Dečak i grafiti

Ukoliko kročite u glavni grad Kolumbije- Bogotu, nećete moći da ne primetite išarane zidove, ulice i kafiće. Bogota je grad slobodne umetnosti i grafita. Na svakom koraku se nalaze poruke koje svojom dubinom zalaze u srž bitnih političkih pitanja, koje govore o buntu, isterivanju pravde i o pravima domorodačkih zajednica. 

Na živopisan način i u bojama se prikazuje situacija zemlje, daje se na značaju nekim poznatim umetnicima i skreće se pažnja na ono zaboravljeno i izgubljeno. 

No, Bogota nije oduvek bila ovako umetnički nastrojena ,zapravo, to je nešto što je u narodu tiho postojalo i čučalo ali zbog zabrane vlade nisu mogli da iskažu svoje umetničke znalosti. Sve dok jednog dana nije počela priča o mladiću Dijegu Felipeu Becerri

Trebalo mi je vremena da u svojoj glavi procesuiram informaciju da je šesnaestogodišnji dečak ubijen zbog crtanja najobičnijeg grafita mačka Feliksa. Pre 8 godina Diego Felipe je sa svojim prijateljima iscrtavao grafite ispod nadvožnjaka  dok nije naišla policija u nameri da ih uhapsi. Mladi Dijego se uspaničio i krenuo da beži, međutim jedan od policajaca je odlučio da ga zaustavi, ni manje ni više nego hitcem u leđa. Da bi se izvukli u svom zlodelu odlučili su da podmetnu pištolj i optuže ovog uličnog umetnika za neko teže delo, delo koje bi bilo vredno ubistva. Optužili su ga za oružanu pljačku, međutim to je bilo daleko od istine. 

U mesecima nakon ubistva, hiljade uličnih umetnika počeli su da protestuju i zahtevaju pravdu, oslikajući svoj bes po zidovima Bogote. Becerrina smrt nakratko je obasjala najmračniju povezanost Bogote između mladih građana, koja čeznu za boljim životom, i države, koja je bila orijentisana na nasilni odgovor.

2013. godine Justin Bieber je nacrtao grafit lista marihuane i Javorovog lista u Bogoti, naravno zaštićen velikim brojem policije. Nedelju dana nakon što je Bieber napustio Kolumbiju, više od 300 umetnika se okupilo i grad su ukrasili sa preko 700 grafita. Tada je poruka bila jasna, želeli su isti tretman kao i poznati kanadski pevač.

 Masovni protesti uslovili su otpuštanje policajca koji je ubio Dijega, a ulični grafiti su postali dekriminalizovani. Vlada nije imala drugog izbora već da se nakloni uličnim umetnicima poznatijim kao grafiteros. 

Danas registrovanih grafiterosa ima preko 8000 i zaduženi su za pretvaranje ovog grada u čistu umetnost i slanje bitnih poruka. Od istorijskog centra grada pa sve do malih ulica i prolaza nalaze se zidovi oslikani sprejem upravo ovih umetnika. 

Say it - spray it!

Nataša Markov