Panama

Panama

Putovanje u Panamu 2018-2019.
12 dana – Panama City, Bocas del Toro

FIRST MINUTE cena 1290  / 1390 EUR (avion+takse+smeštaj+transferi+vodič)

Polazak: 29.01.2019.

Otkrivamo vam novu državu na našoj putničkoj mapi! Panama je egzotična zemlja čije obale zapljuskuje i Pacifik i Karipsko more. Zajedno istražujemo najveću pomorsku prečicu, posmatramo velike brodove kako presecaju Panamski kanal i šetamo koloritnim ulicama stare četvrti Panama City-ja.

Pođite sa nama u istraživanje očaravajućeg karipskog arhipelaga. Ostrva Bocas del Toro predstavljaju najlepši dar panamskih Kariba. Ona su raj koji će vas zaseniti svojim koralnim grebenima, multikulturnom raznolikošću, prirodnim lepotama  koje okružuju ovaj arhipelag i njenom egzotičnom florom i faunom. Srećni žitelji Bocasa će vas prijatno iznenaditi svojom Afro-karipskom muzikom, ukusima i mitološkim pričama.

Arhipelag Bocas del Toro se nalazi blizu granice sa Kostarikom. Na glavnom ostrvu Colon se nalazi Bocas Town u kojem se nalazi mnoštvo restorana i prodavnica, neki od njih i na samoj vodi. Preko dana na ulici ćete sretati lokalno stanovništvo I starosedeoce Srednje Amerike – ljude iz Kuna plemena. Kada padne noć prilika je da Bocas upoznate kao prestonicu noćnog života u ovom delu Kariba.

Sa ostrva Kolon možete istraživati najlepše kutke Kariba. U neposrednoj blizini se nalazi ostrvo Bastimentos. U pitanju je Nacionalni park i potpuno drugačiji svet sa  drvećem mangrova koje štiti koralne grebene i blistavim plažama gde kornjače odmaraju nakon svog dugog puta iz Nikaragve. Malo dalje je i Zapatilla Cays, zadivljujuće malo ostrvo u Karibima. Vozimo se katamaranima i zavirujemo iza mangrova, uživamo u spektakularnom snorkeling dok su oko nas korali i ribive. Moguće je otisnuti se i dalje i tragati za delfinima koji plivaju sa svojim mladuncima.  Živi svet Kariba u svom punom sjaju pred našim očima!

 

PRIJAVLJIVANJE U PROSTORIJAMA JUNGLE TRAVEL-A:

GOSPODAR JEVREMOVA 49, BEOGRAD, 011/2400213 i 011/2182204,

email: jungletravel@gmail.com

 

JUNGLE TRAVEL OGRANAK NOVI SAD,

ĆIRPANOVA 4, 021/3016689,                                   

email: jungletravelns@gmail.com

Plan i program puta:

1. dan (29.01.): Okupljanje putnika na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu. Let iz Beograda sa presedanjem do Panama City.

2. dan (30.01.): Dolazak u Panama City i transfer do smeštaja. Upoznavanje sa ovom prelepom karipskom državom koja spaja dve Amerike. Milionski grad nas čeka raširenih ruku i pruža nam priliku za odmor od leta. Poseta restoranima i barovima i okrepljenje uz sveže sokove i morske plodove. Noćenje.

3. dan (31.01.): Fakultativni obilazak Panamskog kanala i Casco Antiguo (starog grada). Panamski kanal dužine 77km jeste najvažnija pomorska prečica Amerika budući da povezuje Atlantski i Pacifički okean skraćujući umnogome plovidbu brodova. Godišnje ovuda prođe blizu 15 000 plovila. Kanal za Panamu predstvlja ne samo bitan izvor prihoda već I temelj državnosti s obzirom da su SAD, gradeći taj kanal 1914. godine, odvojile Panamu koja je do tada bila u sastavu Kolumbije.  Casco Antiguo je podignut daleke 1519. godine na malom poluostrvu ali je usled čestih napada pirata novi sjaj morao dobiti krajem XVII veka. Danas je stari grad idealno mesto da u hladu svog panamskog šešira ispijete dobar rum u brojnim barovima ili se osvežite uz čuvenu Geisha kafu. Takođe, priuštite sebi jedinstvenu kupovinu na tezgicama Guna plemena koji prodaju svoje rukotvorine (molas). Kroz našu šetnju otkrivamo zašto predsednikovu rezidenciju nazivaju “Dvorana čaplji” I otkuda Francuski trg u Panami. Na trgu Simona Bolivara upoznajemo značaj njegove brobe za čitavu Latinsku Ameriku a obilazimo i hrišćansko nasleđe u Panami posetom baroknoj crkvi iz XVII veka La Merced i Metropilitan katedrali. Noćna vožnja do Bocas del Toro.

4. dan (01.02.): Dolazak u Bocas del Toro. Slobodno vreme za kupanje na biserima karipskog mora. Ukusni ceviche i jastozi na ledu. Osveženje uz koktele od marakuje (voće strasti) ili sandije (lubenice) pomešane sa lokanim pićima poput Chicha Fuerte i Ron Abuelo. Ukoliko prirodni uslovi dozvoljavaju organizujemo fakultativno noćno plivanje sa planktonima. Podvodni svet koji emituje svetlost dok zaranjamo u slike poput onih iz Avatara. Morska magija koja deluje na sva naša čula. Povratak u smeštaj. Noćenje.

5. dan (02.02.): Fakultativni izlet gde odlazimo na posmatranje delfina i snorkeling kroz stabla mangrova. Nezaboravni susret sa pitomim životinjama koje će vas oduševiti. Poseta do Dolphin Bay gde mladunci delfina plivaju sa svojim majkama. Provlačenje našim katamaranom kroz mangrove. Neverovatni podvodni prizori i živopisne boje. Povratak u smeštaj. Noćenje.

6. dan (03.02.): Dan za adrenalinske avanture na našem arhipelagu. Fakultativni izlet na Canopy tour i Red Frog Beach. Odlazak na zip-line kroz zelenilo ostrvske džungle, ljuljanje na Tarzanovim lijanama i prelazak preko Sky Bridge u pratnji stručnih vodiča. Odmor pravimo na Red Frog plaži. Sunčanje I kupanje na najpopularnijoj plaži arhipelaga. Povratak u smeštaj. Noćenje.

7. dan (04.02.): Fakultativni odlazak katamaranom na Starfish beach i snorkeling. Uživanje na plaži sa ogromnim morskim zvezdama koje odmaraju na peščanom dnu u kristalnoj vodi Kariba. Da biste ih uslikali nije vam potrebni čak ni vodootporni fotoaparat! Usput pravimo pauze za uzbudljivi snorkeling. Povratak u smeštaj. Noćenje.

8. dan (05.02.):. Nakon prepodnevnog odmora na plaži prilika za organizovanje fakultativnog izleta BBQ Sunset Cruise. Dok hvatamo zalazak sunca naši domaćini spremaju roštilj na samom brodu. Opuštanje uz vesele ritmove Afro-karipske muzike I koktele. Povratak u smeštaj.  Noćenje.

9. dan (06.02.): Slobodno vreme do večernjeg polaska odnosno transfer od Bocas del Toro ka Panama City. Noćna vožnja.

10. dan (07.02.): Dolazak u Panama City. Slobodno vreme za dodatnu kupovinu suvenira, pića i još uživanja u svežim plodovima mora. Noćenje.

11. dan (08.02.): Polazak sa aerdoroma u Panama City preko Istanbula za Beograd.

12. dan (09.02.): Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

Polazak: 29.01.2019.

U retkim slučajevima moguće je pomeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Cena aranžmana:

Termin

29.01.2019.

First minute cena

1290€

Regularna cena

1390€

**First minute cena važi za prijave do 29.09.2018. ili do popune mesta.

 

Uslovi plaćanja: Prilikom prijavljivanja plaća se 200 € u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, a ostatak sume plaća se u agenciji u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, najkasnije 7 nedelja pred put. Mogućnost plaćanja preko računa i karticama Visa, Master, Maestro i Dina.


Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost za štampanje avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Nakon uplate avansa odmah se aplicira za vizu i nakon dobijanja vize izdaju se avio karte. Nakon izdavanja avio karata nije moguće odustajanje od aranžmana.

 

Cena aranžmana obuhvata:

 • Povratnu avio kartu na relaciji Beograd – Panama City sa svim taksama
 • Smeštaj na bazi 2 noćenja sa doručkom u hotelu u dvokrevetnim sobama u Panama City
 • Smeštaj na bazi 5 noćenja sa doručkom u hotelu u dvokrevetnim sobama u Bocas del Toro
 • Sve transfere prema planu i programu putovanja
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

 

Cena aranžmana ne obuhvata:

 • Fakultativne izlete u ulaznice za kulturno-istorijske spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove za vreme trajanja aranžmana
 • Izlaznu taksu za Panamu (40 dolara)

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana pre datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa YUTA standardom.

Napomene u vezi sa smeštajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.
 • U nekim smeštajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smeštaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmene, promene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se pre uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

Cenovnik br. 1 važi od 07.05.2018.

 

Hotel je smeštajni objekat koji raspolaže 1/2 sobama. Sve sobe poseduju TWC. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom. Imena hotela biće potvrđeni po formiranju grupe, a najkasnije nedelju dana pred put. 

Panama City – Prestonica i najveći grad Paname. Preko milion i po stanovnika živi na pacifičkom ulazu u Panamski kanal. Stanovništvo govori maternji španski jezik ali s obirom na amerikanizaciju Paname tokom XX stoleća i negleski jezik je rasprostranjen.

Bocas del Toro – Arhipelag u Karibima koji je najpoznatije turističko mesto Paname. Nalazi se na sevorozapadu zemlje. Najveće urbano naselje nalazi se na ostrvu Kolon. Arhipelag naseljava tek nešto više od 10 000 žitelja. Nalazi se na 600 km od prestonice.

 

 

PRIJAVLJIVANJE U PROSTORIJAMA JUNGLE TRAVEL-A:

GOSPODAR JEVREMOVA 49, BEOGRAD, 011/2400213 i 011/2182204,

email: jungletravel@gmail.com

 

JUNGLE TRAVEL OGRANAK NOVI SAD,

ĆIRPANOVA 4, 021/3016689,                                   

email: jungletravelns@gmail.com

1. OPŠTI PODACI

Panama je država koja predstavlja most između dve Amerike. U pitanju je jedna od država Srednje Amerike koja ima neobično veliki značaj kao pomorska arterija sveta budući da spaja Atlantik i Pacifik Panamskim kanalom. Spada u srednje razvijene zemlje Latinske Amerike. Po državnom uređenju Panama je republika.

Površina zemlje: 75 417 km²

Broj stanovnika: 4 miliona

Glavni grad: Panama City

Nacionalnost: Najzastupljeniji su mestici dok u Panami živi veliki broj indihenog življa (Kuna narodi) kao i Afro-panamaca.

Zvanični jezik: španski uz rasprostranjenu upotrebu engleskog jezika

Veroispovest: Više od dve trećine žitelja su katolici dok protestanata ima oko 20%.

Nezavisnost: Od Španije 1821. godine a od Kolumbije 1902. godine.

2. VIZA

Za državljanje Republike Srbije nije potrebna viza za turistički boravak.

3.VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -5, odnosno -7 sati u odnosu na Srbiju

4. KLIMA

U Panami je zastupljena tropska klima. Prosečna godišnja temperatura je oko  27°C uz visok stepen vlažnosti vazduha.Period od novembra do juna je sušni period godine, dok je period od juna do oktobra kišni.

5. HRANA

Kuhinja u Panami se bazira pre svega na ribljim specijalitetima i morski plodovima, ali su isto tako zastupljene i sve vrste mesa. Prilog koji ide uz gotovo svako jelo jeste pirinač. U kuhinje je takođe zastupljen i maiz (kukuruz) kao i banana za kuvanje i kasava. Preporučuje se konzumiranje hrane isključivo iz restorana osim voća i povrća kojeg ima na pijacama. Cene su kao i u Evropi (okvirno obrok između 10-15eur). Bitno je napomenuti da se obavezno mora konzumirati flaširana voda!

6. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vakcinacija nije neophodna za putnike koji putuju u Panamu, ali se savetuje da se putnici individualno informišu na Institutu za tropske bolesti. Poželjno je poneti lekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj.

7. OSIGURANJE

Međunarodno zdravstveno osiguranje možete uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje, do 15 000 eur ste osigurani.

8. BEZBEDNOST

Situacija u Panami je bezbedna U svakom slučaju savetuje se oprez od sitnih krađa i džeparenja u velikim gradovima i turističkim mestima.

9. ODEĆA

S obzirom na visoke temperature tokom cele godine na put je potrebno poneti letnju odeću. Ponesite i šešire ili kačkete kao zaštitu od sunca.

10. NOVAC

Nacionalne valute u Panami su balboa (PAB) i američki dolar (USD). Od 1904. godine i sticanja nezavisnosti Paname od Kolumbije država je u većoj meri amerikanizovana. Tako su i balboa i dolar u odnosu 1:1. Internacionalne kreditne kartice je moguće koristiti u većim gradovima dok se gotovina preporučuje za manja mesta. Preporuka je da se nose dolari a ne evri.

11.KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcionišu u Panami. Postoji opcije kupovine lokalnih SIM kartica.

12.STRUJA

Potrebno je poneti adapter sa dva tanka ulaza (110 V).