Da li je bezbedno putovati u Kolumbiju?

Na samom severu južnoameričkog kontinenta leži zemlja Pabla Eskobara. Neistraženi miks Anda, Amazona i Kariba. Sa takvom strukturom ova zemlja je raj za turiste, no, vodi se večito pitanje: da li je bezbedno posetiti Kolumbiju?
Istina je da je Kolumbija imala poprilično burnu istoriju, od ozbiljnih građanskih ratova pa sve do priče samog Eskobara. Upravo takva dešavanja uslovila su to da Kolumbija nije na dobrom glasu. Istorija se menja i prožima iz godine u godinu, ali ono što je sigurno da je narodu, ove latinoameričke lepotice, dosta nasilja. 
Grafiti na ulicama Kolumbije šalju vrlo jasnu poruku, a to je da su rešena mnoga politička pitanja i da je konačno stanje u ovoj državi dobro. Ukoliko uzmemo činjenicu da je Kolumbija sada na prvom mestu kao najsrećnija zemlja na svetu definitivno na ovo ključno pitanje možemo da odgovorimo sa DA. 
Bogota, glavni grad, smatra se jednim od najbezbednijih gradova Latino Amerike. Fascinantna je  bezbednost koju istorijski centar ovog grada ima. Vlada je angažovanjem velikog broja policije dovela do toga da je stopa kriminala znatno smanjena. Bogota je sigurniji grad od većine gradova Severne Amerike. 
Ukoliko se držite podalje od ilegalnih stvari, mračnih, zavučenih ulica i sukoba definitivno nećete imati problema u Kolumbiji. Na svakom koraku nalazi se policija koja je uvek spremna da Vam pomogne. Sigurno je da Kolumbija želi da se oslobodi epiteta opasna, ali nekad nije ni sve u rukama samo ove države, već mnogo toga zavisi od same okoline. Situacija u Venecueli nije na zavidnom nivou, zato se preporučuje da se izbegavaju područja oko granice sa ovom zemljom. Kada odete na putovanje u Kolumbiju saradnja sa turističkom agencijom će Vam biti od pomoći. Ukoliko ne poznajete ovu zemlju savetujemo Vam da organizaciju prepustite stručnjacima i da na Vama ostane da samo uživate u unapred osmišljenom planu i programu.
Evo nekoliko saveta za bolje snalaženje na putovanju u Kolumbiju:
1. No dar papaya je izraz koji koriste u Kolumbiji, u bukvalnom prevodu znači nemojte da dajete papaju, nešto što bismo rekli nemojte da im služite na tacni. Ova izreka vezana je za nošenje skupih telefona, aparata, brojanje novca na ulici i to se svakako ne preporučuje, jer samim tim olakšavate džeparošima i dovodite sebe u opasnost.
2. Zaustavljanje taksija na ulici noću- najbolje bi bilo da pre puta instalirate Uber aplikaciju ili Tappsi  i da se njima služite. U Vašem hotelu uvek možete da zamolite da Vam pozovu taksi i time izbegnete neprijatne situacije. 
3. Naučite osnove španskog- poznavanje jezika je svakako korisno, posvetite posebnu pažnju učenju brojeva i tako možete da budete sigurni da Vas neko neće prevariti. 
4. Izbegavajte narkotike- Posebne mere opreza postoje za prodaju droge na ulici. Vlada Kolumbije pokušava da suzbije prodaju narkotika na ulici i samim tim su pooštrili mere i zakone. Poštujte zakone ove zemlje.
5. Podizanje novca sa ATM mašina- najbolje je da ovo radite uvek u paru, ukoliko putujete sami izbegavajte bankomate na ulici, radite to u šoping centrima koji su često zaštićeni kamerama. 
Ukoliko poštujete ove savete o bezbednosti na putovanju u Kolumbiju znatno ćete povećati vašu bezbednost. Kolumbija je predivna zemlja i svakako vredi posetiti je!

Nataša Markov