U carstvu grofa Drakule

U carstvu grofa Drakule

Čega se prvo setite kad se govori o Rumuniji? Izolacija, Čaušeskov režim, šverc ture preko Dunava, jeftina radna snaga koja je dolazila 90-tih masovno u Srbiju i sl. Međutim, posle pada diktature, Rumunija počinje da se razvija. Rast ekonomije je toliko ubrzan da je naš severo-istočni sused nazvan “Balkanskim tigrom”. Pre četiri godine (2007.g) pristupila je Evropskoj uniji. “Jungle Travel” više puta godišnje ogranizuje ture po Brašova, kako bi se posetili Drakulin dvorac Bran, dvorac Peleš, osetio burni noćni život na ludim žurkama pod maskama.
Ime Rumunije potiče od grada Rima ili od imena Istočnog Rimskog carstva. U kasnoj antici, Carstvo se zvalo Romania. Rumuni su danas jako ponosni na svoju latinsku istoriji. Rimljani su pokorili Dačane 106. godine, što je označilo početak mnogobrojnih invazija na teritoriju današnje Rumunije. U srednjem veku, Rumuni su živeli u tri odvojene države: Vlaškoj, Moldaviji i Transilvaniji. Sve tri države su bile deo Otomanskog carstva, ali sa određenim stepenom autonomije. Krajem 17. veka, Transilvanija je postala deo Habsburške Monarhije, a 1867. godine je autonomija ove oblasti ukinuta i priključena je Ugarskoj, jednom od dva autonomna dela Austro-Ugarske. Današnja Transilvanija ili Erdelj nalazi se u karpatskom basenu. Prvi dokumenat o ovoj teritoriji datira iz 1075.godine i poziva se na Ultra Silvam ili u prevodu “preko šuma” .

SVIREPI LIDERI

Rumunija i Transilvanija su najpoznatije po svojim svirepim liderima. Vlad Cepeš III ulivao je strah u 15. veku, a Čaušesku  krajem 19. veka. Vlad Cepeš III (čije prezime znači nabijač) nasledio je nadimak Drakul (zmaj) od svog oca. Vladao je Vlaškom u tri navrata, a poznat je po surovom kažnjavanju neprijatelja nabijanjem na kolac. Kao dete bio je u zatočeništvu u Maloj Aziji zajedno sa svojim polubratom Raduom. Naučio je turski jezik, ali i turske metode mučenja. Za razliku od Radua koji je bio poslušan, Vlad je još tada ulivao strah svojim čuvarima. Posle smrti Vlada II, Turci vraćaju Vlada III u Rumuniju i podržavaju njegov povratak na presto u nadi da će ostati njihov saveznik, kao prethodno njegov otac. Međutim, Vlad Drakula ustaje protiv Turaka. Posle borbi nabijao ih je na kolac. I ne samo njih… Jedna od najpoznatijih priča vezanih za njegovu vladavinu je pozivanje bojara na večeru. Napio ih i izasao iz prostorije pustivši ih da ga onako pijani ogovaraju i da se hvale svojim delima i nedelima, zaključivši da nisu verni njegovoj politici i sve ih pobio. Ipak, neke je ostavio u životu, kao i neke od njihovih članova porodica da izgrade novi dvorac za njega. Ta krvava večera mu je donela otvoreno neprijateljstvo ostalih bojara i skriveni rat koji je od tad počeo da se vodi protiv njega u unutrašnjosti. Zbog ogromnih količina krvi koje je prolio, postao je glavni kandidat za roman Brana Stokera – Drakula. Vampir je inače srpska reč, prvu put spominjana u imenu Save Savanovića. Legenda kaže da vampire piju ljudski krv i večno žive. Ako je tako, onda je zvanično prvi vampir bila žena i to Elizabet Batori. Ova ljubomorna žena, ubijala je mlade i lepe sluškinje, pila im krv smatrajući da će tako njene bore nestati i da je to formula večnog života. Vlad nije pio krv, ali je ipak bio “krvopija”. Mnogo puta je ekranizovan romana Brana Stokera, ali najpopularniji je svakako “Drakula” iz 1992. godine sa Kijanu Rivsom, Vononom Rajder, Entoni Hopkinsom i Geri Oldmanom u glavnim ulogama.
Za razliku od Vlada koga su Rumuni veličali, jer se borio protiv Turaka, Čaušeskuovo ime retko i teško izgovaraju. Nikolaje Čaušesku je bio predsednik Rumunije od 1965. godine pa sve do smrti 1989.godine. zajedno sa suprugom Elenom, streljan je u Trgovištu. Sekuritatea, tajna policija, za vreme čaušeskove vlasti imala je ogromnu moć. Zabranio je pobačaje (sem kada žena ima više od 42 godine) i kontracepciju kako bi došlo do rasta prirodnog priraštaja. Uveo je porez od 10-20% prihoda svim građanima starijim od 25 godina koji nisu imali decu. Majke sa najmanje petoro dece su dobijale beneficije, dok su one sa desetoro dobijale titule “majki-heroja”(automobile na poklon, besplatan prevoz železnicom i sl). Brak se mogao poništiti samo u izuzetnim slučajevima. Čaušesku je uveo kult ličnost, dodelio sebi titulu “Vođe” i “Karpatskog genija”. Za njega je napravlje i specijalan skriptar kao za rumunske kraljeve. Zemlja je bila u neopisivoj krizi, na granici siromaštva, a Čaušesku se slikao za televiziju pred punim rafovima i u raskoši. Sve je to dovelo do velike Revolucije nakon koje su Nikolaje i njegova spruga tragično završili.

BRAŠOV

Kao središte istoimenog okruga, Brašov je jedan od najvećih gradova u Rumuniji. Grad u kome su Sai podigli crkve i kuće u nemačkom stilu, za vreme komunizma grad je bio poznat kao Orasul Stalin. Grad se razvio u jugoistočnom delu Transilvanije, na mestu gde se sabiru putevi sa severa kako bi se na ovom mestu uspeli na Karpate i prešli preko prevoja u južnije smeštenu Vlašku. Gradsko jezgro se upravo nalazi na početku ovog klanca koji vodi kaVlaškoj i sa obe stane je zatvoren brdima. U Brašovu se svake godine održava najveći muzički festival u Rumuniji – Cerbul de Aur, a najveća znamenitost je Crna Crkva, najveća gotska crkva između Istanbula i Beča i služi liturgiji nemačkih luterana koji tamo žive. Izgrađena je između 1383. i 1480. g. a ime je dobila po požaru koji je izbio 1689. godine. Uz Jungle-ove mlade vodiče, upoznaćete noćni život Brašova – najveću diskoteku “Casho” kao i klub “Tequila”.  Penjaćemo se žičarom na brdo na kome po ugledu na “Hollywood” piše “Brasov”.

DVORAC BRAN I DVORAC PELEŠ

Za fakultativne izlete smo vam spremili dva dvorca, jedan strašan, Drakulin Bran i  jedan velelepni Peleš. Na dvadesetak kilometara od Brašova, nalazi se dvorac u koje je Vlad Peleš bio zatočen. Dvorac na steni, danas je jedan od zaštitinih znakova Rumunije. Napravili su ga od drveta Teutonski vitezovi davne 1212. godine na ulazu u dolinu koju okružuju planine i kojom su trgovci prolazili vekovima i nazvali su ga Ditrihštajn. Većina predmeta u zamku je iz perioda Marije Edinburške, majke Marije Karađorđević. Sinu njene sestre, prineceze Ileane, 2006.godine Vlada Rumunije je vratila dvorac, posle dugogodišnjeg vlasništva države.
Prilikom ulaska u dvorac Peleš, obućete papuče kako ne bi prljali prelepe crvene tepihe. Dvorac je bio letnja rezidencija prvog kraljevskog para Karola I Hoencolerna i njegove supruge Elizabete. Građen od 1875. pa sa  rekonstrukcijama do 1914.godine, postao je namoderniji dvorac tog vremena – centralno grejanje, lift, centralni sistem za usisavanje prašine. Danas ga mnogi smatraju najlepšim dvorcem Evrope

Maja Jauković