Meksiko Putevima Asteka i Maja

Meksiko Putevima Asteka i Maja

Putovanje u Meksiko

17 dana – Meksiko Siti, Puebla, Oahaka, San Kristobal, Palenke, Merida, Plaja del Karmen – 1650eur (uključene avio karte, sve takse, smeštaj, transferi)
Polazak: 18.03.2019.

Vodimo Vas na putovanje kroz najlepše delove Meksika – obilazimo drevne gradove i lokalitete kulture i tradicije Asteka i Maja. Krećemo iz glavnog grada Meksiko Sitija, posećujemo veličanstveni Teotihuakan, penjemo se na piramide Sunca i Meseca, pa idemo za kolonijalni grad Pueblu. Obilazimo Oahaku i Monte Alban koji je predstavnik zapotečkog perioda. Odatle idemo za San Kristobal i Palenke, kupamo se u predivnim tirkiznim kaskadama Akva Azula, a nakon toga upućujemo se za Meridu koja se smatra jednim od najlepših kolonijalnih gradova u Meksiku. Nakon Meride upućujemo se u Plaju del Karmen, karipski raj u kome ćemo uživati u suncu, pesku i moru, i odakle ćemo videti i čuvenu Čičen Icu, kao i Tulum i Kobe.

Prestonica Meksika je trenutno najveći grad na svetu, prebogat nasleđem carstva Asteka i prelepim zgradama iz kolonijalnog perioda španske vladavine. Izleti u Teotihuakan, piramide Sunca i Meseca, bogati Muzej arheologije i muzej čuvene slikarke Fride Kalo i njenog muža umetnika Diega Rivere. Otkrićemo zašto Pueblu zovu “gradom anđela”, i obići ćemo kolonijalne građevine stare preko 400 godina. Grad je osnovan u 16. veku, a zbog mnogobrojnih kolonijalnih zgrada, grad je stavljen na UNESCO-vu listu Svetske Baštine 1987. godine. Monte Alban je nalazište koje se nalazi na niskim planinama u ravnici Oahake,  a predstavljao je kulturni i ekonomski centar Zapoteka. Asteci su Monte Alban nazivali Ocelotpek ili “Jaguarovo brdo”. Posećujemo vodopade Akva Azul (Aqua Azul), koji se sastoje iz više kaskada, od kojih su najviše 6 metara visine. Voda je tirkizno plava zbog velikog broja minerala.

Palenke je majanski grad u južnom delu Meksika koji je doživeo najveći razvoj tokom 7. veka. Nakon propasti grada, čitav lokalitet bio je prekriven šumama, zarastao u džunglu, da bi kasnije počela otkopavanja i istraživanja koja traju i dan danas. Po veličini, lokalitet je manji od Tikala i Čičen Ice, ali je poseban po izvrsnoj arhitekturi, skulpturama i grobnicama.

Drevni grad Maja – T Ho, Španci su nakon osvajanja, predvođeni Franciskom de Montejom preimenovali u Meridu. Grad se nalazi na Jukatanu, na oko 35 kilometara od obale, a nazivaju ga “vratima u svet Maja” i “belim gradom”. S obzirom na svoju pretkolonijalnu istoriju, Merida se smatra jednim od najstarijih neprekidno naseljenih gradova u Americi.

Putujemo južnije – u Plaju del Karmen, prelepo mesto na obali Karipskog mora u državi Kintana Ro. Beskrajna peščana plaža, tirkizno plavo more kakvo niste imali prilike da vidite, lepo sređene ulice, suvenirnice, meksičke kantine i restorani, mariači, barovi…

Plaja del Karmen, prelepo mesto na obali Karipskog mora u državi Kintana Ro. Beskrajna peščana plaža, tirkizno plavo more kakvo niste imali prilike da vidite, lepo sređene ulice, suvenirnice, meksičke kantine i restorani, mariači, barovi… Iz Plaje del Karmen imaćemo priliku da obiđemo čuvenu Čičen Icu, grad Maja koji je proglašen za novo svetsko čudo. Usput se kupamo u cenotama – prirodnim jezerima u pećinama, a obilazimo i tradicionalni grad Valjadolid.

Tulum važi za jednu od najlepših lokacija na Jukatanu, kako zbog nestvarne plaže, tako i zbog majanske tvrđave na samoj obali. Uz kupanje, imaćemo priliku da posetimo i arheološki lokalitet – Kobu i da sa vrha piramide posmatramo nepreglednu džunglu oko nas. Nasmejano pleme Vas vodi na ovo nezaboravno putovanje u Meksiko.

 

PRIJAVLJIVANJE U PROSTORIJAMA JUNGLE TRAVEL-A:

GOSPODAR JEVREMOVA 49, BEOGRAD, 011/2400213 i 011/2182204,

email: jungletravel@gmail.com

 

JUNGLE TRAVEL OGRANAK NOVI SAD,

ĆIRPANOVA 4, 021/3016689,                                   

email: jungletravelns@gmail.com

 

 

1. dan: Polazak iz Beograda i transfer do aerodroma u Budimpešti. Let do Meksiko Sitija sa presedanjem. Dolazak u najveći grad na svetu i transfer do smeštaja u blizini Sokalo (Zocalo) trga (trećeg najvećeg trga na svetu) i ruševina Tenočtitlana, glavnog grada moćnog carstva Asteka.  Noćenje.

2. dan: Pre podne krećemo u šetnju glavnim ulicama i trgovima. Fasade iz kolonijalnog perioda će vas ostaviti bez daha, a monumentalne građevine i ulice Meksika će vas očarati svojom lepotom. Glavni trg Zocalo, katedrala Metropolitana, Nacionalna palata, Plata lepih umetnosti… Prošetaćemo jednom od najdužih avenija u Meksiko Sitiju, Paseo Reformom sve do Chapultapeca, najveće zelene površine i prave oaze ovog grada gde je nalazi jedan od najznačajnijij muzeja u Meksiku, muzej Antropologij. Uveče odlazimo do trga Garibaldi gde uživamo u muzici marijača i degustaciji tekile. Noćenje.

3. dan: Fakultativni izlet do Teotihuakana, misterioznog grada koga su otkrili Asteci i smatrali ga gradom bogova. Impresivne piramide Meseca i Sunca, Dolina mrtvih i priča o čuvenom narodu Asteka koji su 1325. godine osnovali današnji Meksiko Siti. Povratak u grad i slobodno vreme do polaska za Pueblu. Dolazak u kolonijalni grad i transfer do smeštaja. Noćenje.

4. dan: Fakultativni obilazak Pueble - “grada Anđela”, prelepe barokne arhitekture, jedinstvenog spoja meksičke i španske kulture, kao i jedne od najukusnijih kuhinja. Odlazak do astečke piramide Cholula i poseta katedrali koja se nalazi na vrhu piramide. Večera u jednom od mnogobrojnih lokalnih restorana. Noćenje.

5. dan: Jutarnji polazak za Oahaku (Oaxaca), najveći grad u istoimenoj državi koje je od 1987. godine na UNESCO-voj listi kulturne baštine. Obilazak centra grada u uživanje u jednom od najlepših kolonijalnih gradova Meksika. Noćenje.

6. dan: Fakultativni odlazak do arheološkog lokaliteta Monte Alban, jedinstvenog u Latinskoj Americi. Povratak u Oaxacu i slobodno vreme do večernjeg polaska za San Cristobal de la Casas. Noćna vožnja.

7. dan: Dolazak u San Cristobal u jutarnjim časovima. Odmor i uživanje u glavnom gradu savezne države Chiapas koja se nalazi u prašumskoj oblasti prepunoj vodopada, kanjona, kolonijalnih građevina kao i arheoloških nalazišta Maja. Noćenje.

8. dan: Jutarnji polazak za Palenque, grad u kome se nalazi istoimeno majansko nalazište koje mnogi smatraju najlepšim gradom iz doba drevnog naroda Maja. Fakultativni izlet do Aqua Azul i kupanje u prelepim lagunama, prirodnim bazenima sa pogledom na mnogobrojne kaskadne vodopade. Noćenje.

9. dan: Celodnevni fakultativni obilazak arheološkog lokaliteta Palenque, jednog od najimpresivnijih majanskih gradova skriven duboko u meksičkoj džungli. Nakon obilaska imamo slobodno vreme za uživanje u čudesnom gradiću Palenke do večernjeg polaska za Meridu. Noćna vožnja.

10. dan: Dolazak u Meridu, glavni grad države Jukatan, u ranim jutarnjim časovima. Obilazak i slobodno breme u “belom gradu” poznatom po svojoj kolonijalnoj arhitekturi, folkloru kao i ukusnoj kuhinji sa Jukatana. Noćenje.

11. dan: Slobodan dan ili fakultativni obilazak Uxmala, jednog od najvećih majanskih gradova na Jukatanu. Palate koje se protežu na stotine metara, čudesna priroda i arhitektura koju mnogi upoređuju sa egipatskim ruševinama u Tebi. Povratak u Meridu i slobodno vreme. Večera u nekom od lokalnih restorana. Noćenje.

12. dan: Napuštamo Meridu i krećemo ka Karibima I državi Kintana Roo. Stižemo u Plaju del Karmen, prelepo mesto na obali Karipskog mora u državi Kintana Ro. Beskrajna peščana plaža, tirkizno plavo more kakvo niste imali prilike da vidite, lepo sređene ulice, suvenirnice, meksičke kantine i restorani, marijači, barovi... To je Plaja del Karmen. Smeštaj u hotel koji se nalazi u blizini glavne ulici. Nestvarna boja Kariba i beli pesak su udaljeni svega nekoliko metara od vas. Slobodno vreme za odmor i uživanje. Uveče, po želji, idemo na tradicionalnu meksičku večeru, pa potom u bar na nekoliko pića (tekila, pivo, meskal…odlučite sami). Noćenje.

13. dan: Fakultativni izlet u Čičen Icu, grad Maja i jedno od novih svetskih čuda. Ovo će sigurno biti jedno od najimpresivnijih mesta koje ćete videti u životu, a priča o Majama, njihova kultura i način života će vas bar malo trgnuti i naterati vas da odete duboko u razmišljanje. Usput ćete imati priliku da se kupate u cenotama - prirodnom jezeru koje se nalazi u pećini. Po povratku sa izleta, pravimo kratku pauzu da bi videli grad Valjadolid. Povratak u Plaju del Karmen. Slobodno vreme. Noćenje.

14. dan: Fakultativni odlazak u Tulum, grad Maja na obalama Kariba. Iguane raznih boja i veličina će slobodno šetati pored vas, a posle obilaska arheološkog lokaliteta Koba, idemo na jednu od najlepših plaža na Karipskom moru i sigurno jednu od najlepših plaža na svetu. Imamo celo popodne za uživanje u ovom raju. Uveče se vraćamo u Plaju del Karmen. Noćenje.

15. dan: Slobodan dan u Plaji del Karmen ili fakultativni izlet do Isla Mujeres, prelepog ostrva koje se nalazi svega 20 min od Kankuna. Nekada ribarsko naselje a danas malo i mirno ostrvo sa savrsenim peščanim plažama. Možemo iznajmiti golf auto i obići celo ostrvo. Uveče povratak u Plaju del Karmen i uživanje na Karibima. Noćenje.

16. dan: Napuštamo Plaju del Karmen. Transfer do Kankuna. Let do Meksiko Sitija i presedanje na međunarodni let do Budimpešte.

17. dan: Dolazak u Budimpeštu. Transfer do Beograda. Kraj putovanja.

Polasci: 18.03.2019.

* U retkim slučajevima moguće je pomeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

 

Cena aranžmana:

Termin ►

18.03.2019.

First minute cena

1650 €

Regularna cena

1750 €

*First Minute cena važi za prijave do 3 meseca pred put. Nakon toga važi regularna cena aranžmana.

 

Uslovi plaćanja: Prilikom prijavljivanja plaća se 100 € u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, nakon dobijanja vize plaća se još 700eur, a ostatak sume plaća se u agenciji u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, najkasnije 6 nedelja pred put. Mogućnost plaćanja preko računa i karticama Visa, Master, Maestro i Dina.


Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Nakon uplate avansa odmah se aplicira za vizu. Nakon izdavanja avio karata nije moguće odustajanje od aranžmana.

 

Cena aranžmana obuhvata:

 • Avio kartu sa svim taksama na relaciji Budimpešta – Meksiko Siti
 • Avio kartu sa svim taksama na relaciji Kankun - Budimpešta
 • Transfer na relaciji Beograd – Budimpešta – Beograd
 • Smeštaj na bazi 2 noćenja u hotelu u dvokrevetnim sobama u Meksiko Sitiju
 • Smeštaj na bazi 2 noćenja u hotelu u dvokrevetnim sobama u Puebli
 • Smeštaj na bazi 1 noćenja u hotelu u dvokrevetnim sobama u Oahaki
 • Smeštaj na bazi 1 noćenja u hotelu u dvokrevetnim sobama u San Kristobalu
 • Smeštaj na bazi 1 noćenja u hotelu u dvokrevetnim sobama u Palenkeu
 • Smeštaj na bazi 2 noćenja u hotelu u dvokrevetnim sobama u Meridi
 • Smeštaj na bazi 4 noćenja u hotelu u dvokrevetnim sobama u Plaji del Karmen
 • Sve transfere prema planu i programu putovanja
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

 

Cena aranžmana ne obuhvata:

 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-istorijske spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osgiguranje
 • Individualne troškove za vreme trajanja aranžmana
   

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana pre datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa YUTA standardom.

Napomene u vezi sa smeštajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.
 • U nekim smeštajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smeštaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmene, promene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se pre uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

Cenovnik br. 1 važi od 07.05.2018.
Cenovnik br. 2 važi od 15.10.2018.

 

Hotel je smeštajni objekat koji raspolaže dvokrevetnim sobama. Sve sobe su klimatizovane i poseduju TWC. Usluga je na bazi noćenja. Imena hotela biće potvrđeni po formiranju grupe, a najkasnije nedelju dana pred put.  

 

Meksiko Siti je najveći i glavni grad države Meksiko. Ima oko 28 miliona stanovnika i jedan je od najposećenijih turističkih centara u Srednjoj Americi. Ima bogato kulturno istorijsko nasleđe, a poznat je kao grad koji se nalazi na vodi i konstantno tone. Grad Tenočtitlan čije se ruševine nalaze u samom centru je bio prestonica carstva Asteka.

Puebla je grad koji se nalazi jugoistočno od Meksiko Sitija, u istoimenoj saveznoj državi. Zovu ga „gradom anđela”, a poznat je po kolonijalnim građevinama starim 400 godina koje se prepliću sa modernom arhitekturom.

Oahaka (Oaxaca) je grad koji se nalazi u podnožju planine Siera Madre, a od posebnog su značaja građevine iz zapotečkog perioda, kao i nalazište Monte Alban u blizini grada.

San Kristobal (San Cristobal) nalazi se u centralnim visoravnima savezne države Čiapas (Chiapas). Grad je okružen brdima, a posebnu pažnju privlače živopisne uske i strme ulice, kuće sa šarenim fasadama i ukrašene cvećem.

Palenke (Palenque) je bio drevni grad Maja koji je doživeo procvat toko 7. veka. Nakon propadanja majanskog carstva, grad je zarastao u džunglu, da bi se kasnije postepeno otkopavao. Ima manju površinu od Tikala i Čičen Ice, ali je poznat po posebnoj arhitekturi koja je karakteristična za Maje.

Merida je glavni i najveći grad savezne države Jukatan. Poznat je po neverovatnoj majanskoj arhitekturi i kolonijalnim građevinama u samom gradu.

Plaja del Karmen je jedno od najpoznatijih i najlepših letovališta u Meksiku. Nalazi se na čuvenoj Rivijeri Maja, a od aerodroma u Kankunu je udaljena svega 45 minuta vožnje. Prelepe plaže, savršeno toplo more, bogata ponuda hotela i restorana, a zanimljivi izleti u okolini su glavni razlog zašto je Plaja del Karmen glavna baza mnogih putnika.

 

MEKSIKO SITI:

 • Teotihuakan- na ovom izletu krećemo da se upoznajemo sa kulturom  pre-španskoh perioda. Prvo odlazimo na Trg tri culture-gde na jednom mestu možete videti ostatke astečkog grada, crkvu koju su podigli Španci kao I zgradu iz predhodnog veka podignute od strane Meksikanaca. Nakon toga posetićemo najveće svetilište u Meksiku- baziliku Svete Guadalupe, koju godišnje poseti oko 20 miliona turista. Nakon toga očekuju nas prve pitamide na ovom putovanju! Čuveni grad Teotihuakan je bio najveći pre-španski grad na ovom prostoru sa 125-150 hiljada ljudi! Popećemo se na piramidu Sunca I piramidu Meseca, prošetati “Avenijom mrtvih” i saznati interesantne činjenice o kulturi Teotihuakana koja je ovde postojala mnogo pre Astečke!

Cena izleta obuhvata prevoz, ulaznice I lokalnog vodiča.                                                                                                                           CENA 45 EUR

 • Xocimilco I Coyoacan- upoznavanje sa drugim delom Meksiko Sitija. Prvo ćemo obići kampus Univerziteta koji se nalazi I pod zaštitom UNESCO-a pre svega zbog interesantnih murala na biblioteci Univerziteta koji opisuju istoriju Meksika. Nakon toga čeka nas obilazak Kojoakana, rezidencijalnog dela Meksiko Sitija u kom ćemo posetiti kuću čuvene slikarke Fride Kalo. Na kraju nas čeka vožnja drvenim brodićima po kanalima Xoćimilko, gde ćemo moći da slušamo marijače ili da trgujemo na plutajućoj pijaci! Cena izleta obuhvata prevoz, ulaznice I lokalnog vodiča.                       CENA 45 EUR

 

OAXACA:

 • Monte Alban- na ovom izletu upoznaćemo se sa najvećim I najstarijim gradom civilizacije Zapoteka. Narod Zapoteka je naseljavao prostor današnje države Oaxaca. Sami početci grada datiraju iz 600-700 godina pre nove ere, a na vrhuncu moći grad je imao oko 17 hiljada stanovnika, sto ga je činilo najvećim gradom u ovom delu Meksika. Grad je strateški izgrađen na brdu iznad doline Oaxaca I pruža fantastičan pogled od 360 stepeni! Cena izleta obuhvata prevoz, lokalnog vodiča I ulaznice. CENA 50 EUR

 

PALENKE:

 • Palenke I vodopadi Aguas Azules- ovo arheološko nalazište jedno je od najlepših Majanskih gradova. Palenke je grad koji je manji od Čičenice ili Tikala, ali im po lepoti može itekako parirati. Svoj procvat ovaj grad je doživeo u VII veku za vreme najčuvenijeg vladara Pakala čiji je grob pronađen u Hramu zapisa. Najpoznatije građevine su Hram zapisa dugačak 60m I 27m visok, Palata I grob “Crvene kraljice” za koju se veruje da je bila ili Pakalova žena ili majka. Nakon toga otićićemo do jednih od najlepših vodopada u ovoj državi-Agua Azul (u prevodu Plava voda) gde ćete moći da se kupate ili da uživate u pogledu. Cena izleta obuhvata prevoz, lokalnog vodiča I ulaznice. CENA 50 EUR

 

MERIDA:

 • Uxmal-  ovo nalazište je jedno od najboljih predstavnika takozvanog puuc stila tipičnog za ovaj region. Najznačajnija stuktura jeste Piramida čarobnjaka jer je po legendi čarobnjak magijom sagradio za jednu noć. Ova piramida je jedna od jedinstvenih  struktura na Jukatanu, jer ima zabljene ivice što je atičino! Cena izleta obuhvata prevoz, loklanog vodiča I ulaznicu za lokalitet. CENA 50 EUR

 

PLAJA DEL CARMEN:

 • Čičen Ica-posetićemo jednu od najčuvenijih Majanskih piramida, koja je proglašena za jedno od Sedam Svetskih Čuda! Na ovom izletu saznaćemo nešto o kulturi Maja, obići ceo kompleks koji pored piramide obuhvata I teren za “majanski fudbal”, observatoriju I druge hramove. Takođe, imaćete priliku da se kupate I u jednoj od najlepših cenota na poluostrvu Jukatan, cenotu Ik Kil. Cena izleta obuhvata prevoz, ulaznice za arheološki kompleks I cenote, lokalnog vodiča I ručak.  CENA 60 EUR
 • Tulum I Koba- Tulum je jedan od poslednjih izgrađenih majanskih gradova pre dolaska Španaca. Takođe ovo je napoznatiji grad koji se nalazio na samoj obali. Grad je ostao očuvan I stoga ovde možete videti kule osmatračnice, hramove posvećene bogu Čaku,rezervoare sa vodom koji su koristili Majanci. Koba je manje poznato turističko odredište ali izuzetno interesantno I predstavlja skriveni biser Yucatana. Od čitavog nekadašnjeg grada koji je po nekim proračunima na vrhuncu moći imao između 50 I 100 hiljada stanovnika danas je odkriveno svega 5%. U ovom gradu imaćete priliku da se popnete na 42m visoku piramidu (u ostalim arheološkim nalazištima je zabranjeno penjanje na piramide) I da uživate u pogledu na nepreglednu džunglu. Takođe, na ovom izletu imaćete priliku I da se okupate na jednoj od najlepših plaza na Karibima-plaži Tulum! Cena izleta obuhvata prevoz, ulaznice za arheološka nalazišta, lokalnog vodiča I ručak.   CENA 60 EUR

 

 

NAPOMENE:

 • Opisi i cene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i podložni su promenama.
 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmene, promene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se pre uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

1. OPŠTI PODACI

Meksiko ili, službeno, Sjedinjene Meksičke Države nalazi se u Severnoj Americi, zauzima površinu od blizu 2 miliona kmi graniči se na severu sa Sjedinjenim Američkim Državama, a na jugoistoku sa Gvatemalom i Belizeom. Meksiko takođe izlazi svojim obalama na Tihi okean na zapadu i Meksički zaliv i Karipsko more na istoku. Ukupan broj stanovnika je blizu 130 miliona dok u Meksiko Sitiju, glavnom i najvećem gradu, živi oko 22 miliona stanovnika. U pretkolumbovskom Meksiku postojale su mnoge indijanske kulture koje su stvorile napredne civilizacije kao što su Olmeci, Tolteci, Zapoteci, Maje i Asteci. Španija je 1521. godine pokorila ovu teritoriju i organizovala je u Novu Španiju. Meksiko je stekao nezavisnost od Španije 1821.godine. Period posle sticanja nezavinosti obeležile su privredne nestabilnosti, Američko-meksički rat i teritorijalni ustupci SAD, građanski rat, dva carstva i diktatura. Diktatura je 1910. godine dovela do Meksičke revolucije, što je dovelo do donošenja Ustava iz 1917. i uspostavljanja današnjeg političkog sistema. Danas je Meksiko demokratska, federalna republika koja se sastoji od 32 države, tačnije od 31 države i jednog federalnog okruga. Službeni jezik u Meksiku je španski ali je u upotrebi još 62 indijanska jezika, dok je katoličanstvo zvanična religija.

 

2. VIZE

Za državljane Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore je potrebna viza za ulazak u zemlju. Državljanima Hrvatske viza nije potrebna. Za državljane R. Srbije, nadležna je ambasada Meksika u Beogradu i neophodno je lično prisustvo. Viza uglavnom važi 6 meseci od dana izdavanja i ovu informaciju je neophodno proveriti prilikom zakazivanja termina u ambasadi. Ova informacija je veoma bitna, kako ne bi dosli u situaciju da viza istekne pre nego što krenete na put, ukoliko vizu regulišete znatno ranije pre samog polaska.

* Putnicima koji poseduju važeću vizu SAD, nije potrebna viza za Meksiko.

* Prilikom sletanja u Meksiko, na aerodromu dobijate formulare koje je potrebno popuniti pre imigracione kontrole. Deo formulara zadržavate i čuvate sve do izlaska iz zemlje.

 

3. ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nije potrebna vakcina za ulazak u zemlju. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Poželjno je poneti lekove za stomak (probiotike) i ferveks ili neke lekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj.

 

4. VREMENSKA ZONA

Meksiko se nalazi u UTC - 6 vremenskoj zoni, -7h u odnosu na Srbiju.

 

5. KLIMA

Meksiko je klimatski raznolika zemlja. Klimatski se deli na tri visinska pojasa. Najniži tierra caliente (vruća zemlja) obuhvata tropske ravnice u istočnom primorju sa visokom temperaturom i velikom količinom padavina. Iznad tog vrućeg pojasa nalazi se tierra templada (umerena zemlja) sa umerenom klimom koja je povoljna za život i rad čoveka. Iznad 2.000 m je tierra fría (hladna zemlja) gde su godišnja doba, a naročito leto i zima, izrazita. Unutrašnje zavale i ravnice imaju karakterističnu kontinentalnu klimu sa toplim letima i hladnim zimama. Na jugoistoku zemlje su tropske oblasti sa 8–10 vlažnih meseci godišnje. Glavni grad, Ciudad de Mexico, se nalazi na nadmorskoj visini od blizu 2300m sa prosečnom temperaturom od 15 stepeni.

 

6. HRANA

Hrana u Meksiku je veoma ukusna ali i egzotična i u potpunosti se razlikuje od meksičke kuhinje na koju smo navikli u našim restoranima. Meksičku hranu bije glas da je izuzetno pikantna. Istina, ali napominjemo da hrana u originalu nije začinjena i ljuta, več joj pikantnost daju različiti sosevi koji se naknadno dodaju. Mi vam svakako savetujemo da probate meksičke spcijalitete kao što su takosi, buritosi, gorditas, kesadilje sa različitim nadevima i vrstama mesa. U Meksiku takođe postoje i internacionalni restorani, za sve one koji nisu ljubitelji meksičke kuhinje. Najpopularnija pića su sveži voćni sokovi, pivo, tekila i meskal.

 

7. BEZBEDNOST

Meksiko spada u zemlje srednjeg rizika. Preporučuje se da se u Meksiko Sitiju i ostalim gradovima na ovom putovanju ne krećete u određenim zonama grada, van plana i programa puta, već samo po turističkoj zoni gradova. Karipska regija je bezbedna i sigurna zona.

 

8. ODEĆA

Nosite što manje odeće s obzirom da je putovanje dosta aktivno i da često menjamo mesto boravišta! U svim gradovima postoje perionice za veš koje možete koristiti na putovanju. Takođe, savetujemo nošenje udobne odeće i obuće s obzirom da na našem putu obilazimo puno gradova i arheoloških lokaliteta. Što se tiče Meksiko Sitija to je grad koji se nalazi na 2300m nadmorske visine i čija je prosečna godišnja temperatura 15°C. S toga, savetujemo da za Meksiko City ponesete tanje jakne i dukseve, kao i dugačke pantalone jer preko dana mogu biti prolećne temperature ali uveče se mogu spustiti i na 10°C. Kako se budemo spuštali ka jugu biće sve toplije i toplije, tako da nas na Yukatanu očekuju prave letnje temperature! Dakle, za ovo putovanje vam je potrebna udobna i slojevita odeća i obuća!

 

9. NOVAC

Meksički pezos je zvanična valuta u Meksiku i njen kurs je 1e=18pezosa, 1$=17pezoza. Na nekim mestima možete plaćati i karticom, a postoje i brojni bankomati mada je preporučljivo da sa sobom nosite pre svega gotovinu.

 

10. STRUJA

Struja je 110V, potrebno je koristiti adapter sa 2 tanka, pljosnata ulaza (kao za američku teritoriju).

 

11. SUVENIRI

Tekila, različiti komadi odeće, obuće i nakita sa meksičkim motivima, tečna vanila, sombrero :)