Da li ste znali Kambodža

Da li ste znali Kambodža

1. Zastava Kambodže je jedina državna zastava koja na sebi ima sliku građevine – hrama Angkor Wat.

2. Država je menjala svoje ime svaki put kada je osnovana nova vlada: Tokom republikanskih godina se zvala Kmerska republika, zatim Demokratska Kampucija tokom režima crvenih Kmera i na kraju Narodna Republika Kampucija dok je bila pod vlašću levičarske grupe Salvation Front (Front Spasenja). Danas je zvanični naziv zemlje Kraljevina Kambodža.

3. Tokom četvorogodišnje vladavine Crvenih Kmera, jedna petina civilizacije je ubijena. To su mahom bili obrazovani ljudi, monasi i sveštenici.

4. Lider Crvenih Kmera Pol Pot hteo je da se pobiju svi obrazovani ljudi u Kambodži, tako da niko ne bi mogao da se suprotstavi njihovoj vladavini.

5. Polovina današnje populacije u Kambodži je uzrasta ispod 15 godina.

6. Po staroj tradiciji, u Kambodži se ne slave rođendani. Veliki broj starijeg stanovništa možda ni ne zna kada im je rođendan.

7. Trenutno najveći dohodak zemlje dolazi od tekstilne industrije, a drugi od turizma.

8. Kambodža ima jednu od najvećih stopa krčenja šume na svetu. U periodu između 1990. i 2005. godine država je izgubila oko 25 000 kvadratnih kilometara šume.

9. U Kambodži se glava smatra svetim delom tela i jako je nekulturno nekoga dodirnuti po glavi, čak i iz milošte.

10. Još jedna stvar koja se u Kambodži smatra jako nekulturnom je kada prekrstite noge tako da vam stopala budu uprta u neku osobu tako da je najbolje samo sedeti sa nogama spuštenim na pod.