Gde Dunav ljubi nebo u Budimpešti

Gde Dunav ljubi nebo u Budimpešti

Pitate se gde da otputujete za manje novca, i da tamo stignete za samo nekoliko časova vožnje? Ukoliko mislite da ovakvo mesto u Evropi ne postoji, varate se. Mi vam preporučujemo najbližu veliku evropsku prestonicu Beogradu, prestonicu naših severnih suseda Mađara, prelepi grad Budimpeštu!

U mesto, na kome su prvo naselje osnovali još Rimljani u prvom veku nove ere, krajem 9. veka doselila su se mađarska plemena iz centralne Azije, a od tada pa do današnjih dana, narod koji ne pripada ni jednoj grupi velikih evropskih naroda uspeo je da se održi više od jedanaest vekova na tlu Panonske nizije. Zbog toga ovaj narod zna da ceni i čuva svoj jezik, kulturu, nošnju i tradiciju. Ono što će Vas oduševiti u ovoj trećoj po redu evropskoj prestonici od izvora Dunava čije ime počinje na slovo B jeste njena arhitektura, spomenici, brojni mostovi i parkovi. Ukoliko krenete sa Trga Heroja, najpoznatijeg trga u gradu i državi napravljenog u čast 1000-godišnjice naseljavanja i postojanja Mađara u panonskoj niziji iza kog se nalaze muzej lepih umetnosti, veliki gradski park i zoo vrt, krenite Andrassy ulicom zaštićenom UNESCO-vim programom zbog velike lepote i kulturne važnosti građevina u njoj. Put će Vas voditi preko trga Oktagon i grandiozne budimpeštanske opere, jedne od nekada najvažnijih kulturnih institucija Evrope ka centru i bazilici Svetog Stefana koja može primiti nekoliko hiljada vernika. Dok ste u centru obavezno prošetajte Vaci ulicom, oduvek glavnoj šetačkoj i šoping ulici u gradu koja svoj novi stari sjaj obnavlja 90-tih godina prošlog veka. Pripremite se I za mozda najukusnije slatkiše u Evropi u jednoj od brojnih poslastičarnica u centru. Iskoristite blizinu reke pa prođite Beogradskim kejom i zapitajte se kako su to nekad beogradki trgovci postali slavni u ovom gradu.

Na brdoviti Budim ne smete otići dok ne vidite izbliza najpoznatiji simbol Budimpešte, Parlament (Országház). Monumentalna zgrada visoka 96m i spolja ukrašena sa 88 skulptura najpoznatijih ličnosti mađarske istorije, sa kamenim lavovima koji Vas dočekuju pre ulaska u mermerno zlatnu unutrašnjost, učiniće da ova impresivna zgrada na obali Dunava, koja je ujedno i treći najveći Parlament na svetu i drugi u Evropi odmah iza onog u Bukureštu ostavi u Vama zadivljujući utisak. Pređite najstariji most u gradu, Sečenijev most za koji se vezuju mnoge legende o ideji izgradnje, zatim otvaranju mosta, i vernosti naših severnih susetkinja. A onda penjanje na Ribarski bastion sa sedam kula koje predstavljaju po jedno pleme iz 9. veka od kojih je nastao mađarski narod, mesto sa najboljim pogledom na grad, i sa crkvom Svetog Matijaša starom više od 7 vekova koja je jedno vreme posle turskog osvajanja bila korišćena i kao džamija. Drugi sjajan panoramski pogled a grad imaćete kad dodjete do brda Gelert koje je naziv dobilo po svešteniku kojj je mađarske pagane preobraćao u hrišćane. Na brdu se nalazi I spomenik slobode u znak sećanja na žrtve poginule pri oslobađanju Mađarske 1945. godine.Zbog velike konkurencije cene suvenira na ovom mestu su nesto niže nego u ostatku pa je ovo odlično mesto za kupovinu suvenira.
Ukoliko ovaj kulturni obilazak upotpunite odlaskom u samo 20ak km udaljenu Sentandreju, gradić u kome su Srbi nekada činili apsolutnu većinu stanovništva, sa četiri pravoslavne crkve i muzejem iste, bićeti u centru Evrope, a imaćete utisak da ste u nekom balkanskom mediteranskom mestu zbog topline njenih ulica i pitomog Dunava. Posle svega navedenog ostaje samo da izeđete uveče i osetite šarm mađarskih kafana i noćnih klubova koje se po mnogo čemu mogu staviti u rang sa srpskim. Jednom rečenicom imaćete utisak da nebo I zemlja ovde mogu da se susretnu i zagrle u večnom poljupcu!


Zeljko Petrović