Gruzija i Jermenija

Gruzija i Jermenija

Putovanje u Gruziju i Jermeniju 2018

14 dana – Tbilisi i Jerevan – 750eur (uključene avio karte, sve takse, hotel, transferi, vodič)

Polasci: 08.06.2018, 21.09.2018.

LAST MINUTE 750 EUR ZA POLAZAK 08.06. - POSLEDNJA 2 MESTA

Vodimo vas na druženje sa ljubaznim i srdačnim lokalnim stanovništvom u zemljama koje su prve na svetu prihvatile hrišćanstvo kao zvaničnu religiju. Obilazimo nestvarne manastirske i crkvene komplekse, najstarije na svetu, uklesane u steni, izgrađene na samoj obali jezera, ukopane u sred dubokih kanjona i pustinjskih visoravni ili podignutih na najvišim planinskim vrhovima.

Zemlje sa jednom od najstarijih kultura na svetu. Istorija i tradicija stare preko 6000 godina. Obilazak zelenih planinskih venaca čiji su vrhovi prekriveni večnim snegom, crvene i zlatne kamene i peščane pustinje, nepregledni vinogradi i prelepi gradovi izmešanih tradicionalnih i modernih uticajima.

Neodoljiv spoj tradicije i modernog, veličanstvenog masiva Kavkaza, vere, ukusa, običaja, shvatanja...

Tbilisi – grad Svetog Đorđa, glavni grad Gruzije nastao u V veku. Mešavina drevne, tradicionalne i moderne arhitekture i preput zanimljive istorije. Najznačajnije znamenitosti grada su  Trg Slobode na kojem se nalaze Gradska većnica i veliki stub sa zlatnom figurom Svetog Đorđa, zgrada Parlamenta, Predsednička palata, Stari grad prepun uskih uličica, starih zanatskih radnji i šarenih kućica, Narikala utvrđenje, most mira…

Upliscihe – Drevni grad u steni, jedan je od najstarijih gradova na teritoriji Gruzije. Najveći razvitak doživeo je u helensko i kasno antičko doba. Od 700 pećina i tunela, koliko se veruje da je imao, danas je za turiste otvoreno 150. Grad je napušten u XIX veku i danas je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija koja se nalazi na listi čekanja da bude zavedena u UNESCO-vu listu kulturnih dobara.

David Garedža – Anđeli u pustinji. Ovaj manastirski kompleks iz VI veka nalazi se na jugu Gruzije u oblasti Kaheti. Oblast Kaheti poznata je po vinogradima i čuvenom gruzijskom vinu. Manastir je iskopan u steni koja se nalazi na polupustinjskoj visoravni na samoj granici sa Azerbejdžanom.

 

Gergeti – Manastir Svetog Trojstva na vrhu brda iznad sela Gergeti i nalazi seu podnožju vrha Kazbegi i masivnog planinskog venca Kavkaza na samom severu Gruzije. Crkva je napravljena u XIV veku i nalazi se na nadmorskoj visini od 2170m. U vreme Sovjetskog saveza svi verski običaji bili su zabranjeni, ali je ova crkva i dalje ostala jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Gruzije. Danas je ona i dalje jedna od najpoznatijih i najposećenijih turističkih atrakcija, ali je u isto vreme i aktivna crkva u sklopu Gruzijske Pravoslavne i Apostolske crkve.

Ceo region Kavkaza, što uključuje i Gruziju i Jermeniju, pogodno je područije za vinograde. Ovde se nalaze jedni od najboljih vinograda i proizvodi se jedno od najboljih vina na svetu. U Gruziji probamo tradicionalno gruzijsko vino koje se ispija na tradicionalan način – iz roga bika!

Tradicionalna kuhinja Gruzije i Jermenije, mešavina je drevnih, specifičnih lokalnih jela i inostranih uticaja Rusije, Turske i Persije. Svaka regija ima svoju verziju lokalne tradicionalne hrane, a kuhinja je poznata kako po jelima od mesa i ribe, tako i po vegetarijanskim jelima.

Jerevan – Nalazi se u podnožiju planine Ararat i jedan od najstarijih stalno naseljenih gradova na svetu. Glavni je grad Jermenije i ekonomsko-političko-kulturni centar države. Trinaesta po redu prestonica Jermenije i UNESCO-va Svetska prestonica knjige 2012. godine. Mešavina rusko-otomansko-persijske arhitekture i prelepe znamenitosti kulture poput Kaskada, Moskovskog teatra, parka pobede, Opere, Plave džamije…

Jezero Sevan je najveće slatkovodno jezero Jermenije, najveće jezero na Kavkazu, i sa visinom od oko 2000 metara nadmorske visine, jedno od najviših jezera na svetu. Sovjetske vlasti započele su projekat delimičnog isušivanja jezera i danas je Sevan 20m ispod prvobidnog nivoa. Na jezeru se nalazi istoimeni gradić Sevan, a na samoj obali jezera na malenom poluostrvu nalazi se prelepi manastir iz 9 veka, Sevanavank.

Manastir Hor Virap je nekadašnji kraljevski zatvor i nalazi se u samom podnožju planine Ararat na jermensko-turskoj granici. Ovde je po predanju bio zarobljen Sv. Georgije Prosvetitelj. Prva kapela napravljena je u V veku, a zatvor je preobraćen u manastirski kompleks u VII veku. Hor Virap je najznačajniji, najveći i najposećeniji manastir u Jermeniji i usko je povezan sa prihvatanjem hrišćanstva kao zvanične religije.

Ečmiadžin katedrala – „Majka“ katedrala Jermenske Apostolske crkve, locirana u blizini Jerevana, najstarija je katedrala na svetu. U sklopu katedrale nalazi se riznica u kojoj se nalaze najvrednija blaga Jermenije među kojima je i relikvija Svetog koplja za koje se veruje da je koplje kojim je proboden Isus.

Hram Garni jedino je pagansko svetilište i jedina sačuvana grčko – rimska građevina u celom Sovjetskom savezu. Danas je jedna od najznamenitijih i najposećenijih turističkih atrakcija u Jermeniji.

 

PRIJAVLJIVANJE U PROSTORIJAMA JUNGLE TRAVEL-A:

GOSPODAR JEVREMOVA 49, BEOGRAD, 011/2400213 i 011/4076257,

email: jungletravel@gmail.com

JUNGLE TRAVEL OGRANAK NOVI SAD, BULEVAR OSLOBOĐENJA 66, LOKAL BR. 8, 021/3016689,                                   

email: jungletravelns@gmail.com

Plan i program puta:

1.dan: Okupljanje na aerodromu ”Nikola Tesla” u Beogradu. Let preko Atine do Tbilisija.

2.dan: Dolazak u Tbilisi u ranim jutarnjim satima. Transfer do smeštaja. Glavni grad Gruzije, okružen visokim planinama, kao da nije ni Evropa ni Azija, već mešavina oba kontinenta. Fakultativni obilazak grada gde upoznajemo hrišćanski Tbilisi: Stari grad sa šarenim kućicama, isturenim terasama i uskim uličicama, Metekhi crkva na steni iznad reke, crkva Sameba, Trg Slobode, bivši Gruzijski parlament, Rajk park, Most mira od gvožđa i stakla, luksuzna Predsednička palata... Noćenje.

3.dan: Celodnevni fakultativni izlet koji počinjemo u mestu Staljinovog rođenja – Gori. Poseta njegovoj rodnoj kući, lokomotivi u kojoj je putovao i muzeju.Nako toga istražujemo nekadašnji grad iz helenističkog perioda Upliscihe (Božja tvrđava).Ulazimo u brojne pećine i hramove posvećene bogu Sunca. Sledi poseta Mcheti, bivšoj Gruzijskoj prestonici. Posećujemo crkvu u kojoj se nalazi još jedna manja crkva, Isusova odeća, grobnice dinastije Bagration itd. Naposletku, penjemo se do Jvaris crkve i pogleda na ušće reka gde se gradić nalazi. Noćenje.

4.dan: Napuštamo smeštaj i krećemo dalje na jug ka jermenskoj granici. Nakon obavljanja carinskih formalnosti i dobijanja jermenske vize nastavljamo put ka sovjetskom dragulju - Jerevanu. Smeštaj u hotel. Noćenje.

5.dan: Fakultativni obilazak brižljivo planiranog grada koji leži na reci Hrazdan i čuva mešavinu kultura, istorije i arhitekture. Prostrani Trg Republike, Severna avenija, Opera, Plava džamija, magični Aznavurov trg, romantična engleska bašta gde se prvi put na Kavkazu zakotrljala fudbalska lopta, velika buvlja pijaca Vernisaž, fabrike jermenskog konjaka… Noćenje.

6.dan: Krećemo u fakultativni izlet nedaleko od Jerevana, do jezera Sevan na 2000m nadmorske visine. Obilazak Noratus groblja gde saznajemo šta su to kačkari. Sa druge strane jezera je manastir Sevanavank, najpoznatiji i najposećeniji manastir u regionu, nalazi se na vrhu brdašca na jezerskom poluostrvu. Slobodno vreme za kupanje, surfovanje, pešačenje i uživanje u  tradicionalnim lokalnim ribljim specijalitetima. Povratak u Jerevan. Fakultativni izlazak u neki od jerevanskih barova ili klubova. Noćenje.

7.dan: Fakultativni obilazak hrama Garni, jedinog očuvanog grčko-rimskog objekta nakon dolaska hrišćanstva. Posle Garnija obilazimo manastir Gerhard. Umivamo se svetom vodom koja direktno iz obližnjih brda dolazi pred sam oltar. Mistični miris prašine i kamenja dočarava atmosferu. Odlazak do obližnjih slapova i uživanje u poslasticama koje meštani izlažu ispred manastira. Obilazimo Ečmiadžin, majku crkvu Jermenske Pravoslavne Apostolske Crkve, izdrađenu u IV veku, najstariju katedralu na svetu. U riznici ove katedrale nalazi se ono za šta se veruje da je Sveto koplje kojim je na krstu proboden Isus. Kratka poseta Hripsime crkvi oivičene urednom baštom i povratak u Jerevan. Izlazak u neki od barova ili klubova. Noćenje.

8.dan: Fakultativni izlet do podnožja moćne planine Ararat gde se nasukala Nojeva barka i obilazimo Hor Virap koji je je usko povezan sa prihvatanjem hrišćanstva. U njemu je po predanju bio zatočen Sv. Grigorije Prosvetitelj. Sa uzvišenja zavirujemo preko turske granice. Izlet nastavljamo manastirom Noravank iz XIII veka gde su grobnice porodice Orbelian. Manastir se nalazi u nestvarnom okruženju u dubokom kanjonu crvenih stena. Napuštamo kanjon i upućujemo se u maleno selo Areni gde  se vino proizvoidi već 6000 godina. U selu se upoznajemo sa tradicionalnim životom Jermena, uživamo u jermenskim specijalitetima i degustiramo razna vina od nara do jagode. Povratak u Jerevan. Noćenje.

9.dan: Polazak ka jugoistoku zemlje. Tamo nas čeka vožnja od gotovo 6km žičarom do manastirskog kompleksa Tatev koji je od IX veka bio glavni obrazovni centar zemlje. Poseta crkvi sv. Petra i Pavla. Uživanje u brdima, šumama i zelenilu poput onog u Tolkinovim knjigama. Pri povratku u Jereven prevoz nas ostavlja ispod bajkovito osvetljenih Kaskada gde se penjemo i posmatramo Jerevan. Noćenje.

10.dan: Napuštamo Jerevan i nastavljamo put ka Tbilisiju. Prelazimo granicu i vraćamo se u Tbilisi. Smeštamo se u hotel, pravimo kratku pauzu za odmor i nastavljamo obilazak muslimanskog, jevrejskog i jermenskog dela grada. Uživamo u pogledu na grad sa stare Narikala tvrđave, obilazimo masivni spomenik Majke Gruzije na vrhu tvrđave, spuštamo se u islamsku četvrt i obilazimo malo drugačiji Tbilisi. Posle obilaska džamija nastavljamo ka botaničkoj bašti iz XVII veka i vodopadu koji se sliva iz nje. Odlazimo do termalnih kupatila, u nekom od mnogobrojnih tradicionalnih restorana isprobavamo tradicionalnu gruzijsku kuhinju uz zdravicu tamade. Vreme za individualne aktivnosti. Noćenje.

11.dan: Fakultativni izlet u Kaheti regiju na istoku Gruzije, poznatu po svetski čuvenim gruzijskim vinogradima i vinima. Pre vinske regije odlazimo do na samu granizu Gruzije i Azerbejdžana i obilazimo manastirski kompleks David Garedža, poznatog i pod imenom Anđeli u pustinji. Kompleks je napravljen u VI veku i uklesan je u steni. Na vrhu visoravni uživamo u pogledu na pustinjsku ravnicu u Azerbejdžanu. Osvežavamo se u hipi komuni pored umetničke galerije u Udabnu i nastavljamo dalje ka manastiru Bodbe gde je grob sv. Nine.  Nastavljamo dalje do gradića Sihnagi, mesta italijanskog stila i probamo i kupujemo nadaleko poznato gruzijsko vino. Povratak u Tbilisi. Noćenje.

12.dan: Fakultativni izlet na sever zemlje u podnožje Kavkaza, mitskog mesta Prometejevih patnji. Na samom severu Gruzije blizu granice sa Ruskom Federacijom, odlazimo do gradića Stepantsminda i sela Gergeti. Do grada prolazimo nestvarno zelenim predelima sa visokim visoravnima planinama pokrivenim večnim snegom. Na parkingu visoko iznad puta zaustavljamo se kratko kako bi uživali u pogledu na prelepe predele. Usput obilazimo Ananuri, utvrđenje na blistavoj reci Aragvi. Dolazimo u Gergeti i penjemo se do crkve Svetog Trojstva u podnožju vrha Kazbegi. Crkva se nalazi na vrhu iznad sela i okružena je masivnim planinskim vencima Kavkaza uvek prekrivenih snegom. Planinarimo, odmaramo na obroncima planine i uživamo u zanosnom pogledu. Povratak u Tbilisi. Fakultativni izlazak u neki od barova ili klubova. Noćenje.

13.dan: Pakovanje stvari i slobodno vreme do polaska na aerodrom.

14.dan: Nakon ponoći let iz Tbilisija ka Beogradu sa presedanjem u Atini. Dolazak u Beograd. Sumiramo utiske i planiramo neku novu avanturu. Kraj putovanja.

Polasci: 08.06.2018, 21.09.2018.

* U retkim slučajevima moguće je pomeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Cena aranžmana:

Termin:

 08.06.2018.

 21.09.2018.

Promo cena

 750 eur

 750 eur

First Minute cena

 790 eur

 790 eur

Regularna cena

 850 eur

 850 eur

*Promo cena za 27.04.2018. važi za prijave do 15.01.2018. ili do popune mesta po promo cenama

*Promo cena za 08.06.2018 važi za prijave do 01.02.2018. ili do popune mesta po promo cenama

*Promo cena za  21.09.2018. važi za prijave  do 01.04.2018. ili do popune mesta po promo cenama

* First Minute cena važi za prijave do dva meseca pred put, a nakon toga važe regularne cene aranžamana

LAST MINUTE 750 EUR ZA POLAZAK 08.06. - POSLEDNJA 2 MESTA

Uslovi plaćanja: Sve uplate vrše se isključivo u dinarskoj protivrednosti po prodajenom kursu Vojvođanske na dan uplate i to: prilikom prijavljivanja plaća se 250€. Preostali deo plaća se najkasnije 6 nedelja pred put. Postoji opcija da se iznos od najviše 150€ plati najkasnije do 15 dana pred put u dinarskoj protivvrednosti. Mogućnost plaćanja preko računa i karticama Visa, Master, Maestro i Dina.

Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

Aranžman obuhvata:

 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji
 • Avio kartu sa svim taksama na relaciji Beograd-Tbilisi-Beograd
 • Čekirani prtljag od 23kg i ručni prtljag od 7kg
 • Transfere od i do aerodroma u Tbilisiju
 • Uslugu prevoza na relacijama Tbilisi – Jerevan i Jerevan – Tbilisi
 • 7 noćenja u Tbilisiju u hotelu u dvokrevetnim sobama
 • 6 noćenja u Jerevanu u hotelu u dvokrevetnim sobama

Aranžman ne obuhvata:

 • Fakultativne izlete i ulaznice u kulturno – istorijske spomenike
 • Vizu za Jermeniju (6 eur)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove putnika za vreme putovanja

Napomene:
Opšte napomene:

·         Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.

·         Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.

·         Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.

·         Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.

·         Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.

·         Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.

·         Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.

·         U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.

·         Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.

·         Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.

·         U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.

·         Agencija određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.

·         Aranžman je rađen na bazi odminumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.

·         U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana pre datuma polaska za evropska putovanja.

·         Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.

·         Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.

·         Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.

·         Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.

·         Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.

·         Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće.

·         Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cene pre početka putovanja usled promene u kursu razmene valute ili promene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima.

·         Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.

·         Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.

·         Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.

·         Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa YUTA standardom.

Napomene u vezi sa smeštajem:

·         Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).

·         U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.

·         Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata.

·         Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)

·         Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.

·         U nekim smeštajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.

·         Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smeštaju. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.

·         Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

·         Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.

·         Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.

·         Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.

·         Fakultativne izlete često vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.

·         Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.

Napomene u vezi sa vizama:

·         Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.

·         Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.

·         Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje.

·         Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje.

·         Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata.

·         U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

Cenovnik br. 1 važi od 13.12.2017.

Tbilisi je grad Svetog Đorđa, glavni grad Gruzije i dom za oko 1 345 000 stanovnika. U V veku osnovao ga je kralj Vakhtang Gargasali, na mestu gde je prema legendi u lovu pogodio fazana koji je upao u termalni izvor i izleteo izlečen. Ime grada potiče od gruzinske reči za toplo (tbili). Iako je grad potpuno razaran i obnavljan 29 puta, očuvane stare građevine izmešane sa modernom funkcionalnom arhitekturom daju ovom gradu poseban šarm.

Jerevan se nalazi u podnožiju planine Ararat i jedan od najstarije stalno naseljenih gradova na svetu- Glavni grad Jermenije i ekonomsko-političko-kulturni centar države. Trinaesta po redu prestonica Jermenije i UNESCO-va Svetska prestonica knjige 2012.godine. Jerevan je pravi dragulj rane Sovjetske arhitekture, u sovjetsko vreme počele su velike rekonstrukcije sa ciljem da se od Jerevana napravi savršeni grad. Zahvaljujući izgradnji u stilu neoklasicizma Jerevan treba da podseća na Pariz, Beć i Sankt Petersburg.

Hoteli u Tbilisiju i Jerevanu se nalaze u širem centru grada. Sobe su dvokrevetne sa sopstvenim kupatilom. Usluga je na bazi noćenja.

PRIJAVLJIVANJE U PROSTORIJAMA JUNGLE TRAVEL-A:

GOSPODAR JEVREMOVA 49, BEOGRAD, 011/2400213 i 011/4076257,

email: jungletravel@gmail.com

JUNGLE TRAVEL OGRANAK NOVI SAD, BULEVAR OSLOBOĐENJA 66, LOKAL BR. 8, 021/3016689,                                   

email: jungletravelns@gmail.com

FAKULTATIVNI IZLETI – GRUZIJA I JERMENIJA

 1. JEZERO I GRAD SEVAN: Sevan je zanimljivi turistički gradić koji leži na istoimenom jezeru na 2000m nadmorske visine. Jezero Sevan, najveće je slatkovodno jezero u regionu i najposećenije jermensko jezero. Na samoj obali jezera nalazi se maleni manastir Sevanavank iz IX veka, najpoznatiji i najposećeniji manastir u regiji. 
 2. GARNI-GERHARD-EČMIADŽIN: Hram Garni je jedino pagansko, rimsko-grčko svetilište na čitavoj teritoriji bivšeg Sovjetskog saveza. Pretpostavlja se da je podignuto u I ili II veku nove ere. Pošto su Jermeni prihvatili hrišćanstvo u IV veku, hram je pretvoren u kraljevsku letnju rezidenciju. Posle Garnija obilazimo i manastirski kompleks Gerhard, poznatim i još pod imenom Geghardavank, što bi u bukvalnom prevodu značilo “manastir koplja”, jer se veruje da je Sveto koplje kojim je proboden Isus prvobitno doneto I čuvano u ovom manastiru. Koplje se danas nalazi u riznici Ečmiadžin katedrale u koju se upućujemo posle obilaska Gegharda. Ečmiadžin je “Majka crkva” i sedište Katolikosa (Patrijarha) Jermenske Apostolske crkve. Izdrađena je u IV veku i najstarija je katedralu na svetu.
 3. HOR VIRAP-NORAVANK-ARENI: Hor Virap - jedan od najstarijih i najposećenijih manastira u Jermeniji. Nalazi se na samoj granici sa Turskom I odatle se pruza prelp pogled na planinu Ararat. Manastir Hor Virap je usko povezan sa prihvatanjem hrišćanstva i u njemu je po predanju bio zatočen Sv. Grigorije Prosvetitelj.  Izlet nastavljamo manastirom Noravank, manastira iz XIII veka i grobnice porodice Orbelian. Manastir se nalazi u nestvarnom okruženju u dubokom kanjonu Amaghu, koji je poznat po svojim crvenim stenama. Napuštamo kanjon i upućujemo se u maleno selo Areni. U selu se upoznajemo sa tradicionalnim životom Jermena, uživamo u jermenskim specijalitetima i probamo čuveno jermensko vino iz vinarije stare nešto više od 6100 godina. 
 4. TATEV- putujemo na jugoistok zemlje do manastira Tatev. Manastir je nekada bio srednjevekovni centar znanja gde se izučavala nauka, teologija I filozofija. Do samog manastira se stiže žičarom dugom 6km. Dan provodimo u prelepom okruženju manastira
 5. UPLISTSIKHE-GORI-MTSKHETA: Uplistsike- ovaj drevni grad uklesan u steni i jedan je od prvih gradova na teritoriji današnje Gruzije. Na vrhunci svog razvitka bio je religijski, politički i kulturni centar u helenističkom i u kasnom antičkom periodu. Od oko 700 tunela i pećina koliko je imao ranije, danas je posetiocima dostupno oko 150. Grad je napušten u XIX veku, a danas je jedan od najznačajnijih spomenika gruzijske kulture. Gori je rodno mesto Josifa Staljina i najpoznatija znamenitost ovog mesta je upravo Staljinov muzej i njegova rodna kuca. Mtskheta je duhovni centar Gruzije, stara prestonica I “kolevka gruzijske državnosti”. Pored toga smatra se I jednim od najsvetijih mesta na svetu jer se u manastiru Svetitskhoveli nalazi Isusova odeća. 
 6. DAVID GAREDŽA-BODBE-SIGHNAGHI: Kaheti regija se nalazi na istoku Gruzije i poznata po svetski čuvenim gruzijskim vinogradima i vinima. Pre posete vinskoj regiji odlazimo do na samu granizu Gruzije i Azerbejdžana i obilazimo manastirski kompleks David Garedža, poznatog i pod imenom Anđeli u pustinji. Kompleks je napravljen u VI veku i uklesan je u steni u sred polu-pustinjske visoravni. Na vrhu visoravni uživamo u pogledu na pustinjsku ravnicu u Azerbejdžanu. Nastavljamo dalje do gradića Sihnagi i probamo i poznato gruzijsko vino. U blizini grada se nalazi I manastir Bodbe, u kom se nalazi grob Svete Nine, prosvetiteljke koja je zaslužna za prihvatanje hrišćanstva u Gruziji.   
 7. KAZBEGI - U podnožju Kavkaza, na samom severu Gruzije blizu granice sa Ruskom Federacijom, odlazimo do gradića Stepantsminda (bivši Kazbegi) i sela Gergeti. Do grada prolazimo nestvarno zelenim predelima sa visokim visoravnima planinama pokrivenim večnim snegom. Usput obilazimo Ananuri, utvrđenje na reci Aragvi. Dolazimo u Gergeti i penjemo se do crkve Svetog Trojstva u podnožju vrha Kazbegi. Crkva se nalazi na vrhu iznad sela i okružena je masivnim planinskim vencima Kavkaza uvek prekrivenih snegom

 

NAPOMENE:

Opisi i cene fakultativnih izleta na sajtu su informativnog karaktera.

 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete često vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.

 

GRUZIJA

1. OPŠTI PODACI O ZEMLJI

Gruzija je država u evroazijskom regionu, te predstavlja evropski balkon u Aziji. Ona se nalazi na području geopolitičke regije Zakavkazje, na samoj granici između istočne Evrope i jugozapadne Azije. Graniči se sa Rusijom na severu i severoistoku, Turskom i Jermenijom na jugu, i Azerbejdžanom na jugoistoku, dok na zapadu izlazi na obale Crnog mora. Poznata je po svojim prirodnim lepotama, poput planina Veliki i Mali Kavkaz, vulkanske oblasti koja je deo Jermenske visoravni i Kolhidske nizije, koja se nalazi između.

Površina zemlje: 69.700km2

Broj stanovnika: 3.7 miliona stanovnika

Glavni grad: Tbilisi (1.2 miliona stanovnika)

Nacionalnost: Gruzini (preko 85%, a nacionalne manjine su: Azeri, Jermeni I Rusi)

Zvanični jezici: gruzinski

Veroispovest: pravoslavlje

Nezavisnost: 1991. godine (od SSSR)

2. VIZA

Za Republiku Gruziju nije potrebna viza za boravak.

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC+4, što znači 2 sata više u odnosu na Srbiju.

4. KLIMA

Klimu u regionu umnogome određuje planina Kavkaz. Istočni deo zemlje pripada kontinentalnoj klimi, dok je na zapadu osetno toplije. Nadmorska visina takođe igra ulogu u određivanju klime određenog područja, te je tako svugde iznad 1500m temperatura dosta hladnija.

5. HRANA I PIĆE

Gruzijska kuhinja je istovremeno i unikatna, ali predstavlja i spoj bliskoistočnih kulinarskih tradicija sa evropskim. Kačapuri je hleb punjen sirom i predstavlja ozbiljan zalogaj za svakoga. U zavisnosti od regije dodaju mu s i drugi ukusni sastojci. Mčadi su gruzijske kukuruzne projice. Kinkali su knedle u kojima često preovladava opojni kumin. Čurčkela je omiljena poslastica Gruzina. Kupuje se na pijaci, a u pitanju slatkiš u obliku duguljaste sveće. Možete je jesti ušećerenu sa orasima, lešnicima, bademima, suvim grožđem itd. Od pića treba svakako probati ceđeni sok od nara na ulici i brojna vina.

6. ZDRAVLJE

Što se tiče vakcinacije, najbolje je da sami pozovete Institut za tropske i infektivne bolesti, ali po našem iskustvu, nema potrebe za vakcinama. U svakom slučaju, odluka je na Vama. Uvek preporučujemo putnicima da za daleka putovanja ponesu probiotike, kao i lekove za prehladu, bolove i temperaturu za svaki slučaj.

Preporučuje se konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče nema posebnih ograničenja. Voća i povrća ima u izobilju, ali je neophodno da bude dobro oprano.

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje, za cenu/osiguranu sumu/broj dana, pozovite agenciju.

8. SIGURNOST I BEZBEDNOST

Tbilisi važi za jedan od turistički najbezbednijih gradova u Evropi. U samoj Gruziji vidljivo je obavezno prisustvo policije u svakom većem turističkom mestu.

Magistralni putevi su dobri, ali su deonice u planinskim predelima u lošijem stanju.

9. ODEĆA

U periodu kada mi idemo u Gruziju očekujemo temperaturu višu od 15-20 stepeni. Treba spakovati uglavnom dosta majica i dukserica. Udobne patike za šetanje su neophodne. Budući da su polasci uvek na jesen ili proleće bilo bi dobro uvek kod sebe imati kišobran ili kabanicu. S druge strane tople jakne neće biti potrebne. Sve u svemu, uvek se preporučuje slojevito oblačenje.

10. LOKALNA VALUTA

Valuta u Gruzija naziva se gruzijski lari (GEL). 1EUR = 2.9 GEL.  Novac je bezbedno menjati u svim menjačnicama i preporučljivo je poneti evre.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI:

Sistem bankomata i platnih kartica postoji u Gruziji, ali ne preporučujemo da se oslanjate na plaćanje karticama, pa je bolje da novac ponesete u gotovini.

12. KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcionišu normalno u Gruziji. Postoji i opcija kupovine lokalne SIM kartice. Takođe, internet kafea ima svuda, a wireless imate u smeštajima.

13. STRUJA

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

JERMENIJA

1. OPŠTI PODACI O ZEMLJI

Jermenija, ili zvanično Republika Jermenija, je kontinentalna planinska država u regionu Zakavkazja. Graniči se sa Turskom na zapadu, Gruzijom na severu, Iranom i azerbejdžanskom enklavom Nahčivan na jugu i Azerbejdžanom i nezavisnom Nagornokarabaškom Republikom na istoku.

Od 1991. godine ova zemlja je nezavisna od Sovjetskog Saveza. Jermenija je država sa bogatim i drevnim kulturno istorijskim nasleđem. Stara jermenska država je još 301. primila hrišćanstvo, te stoga Jermeniju mnogi posmatraju kao prvu hrišćansku državu na svetu. Religija u Jermeniji je specifična vrsta hrišćanstva koja nosi naziv Jermenska apostolska crkva. Jermenija je poznata po svojim planinskim vencima i visoravnima. Kao rezultat tektonske aktivnosti formirana su i brojna tektonska jezera, od kojih je najveće jezero Sevan. Na skoro 1000m nadmorske visine nalazi se prestonica Jerevan. Ovaj grad je ubedljivo najveći u celoj zemlji i ima zavidnu mrežu puteva kao i sovjetsku arhitekturu, te odudara od ostalih gradova u državi.

Površina zemlje: 29.743km2

Broj stanovnika: 3 miliona stanovnika

Glavni grad: Jerevan (1.5 miliona stanovnika)

Nacionalnost: Jermeni (98%, kao i mala etnička zajednica Jazida)

Zvanični jezici: jermenski

Veroispovest: jermenska apostolska crkva

Nezavisnost: 1991. godine (od SSSR)

2. VIZA

Za ulazak u Jermeniju je neophodna viza. Iznos takse za vizu za jedan ulazak i boravak do 21 dana je 6 eura i može se platiti na granici između Gruzije i Jermenije. Viza za decu do 18 godina se ne naplaćuje.

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC+4, što znači 2 sata više u odnosu na Srbiju.

4. KLIMA

Klima u Jermeniji je kontinentalna. Valja pomenuti da sunčano i suvo vreme traje od početka jula do kraja septembra. Uveče temperatura zna biti znatno niža i svežija.

5. HRANA I PIĆE

Kuhinja Jermenije je istovremeno bliska, kako evropskoj, tako i levantskoj kuhinji. Od mesa je na meniju izuzetno cenjena jagnjetina. U hrani ćete neretko zateći jak ukus korijandera. Jermeni su poznati i po mlečnim proizvodima, a jedan od najpozantijih je slani jogurt, koji ljudi na ulici piju kao osvežavajuće piće. U svim restoranima možete uživati i u njihovim sarmama, koje nazivaju dolme. Svakako je nezaobilazna i jermenska supa kaš, najčešće goveđa ili jagnjeća. Posebna preporuka je jermenski konjak.

6.ZDRAVLJE

Što se tiče vakcinacije, najbolje je da sami pozovete Institut za tropske i infektivne bolesti, ali po našem iskustvu, nema potrebe za vakcinama. U svakom slučaju, odluka je na Vama. Uvek preporučujemo putnicima da za daleka putovanja ponesu probiotike, kao i lekove za prehladu, bolove i temperaturu za svaki slučaj.

Kvalitetno opremljenih bolnica nema puno, pogotovo ne van Jerevana. Apoteke su dostupne širom zemlje i generalno su snabdevene lekovima.

Preporučuje se konzumiranje flaširane vode za piće, dok, što se hrane tiče, nema posebnih ograničenja. Voća i povrća ima u izobilju, ali je neophodno da bude dobro oprano.

7. OSIGURANJE
Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje, za cenu/osiguranu sumu/broj dana, pozovite agenciju.

8. SIGURNOST I BEZBEDNOST

Opšte stanje bezbednosti je na zadovoljavajućem nivou. Uprkos tome što je Jermenija imala mnogo trzavica u političkim odnosima sa Azerbejdžanom i Turskom, situacija u samoj zemlji je stabilna.

Kako su putne i železničke mreže slabo razvijene, ne preporučuje se putovanje noću ili tokom zimskih meseci.

9. ODEĆA

Preporučuje se slojevito odevanje. Period koji je rezervisan za naše posete je period sa dugim sunčanim intervalima, ali ne treba smetnuti sa uma da noću temperatura ume zantno da padne. Potrebne su i udobne patike za šetnju. Takođe, pri obilasku jezera Sevan treba skrenuti pažnju da je sezona kupanja na jezeru u julu i avgustu.

10. LOKALNA VALUTA

Jermenska valuta se naziva jermenski dram (AMD). 1EUR = 580AMD.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI:

Sistem bankomata i platnih kartica postoji u Jermeniji, ali ne preporučujemo da se oslanjate na plaćanje karticama, pa je bolje da novac ponesete u gotovini.
12. KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcionišu normalno u Jermeniji. Postoji i opcija kupovine lokalne SIM kartice.

13. STRUJA

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.