Tokio ili Seul-koji je moderniji grad?

Nekada smo na pomisao modernih gradova uvek prvo u glavi imali sliku Njujorka,  Londona i drugih zapadnih gradova, ali kako nam je Azija postala dostupnija otkrili smo i koji to njihovi gradovi stoje rame uz rame sa gore navedenim, ili su čak ispred? 

Putovanje u Japan mnogi su okarakterisali kao odlazak na drugu planetu, kako zbog stvari koje se mogu videti samo tamo, tako i zbog onih koje se mogu naći svuda ali koje su Japanci unapredili na svoj način i samim tim podigli na viši nivo. Prvo nas bez teksta ostavi savršeno uređena mreža linija metroa, koji je brz, čest i besprekorno čist, a onda nas sa nogu obore ti čuveni Japanski vozovi koji su i poznati pod nazivom bullet, ili u prevodu metak. A kada izađemo u čuvene delove grada Shinjuku, Shibuju, Ginza  gubimo se u širokim ulicama i među visokim zgradama, dok pored nas prolaze nečujni električni automobili. Dok širu sliku ovog enormno velikog grada dobićemo sa oblakodera i tornjeva. 

Sve je tako sređeno i čisto, a u moru raznih građevina nalaze se i Yoyogi, Ueno,  Chiyoda i drugi parkovi gde možemo uživati u beskonačnom zelenilu, a u vreme Sakure i u procvetalim trešnjama.  Ali pored svih ovih uređenih, savremenih čari Tokya nalaze se i nezaobilazni hramovi među kojima najposećeniji jesu Senso-ji, Meiji Jingu koji nam daju širu sliku o religiji i istoriji ove predivne zemlje.

Nedaleko od zemlje izlazećeg Sunca, nalazi se i još jedan biser dalekog istoka - Seul, kao savršen spoj tradicionalnog i starog sa jedne strane i urbanog i modernog sa druge strane. Savršeno očuvani hramovi i palate među kojima se izdvajaju Gyeongbokgung, Changdeokgung i Changgyeonggung vraćaju nas na trenutak u doba dinastije Joseon i prikazuju nam građevine neizmerne lepote. A šlag na torti istorijskog dela grada predstavlja Bukchon Hanok selo.

Pored njih, danas ovaj grad krase predivne poslovne i stambene zgrade, među kojima se izdvaja Lotte zgrada, najviša zgrada u Južnoj Koreji. Lepotu i širinu ovog grada najbolje ćemo videti sa Seul tornja, koji se nalazi na brdu blizu centra grada, i koji je simbol samog grada.  A u podnožju se mogu istraživati razni delovi, isprobavati ukusna koreanska kuhinja, i uživati u gradu koji nikad ne spava. Za one koji vole da šetaju napravljena je uređena pešačka zona Cheonggyecheon, koja je prava mala oaza između visokih zgrada. U večernjim satima obavezan je Rainbow Fountain light show sa Banpo mosta, sa kog se pruža poseban pogled na grad. 

 Ako se vratimo na naslov priče gde postavljamo pitanje koji je moderniji grad otkrićemo Vam da prednost za nijansu ide Tokiju, ali je Seoul grad koji je itekako vredan posete i samo 3 sata leta udaljen od prestonice Japana, pa ukoliko se uputite na jednu od ove dve daleke destinacije preporuka je posetiti OBA.

Katarina Ivanović