Maroko - Najjeftinija i najbliža egzotika

Zapadno kraljevstvo intenzivnih boja, sočnih narandži, toplih i temperamentnih ljudi

Maroko treba upoznavati  polako, sloj po sloj i sa svakim novim korakom će biti jače i dublje, intenzivnije jer intenzitet je ono što Maroko čini posebnom i drugačijom zemljom od svih koje ćete posetiti. Intenzitet svega: boja, ukusa, mirisa, kontradiktornosti koje u svojoj suprotnosti nekako dobiju smisao.

Kraljevina Maroko je najbliža afrička, orijentalna, egzotična zemlja Evropi, deli je samo 13km širok Gibraltarski moreuz. Međutim, osim ako se ne uputite na avanuru Andaluzija i Maroko, putovanje do nekog od marokanskih gradova trajaće svega nekoliko sati leta iz  evropskih gradova.

Marakeš, crveni grad, potpuno će vas opčiniti. Da li zbog specifične  crvene boje zidina medine, ali i svake građevine ili zbog vatrene energije koju ovaj grad koji živi i danju i noću naročito na čuvenom trgu Džema el Fna, naizgled ludnice i haosa, ali kreativnog. Uživaćete  da se izgubite u Medini i njenim skrivenim i tajnovitim sukovima, isprobavajući začine, mirise, šarene marame i šalove, čarobne ćilime i tepihe, vešto izrađene ukrase i nakit i tako izgubljeni u tom vatrometu svega, pronalaziti  iznova i iznova sebe. Šare na pločicama na zidovima riada i palata koje ćete posetiti kao neke tajne mape budiće i izazivati maštu, oživljavati priče žena koje su tu živele vekovima unazad. Kao da je u svakoj šari utkana neka od njihovih čežnji koje su možda ostvarene, a možda i ne, nego isijavaju svoju strast i prenose je na nas koje sada, u ovom životu, možemo da ih ostvarimo.

Najbolju ceđenu narandžu sasvim sigurno pićete u Maroku, a pronaći ćete je na svakom koraku, a svaki obrok ili pauzu tradicionalno završiti (obavezno) slatkim marokanskim čajem od sveže nane koji je ujedno i tradicionalni marokanski napitak. U  začinjenoj hrani, ako je volite ćete takođe uživati jer će vas oduševiti marokanski tažin sa povrćem, mesom, začinima (čuvenim marokanskim začinom 35)- koji se sprema dugo i krčka na ,,tihoj’’vatri, a služi u zemljanim posudama specifičnog oblika, a neke od tih autentičnih keramičkih posuda ćete sigurno poželeti i da ponesete kao suvenir.

Na samom zapadu uz Atlantski okean, nalazi se kraljevstvo argana i nadaleko čuvenog arganovog ulja koje žensku kožu i kosu učini privlačnom i atraktivnom na način na koji to svaka od žena želi. Skupo je i dragoceno jer je u svaku kap uloženo mnogo ručnog rada marokanskih žena koje rade u tzv. kooperativama (upošljavaju uglavnom žene koje su udovice ili razvedene i to im je jedini izvor prihoda kako bi izdržavale svoje porodice) ali i mnogo ljubavi, pa je zato i toliko delotvorno.

Maroko će vas navesti da se preispitate zašto ste privremeno ili zauvek odustali ili bar smanjili intenzitet kojim živite svoje snove, svoj život i načine na koji iskazujete svoju radost. Podsetiće vas da  ne treba da se plašite i slobodno unesete jake boje u svoj život bez razblaživanja i rastvaranja jer ako niste živeli punim plućima i širom otvorenih očiju, pitanje je jeste li uopšte živeli ili samo životarili u pastelnim bojama.

Jelena Jovic