Panama, Kostarika, Kolumbija

Panama, Kostarika, Kolumbija

Putovanje u Panamu, Kostariku i Kolumbiju

Panama Siti, San Hoze, Monteverde, La Fortuna, Alahuela, Kartahena, Taganga, Bogota

Polazak: 09.02.2019.

17 dana - od 1990eur - uključeno: avion, sve takse, smeštaj, transferi

Vulkanska avantura, očaravajući Karibi, nezaboravni trekinzi, lijane, viseći mostovi i najbolji zip line na svetu, moderna i kolonijalna naselja, najdugovečniji ljudi Amerike, ukusi kafe i manga – putujemo kroz Srednju i Južnu Ameriku!

Panama je egzotična zemlja čije obale zapljuskuje i Pacifik i Karipsko more. Zajedno istražujemo najveću pomorsku prečicu, posmatramo velike brodove kako presecaju Panamski kanal i šetamo koloritnim ulicama stare četvrti Panama Sitija. Nekada je Panama bila deo Kolumbije, sve dok zbog probijanja Panamskog kanala nije došlo da odvajanja panamske države. Uživanje u rumu i morskim plodovima u hladu naših panamskih šešira. Zagrevamo se poput pirata sa Kariba za velike avanture koje su pred nama.

Kostarika – zemlja koju ponovo obilazimo zbog uzbudljivih adrenalinskih avantura, hikinga po čuvenim vulkanima i zelenila koje se vinulo daleko pod oblake. Vrlo je zanimljiva Kostarika po još nekoliko stvari: najmiroljubivija zemlja na svetu nema vojsku još od 1949. godine, poznata je po dugovečnim ljudima budući da u njoj postoje  tzv. plave zone gde žive mnogi stogodišnjaci, zemlja u kojoj se engleski više govori nego španski jezik. Dobro došli u Kostariku! Ponosni dom 5% postojećeg biodiverziteta na celom svetu i zemlju gde 26% teritorije čine zaštićeni nacionalni parkovi. Narod Kostarike je ovde izmešan vekovima i danas ćete ovde pronaći potomke pretkolombovskog stanovništva poput Bribri, Kabekar ili Ngobe indijanaca.

Srce Kostarike predstavlja njena Centralna dolina. Bajkoviti prostor koji ćemo obići postaće nam nezaboravan. Aktivni vulkani, gusta džungla, bistre reke i kolonijalna mesta nam žele dobrodošlicu. San Hoze je prestonica države dok je Alahuela drugi najveći grad u zemlji. Predah od urbanog tražimo duboko u džungli. Monteverde krije zanimljive priče o svojim osnivačima a za adrenalinske zavisnike pruža beskrajne avanture. Popularni “cloud forest” je obično na must see listi svakog putnika. Takođe, imaćemo priliku I da psoetimo jezero Arenal kao i istoimeni vulkan. Da li ste se ikada usudili da priđete krateru vulkana? Arenal je mesto gde to možete doživeti. Odmaramo u toplim izvorima, slikamo vodopade i životinje. Šetamo se putevima koje je ucrtavala lava.

Nekada je Kolumbija bila poznata kao zemlja Pabla Eskobara a danas ova zemlja privlači veliki broj turista što zbog svog raznovrsnog biodiverziteta, prelepih plaža ili interesantnih gradova. Ova velika država koja obuhvata površinu Nemačke, Britanije i Francuske zajedno nosi ime po Kristoferu Kolumbu. Podeljena je na 32 departmana i odlikuje je jedan od najraznovrsnijih biodiverziteta u svetu. Evropljani su na ovo tlo kročili 1499. godine. Pre toga na ovom prostoru živeli su starosedeoci poznatiji kao Muizika pa se tako i čuveni mit o El Doradu vezuje za ove prostore. Danas u Kolumbiji živi 800.000 starosedeoca iz 90 različitih plemena. Takođe oko 15% stanovništva čini crnačko stanovništvo, potomci nekadašnjih robova. Kolumbija je treći najveći izvoznik kafe na svetu, posle Brazila i Vijetnama, takođe Kolumbija proizvodi oko 60% smaragda u čitavom svetu!

Kartahena je jedan od najlepših kolonijalnih gradova koji možete posetiti u Latinskoj Americi. Ovaj grad čiji je pun naziv Kartagena de Indias je osnovan još davne 1533. godine i nekada je pored Havane bio najznačajniji grad u „Novom svetu“. Zbog toga je ovaj grad bio dobro utvrđen i imao je nadimak “La Ciudad Amurallada”  u prevodu utvrđeni grad. Danas ovaj grad upravo zbog svojih prelepih zgrada u šarenim bojama, kaldrmastih ulica i salsa ritmova privlači najveći broj turista u Kolumbiji. Grad je poznat i kao mesto u kom je svoju karijeru započeo čuveni Gabriel Garsija Markez, čije je delo „Sto godina samoće“ jedno od najprodavanijih dela na Španskom jeziku! Taganga je malo ribarsko selo na obalama Karipskog mora. Ovde ćete uživati u peščanim plažama i kristalno plavom moru. U blizini se nalazi i najlepši nacionalni park u Kolumbiji- Tajrona. Prelepe plaže sa belim peskom, prozračna morska voda, palme i kokosi. Sve što je potrebno za pravi odmor!

Bogota je glavni i najveći grad Kolumbije, smešten na 2600 metara, a jedna od omiljenih rečenica stanovnika Bogote je da su "2600 metara bliži zvezdama od drugih". Bogotu zovu i Atinom Latinske Amerike, a grad ima 57 muzeja, 35 biblioteka, 20 trgova, 162 nacionalna spomenika, 45 teatara i 20 kulturnih centara. U blizini Bogote nalazi se i jezero Guatavita za koju je vezana čuvena legena El Dorado. Naime kralj naroda Muisika je sebe polivao zlatnim prahom i skakao u jezero tako da se po legendi „Zlatni grad“ nalazi na dnu ovog jezera.

PRIJAVLJIVANJE U PROSTORIJAMA JUNGLE TRAVEL-A:

GOSPODAR JEVREMOVA 49, BEOGRAD, 011/2400213 i 011/2182204,

email: jungletravel@gmail.com

 

JUNGLE TRAVEL OGRANAK NOVI SAD,

ĆIRPANOVA 4, 021/3016689,                                   

email: jungletravelns@gmail.com

 

1. dan : Okupljanje putnika na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu. Let iz Beograda sa presedanjem do Panama Sitija (Panama City).

2. dan: Dolazak u Panama City i transfer do smeštaja. Upoznavanje sa ovom prelepom karipskom državom koja spaja dve Amerike. Milionski grad nas čeka raširenih ruku i pruža nam priliku za odmor od leta. Poseta restoranima i barovima i okrepljenje uz sveže sokove i morske plodove. Noćenje.

3. dan: Fakultativni obilazak Panamskog kanala i Casco Antiguo (starog grada). Panamski kanal dužine 77km jeste najvažnija pomorska prečica Amerika budući da povezuje Atlantski i Pacifički okean skraćujući umnogome plovidbu brodova. Godišnje ovuda prođe blizu 15 000 plovila. Kanal za Panamu predstvlja ne samo bitan izvor prihoda već I temelj državnosti s obzirom da su SAD, gradeći taj kanal 1914. godine, odvojile Panamu koja je do tada bila u sastavu Kolumbije.  Casco Antiguo je podignut daleke 1519. godine na malom poluostrvu ali je usled čestih napada pirata novi sjaj morao dobiti krajem XVII veka. Danas je stari grad idealno mesto da u hladu svog panamskog šešira ispijete dobar rum u brojnim barovima ili se osvežite uz čuvenu Geisha kafu. Takođe, priuštite sebi jedinstvenu kupovinu na tezgicama Guna plemena koji prodaju svoje rukotvorine (molas). Kroz našu šetnju otkrivamo zašto predsednikovu rezidenciju nazivaju “Dvorana čaplji” I otkuda Francuski trg u Panami. Na trgu Simona Bolivara upoznajemo značaj njegove brobe za čitavu Latinsku Ameriku a obilazimo i hrišćansko nasleđe u Panami posetom baroknoj crkvi iz XVII veka La Merced i Metropilitan katedrali. Noćenje.

4. dan: Slobodno vreme nakon odjavljivanja iz smeštaja. Transfer do aerodroma i let za San Hoze (San Jose), glavni grad Kostarike. Čeka nas najmlađa prestonica neke latinoameričke države. Transfer do smeštaja. Upoznavanje sa bojama, mirisima i ukusima Kostarike. Uveče odlazimo da probamo lokalne specijalitete poput gallo pinto mešavine crnog pasulja I pirinča. Fakultativni obilazak grada - Nacionalno pozorište iz 1897. godine kojeg nazivaju pravim draguljem San Hozea, Muzej zlata (preko 1600 artefakata iz pretkolumbovog period Amerike), Bašta leptira gde se družimo sa pedesetak različitih vrsta ovih koloritnih insekata… Noćenje.

5. dan: Spremamo se za naš prvi izazov. Fakultativni odlazak na najviši vulkan Kostarike na 3410 metara visine. Moćni Irazu vulkan je poslednji put imao erupciju baš tokom posete američkog predsednika Kenedija davne 1963. godine. Od tada ga lokalno stanovništvo sa strahopoštovanjem zove “El Coloso”. Širom sveta pozanto zeleno jezero u krateru nalazi se upravo ovde. Po vedrom danu sa vrha ovog vulkana može da se vidi i Atlantska i Pacifička obala.Nastavljamo fakultativni izlet u Lankaster botaničku baštu. Najpozantiji je kao dom svih vrsta orhideja koje se ovde čak i pomno izučavaju. Opuštanje nakon hikinga u čarobnom ambijentu koji je stvorio pre više od jednog veka jedan istraživač iz Engleske. Povratak u smeštaj nakon ispunjenog dana. Noćenje.

6. dan: Sledi nam transfer iz prestonice Kostarike za Monteverde odnosno Zelene planine. Ovo mesto su tako nazvali Kvekeri, doseljenici iz SAD, koji su se ovde doselili bežeći od vojne regrutacije i želeći da nađu mir u ovom čarobnom delu Kostarike. Ovde nas čeka kišna šuma u oblacima, pramenovi magle koji se spuštaju na neverovatno zelenilo drveća… Fakultativni odlazak u park koji je upotpunjen brojnim atrakcijama koje će učiniti boravak u ovoj oblasti nezaboravnim: jedan od najpopularnijih zip line-ova na svetu, viseći mostovi od kojih zastaje dah, jedinstvena flora i fauna I sve to na 1440m visine! Noćenje.

7. dan: Nakon izlaska iz smeštaja sledi transfer iz Monteverdea do La Fortune. Ova dva mesta dele mistične planine i vulkani Srednje Amerike i veliko jezero Arenal. Prolazimo kroz izuzetno živopisne predele i stižemo do La Fortune gde imamo priliku da se odmorimo u toplim izvorima (od 30 do 50 stepeni Celzijusa). Smeštamo se u senci vulkana Arenal, na njegovoj istočnoj strani. Noćenje.

8. dan: Dan za fakultativni izlet koji svi priželjkuju – odlazak na jedan od deset najpopularnijih aktivnih vulkana na svetu. Arenal vulkan se nalazi na 1600 metara nadmorske visine i nakon što je mirovao hiljadama godina eruptirao je 1968. godine. Avantura i šetnja po samom krateru vulkana, idemo stazama koje je oblikovala lava. Stanovnici ovog nacionalnog parka su i mnoge različite vrste životinja tako da se nemojte začuditi ukoliko ovde ugledate divlje jelene, šarene papagaje ili neobične tapire u okruženju retkih palmi i orhideja kao i vodopada. Povratak sa izleta u smeštaj, sabiranje utisaka. Noćenje.

9. dan: Nastavak našeg aktivnog odmora. Iz La Fortuna odlazimo ka drugom najvećem gradu Kostarike, Alahueli (Alajuela). Omiljena stanica svih posetilaca Kostarike smeštena u velikoj središnjoj dolini zemlje. Ovaj grad nazivaju simpatičnim imenom Grad manga (Ciudad de los mangos) budući da je ovde takvo zemljište da mango uspeva kao nigde na svetu. Šetnja kroz mali kolonijalni grad gde nas čeka impozantna katedrala Alahuela sa upečatljivom crvenom kupolom, zelenilo Centralnog parka i jedinstveni ukusi sa velike pijace. Popodne možemo fakultativno iskoristiti za posetu Zoo vrtu Ave. U pitanju je najveći park za utočište i rehabilitaciju raznih životinja u Srednjoj Americi. Upozanjemo mnoge ugrožene i endemske vrste ovog podneblja. Nakon ovog druženja dolazimo u smeštaj i odmaramo pred nove velike poduhvate. Noćenje.

10. dan: Očekuje nas transfer iz Alahuele do aerodroma i let za novu zemlju na našoj putničkoj mapi. Stižemo u Kartahenu koja se nalazi u Kolumbiji. Transfer do Kartahene (Cartagena), koja je najposećeniji i najlepši grad u Kolumbiji. Fakultativni obilazak grada koji je pod zaštitom UNESCO-a. Stari grad je najlepši biser kolonijalne arhitekture u Kolumbiji- kamene ulice i  zgrade stare preko 300 godina u najrazličitijim bojama. Obilazimo znamenitosti starog grada i zamak San Felipe, koji je svedok mnogih borbi koje su vođene za ovaj grad. Uveče plešemo merenge, kolumbijski ples na nekim od trgova starog grada! Noćenje.

11. dan: Fakultativni izlet na Playa Blanca odnosno „Belu plažu“, na poluostrvu Baru. Uživanje u kristalno plavoj vodi i ispijanju koktela uz zvuke latino muzike. Zasluženi odmor naše ekspedicije na Karibima. Kolumbija u svojoj najopuštenijoj varijanti. Noćenje.

12. dan: Iz Kartahene nastavljamo put Tagange. Taganga je malo ribarsko mesto na obalama Kariba. Pravimo predah i uživamo u kupanju u Karipskom moru. Probamo svežu ribu u nekom od lokalnih restorana. Popodne možemo provesti u Tagangi i uživati na obalama mora ili fakutltativno obići Santa Martu, najstariji španski grad koji se nalazi na svega 15ak minuta vožnje od Tagange.  Noćenje.

13. dan: Fakultativni izlet u Nacionalni park Tajrona. Ovaj Nacionalni park je magična kombinacija belih plaža, koralnih grebena i divlje džungle koju okružuje najveći planinski venac uz obalu- Sierra Nevada de Santa Marta. Pešačimo kroz prelepu prirodu Kolumbije kako bi došli do plaže Cabo San Juan, koja se nalazi na listi najlepših plaža na svetu! Povratak u Tagangu. Noćenje.

14. dan: Transfer do aerodroma i let za prestonicu Kolumbije Bogotu. Fakultativni obilazak Bogote, španskog kolonijalnog grada koji je prestonica Kolumbije.  Ovaj grad je kombinacija moderne arhitekture i kolonijalne zaostavštine Španaca, sa velikim trgovima i katedralama. Obićićemo stari grad poznatiji pod imenom La Candelaria, na čijem je trgu Chorro de Quevedo po predanju osnovana Bogota u XVI veku. Takođe posetićemo i Trg Bolivar, sa glavnom gradskom katedralom i nacionalnim parlamentom. Mogućnost fakultativnog obilaska Muzeja Zlata, koji poseduje najveću kolekciju predmeta zlata iz pre-španskog perioda ili odlazak žičarom na brdo Monserat odakle se pruža najbolji pogled na Bogotu. Noćenje.

15. dan: Upoznajemo dalje čudesnu Kolumbiju! Za ljubitelje čudesnih građevina u programu imamo fakultativni obilazak Slane katedrale. Zipakira (Zipaquira) je privukla pažnju celog sveta zbog svoje jedinstvenosti. Bivši rudnik je pretvoren u veličanstvenu katedralu i to, kako kažu lokalci, jeste zdanje koje su oblikovali čovek, Bog i priroda. Oltari za ceremonije, veliki podzemni krst, veliki hodnici i to sve od soli. Obilazimo i gradić u kojem se katedrala nalazi a uz sve to nas čeka i obilni kolumbijski ručak. Povratak u smeštaj u Bogoti. Noćenje.

16. dan: Slobodno vreme u Bogoti pre polaska na aerodrom. Prilika za poslednju kupovinu suvenira i uspomena na ovu  neobičnu avanturu. Čeka nas let za Beograd sa presedanje.

17. dan: Dolazak na aerodrom u Beogradu i kraj putovanja.

Polazak: 09.02.2019.    

* U retkim slučajevima moguće je pomeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

 

Cena aranžmana:

Termin

09.02.2019.

PROMO cena:

  1990€

First minute cena:

  2090€

Regularna cena:

  2190€

 

 

 

 

 

*Promo cena važi za prijave za prvih 6 putnika. First minute cena važe za prijave do 09.12.2018. Nakon tog datuma važi regularna cena aranžmana.

 

Uslovi plaćanja: Prilikom prijavljivanja plaća se 100 € u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, nakon formiranja grupe plaća se 500 € u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, a ostatak sume plaća se u agenciji u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, najkasnije 7 nedelja pred put. Mogućnost plaćanja preko računa i karticama Visa, Master, Maestro i Dina.


Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost za štampanje avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

 

Cena aranžmana obuhvata:

 • Avio kartu sa svim taksama na relaciji Beograd – Panama Siti, Bogota - Beograd
 • Avio kartu sa svim taksama na relaciji Panama Siti – San Hoze
 • Avio kartu sa svim taksama na relaciji San Hoze – Kartahena
 • Avio kartu sa svim taksama na relaciji Santa Marta – Bogota
 • Smeštaj na bazi noćenja u guesthouse-u / hostelu u višekrevetnim sobama prema planu i programu puta (2 noći u Panama Sitiju, 2 noći u San Hozeu, 1 noć u Monteverdeu, 2 noći u La Fortuni, 1 noć u Alahueli, 2 noći u Kartaheni, 2 noći u Tagangi, 2 noći u Bogoti)
 • Lokalne transfere prema planu i programu puta, između aerodroma i smeštaja i između gradova
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

 

Cena aranžmana ne obuhvata:

 • Opciona doplata za ½ sobe – 150 eura po osobi (putnik se izjašnjava isključivo prilikom prijave)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Fakultativne obilaske i ulaznice za lokalitete i kulturno-istorijske spomenike
 • Individualne troškove za vreme putovanja

 

*Za ovo putovanje preporučuje se vakcina protiv žute groznice


Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana pre datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa YUTA standardom.

Napomene u vezi sa smeštajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.
 • U nekim smeštajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smeštaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmene, promene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se pre uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

Cenovnik br. 1 važi od 28.06.2018.

Cenovnik br. 2 važi od 13.11.2018.

Panama City je prestonica i najveći grad Paname. Preko milion i po stanovnika živi na pacifičkom ulazu u Panamski kanal. Stanovništvo govori maternji španski jezik ali s obirom na amerikanizaciju Paname tokom XX stoleća i negleski jezik je rasprostranjen.

San Hoze predstavlja najveći grad Kostarike sa skoro 300000 stanovnika. Prestonica je primer novog, modernog i užurbanog grada Srednje Amerike. Grad je pun zanimljivih saržaja od muzeja do parkova.

Monteverde se nalazi ispod Kordiljera Tilaran. Gradić sa njegovom okolinom je poznato stajalište za sve putnike koji vole da uživaju u magičnom zelenilu Kostarike kao i brojnim adrenalinskim iskustvima.

La Fortuna je nezaobilazni grad u Centralnoj Americi. Polazišna je tačka za uspon na popularni vulkan Arenal. Nalazi se nanjegovim istočnim obroncima. U ovom mestu postoje I brojni topli izvori.

Alahuela je drugi najveći grad Kostarike. Nalazi se na gotovo 1000 metara nadmorske visine i svetski mediji ovo mesto često nazivaju “gradom sa najboljom klimom na svetu”. Nalazi se na Velikokm centralnom platou Kostarike.

Kartahena je karipska luka iz 16og veka. Njena utvrđenja i stari grad nekada su odbijali pirate a danas privlače veliki broj turista pa je Kartahena najposećeniji grad u Kolumbiji. Ovaj grad pleni svojim uskim kamenim uličicama, šarenim kolonijalnim zgradama i trgovima sa kojih se čuje latino muzika. U okolini grada možete uživati u prelepim plažama.

Taganga je malo ribarsko selo smešteno u zalivu nedaleko od grada Santa Marte, poznato među bekpekerima i avanturistima. U ovom selu možete uživati u kupanju i sunčanju na Karibima a uveče probati neke od ribljih specijalitetima.

Bogota je glavni i najveći grad Kolumbije sa oko 8 miliona stanovnika. Pun naziv ovog rada koji se nalazi na nadmorskoj visini od preko 2,600m je Santa fe de Bogota.

 

PRIJAVLJIVANJE U PROSTORIJAMA JUNGLE TRAVEL-A:

GOSPODAR JEVREMOVA 49, BEOGRAD, 011/2400213 i 011/2182204,

email: jungletravel@gmail.com

 

JUNGLE TRAVEL OGRANAK NOVI SAD,

ĆIRPANOVA 4, 021/3016689,                                   

email: jungletravelns@gmail.com

PANAMA

1. OPŠTI PODACI 

Panama je država koja predstavlja most između dve Amerike. U pitanju je jedna od država Srednje Amerike koja ima neobično veliki značaj kao pomorska arterija sveta budući da spaja Atlantik i Pacifik Panamskim kanalom. Spada u srednje razvijene zemlje Latinske Amerike. Po državnom uređenju Panama je republika.

Površina zemlje: 75 417 km²

Broj stanovnika: 4 miliona

Glavni grad: Panama City

Nacionalnost: Najzastupljeniji su mestici dok u Panami živi veliki broj indihenog življa (Kuna narodi) kao i Afro-panamaca.

Zvanični jezik: španski uz rasprostranjenu upotrebu engleskog jezika

Veroispovest: Više od dve trećine žitelja su katolici dok protestanata ima oko 20%.

Nezavisnost: Od Španije 1821. godine a od Kolumbije 1902. godine.

2. VIZA

Za državljanje Republike Srbije nije potrebna viza za turistički boravak.

3.VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -5, odnosno -7 sati u odnosu na Srbiju

4. KLIMA

U Panami je zastupljena tropska klima. Prosečna godišnja temperatura je oko  27°C uz visok stepen vlažnosti vazduha.Period od novembra do juna je sušni period godine, dok je period od juna do oktobra kišni.

5. HRANA

Kuhinja u Panami se bazira pre svega na ribljim specijalitetima i morski plodovima, ali su isto tako zastupljene i sve vrste mesa. Prilog koji ide uz gotovo svako jelo jeste pirinač. U kuhinje je takođe zastupljen i maiz (kukuruz) kao i banana za kuvanje i kasava. Preporučuje se konzumiranje hrane isključivo iz restorana osim voća i povrća kojeg ima na pijacama. Cene su kao i u Evropi (okvirno obrok između 10-15eur). Bitno je napomenuti da se obavezno mora konzumirati flaširana voda!

6. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vakcinacija nije neophodna za putnike koji putuju u Panamu, ali se savetuje da se putnici individualno informišu na Institutu za tropske bolesti. Poželjno je poneti lekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj.

7. OSIGURANJE

Međunarodno zdravstveno osiguranje možete uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje, do 15 000 eur ste osigurani.

8. BEZBEDNOST

Situacija u Panami je bezbedna U svakom slučaju savetuje se oprez od sitnih krađa i džeparenja u velikim gradovima i turističkim mestima.

9. ODEĆA

S obzirom na visoke temperature tokom cele godine na put je potrebno poneti letnju odeću. Ponesite i šešire ili kačkete kao zaštitu od sunca.

10. NOVAC

Nacionalne valute u Panami su balboa (PAB) i američki dolar (USD). Od 1904. godine i sticanja nezavisnosti Paname od Kolumbije država je u većoj meri amerikanizovana. Tako su i balboa i dolar u odnosu 1:1. Internacionalne kreditne kartice je moguće koristiti u većim gradovima dok se gotovina preporučuje za manja mesta. Preporuka je da se nose dolari a ne evri.

11.KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcionišu u Panami. Postoji opcije kupovine lokalnih SIM kartica.

12.STRUJA

Potrebno je poneti adapter sa dva tanka ulaza (110 V).

 

KOSTARIKA

1. OPŠTI PODACI 

Kostarika je država u Centralnoj Americi. Poznata je kao demokratska I najstabilnija država Latinske Amerike. Jedna je od najrazvijenih zemalja na kontinentu.

Površina zemlje: 51 100 km²

Broj stanovnika: 4,8 miliona

Glavni grad: San Hoze

Nacionalnost: Najzastupljeniji su mestici i mulati.

Zvanični jezik: španski uz rasprostranjenu upotrebu engleskog jezika

Veroispovest: Više od dve trećine žitelja su katolici dok protestanata ima oko 13%. Interesantno je da ima oko 2% budista.

Nezavisnost: Od Španije 1821. Godine.

2. VIZA

Za državljanje Republike Srbije nije potrebna viza za turistički boravak.

3.VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -6.

4. KLIMA

U Kostarici je zastupljena tropska klima. Prosečna godišnja temperatura je oko  27°C uz visok stepen vlažnosti vazduha.Period od novembra do juna je sušni period godine, dok je period od juna do oktobra kišni.

5. HRANA

Kuhinja Kostarike je miks domorodačke kuhinje sa karipskom. Obavezno je probati ukusni tamales kuvan u lišću od banane. Obavezni sastojci svakog jela su crni pasulj i pirinač. Preporučuje se konzumiranje hrane isključivo iz restorana osim voća i povrća kojeg ima na pijacama. Cene su kao i u Evropi (okvirno obrok između 10-15eur). Bitno je napomenuti da se obavezno mora konzumirati flaširana voda!

6. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vakcinacija nije neophodna za putnike koji putuju u Kostariku, ali se savetuje da se putnici individualno informišu na Institutu za tropske bolesti. Poželjno je poneti lekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj.

7. OSIGURANJE

Međunarodno zdravstveno osiguranje možete uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje, do 15 000 eur ste osigurani.

8. BEZBEDNOST

Situacija u Kostariki je bezbedna U svakom slučaju savetuje se oprez od sitnih krađa i džeparenja u velikim gradovima i turističkim mestima.

9. ODEĆA

S obzirom na visoke temperature tokom cele godine na put je potrebno poneti letnju odeću. Ponesite i šešire ili kačkete kao zaštitu od sunca.

10. NOVAC

Valuta u Kostarici je kolon (CRC). Jedan euro je 657 CRC dok je dolar oko 567 CRC. Država je u većoj meri amerikanizovana. Internacionalne kreditne kartice je moguće koristiti u većim gradovima dok se gotovina preporučuje za manja mesta. Preporuka je da se nose dolari a ne evri.

11.KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcionišu u Kostarici. Postoji opcije kupovine lokalnih SIM kartica.

12.STRUJA

Potrebno je poneti adapter sa dva tanka ulaza (120 V).

 

KOLUMBIJA

1.OPŠTI PODACI

Republika Kolumbija je država koja se nalazi na severozapadu Južne Amerike. Na severu i severozapadu izlazi na Karipsko more a na zapadu na Veliki Tihi okean. Kolumbija je po površini četvrta najveća država u Južnoj Americi. Jedan od glavnih proizvoda ove zemlje je kafa.

Površina zemlje: 1,141,748 km2

Broj stanovnika: 49 miliona

Glavni grad: Bogota (8 miliona)

Nacionalnost: Kolumbijci ( pretežno mestici)

Zvaničan jezik: Španski

Veroispovest: Katolici

Nezavisnost: 07.08.1819.

2. VIZA

Državljanima Republike Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i i Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u Kolumbiju. Za državljanje Makedonije je potrebno pribaviti vizu.

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -5.

4. KLIMA

Kolumbija je ogromna zemlja i stoga je karakteriše više klimatskih zona: kišne šume, savane, pustinje i planine. U glavnom gradu Bogoti prosečna godišnja temperatura je 15°C, a najtopliji meseci su mart i april sa temperaturom od oko 20°C. Takođe magla je česta pojava. Medeljin se nalazi u tropskom pojasu ali s obzirom da se grad nalazi na 1500m nadmorske visine prosečna godišnja temperatura je 22°C i ne menja se puno tokom godine. Situacija je još povoljnija na obalama Kariba gde su prosečne temperature 27°C. Sušni period u ovom delu države traje od novembra do maja.

5. HRANA

Kolumbijska hrana je veoma raznovrsna, zahvaljujući geografskoj raznolikosti, tropskoj klimi i uticaju mnogih imigrantskih populacija- praktično svaki departman ima neke svoje specijalitete. Kolumbijsa kuhinja nudi različite vrste hrane sa dosta mesa. Kao glavni prilozi najčešće se dodaju kukuruz i pasulj. Najpopularniji doručak, skoro svuda uključuje i arepu, nešto između hleba i palačinke od kukuruznog brašna, često punjenu jajetom. Kolumbija se može pohvaliti i sa oko 250 vrsta voća i skoro isto toliko vrsta povrća, od onih nama poznatih (ananas, banane, mango) do nekih potpuno jedinstvenih (feihoe,nispero, juka...). Specijaliteti ove kuhinje su i čorbe. Čorba san cocho se ravi od ribe, ili od piletine i mesa, uz dodatke svih mogućih članova porodice krompira (beli , crveni i kreolski krompir, jam i juka), i belog luka. Ajiaco je teška supa na bazi krompira koja je naročito popularna u i oko Bogote. Dodatni sastojci uključuju rezanu piletinu, male komade kukuruza, kapar i pavlaku. Ajiaco se obično služi uz pirinač i svež avokado. Možete se „zasladiti“ i sa ćićaronesima- nekom vrstom njihovih čvaraka. U svakom slučaju u Kolumbiji nećete ostati gladni!

6.VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vakcinacija nije obavezna za putnike koji putuju u Kolumbiju. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i proveriti. Poželjno je poneti lekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u apotekama tamo. Takođe, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca.

7. OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje, do 15 000 eur ste osigurani.

8. BEZBEDNOST

Strani turisti su izloženi riziku od pljačke, posebno u velikim gradovima. Potrebno je pridržavati se uobičajenih pravila ponašanja: kretanje samo na mestima predviđenim za turiste i bez nošenja skupocenog nakita i veće količine novca.

9. ODEĆA

Spakujte se slojevito i ponesito što manje stvari! S obzirom da su u Bogoti prosečne temperature 15°C za ovaj grad potrebno je poneti topliju odeću (jaknice, pantalone, dukseve...). U drugim delovima zemlje (Medeljin i obala Karipskog mora) su visoke temperature i s toga se preporučuje nošenje lagane letnje garderobe. Takođe preporučuje se nošenje šešira i kapa za dane koje ćemo provoditi na plaži.

10.NOVAC

Kao i u drugim latinoameričkim zemljama, najprihvaćenija strana valuta je američki dolar koji iznosi 1 USD = 2.900 pezosa. Evro ne može da se promeni u većini menjačnica, osim u najvećim bankama. Prihvataju se najpoznatije svetske platne kartice, prvenstveno Visa i Master Card.

11. KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcionišu u Kolumbiji a svakako možete kupiti i lokalnu SIM karticu. WiFi imate u svim smeštajima i restoranima, tako da ćete na taj način odrđavati kontakt sa porodicom i prijateljima.