Gruzija, Jermenija, Kapadokija

Gruzija, Jermenija, Kapadokija

Putovanje: Kaspijsko more i Kavkaz

Letnja avantura: Gruzija, Jermenija, Kapadokija

17 dana, bus+smeštaj 369eur

UPDATE 19.06: RASPRODATO!

FIRST MINUTE CENA DO 05.05. 369EUR
REGULARNA CENA NAKON 05.05. 399EUR

Period putovanja: 10.08-26.08.2018.

Magija prirodnih čuda, avanture po prelepim predelima, stari manastiri, spomenici kulture, šarm Tbilisija i Jerevana, predivna šetališta uz more, kupanje, šoping i najukusniju klopu…

Vizantion, Konstantinopolj, Carigrad ili Istanbul, kako god ga nazivali, je jedini grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta. Istanbul je grad za svakoga, jutarnja turska kafa uz ratluk, specijaliteti morskih plodova, šoping na pijacama, pušenje nargila, baklave sa pistaćima, fudbalski stadioni i košarkaške dvorane, palate, džamije, Patrijaršija, zidine carigrada, najveća hrišćanska crkva pretvorena u džamiju – Aja Sofija (današnji muzej), Topkapi, antički hipodrom, Bazilika cisterne, zaliv Zlatni rog, Bosforski moreuz, šetnje uz more…

Konstantinopolj je izgrađen kao “Novi Rim”, grad na 7 brežuljaka, po nalogu impreratora Konstantina Velikog. Za vreme Otomanskog carstva u njemu je izgrađeno 1400 toaleta. Lale su bile simbol Istanbula, omiljeno cveće mnogih sultana, pa su poslate u Holandiju čiji su danas zaštitni znak. Kapali čaršija ili Veliki bazar je najveća pijaca na zatvorenom prostoru na svetu sa više od 3000 dućana. Agata Kristi je napisala čuveni roman “Ubistvo u Orijent Ekspresu” u hotelu Pera Palas u Istanbulu, simbolično, jer je poslednja stanica najpoznatijeg voza na svetu bila upravo u Istanbulu.

Batumi je glavna luka Gruzije i prestonica pokrajneAdžarija. U gradu živi oko 120000 stanivnika. Veoma je bogat kulturnim nasleđem koje su Heleni, Rimljani, Turci i Rusi ostavili za sobom. Ovaj grad na zapadu Gruzije se veoma brzo razvijao u poslednjih nekoliko godina i postao jedan od glavnih kulturnih i ekonomskih centara.

Vodimo vas na druženje sa ljubaznim i srdačnim lokalnim stanovništvom u zemljama koje su prve na svetu prihvatile hrišćanstvo kao zvaničnu religiju. Obilazimo nestvarne manastirske i crkvene komplekse najstarije na svetu, uklesane u steni, izgrađenih na samoj obali jezera, ukopane u sred dubokih kanjona i pustinjskih visoravni ili podignutih na najvišim planinskim vrhovima.

Tbilisi – grad Svetog Đorđa, glavni grad Gruzije nastao u V veku. Mešavina drevne, tradicionalne i moderne arhitekture i preput zanimljive istorije. Najznačajnije znamenitosti grada su  Trg Slobode na kojem se nalaze Gradska većnica i veliki stub sa zlatnom figurom Svetog Đorđa, zgrada Parlamenta, Predsednička palata, Stari grad prepun uskih uličica, starih zanatskih radnji i šarenih kućica, Narikala utvrđenje, most mira…

Jerevan – Nalazi se u podnožiju planine Ararat i jedan od najstarijih stalno naseljenih gradova na svetu. Glavni je grad Jermenije i ekonomsko-političko-kulturni centar države. Trinaesta po redu prestonica Jermenije i UNESCO-va Svetska prestonica knjige 2012. godine. Mešavina rusko-otomansko-persijske arhitekture i prelepe znamenitosti kulture poput Kaskada, Moskovskog teatra, parka pobede, Opere, Plave džamije…

Tradicionalna kuhinja Gruzije i Jermenije, mešavina je drevnih, specifičnih lokalnih jela i inostranih uticaja Rusije, Turske i Persije. Svaka regija ima svoju verziju lokalne tradicionalne hrane, a kuhinja je poznata kako po jelima od mesa i ribe, tako i po vegetarijanskim jelima.

Goreme (Kapadokija) je gradić okružen neobičnim oblicima reljefa, stenama – “dimnjacima”, pećinama, podzemnim gradovima, crkvama u stenama, balonima sa kojima sviću zore, stvrdnutim potocima lave… Česo ganazivaju “đavolji grad”. To je mesto gde su se hrišćani krili tokom progona u 4.veku.

PRIJAVLJIVANJE U PROSTORIJAMA JUNGLE TRAVEL-A: 

GOSPODAR JEVREMOVA 49 BEOGRAD,

011/2400213 i 011/2182204,

email:jungletravel@gmail.com

radnim danima 09-19h i subotom 10-14h

BULEVAR OSLOBOĐENJA 66, LOKAL BR. 8, 021/3016689

email:jungletravelns@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 10-14h

*** PUTNICI IZ OSTALIH GRADOVA SRBIJE MOGU SE PRIJAVITI ZA PUTOVANJE PUTEM MEJLA jungletravel@gmail.com***

1.DAN (10.08.2018.): Polazak  sa parkinga ispred Muzeja istorije Jugoslavije (Kuća cveća)  u 14h. Dnevno-noćna vožnja preko Srbije, Bugarske i Turske sa usputnim pauzama radi regulisanja carinskih formalnosti, kao i radi odmora putnika na 3-4 sata u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

2.DAN (11.08.2018.): Dolazak u Istanbul u prepodnevnim časovima. Miris orijenta, specijaliteti od morskih plodova, pijace bez kraja, velelepne palate, džamije, uživanje na obali mora. Fakultativni obilazak grada sa lokalnim vodičem: antički hipodrom, Aja Sofija, palata sultana Topkapi, Plava džamija... Smeštaj u hotel. Fakultativno krstarenje Bosforom: Galata most, Galata kula, Dolmabahče palata, Ataturkov most, vile na obali zaliva, Devojačka kula... Slobodno vreme. Noćenje.

3.DAN (12.08.2018.): Pakovanje stvari i napuštanje soba. Slobodno vreme do popodnevnog polaska.  Dnevno-noćna vožnja sa usputnim zadržavanjima radi odmora putnika na 3-4 sata u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

4.DAN (13.08.2018.):  Dolazak u Batumi u prepodnevnim časovima, grad na obalama Crnog mora. Ovaj grad na zapadu Gruzije se veoma brzo razvijao u poslednjih nekoliko godina i postao jedan od glavnih kulturnih i ekonomskih centara. Smeštaj u hotel u poslepodnevnim časovima. Odmor i fakultativno razgledanje grada. Slobodno vreme za kupanje na obalama Crnog mora. Noćenje.

5.DAN (14.08.2018.): Rani jutarnji polazak za Tbilisi. Vožnja kroz prelepe predele i dolazak u Tbilisi. Smeštaj u hostel u poslepodnevnim časovima. Glavni grad Gruzije, okružen visokim planinama, kao da nije ni Evropa ni Azija,.. Fakultativni obilazak grada, Trg Slobode, Gruzijski parlament, Stari grad sa šarenim kućicama i uskim uličicama, Metekhi crkva na steni iznad reke, Central Rajk park, Most mira Predsednička palata, Katedrala Svetog Trojstva...Uživamo u pogledu na grad sa stare Narikala tvrđave, obilazimo masivni spomenik Majke Gruzije na vrhu tvrđave, spuštamo se u islamsku četvrt i obilazimo malo drugačiji Tbilisi. Fakultativno odlazimo do termalnih kupatila, u nekom od mnogobrojnih tradicionalnih restorana isprobavamo tradicionalnu gruzijsku kuhinju. Vreme za individualne aktivnosti... Noćenje.

6.DAN (15.08.2018.): Fakultativni izlet na sever zemlje u podnožje Kavkaza. Na samom severu Gruzije blizu granice sa Ruskom Federacijom, odlazimo do gradića Stepantsminda i sela Gergeti. Do grada prolazimo nestvarno zelenim predelima sa visokim visoravnima planinama pokrivenim večnim snegom. Na parkingu visoko iznad puta zaustavljamo se kratko kako bi uživali u pogledu na prelepe predele. Usput obilazimo Ananuri, utvrđenje na reci Aragvi. Dolazimo u Gergeti i penjemo se do crkve Svetog Trojstva u podnožju vrha Kazbegi. Crkva se nalazi na vrhu iznad sela i okružena je masivnim planinskim vencima Kavkaza uvek prekrivenih snegom. Planinarimo, odmaramo na obroncima planine i uživamo u zanosnom pogledu. Povratak u Tbilisi. Fakultativni izlazak u neki od barova ili klubova.Noćenje.

7.DAN (16.08.2018.): Fakultativni izlet u Kaheti regiju na istoku Gruzije, poznatu po svetski čuvenim gruzijskim vinogradima i vinima. Pre vinske regije odlazimo do na samu granicu Gruzije i Azerbejdžana i obilazimo manastirski kompleks David Garedža, poznatog i pod imenom Anđeli u pustinji. Kompleks je napravljen u VI veku i uklesan je u steni u sred polu-pustinjske visoravni. Na vrhu visoravni uživamo u pogledu na pustinjsku ravnicu u Azerbejdžanu. Nastavljamo dalje do gradića Sihnagi i probamo i kupujemo nadaleko poznato gruzijsko vino. Povratak u Tbilisi. Noćenje.

8.DAN (17.08.2018.): Napuštanje smeštaja i ranojutarnji polazak za Jermeniju. Nakon obavljanja carinskih formalnosti i dobijanja jermenske vize nastavljamo put ka Jerevanu. Dolazak u prestonicu Jermenije. Smeštaj u hostel u poslepodnevnim časovima. Fakultativni obilazak grada koji leži na reci Hrazdan i čuva mešavinu kultura, istorije i arhitekture. Trg Republike, Severna avenija, Abovijanska ulica sa Moskovskim teatrom, Teatralni trg, Opera, Kaskade, park pobede, masivna skulptura majke Jermenije, Plava džamija, pokrivena pijaca u islamskom delu… Noćenje.

9.DAN (18.08.2018.): Krećemo u fakultativni izlet na sever Jermenije, do grada Sevan. Sevan je zanimljivi turistički gradić koji leži na istoimenom jezeru na 2000m nadmorske visine. Fakultativni obilazak grada, Manastir Sevanavank, najpoznatiji i najposećeniji manastir u regionu, nalazi se na vrhu brdašca na jezerskom poluostrvu. Zatim odlazak u manastir Hajravank i u selo Noratus. U povratku, pravimo kratku pauzu  za kupanje i odmaranje. Povratak u Jerevan. Fakultativni izlazak u neki od jerevanskih barova ili klubova. Noćenje.

10.DAN (19.08.2018.): Fakultativni izlet na jug Jermenije. Obilazimo Ečmiadžin, majku crkvu Jermenske Pravoslavne Apostolske Crkve, izdrađenu u IV veku, najstariju katedralu na svetu. U riznici ove katedrale nalazi se ono za šta se veruje da je Sveto koplje kojim je na krstu proboden Isus. Nastavljamo dalje do podnožja moćne planine Ararat i obilazimo Hor Virap - jedan od najstarijih i najposećenijih manastira u Jermeniji. Manastir Hor Virap je usko povezan sa prihvatanjem hrišćanstva i u njemu je po predanju bio zatočen Sv. Grigorije Prosvetitelj. Izlet nastavljamo manastirom Noravank, manastira iz XIII veka i grobnice porodice Orbelian. Manastir se nalazi u nestvarnom okruženju u dubokom kanjonu Amaghu, koji je poznat po svojim crvenim stenama. Napuštamo kanjon i upućujemo se u maleno selo Areni. U selu se upoznajemo sa tradicionalnim životom Jermena, uživamo u jermenskim specijalitetima i probamo čuveno jermensko vino iz vinarije stare nešto više od 6100 godina. Povratak u Jerevan. Noćenje.

11.DAN (20.08.2018.): Pakovanje I napuštanje soba. Možemo Vam ponuditi fakultativni obilazak hrama Garni, jedinog očuvanog grčko-rimskog objekta u celom bivšem Sovjetskom savezu. Posle Garnija obilazimo manastir Gerhard, poznatim i još pod imenom Geghardavank, što bi u bukvalnom prevodu značilo Manastir Koplja. Ovaj jedinstveni manastirski kompleks delom je isklesan u samoj steni koja ga okružuje. Manastir je napravljen u IV veku a po predanju u njemu se nalazilo Sveto koplje kojim je proboden Isus. Koplje se danas nalazi u riznici Ečmiadžin katedrale. Povratak u Jerevan, kratko slobodno vreme za odmor i nastavak puta ka gradu Batumi. Noćna vožnja sa usputnim kraćim pauzama radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti.

12.DAN (21.08.2018.): Dolazak u Batumi. Pravimo tehničku pauzu od 10 sati. Slobodno vreme. Večernji polazak za Kapadokiju. Noćna vožnja sa usputnim kraćim pauzama radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti.

13.DAN (22.08.2018.): Dolazak u Kapadokiju, okolina Gorema, mesto Urgup, “đavolji grad” kako ga mnogi zovi. Prva podzemna naselja nastala su još 2000.godine pre n.e. dok je današnji grad Goreme nastao u IV veku, za vreme progona hrišćana, koji su se krili po pećinama. Fakultativni obilazak Doline golubova, gde možete videti ove ptice načičkane na stenama. Obilazimo čuvene „Dimnjake“, prirodna čuda slična našoj Đavoljoj varoši, muzej na otvorenom, najveću atrakciju Kapadokije. Dvorac Ukšišar odakle uživamo u pogledu na stvrdnute potoke lave, pepeo i kamenje koje je vulkan naneo pre više miliona godina. Panorama Doline meda, ručak u lokalnom restoranu, antički grad Avanos, kapadokijski muzej na otvorenom – kompleks antičkih pećina, crkvi u stenama gde su obitavali pravoslavni monasi... Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

14.DAN (23.08.2018.): Fakultativni obilazak grada Urgup sa kamenim skulpturama u obliku pečuraka, rezultat hiljada godina erozije. Zatim obilazimo staro grčko selo Mustafapaša (Sinasos) pa selo Tuškinpaša, tipičan primer arhitekture Turaka Seldžuka.  Dolazimo u Derinkuju, najdublji pozdzemni grad u regiji (85metera), sa 16 spratova od kojih obilazimo 8 sa vodičem. Na ovom mestu su se krili hrišćani tokom progona od V do X veka. Noćenje.

15.DAN (24.08.2018.): Pakovanje stvari i napuštanje soba. Slobodno vreme do večernjeg polaska. Noćna vožnja sa usputnim zadržavanjima radi odmora putnika na oko 4 sata u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

16.DAN (25.08.2018.): Dolazak u Istanbul u prepodnevnim časovima. Slobodno vreme za šoping, klopu i još jedan dan uživanja u „gradu na dva kontinenta“. Polazak za Beograd u poslepodnevnim časovima. Noćna vožnja preko Bugarske sa usputnim kraćim pauzama radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti.

17.DAN (26.08.2018.): Dolazak u Beograd u popodnevnim časovima.

UPDATE 19.06: RASPRODATO!

FIRST MINUTE CENA DO 03.03. 369eur
REGULARNA CENA NAKON 03.03. 399eur

Prilikom prijave plaća se 150 eur u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate. Ostatak se plaća u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kurstu Vojvođanske banke na dan uplate, najkasnije do mesec dana pred put.

Aranžman obuhvata:

 • Kompletnu organizaciju i vođenje puta
 • Prevoz visokopodnim autobusima na navedenim relacijama (klima, audio i video oprema)
 • 1 noćenje sa doručkom (buffet) u hotelu 3* u Istanbulu u 1/2 sobama
 • 1 noćenje u hotelu 3* u Batumiju u 1/2 sobama
 • 3 noćenja u hostelu u Tbilisiju u višekrevetnim sobama (1/3, 1/5, 1/6, 1/10, 1/12)
 • 3 noćenja  u hostelu/hotelu u Jerevanu u višekrevetnim sobama (1/2, 1/3, 1/4, 1/5, 1/8)
 • 2 noćenja na bazi polupansiona u hotelu 3*** u Kapadokiji, mesto Urgup, u sobama 1/2 

Aranžman ne obuhvata:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uplatiti u agenciji najkasnije do 05.08.)

***zbog sve učestalijih kontrola policije, agencija preporučuje putnicima da OBAVEZNO UZMU međunarodno putno osiguranje; u slučaju da putnik nema osiguranje, sam snosi sve eventualne troškove i posledice

 • Doplatu za 1/2 sobu (za smeštaje gde to nije predviđeno planom i programom, ukoliko ih ima na raspolaganju) – 100 eur po osobi za sva noćenja
 • vizu za Jermeniju 6 eura (dobija se na granici)
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-istorijske spomenike
 • Individualne troškove na putovanju

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana pre datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa YUTA standardom.

Napomene u vezi sa smeštajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.
 • U nekim smeštajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smeštaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmene, promene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se pre uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

Cenovnik br.3 važi od 24.07.2018.

Tbilisi je grad Svetog Đorđa, glavni grad Gruzije i dom za oko 1 345 000 stanovnika. U V veku osnovao ga je kralj Vakhtang Gargasali, na mestu gde je prema legendi u lovu pogodio fazana koji je upao u termalni izvor i izleteo izlečen. Ime grada potiče od gruzinske reči za toplo (tbili). Iako je grad potpuno razaran i obnavljan 29 puta, očuvane stare građevine izmešane sa modernom funkcionalnom arhitekturom daju ovom gradu poseban šarm.

Jerevan se nalazi u podnožiju planine Ararat i jedan od najstarije stalno naseljenih gradova na svetu- Glavni grad Jermenije i ekonomsko-političko-kulturni centar države. Trinaesta po redu prestonica Jermenije i UNESCO-va Svetska prestonica knjige 2012. godine. Jerevan je pravi dragulj rane Sovjetske arhitekture, u sovjetsko vreme počele su velike rekonstrukcije sa ciljem da se od Jerevana napravi savršeni grad. Zahvaljujući izgradnji u stilu neoklasicizma Jerevan treba da podseća na Pariz, Beć i Sankt Petersburg.

Istanbul je najveći grad Turske i sigurno jedan od najlepših  i najspecifičnijih gradova na Svetu.  Mnogobrojne turističke atrakcije, miris orijenta, mostovi, Bosfor i neverovatan duh grada svake godine privlači sve veći broj turista. Zaštitni znak grada je čuvena Aja Sofija gde su se mešale kulture i religije dve civilizacije. Nikako ne treba propustiti i čuveni bazar, jedan od najpoznatijih na svetu.

Batumi je glavna luka Gruzije i prestonica pokrajneAdžarija. U gradu živi oko 120000 stanivnika. Veoma je bogat kulturnim nasleđem koje su Heleni, Rimljani, Turci i Rusi ostavili za sobom.

Goreme je gradić od antičkog vremena poznat kao Kapadokija. Okružen je stenama vulkanskog porekla nastalih erozijom, pećinama, neobičnim krajolicima. Podzemna naselja datiraju još od IV veka. Nacionalni park je pod zaštirom UNESCO-a zajedno sa istorijskim lokalitetima uklesanim u stenama. Mnogi ga zovu “đavolji grad”.

OPISI SMEŠTAJNIH OBJEKATA:

Martinez hotel 3* se nalazi u centru Istanbula, 100m od tramvajske ulice Ordu kadesi, 800m od Bajazitove džamije i Kapali čaršije. Aja Sofija i Plava džamija udaljene su 2km od hotela. Sobe su 1/2 sa kupatilom. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom.

Iberia hotel 3* se nalazi 2,5km od centra Batumija, gde se nalaze Arheološki muzej, park  6.maj, zoo vrt i Muzej umetnosti. Sobe su 1/2 sa kupatilom. Usluga je na bazi noćenja.

Nest hostel se nalazi u centru Tbilisija, 600m od Skupštine Gruzije, 700m od Trga slobode i 800m od ulice Kote Afkhazi, centra dešavanja u prestonici Gruzije. Sobe su 1/5, 1/6, 1/12, a kupatila su zajednička. Usluga je na bazi noćenja.

Nest rooms hostel se nalazi u centru Tbilisija, 1,5km od Trga slobode i 1,5km od ulice Kote Afkhazi, centra dešavanja u prestonici Gruzije. Sobe su 1/3, 1/5 i 1/9 , a kupatila su zajednička. Usluga je na bazi noćenja.

Art hotel 3* se nalazi u centru Tbilisija, 600m od Skupštine Gruzije, 700m od Trga slobode i 800m od ulice Kote Afkhazi, centra dešavanja u prestonici Gruzije. Sobe su 1/2. Usluga je na bazi noćenja.

Grand hostel se nalazi u širem centru Jerevana, 700m od Univeriteta i 2km od Trga Republike. Sobe su 1/2, 1/3, 1/4 i 1/8, a kupatia su zajednička. Usluga je na bazi noćenja.

Imperial Palace hotel 4* se nalazi u centru Jerevana, 900m od Trga slobode i 2km od Trga Republike. Sobe su 1/4 I 1/5. Usluga je na bazi noćenja. 

Mustafa hotel 3* se nalazi 1km od centra mesta Urgup u Kapadokiji. Sobe su 1/2 sa kupatilom. Usluga je na bazi polupansiona (doručak+večera).

Razgledanje grada sa lokalnim vodičem

Plava Džamija jedna je od glavnih turističkih atrakcija u Istanbulu. Evropljani su joj dali ime Plava džamija zbog plavih pločica koje prekrivaju unutrašnjost kupole. Sagrađena je početkom 17. veka, i poput ostalih džamija sadrži grobnicu osnivača. Nekada je od nje kretalo hodočašće ka Meki i upravo zbog njenih 6 minareta na najvećoj svetinji muslimana - džamiji u Meki je dodat i sedmi.

Aja Sofija, ili kako je mnogi zovu, CRKVA SVETE MUDROSTI, pravo je remek -delo vizantijske arhitekture. Bila je najveća crkva u nekadašnjem Rimskom carstvu  i najpoznatija crkva u hrišćanstvu oko 9 vekova. Stubovi su joj od najvrednijeg mermera iz Mramornog mora, Nikeje i Južne Afrike i u jednom od tih stubova postoji šupljina u koji stavite palac, okrenete ga za 360 stepeni i zamislite želju. Kažu, garantovano se ispunjava!

Topkapi je palata sultana koja je po mnogo čemu razlikuje od evropskih palata i dvoraca. To je kompleks koji se sastoji od više odaja - sultanova rezidencija, kuhinja, harem, riznica... U Topkapiju se čuva Mojsijev štap, drugi najveći dijamant na svetu, svete relikvije sultana Selima...

Krstarenje Bosforom

U istom momentu pogled na dva kontinenta! Sudar istoka i zapada, miris orijenta i džamije napram širokih bulevara i visokih zgrada... Krećemo iz zaliva Zlatni rog, prolazimo ispod Galata mosta sa alasima koji načičkani kao vrapci pecaju ribu, vidimo Jeni Džamiju i veličanstvenu Sulejmaniju, Egipatsku pijacu, venecijansku Galata kulu, Devojačku kulu obasutu legendama, Dolmabahče palatu sultana koja je izgrađena po ugledu na Versaj i gde su svi satovi zaustavljeni u vreme kada je umro prvi predsednik Turske Kemal Ataturk, Ataturkov most koji spaja Evropu i Aziju, letnjikovce i vile pored Bosfora, noćne klubove... Miris mora, sveže ribe i najukusnijih kolača. Kročimo na azijsko tle i fotografišemo se na obali moreuza...

Podnožje Kavkaza - Stepantsmind i Gergeti

Na samom severu Gruzije blizu granice sa Ruskom Federacijom, odlazimo do gradića Stepantsminda i sela Gergeti. Do grada prolazimo nestvarno zelenim predelima sa visokim visoravnima planinama pokrivenim večnim snegom. Na parkingu visoko iznad puta zaustavljamo se kratko kako bi uživali u pogledu na prelepe predele. Usput obilazimo Ananuri, utvrđenje na reci Aragvi. Dolazimo u Gergeti i penjemo se do crkve Svetog Trojstva u podnožju vrha Kazbegi. Crkva se nalazi na vrhu iznad sela i okružena je masivnim planinskim vencima Kavkaza uvek prekrivenih snegom. Planinarimo, odmaramo na obroncima planine i uživamo u zanosnom pogledu.

Gradić Sevan

Sevan je zanimljivi turistički gradić koji leži na istoimenom jezeru na 2000m nadmorske visine. Fakultativni obilazak grada, Manastir Sevanavank, najpoznatiji i najposećeniji manastir u regionu, nalazi se na vrhu brdašca na jezerskom poluostrvu. Zatim odlazak u manastir Hajravank i u selo Noratus.

Ečmiadžin crkva
Obilazimo Ečmiadžin, majku crkvu Jermenske Pravoslavne Apostolske Crkve, izdrađenu u IV veku, najstariju katedralu na svetu. U riznici ove katedrale nalazi se ono za šta se veruje da je Sveto koplje kojim je na krstu proboden Isus. Nastavljamo dalje do podnožja moćne planine Ararat i obilazimo Hor Virap - jedan od najstarijih i najposećenijih manastira u Jermeniji. Manastir Hor Virap je usko povezan sa prihvatanjem hrišćanstva i u njemu je po predanju bio zatočen Sv. Grigorije Prosvetitelj. Izlet nastavljamo manastirom Noravank, manastira iz XIII veka i grobnice porodice Orbelian. Manastir se nalazi u nestvarnom okruženju u dubokom kanjonu Amaghu, koji je poznat po svojim crvenim stenama. Napuštamo kanjon i upućujemo se u maleno selo Areni. U selu se upoznajemo sa tradicionalnim životom Jermena, uživamo u jermenskim specijalitetima i probamo čuveno jermensko vino iz vinarije stare nešto više od 6100 godina.
 
Garni i Gerhard
Fakulativni obilazak hrama Garni, jedinog očuvanog grčko-rimskog objekta u celom bivšem Sovjetskom savezu. Posle Garnija obilazimo manastir Gerhard, poznatim i još pod imenom Geghardavank, što bi u bukvalnom prevodu značilo Manastir Koplja. Ovaj jedinstveni manastirski kompleks delom je isklesan u samoj steni koja ga okružuje. Manastir je napravljen u IV veku a po predanju u njemu se nalazilo Sveto koplje kojim je proboden Isus. Koplje se danas nalazi u riznici Ečmiadžin katedrale.
 
Grad Urgup
Fakultativni obilazak grada Urgup sa kamenim skulpturama u obliku pečuraka, rezultat hiljada godina erozije. Zatim obilazimo staro grčko selo Mustafapaša (Sinasos) pa selo Tuškinpaša, tipičan primer arhitekture Turaka Seldžuka.  Dolazimo u Derinkuju, najdublji pozdzemni grad u regiji (85metera), sa 16 spratova od kojih obilazimo 8 sa vodičem. Na ovom mestu su se krili hrišćani tokom progona od V do X veka.