirana u blizini Jerevana, najstarija je katedrala na svetu. U sklopu katedrale nalazi se riznica u kojoj se nalaze najvrednija blaga Jermenije među kojima je i relikvija Svetog koplja za koje se veruje da je koplje kojim je proboden Isus.

Hram Garni jedino je pagansko svetilište i jedina sačuvana grčko – rimska građevina u celom Sovjetskom savezu. Danas je jedna od najznamenitijih i najposećenijih turističkih atrakcija u Jermeniji.

 

PRIJAVLJIVANJE U PROSTORIJAMA JUNGLE TRAVEL-A:

GOSPODAR JEVREMOVA 49, BEOGRAD, 011/2400213 i 011/4076257,

email: jungletravel@gmail.com

JUNGLE TRAVEL OGRANAK NOVI SAD, ĆIRPANOVA 4, 021/3016689,

email: jungletravelns@gmail.com

Plan i program puta:

1.dan: Okupljanje na aerodromu ,,Nikola Tesla” u Beogradu. Let preko Atine do Tbilisija.

2.dan: Dolazak u Tbilisi u ranim jutarnjim satima. Transfer do smeštaja. Glavni grad Gruzije, okružen visokim planinama, kao da nije ni Evropa ni Azija, već mešavina oba kontinenta. Fakultativni izlet - obilazak grada gde upoznajemo hrišćanski Tbilisi: Stari grad sa šarenim kućicama, isturenim terasama i uskim uličicama, Metekhi crkva na steni iznad reke, crkva Sameba, Trg Slobode, bivši Gruzijski parlament, Rajk park, Most mira od gvožđa i stakla, luksuzna Predsednička palata... Noćenje.

3.dan: Celodnevni fakultativni izlet koji počinjemo u mestu Staljinovog rođenja – Gori. Poseta njegovoj rodnoj kući, lokomotivi u kojoj je putovao i muzeju. Nakon toga istražujemo nekadašnji grad iz helenističkog perioda Upliscihe (Božja tvrđava). Ulazimo u brojne pećine i hramove posvećene bogu Sunca. Sledi poseta Mcheti, bivšoj Gruzijskoj prestonici. Posećujemo crkvu u kojoj se nalazi još jedna manja crkva, Isusova odeća, grobnice dinastije Bagration itd. Naposletku, penjemo se do Jvaris crkve i pogleda na ušće reka gde se gradić nalazi. Noćenje.

4.dan: Napuštamo smeštaj i krećemo dalje na jug ka jermenskoj granici. Nakon obavljanja carinskih formalnosti i dobijanja jermenske vize nastavljamo put ka sovjetskom dragulju - Jerevanu. Smeštaj u hotel. Noćenje.

5.dan: Fakultativni izlet - obilazak brižljivo planiranog grada koji leži na reci Hrazdan i čuva mešavinu kultura, istorije i arhitekture. Prostrani Trg Republike, Severna avenija, Opera, Plava džamija, magični Aznavurov trg, romantična engleska bašta gde se prvi put na Kavkazu zakotrljala fudbalska lopta.… Noćenje.

6.dan: Krećemo u fakultativni izlet nedaleko od Jerevana, do jezera Sevan na 2000m nadmorske visine. Obilazak Noratus groblja gde saznajemo šta su to kačkari. Sa druge strane jezera je manastir Sevanavank, najpoznatiji i najposećeniji manastir u regionu, nalazi se na vrhu brdašca na jezerskom poluostrvu. Slobodno vreme za kupanje, surfovanje, pešačenje i uživanje u  tradicionalnim lokalnim ribljim specijalitetima. Povratak u Jerevan. Fakultativni izlazak u neki od jerevanskih barova ili klubova. Noćenje.

7.dan: Slobodno vreme za uživanje i upijanje enegrije prestonice Jermenije. Preporučujemo obilazak najveće pijace u Jerevanu - ,,Vernisaž marketa’’. Na njoj možemo uživati u cenkanju i kupovini tradicionalnih jermenskih antikviteta, ručnih radova, sovjetskih memorabilija, tepiha i ćilima. Nakon Vernisaža postoji mogućnost odlaska u ,,Ararat’’ fabriku konjaka. Slobodno vreme. Noćenje.

8.dan: Fakultativni izlet - obilazak hrama Garni, jedinog očuvanog grčko-rimskog objekta nakon dolaska hrišćanstva. Posle Garnija obilazimo manastir Gerhard. Umivamo se svetom vodom koja direktno iz obližnjih brda dolazi pred sam oltar. Mistični miris prašine i kamenja dočarava atmosferu. Odlazak do obližnjih slapova i uživanje u poslasticama koje meštani izlažu ispred manastira. Obilazimo Ečmiadžin, majku crkvu Jermenske Pravoslavne Apostolske Crkve, izdrađenu u IV veku, najstariju katedralu na svetu. U riznici ove katedrale nalazi se ono za šta se veruje da je Sveto koplje kojim je na krstu proboden Isus. Kratka poseta Hripsime crkvi oivičene urednom baštom i povratak u Jerevan. Izlazak u neki od barova ili klubova. Noćenje.

9.dan: Fakultativni izlet do podnožja moćne planine Ararat gde se nasukala Nojeva barka i obilazimo Hor Virap koji je je usko povezan sa prihvatanjem hrišćanstva. U njemu je po predanju bio zatočen Sv. Grigorije Prosvetitelj. Sa uzvišenja zavirujemo preko turske granice. Izlet nastavljamo manastirom Noravank iz XIII veka gde su grobnice porodice Orbelian. Manastir se nalazi u nestvarnom okruženju u dubokom kanjonu crvenih stena. Napuštamo kanjon i upućujemo se u maleno selo Areni gde  se vino proizvoidi već 6000 godina. U selu se upoznajemo sa tradicionalnim životom Jermena, uživamo u jermenskim specijalitetima i degustiramo razna vina od nara do jagode. Povratak u Jerevan. Noćenje.

10.dan: Polazak na fakultativni izlet ka jugoistoku zemlje. Tamo nas čeka vožnja od gotovo 6km žičarom do manastirskog kompleksa Tatev koji je od IX veka bio glavni obrazovni centar zemlje. Poseta crkvi sv. Petra i Pavla. Uživanje u brdima, šumama i zelenilu poput onog u Tolkinovim knjigama. Pri povratku u Jereven prevoz nas ostavlja ispod bajkovito osvetljenih Kaskada gde se penjemo i posmatramo Jerevan. Noćenje.

11.dan: Napuštamo Jerevan i nastavljamo put ka Tbilisiju. Prelazimo granicu i vraćamo se u Tbilisi. Smeštamo se u hotel, pravimo kratku pauzu za odmor i nastavljamo obilazak muslimanskog, jevrejskog i jermenskog dela grada. Uživamo u lavirintu i mistici ulica Tbilisija. Posle obilaska džamija nastavljamo ka botaničkoj bašti iz XVII veka i vodopadu koji se sliva iz nje. U nekom od mnogobrojnih tradicionalnih restorana isprobavamo tradicionalnu gruzijsku kuhinju uz zdravicu tamade. Vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.

12.dan: Fakultativni izlet u Kaheti regiju na istoku Gruzije, poznatu po svetski čuvenim gruzijskim vinogradima i vinima. Pre vinske regije odlazimo do na samu granizu Gruzije i Azerbejdžana i obilazimo manastirski kompleks David Garedža, poznatog i pod imenom Anđeli u pustinji. Kompleks je napravljen u VI veku i uklesan je u steni. Na vrhu visoravni uživamo u pogledu na pustinjsku ravnicu u Azerbejdžanu. Osvežavamo se u hipi komuni pored umetničke galerije u Udabnu i nastavljamo dalje ka manastiru Bodbe gde je grob sv. Nine.  Nastavljamo dalje do gradića Sihnagi, mesta italijanskog stila i probamo i kupujemo nadaleko poznato gruzijsko vino. Povratak u Tbilisi. Noćenje.

13.dan: Fakultativni izlet na sever zemlje u podnožje Kavkaza, mitskog mesta Prometejevih patnji. Na samom severu Gruzije blizu granice sa Ruskom Federacijom, odlazimo do gradića Stepantsminda i sela Gergeti. Do grada prolazimo nestvarno zelenim predelima sa visokim visoravnima planinama pokrivenim večnim snegom. Na parkingu visoko iznad puta zaustavljamo se kratko kako bi uživali u pogledu na prelepe predele. Usput obilazimo Ananuri, utvrđenje na blistavoj reci Aragvi. Dolazimo u Gergeti i penjemo se do crkve Svetog Trojstva u podnožju vrha Kazbegi. Crkva se nalazi na vrhu iznad sela i okružena je masivnim planinskim vencima Kavkaza uvek prekrivenih snegom. Planinarimo, odmaramo na obroncima planine i uživamo u zanosnom pogledu. Povratak u Tbilisi. Fakultativni izlazak u neki od barova ili klubova. Noćenje.

14.dan: Slobodan dan za istraživanje Tbilisija. Preporučujemo opuštanje u sumpornim kupatilima, ili dugačku šetnju do vrha trvđave Narikala na kojem se nalazi masivni spomenik Majke Gruzije, a sa koje se u povratku možemo spustiti žičarom direktno u centar grada. Slobodno vreme. Noćenje.

15.dan: Pakovanje stvari i slobodno vreme do polaska na aerodrom.

16.dan: Nakon ponoći let iz Tbilisija ka Beogradu sa presedanjem u Atini. Dolazak u Beograd. Sumiramo utiske i planiramo neku novu avanturu. Kraj putovanja.

Polazak: 13.06.2019.

 

* U retkim slučajevima moguće je pomeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

 

Cene aranžmana:

Termin:

13.06.2019 – 28.06.2019.

PROMO cena:

750 eur

First Minute cena:

790 eur

Regularna cena:

850 eur

 

*ULTRA LAST MINUTE - USLED OKTAZA 2 SLOBODNA MESTA PO CENI OD 490€!

 

 

Uslovi plaćanja: Prilikom prijave plaća se avans u iznosu od 200€ u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Uni Credit banke na dan uplate, a ostatak sume plaća se u agenciji u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Uni Credit banke na dan uplate, najkasnije 6 nedelja pred put. Mogućnost plaćanja preko računa i karticama Visa, Master, Maestro i Dina.


Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost za štampanje avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Nakon prijavljivanja potrebno je aplicirati za dobijanje vize. Dokumenta za druge vize potrebno je dostaviti najkasnije mesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da samo obezbede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do mesec dana pred put.

 

Aranžman obuhvata:

 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji
 • Avio kartu sa svim taksama na relaciji Beograd-Tbilisi-Beograd, u ekonomskoj klasi
 • Čekirani prtljag od 23kg i ručni prtljag od 7kg
 • Transfere od i do aerodroma u Tbilisiju
 • Uslugu prevoza na relacijama Tbilisi – Jerevan i Jerevan – Tbilisi
 • 6 noćenja u Tbilisiju u hotelu 3* u dvokrevetnim sobama
 • 7 noćenja u Jerevanu u hotelu 3* u dvokrevetnim sobama

 

Aranžman ne obuhvata:

 • Fakultativne izlete i ulaznice u kulturno – istorijske spomenike
 • Vizu za Jermeniju (6 eur)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (Uniqa, do 30.000, standard, od 19 do 70 godina, za 16 dana 1750RSD, cenovnik od 28.05.2019)
 • Individualne troškove putnika za vreme putovanja

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana pre datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cene pre početka putovanja usled promene u kursu razmene valute ili promene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa YUTA standardom.

Napomene u vezi sa smeštajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata.
 • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.
 • U nekim smeštajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smeštaju. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete često vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

Cenovnik br. 1 važi od 28.05.2019.

Program br. 89, 28.05.2019. Gruzija i Jermenija 16 dana

 

Hoteli 3* (prema lokalnoj kategorizaciji) u Tbilisiju i Jerevanu su smeštajni objekti koji raspolažu dvokrevetnim i trokrevetnim sobama se nalaze u širem centru grada. Sobe su dvokrevetne sa sopstvenim kupatilom i poseduju TWC. U ovom delu sveta postoji mogućnost da neke od soba nemaju prozore ili da imaju unutrašnje prozore ili prozore koji se ne mogu otvoriti. Usluga je na bazi noćenja. Tačna imena hotela biće potvršena po formiranju grupe, a najkasnije 2 nedelje pred put.

 

Tblisi je grad Svetog Đorđa, glavni grad Gruzije i dom za oko 1 345 000 stanovnika. U V veku osnovao ga je kralj Vakhtang Gargasali, na mestu gde je prema legendi u lovu pogodio fazana koji je upao u termalni izvor i izleteo izlečen. Ime grada potiče od gruzinske reči za toplo (tbili). Iako je grad potpuno razaran i obnavljan 29 puta, očuvane stare građevine izmešane sa modernom funkcionalnom arhitekturom daju ovom gradu poseban šarm.

Jerevan se nalazi u podnožiju planine Ararat i jedan od najstarije stalno naseljenih gradova na svetu- Glavni grad Jermenije i ekonomsko-političko-kulturni centar države. Trinaesta po redu prestonica Jermenije i UNESCO-va Svetska prestonica knjige 2012.godine. Jerevan je pravi dragulj rane Sovjetske arhitekture, u sovjetsko vreme počele su velike rekonstrukcije sa ciljem da se od Jerevana napravi savršeni grad. Zahvaljujući izgradnji u stilu neoklasicizma Jerevan treba da podseća na Pariz, Beć i Sankt Petersburg.

 

U skladu sa odredbama Zakonu o turizmu Organizator putovanja ima garancije putovanja Nacionalne asocijacije turističkih agencija PU “YUTA”, Beograd, ul. Kondina br. 14, po Ugovoru o garanciji putovanja broj 0013/2018 od 10.01.2018.god., polisa osiguranja broj 300060169 od 26.12.2017.godine Akcionarskog društva za osiguranje „DDOR Novi sad”.

PRIJAVLJIVANJE U PROSTORIJAMA JUNGLE TRAVEL-A:

GOSPODAR JEVREMOVA 49, BEOGRAD, 011/2400213 i 011/4076257,

email: jungletravel@gmail.com

JUNGLE TRAVEL OGRANAK NOVI SAD, ĆIRPANOVA 4, 021/3016689,

email: jungletravelns@gmail.com

FAKULTATIVNI IZLETI U GRUZIJI:

1. MCHETA – UPLISCHE – GORI:

Mcheta - Iz smeštaja polazimo u jutarnjim časovima, a izlet počinje posetom najznačajnijem gradu u Gruziji. Često ga Gruzini nazivaju ,,Drugim Jerusalimom’’, ili ,,Svetim gradom’’ zbog velikog broja sakralnih objekata. Zbog toga se Mcheta sa svojim verskim objektima nalazi na UNESCO-voj listi Svetske baštine. Grad Mcheta je ujedno jedan od najstarijih gradova u Gruziji i niz vekova je bio prestonica drevnog kraljevstva Kartli i uspešno je odolevao napadima stranih osvajača koji su se usudili da pokore ove neukrotive gorštačke krajeve. Iz ovog grada je čuveni kralj Gruzije, Vaktang Gorgosali, krenuo u sudbonosni lov, koji ga je odveo do mesta na kome se danas nalazi glavni grad Gruzije, Tbilisi.

Mcheta se nalazi 20 km zapadno od Tbilisija. Iz ovog mesta je Sveta Nina Kapadokijska, sestra Svetog Đorđa, krenula u pokrštavanje Gruzije. U samom gradu posećujemo monumentalnu Svetichoveli katedralu. Prema legendi, katedrala ljubomorno čuva jednu od najsvetijih relikvija hrišćanstva, odeću Isusa Hrista.

Nakon toga krećemo ka manastiru Džvari. Nalazi se nedaleko od grada Mcheta, na uzvišenju, sa kojeg se pruža fantastičan pogled na grad i na ušće reka Aragvi i Kura, odnosno, Mtkvari. Na ovom mestu je Sveta Nina postavila krst, čime je najavila početak nove etape u istoriji ove kavkaske zemlje.

Poseta grada Gori - Posećujemo jedan mali grad na istoku Gruzije koji bi ostao potpuno nepoznat da se u njemu nije rodio pravi čovek od čelika i jedna od najpoznatijih ličnosti XX veka. Krećemo u posetu Staljinovom rodnom mestu. Grad Gori se danas još uvek oporavlja od nemilog sukoba koji se odigrao na ovim prostorima 2008. godine, kada se našao na udaru trupa Južne Osetije i Rusije. Na prvi pogled deluje kao karikatura tipičnog sovjetskog industrijskog grada, ali u samom centru nalazi se kompleks posvećen Josifu Visarionoviču Džugašviliju. Posećujemo njegovu rodnu kuću, muzej i omiljeni vagon kojim je putovao, jer se plašio letenja. Nedaleko od kompleksa nalaze se i suvenirnice, restorani i lokalna mesta gde još uvek možemo naleteti na ljubitelje Staljinovog lika I dela, a prepoznaćemo ih po Staljinovim brkovima.

Upliscihe -  10km od Gorija na obali reke Kure, nalazi se jedan od najpoznatijih spomenika u Gruziji. U pitanju je drevni utvrđeni grad Upliscihe, koji je nalazi uklesan u steni. Prvi put se spominje u I veku pre Hrista. Na stotine različitih struktura uklesano je u stenu, spavaonice, hramovi, kapele, skladišta hrane i vina koje se u ovim krajevima pilo u ogromnim količinama. Imao je četiri ulazne kapije koje predstavljaju četiri strane sveta. U gradu se takođe nalaze dva stuba koja se nalaze na ulazu u halu kraljice Tamare. Nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske baštine.

2. DAVID GAREDŽA – BODBE – SIGNAGI:

David Garedža - Polazak na izlet u ranim jutarnjim časovima. Prateći izlazeće sunce, krećemo se ka izuzetno važnom mestu hodočašća u Gruziji. Manastirski kompleks David Garedža nalazi se u oblasti Gruzije koja se zove Kaheti i koja je u Zakavkazju nadaleko čuvena po vinu. Nalazi se na krajnjem istoku zemlje, nedaleko od granice sa Azerbejdžanom. Ovaj kompleks dobio je naziv po monahu Davidu, jednom od najznačajnijih ličnosti Gruzije. Manastiri se u ovoj pustoj oblasti naziru poput fatamorgane, a zbog svoje neobične lepote, kao i zbog predela u kome se nalazi, manastirski kompleks je dobio naziv ,,Anđeli u pustinji’’. Koreni ovog kompleksa sežu duboko u VI vek, kada je monah David naselio jednu od pećina koju je pretvorio u svoju keliju. Na tom mestu ubrzo je izgrađen manastir koji nosi njegovo ime. Njegovi učenici Dodo i Lukijan su učinili isto to i po uzoru na Davida i sami dobili posebne manastire. U pećinama i manastirima se nalaze freske na kojima su predstavljene ključne ličnosti gruzijske istorije, poput Davida Graditelja i kraljice Tamara. U XII veku postaje kulturni i obrazovni centar istočne Gruzije. Kao i mnoge istorijske građevine u ovom delu Gruzije, ni David Garedža nije bio pošteđen razaranja osvajača. Najveću štetu kompleksu načinili su Mongoli, koji su, praćeni grmljavinom kopita svojih konja, u više navrata pljačkali verske objekte sa ciljem da se domognu bogatstva koje krije ovaj pustinjski biser. Danas se granica Gruzije i Azerbedžana nalazi nedaleko od samog kompleksa.

Manastir Bodbe - Nalazi se 2km od grada Sighnagi. Izgrađen je u IX veku, ali je pretrpeo velika razaranja tokom vekova, zbog čega je morao biti rekonstruisan, naročito u XVII veku. Predstavlja jedno od mesta hodočašća u Gruziji, jer je u ovom manastiru telo Svete Nine Kapadokijske. Ovaj manastir je jedno vreme služio i kao mesto krunisanja kraljeva Kahetija. Dolaskom komunista na vlast u Gruziji, rad manastira je zabranjen. Tada je pretvoren u bolnicu, ali uprkos tome, monasi i monahinje su u tajnosti čuvali i gajili hrišćanstvo, te danas ovaj manastir predstavlja jedan od najznačajnijih verskih objekata u Gruziji.

Grad Signagi - Nakon posete manastiru Bodbe, krećemo se ka obližnjem gradu koji je velika atrakcija za turiste zbog svog neobičnog izgleda. Imaćemo osećaj kao da smo u nekom italijanskom renesansnom gradu. Izgrađen je u XVII veku po naređenju kralja Heraklija, Erekla II koji je želeo da približi Gruziju Evropi, a očigledno je to želeo da postigne tako što će na samoj granici sa mističnim Istokom podići pravi evropski grad. Ovaj grad je takođe jedan od retkih gradova u Zakavkazju koji ima očuvane zidine sa kojih se pruža magičan pogled, a našu avanturu na kranjem istoku Gruzije, možemo završiti adrenalinskom vožnjom kvadovima po gradu.

3. ANANURI – KAZBEGI

Ananuri - Na izlet se kreće u ranim jutarnjim časovima. Naša prva stanica – tvrđava Ananuri. Ljubitelji ,,Igre prestola’’ će biti iznenađeni koliko srednjevekovna istorija ovih krajeva podseća na političku igru u ovom proslavljenom bestseleru. Ananuri je srednjevekovno utvrđenje koje se nalazi na nekih 70 km od Tbilisija. Ovo utvrđenje bilo je prestonica vojvoda od Aragve, srednjevekovne gruzijske dinastije. Aragvi dinastija igrala je važnu ulogu u periodu između XVI I XVIII veka,  ali su bili poraženi u političkim previranjima u XVIII veku nakon napada susednog vojvodstva. Iza sebe su ostavili ovo fantastično utvrđenje koje nam svedoči o burnim vremenima gruzijske istorije. Ovo utvrđenje čine dva spojena zamka. U okviru kompleksa nalaze se i dve crkve. Devičina crkva u kojoj su sahranjene neke vojvode Aragvija potiče iz XVII veka. Izgrađena je od cigala. Veća crkva je Crkva Bogorodice, koja je podignuta krajem XVII veka. U njoj se mogu videti neke freske koje su preživele katastrofalan požar u XVIII veku. Od 2007. godine nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske baštine.

Poseta gradu Stepantsminda i selu Gergeti - U podnožju planine Kazbek, nalazi se gradić Stepantsminda. Naša sledeća destinacija i pravi izazov za svakog alpinistu. U našoj dosadašnjoj avanturi posetili smo sve krajeve Gruzije, ostao je samo ledom okovani sever! Na našem putu ka najsevernijoj tački, posetićemo i spomenik rusko - gruzijskom prijateljstvu koji oslikava viševekovne turbuletne odnose ova dva naroda. Nakon obilaska spomenika, nastavljamo put ka našem odredištu. Grad je poznat i pod nazivom Kazbegi. Nalazi se 165km severno od Tbilisija na 11km od ruske granice. Reka Tergi protiče ispod grada, dok se iznad grada ponosno uzdižu vrhovi Kavkaza. U ovom gradu živi blizu 2000 ljudi. U gradu se nalazi ruska crkva posvećena Svetom Nikoli i Etnografski muzej, ali je pravi razlog našeg dolaska u ove zabačene krajeve crkva Gergeti. Crkva se nalazi na vrhu iznad grada i okružena je masivnim planinskim vencima Kavkaza. Uvek prisutni oblaci stvaraju utisak da crkva lebdi u vazduhu. Izgrađena je u XVI veku, ali malo se zna o njenoj istoriji. Prema jednom putopisu, crkva je podignuta na nekadašnjem paganskom svetilištu. Ovde su se skrivale relikvije iz ostalih svetih mesta u Gruziji zbog najezde Turaka, Persijanaca i Mongola. Na prvi pogled uspon do crkve deluje nemoguće, ali bez brige, stići ćemo na vrh uz pomoć džipova. Prilikom uspona imaćemo fantastičan pogled na grad koga u talasima zapljuskuju snežno beli oblaci. Povratak u večernjim časovima.

FAKULTATIVNI IZLETI U JERMENIJI:

1. SEVAN – SEVANAVANK – NORATUS

Jezero Sevan - Naša prva avantura u Jermeniji počinje posetom jezeru Sevan, koje se nalazi na severu zemlje. Polazak iz smeštaja je u jutarnjim časovima. Jezero Sevan je od  neprocenivog značaja za Jermeniju, jer je jedino jezero, od tri jermenska jezera, koje je ostalo u matičnoj državi. To ga ujedno čini i izuzetno važnom turističkom atrakcijom. Preostala dva, Van i Urmija, nalaze se u susednim državama. Sevan je naveće slatkovodno jezero Kavkaza i nalazi se na 1900m nadmorske visine, što ga čini jednim od najviših jezera na svetu.  Sezona na jezeru počinje u julu i traje svega mesec dana, ali pravi avanturisti će znati šta im je činiti kada ugledaju nežno tirkiznu boju koja se stapa sa nebom.

Sevanank manastir - Severozapadno od jezera nalazi se stenovito poluostrvo gde se nalazi jedan od najznačajnijih spomenika jermenske kulture i istorije. U početku je to bilo pusto ostrvo, sve do dolaska monaha u VIII veku. Tada su podigli malu kapelu. Izgrađen je od crnog kamena zbog čega se zove Crni manastir. U IX veku, ostrvo je bilo poprište velike bitke između jermenskog kralja Ašota i zapovednika Bašira. Nakon što je potukao persijsku vojsku na ostrvu, borbu je preneo na obalu, gde je do nogu potukao neprijateljsku vojsku. Usledili su tokom vekova brojni napadi drugih osvajača, ali je manastir odolevao napadima. Manastir je prestao da radi 30-ih godina XX veka kada je i poslednji monah napustio ostrvo. Danas dva crna hrama kao nemi čuvari, čuvaju zaboravljene priče ovih krajeva.

Noratus groblje - Nastavljamo našu pustolovinu na obali najvećeg jezera Jermenije. Krećemo se ka Noratus groblju, gde ćemo se upoznati sa hačkarima. Za ovo mesto vezuje se niz legendi koje tesno povezuju mračnu i nerazjašnjenu prošlost sa sadašnjošću, a glavni pripovedači su upravo hačkari, masivni spomenici i pravi čuvari jermenske prošlosti. Postoji preko 900 kačkara na groblju različite veličine i iz različitih epoha. Svaki od ovih ogromnih spomenika nosi posebnu priču. Ovo mesto je jedno od najposećenijih turističkih atrakcija Jermenije jer se hačkari ne mogu videti ni u jednoj od susednih zemalja. Povratak u smeštaj u ranim večernjim časovima.

2. GARNI – GEGHARD – EČMIADŽIN

Poseta Hramu Garni - Izlet počinje u jutarnjim časovima. Krećemo se ka našoj prvoj destinaciji, a u pitanju je remek delo helenističke arhitekture u Jermeniji. Hram predstavlja jedan od najstarijih lokaliteta u Jermeniji čiji koreni sežu duboko u pagansku prošlost, a jasno oslikava raznorazne uticaje koji su se prelamali na jermenskoj visoravni. Konstruisan je u I veku naše ere. Sličan je hramu boginje Atine u Grčkoj. Krase ga 24 stuba jonskog stila. U unutrašnjosti hrama stajala je statua boga Mitre, mazdaističkog božanstva koje je u I veku naše ere bilo rasporastranjenije i uticajnije od hrišćanstva. S vremena na vreme sveštenici bi iscenirali spektakl u hramu koji je podrazumevao vešto korišćenje sunčeve svetlosti, čiji bi snopovi padali na rupu pravougaonog oblika uspunjenu uljem ili vodom, osvatljavajući pritom statuu boga Mitre. U XVII veku, zemljotres je razorio hram koji je restauriran sredinom XX veka zahvaljujući iskusnim stručnjacima i lokalcima koji su verno čuvali ostatke uništenog hrama. Hram stoji na brdu okruženom vinogradima dok se u daljini mogu videti beli vrhovi biblijskog Ararata.

Poseta Geghartu - Nakon Garnija, krećemo se ka jednom od glavnih centara hrišćanstva u Jermeniji. Krećemo se ka manastiru Geghart. Nekoliko kilometara je udaljen od Garnija. Manastir je poznat po tome što se nalazi na izuzetno lepoj lokaciji sa koje se pruža predivan pogled. Manastir je podigao u IV veku prvi katolikos jermenski Grigorije Prosvetitelj, najznačajnija ličnost jermenske istorije i jermenske apostolske crkve. Manastir je stalno bio na udaru Turaka Seldžuka i Arapa. Spaljen je u X veku do temelja. U XII i XIII veku, zahvaljujući naporima jermenskih prinčeva iz porodice Bagratuni manastir je obnovljen. Nazvan je ,,Geghardavank’’ (,,Manastir koplja’’). Prema legendi u ovom manastiru se prvobitno čuvalo koplje kojim je proboden Isus Hrist. Danas se koplje nalazi u Ečmiadžinu. Manastirski kompleks štite moćne zidine. Kompleks čine glavna crkva Katogike, dve crkve u pećini i grobnice prinčeva. Ova oblast je takođe poznata po svetim izvorima vode. Manastir se nalazi na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine.

Poseta Ečmiadžinu - Jedno od najznačajnijih mesta u Jermeniji i najstarijih lokaliteta u ovoj oblasti. Nalazi se u dolini Ararata. Grad je nastao na temeljima drevnog naselja Vardkesavan koje je osnovano u II veku pre nove ere. Početkom II veka naše ere, kralj Jermenije Vagaršak II, koji je živeo u II veku naše ere, izgradio je prestonicu koja je ponela njegovo ime, Vagaršapat. Jermenija je prva zemlja na svetu koja je prihvatila hrišćanstvo daleke 301. godine, čak 12 godina pre Milanskog edikta koji je doneo car Konstantin. Od tog trenutka, Ečmiadžin je postao kulturni i duhovni centar Jermenije. Manastir se nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. Ečmiadžin čuva interesantne i izuzetno važne hrišćanske relikvije poput delova krsta na kome je Isus razapet i delove Nojeve Barke, kao i Sveto koplje, odnosno, Longinovo koplje, koje se prethodno čuvalo u Geghartu.

3. HOR VIRAP – NORAVANK – ARENI

Hor Virap manastir - Izlet počinjemo u ranim jutarnjim časovima. Naše prvo odredište je Hor Virap. Prema legendi koju svaki Jermenin zna, u ovom manastiru je bio zatočen prvi katolikos (vrhovni poglavar crkve) Grigorije Prosvetitelj. Ovaj manastir ujedno predstavlja jedno od najvažnijih mesta hodočašća u Jermeniji. Naziv je dobio po jermenskom nazivu za doboku rupu, jamu, gde je Sveti Grigorije bio mučen i gde je tamnovao punih 13 godina. Nalazi se u blizini tursko - jermenske granice. U dalekoj prošlosti na ovom mestu se nalazila Artašat, drevna prestonica Jermenije. Još uvek se nalazi jama u kojoj je tamnovao Grigorije. Duboka je 6m i u jami se nalazi mali hram posvećen Svetom Grigoriju. Možemo se spustiti uskim i strmim merdevinama u jamu, koja je pretvorena u jedno od najsvetijih mesta jermenske apostolske crkve. U daljini se takođe može videti planina Ararat.

Manastir Noravank - Nakon Hor Virapa, nastavljamo put ka Noravanku. ,,Novi manastir’’, ili ,,Noravank’’ na jermenskom, star je preko 7 vekova. Izgrađen je u XIII veku i nalazi se u blizini grada Jegegnadzora. Sam manastir izgrađen je od crvenog kamena sa okolnih planina, tako da se savršeno uklapa u okruženje. Upravo je zbog svog položaja kao i činjenice da je dobro kamufliran, bio pošteđen mnogih razaranja u prošlosti koja su zadesila ove krajeve. Jedno vreme je služio i kao sedište jermenske dinastije Orbelijan, koja najzaslužnija za razvoj oblasti Sjunik, u kojoj se manastir nalazi.

Areni - Nakon Noravanka krećemo ka selu Areni, gde se pravi najbolje vino u Jermeniji i gde ćemo imati prilike da probamo bogatu ponudu domaćeg jermenskog vina, posle koga ćemo svi početi da pričamo na jermenskom. Povratak u smeštaj u večernjim časovima.

4. KRILA TATEVA

Manastir Tatev - Izlet počinje u ranim jutarnjim časovima. Krećemo se ka manastiru Tatev, jednom od najznačajnijih kulturnih i verskih objekata u Jermeniji. Potiče iz IX veka i nalazi se nedaleko od istoimenog sela. Udaljen je 280km od glavnog grada, Jerevana. U XIV i XV veku manastir je bio univerzitetski centar. Dobio je naziv po učeniku apostola Tadeja, Jevstatiju, iako u ovim krajevima kruži legenda da ime manastira zapravo znači „Daj krila“, jer se nalazi na litici sa koje je skočio jedan monah. Za razvoj ovog manastira zaslužna je dinastija Orbelijan, a oskudne podatke o izgradnji manastira pružio je Stefan Orbelijan u svojoj „Istoriji Sjunika“. Više puta se nalazio na udaru Turaka Seldžuka, Mongola i Iranaca, ali su Jermeni uvek nalazili načine da obnove manastir i nastave sa svojom delatnošću. Sam kompleks čine Petropavlovska crkva, crkva Svetog Grigorija, Bogorodičina crkva, i Gavazan, jedini objekat u kompleksu koji je preživeo sva razaranja u svom prvobitnom obliku. Manastir je jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija Jermenije, što zbog svoje burne prošlosti, što zbog načina na koji se dolazi do manastira. Vozićemo se najdužom žičarom na svetu! Dugačka je 6km i za 300m je duža od žičare u Pekingu. Povratak u smeštaj u večernjim časovim.

NAPOMENE:

Opisi i cene fakultativnih izleta na sajtu su informativnog karaktera.

 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete često vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.

 

GRUZIJA

1. OPŠTI PODACI O ZEMLJI

Gruzija je država u evroazijskom regionu, te predstavlja evropski balkon u Aziji. Ona se nalazi na području geopolitičke regije Zakavkazje, na samoj granici između istočne Evrope i jugozapadne Azije. Graniči se sa Rusijom na severu i severoistoku, Turskom i Jermenijom na jugu, i Azerbejdžanom na jugoistoku, dok na zapadu izlazi na obale Crnog mora. Poznata je po svojim prirodnim lepotama, poput planina Veliki i Mali Kavkaz, vulkanske oblasti koja je deo Jermenske visoravni i Kolhidske nizije, koja se nalazi između.

Površina zemlje: 69.700km2

Broj stanovnika: 3.7 miliona stanovnika

Glavni grad: Tbilisi (1.2 miliona stanovnika)

Nacionalnost: Gruzini (preko 85%, a nacionalne manjine su: Azeri, Jermeni I Rusi)

Zvanični jezici: gruzinski

Veroispovest: pravoslavlje

Nezavisnost: 1991. godine (od SSSR)

2. VIZA

Za Republiku Gruziju nije potrebna viza za boravak.

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC+4, što znači 2 sata više u odnosu na Srbiju.

4. KLIMA

Klimu u regionu umnogome određuje planina Kavkaz. Istočni deo zemlje pripada kontinentalnoj klimi, dok je na zapadu osetno toplije. Nadmorska visina takođe igra ulogu u određivanju klime određenog područja, te je tako svugde iznad 1500m temperatura dosta hladnija.

5. HRANA I PIĆE

Gruzijska kuhinja je istovremeno i unikatna, ali predstavlja i spoj bliskoistočnih kulinarskih tradicija sa evropskim. Kačapuri je hleb punjen sirom i predstavlja ozbiljan zalogaj za svakoga. U zavisnosti od regije dodaju mu s i drugi ukusni sastojci. Mčadi su gruzijske kukuruzne projice. Kinkali su knedle u kojima često preovladava opojni kumin. Čurčkela je omiljena poslastica Gruzina. Kupuje se na pijaci, a u pitanju slatkiš u obliku duguljaste sveće. Možete je jesti ušećerenu sa orasima, lešnicima, bademima, suvim grožđem itd. Od pića treba svakako probati ceđeni sok od nara na ulici i brojna vina.

6. ZDRAVLJE

Što se tiče vakcinacije, najbolje je da sami pozovete Institut za tropske i infektivne bolesti, ali po našem iskustvu, nema potrebe za vakcinama. U svakom slučaju, odluka je na Vama. Uvek preporučujemo putnicima da za daleka putovanja ponesu probiotike, kao i lekove za prehladu, bolove i temperaturu za svaki slučaj.

Preporučuje se konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče nema posebnih ograničenja. Voća i povrća ima u izobilju, ali je neophodno da bude dobro oprano.

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje, za cenu/osiguranu sumu/broj dana, pozovite agenciju.

8. SIGURNOST I BEZBEDNOST

Tbilisi važi za jedan od turistički najbezbednijih gradova u Evropi. U samoj Gruziji vidljivo je obavezno prisustvo policije u svakom većem turističkom mestu.

Magistralni putevi su dobri, ali su deonice u planinskim predelima u lošijem stanju.

9. ODEĆA

U periodu kada mi idemo u Gruziju očekujemo temperaturu višu od 15-20 stepeni. Treba spakovati uglavnom dosta majica i dukserica. Udobne patike za šetanje su neophodne. Budući da su polasci uvek na jesen ili proleće bilo bi dobro uvek kod sebe imati kišobran ili kabanicu. S druge strane tople jakne neće biti potrebne. Sve u svemu, uvek se preporučuje slojevito oblačenje.

10. LOKALNA VALUTA

Valuta u Gruzija naziva se gruzijski lari (GEL). 1EUR = 2.9 GEL.  Novac je bezbedno menjati u svim menjačnicama i preporučljivo je poneti evre.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI:

Sistem bankomata i platnih kartica postoji u Gruziji, ali ne preporučujemo da se oslanjate na plaćanje karticama, pa je bolje da novac ponesete u gotovini.

12. KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcionišu normalno u Gruziji. Postoji i opcija kupovine lokalne SIM kartice. Takođe, internet kafea ima svuda, a wireless imate u smeštajima.

13. STRUJA

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

JERMENIJA

1. OPŠTI PODACI O ZEMLJI

Jermenija, ili zvanično Republika Jermenija, je kontinentalna planinska država u regionu Zakavkazja. Graniči se sa Turskom na zapadu, Gruzijom na severu, Iranom i azerbejdžanskom enklavom Nahčivan na jugu i Azerbejdžanom i nezavisnom Nagornokarabaškom Republikom na istoku.

Od 1991. godine ova zemlja je nezavisna od Sovjetskog Saveza. Jermenija je država sa bogatim i drevnim kulturno istorijskim nasleđem. Stara jermenska država je još 301. primila hrišćanstvo, te stoga Jermeniju mnogi posmatraju kao prvu hrišćansku državu na svetu. Religija u Jermeniji je specifična vrsta hrišćanstva koja nosi naziv Jermenska apostolska crkva. Jermenija je poznata po svojim planinskim vencima i visoravnima. Kao rezultat tektonske aktivnosti formirana su i brojna tektonska jezera, od kojih je najveće jezero Sevan. Na skoro 1000m nadmorske visine nalazi se prestonica Jerevan. Ovaj grad je ubedljivo najveći u celoj zemlji i ima zavidnu mrežu puteva kao i sovjetsku arhitekturu, te odudara od ostalih gradova u državi.

Površina zemlje: 29.743km2

Broj stanovnika: 3 miliona stanovnika

Glavni grad: Jerevan (1.5 miliona stanovnika)

Nacionalnost: Jermeni (98%, kao i mala etnička zajednica Jazida)

Zvanični jezici: jermenski

Veroispovest: jermenska apostolska crkva

Nezavisnost: 1991. godine (od SSSR)

2. VIZA

Za ulazak u Jermeniju je neophodna viza. Iznos takse za vizu za jedan ulazak i boravak do 21 dana je 6 eura i može se platiti na granici između Gruzije i Jermenije. Viza za decu do 18 godina se ne naplaćuje.

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC+4, što znači 2 sata više u odnosu na Srbiju.

4. KLIMA

Klima u Jermeniji je kontinentalna. Valja pomenuti da sunčano i suvo vreme traje od početka jula do kraja septembra. Uveče temperatura zna biti znatno niža i svežija.

5. HRANA I PIĆE

Kuhinja Jermenije je istovremeno bliska, kako evropskoj, tako i levantskoj kuhinji. Od mesa je na meniju izuzetno cenjena jagnjetina. U hrani ćete neretko zateći jak ukus korijandera. Jermeni su poznati i po mlečnim proizvodima, a jedan od najpozantijih je slani jogurt, koji ljudi na ulici piju kao osvežavajuće piće. U svim restoranima možete uživati i u njihovim sarmama, koje nazivaju dolme. Svakako je nezaobilazna i jermenska supa kaš, najčešće goveđa ili jagnjeća. Posebna preporuka je jermenski konjak.

6.ZDRAVLJE

Što se tiče vakcinacije, najbolje je da sami pozovete Institut za tropske i infektivne bolesti, ali po našem iskustvu, nema potrebe za vakcinama. U svakom slučaju, odluka je na Vama. Uvek preporučujemo putnicima da za daleka putovanja ponesu probiotike, kao i lekove za prehladu, bolove i temperaturu za svaki slučaj.

Kvalitetno opremljenih bolnica nema puno, pogotovo ne van Jerevana. Apoteke su dostupne širom zemlje i generalno su snabdevene lekovima.

Preporučuje se konzumiranje flaširane vode za piće, dok, što se hrane tiče, nema posebnih ograničenja. Voća i povrća ima u izobilju, ali je neophodno da bude dobro oprano.

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje, za cenu/osiguranu sumu/broj dana, pozovite agenciju.

8. SIGURNOST I BEZBEDNOST

Opšte stanje bezbednosti je na zadovoljavajućem nivou. Uprkos tome što je Jermenija imala mnogo trzavica u političkim odnosima sa Azerbejdžanom i Turskom, situacija u samoj zemlji je stabilna.

Kako su putne i železničke mreže slabo razvijene, ne preporučuje se putovanje noću ili tokom zimskih meseci.

9. ODEĆA

Preporučuje se slojevito odevanje. Period koji je rezervisan za naše posete je period sa dugim sunčanim intervalima, ali ne treba smetnuti sa uma da noću temperatura ume zantno da padne. Potrebne su i udobne patike za šetnju. Takođe, pri obilasku jezera Sevan treba skrenuti pažnju da je sezona kupanja na jezeru u julu i avgustu.

10. LOKALNA VALUTA

Jermenska valuta se naziva jermenski dram (AMD). 1EUR = 580AMD.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI:

Sistem bankomata i platnih kartica postoji u Jermeniji, ali ne preporučujemo da se oslanjate na plaćanje karticama, pa je bolje da novac ponesete u gotovini.
12. KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcionišu normalno u Jermeniji. Postoji i opcija kupovine lokalne SIM kartice.

13. STRUJA

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.