Zanzibar-Afrika u malom

Raj na zemlji! To je Zanzibar. Ostrvo divnih, nasmejanih i neverovatno opuštenih i usporenih ljudi. Sve je u osmehu i sve što poželite kroz osmeh ćete i dobiti. Putovanje na Zanzibar u Afriku je ispunjeno uživanjem i opuštanjem u čarima tropskog ostrva, zvucima talasa, toploj vodi okeana, prašnjavom snežno belom pesku, zvucima prirode ali i jakim i tupim zvucima odnosno udarima kokosa o pod. Ovo je mesto gde se uživa u ukusnoj kuhinji ali naravno, posle skoro sat vremena čekanja, jer ovde je sve sveže i sve se sprema istog trenutka. Često se dešava da konobar u restoranu prinese stolicu za sto i sedne da primi porudžbinu, jer takvi su oni neposredni i spontani.

Za početak plaže, po kojima je Zanzibar toliko poznat. Duge, bele, peščane plaže pružaju se celom istočnom obalom ostrva i spadaju među najlepše na svetu. Za ovu obalu karakteristična je velika plima ail i oseka, koje su ovde najizraženije na globalnom nivou. Na severu zbog većih dubina plima i oseka nisu izražene u tolikoj meri. Specifično za Zanzibar je očuvana priroda i malo turista na plažama, koji utiču da obala izgleda još lepše. Nema načičkanih suncobrana, peškira i ležaljki, samo palme, po neki bar u pozadini i ležaljka od bambusovog drveta. Rajsko mesto za opuštanje i uživanje u tropskom suncu.

Najveći i glavni grad je Stonetown. Grad od nekih 100.000 stanovnika, grad kulture i vekovne tradicije, brodova i raskošnih palata, arapskih utvrđenja i britanskih vila, sve jedno uz drugo, načičkano uz obalu Indijskog okeana. Šetnja kroz uske ulice koje vijugaju između kamenih kuća, kao lavirint, vode nas od kuće slavnog Fredija Merkjuria, pa do arapske tvrđave i Palate Čuda, prve koja je imala električnu energiju i lift na ostrvu, palate u kojoj je živelo preko 100 konkubina sultana Bargaša. Sve je toliko živopisno, sa šarenim ulicama, gde pažnju gotovo konstantno skreću čuvena drvena rezbarena vrata i prelepa deca koja na trenutak prekidaju svoju igru, ne bi li snimili ko to tuda prolazi. Na lokalnoj pijaci potpuni je haos. Cenkanje, buka, deca, na ulici se prodaje hleb, meso, tone začina, gomile svežeg voća, miris ribe, kokoške, ljudi, kola, bicikle, motori, sve što vam padne na pamet i to na jednom mestu. Sve u pokretu, sve živi!

Putovanje na Zanzibar nudi dosta toga i u svakom će probuditi avanturistu i želju da vidi što više. Crveni Colobus majmuni, koji žive samo na Zanzibaru još jedna su od neobičnosti. Nakon šetnje kroz džunglu još opuštanja u šumi mangrova, jedinstvenom obliku vegetacije, koja je zaslužna za postojanje ostrva, jer kada ove šume ne bi bilo ne bi bilo ni Zanzibara. U nacionalnom parku Jozani imaćete utisak kao da ste u nekom dokumentarcu o planeti, dok šetate kroz šumu mahagoni drveta, preskačete blato, jedete bobice, jurite majmune ili se pod listom „kišobran“ drveta krijete od pljuska.

Zanzibar, ostrvo začina koje je najveći proizvođač karanfilića na svetu, vekovima je jedno od najznačajnijih ostrva u ovom delu Indijskog okeana. Prvi Evropljanin koji je došao do ostrva bio je Vasko da Gama a nakon njega dolaze Arapi i Britanci. Nezavisnost stiče 1963. godine, a godinu dana kasnije ujediniće se sa Tanganjikom i osnovati državu Tanzaniju.

Zanzibar je i Bao igra, Taarab muzika, šarene nošnje, ritam, žurke na plaži sredom i petkom, kajting, plivanje sa delfinima, ručak u jednom od top 10 svetskih restorana, čuvenom „The Rock“, vožnja trajektom, regge barovi, blue safari, kupanje na peščanom sprudu, klopanje jastoga, spavanje u tradicionalnim kućama sa peskom na podu.

Hakuna Matata! Jumbo! Poa! Mambo! Asante sana! Kaka! Rafiki! Pole pole! Nakupena sana! Samo su neki od osnovnih izraza koje morate znati. Inače Swahili jezik je nešto što potiče sa Zanzibara i smatra se da je ovde najizvorniji. Nastao je mešanjem arapskog i jezika domorodačkog stanovništva. Moto lokalnog stanovništva je Hakuna Matata, odnosno život bez briga i problema, i Pole Pole, polako polako, što najbolje oslikava kulturu i način života veselih i nasmejanih Zanzibaraca. 

Petar Sretenović