Zašto Maldivi i saveti za putovanje

Osvojite obe zemljine polulopte! 

Poseta Maldivima često podrazumeva boravak na obe Zemljine polulopte jer najjužnije ostrvo leži na 1 stepenu južne geografske širine, dok se najseverniji atol prostire na 7 stepenu severne.

Čak 99% teritorije čini voda, zbog toga ćete ovde pre dobiti žuljeve od peraja nego od obuće. Čak vam ni papuče nece trebati...

Tako da, ako je zaista tačno da se ljudsko telo sastoji od 75 % vode, onda je putovanje na Maldive definitivno pravi izbor. Kako za vaše telo, tako i za vaš um, koji će biti u blaženom stanju  okružen plavetnilom i zelenilom koje hrani dušu.

Pobedite svoje strahove i zablude da ajkule jedu ljude.

Posetite mesto nedaleko od Mafusija i bez razmišljanja uđite u vode Indijskog okeana gde ćete zaplivati sa desetinama ajkula. One će prolaziti pokraj vas, sudaraćete se, ali jako je bitno da ostanete pribrani i da ne paničite. Adrenalin će skakati, naročito kada vas fotograf pozove da zaronite i ovekovečite vaše nesvakidašnje druženje.
Ukoliko vam plivanje sa ajkulama ipak nije za vas, njih vrlo lako mogu zameniti delfini, kornjace, nepregledna jata šarenolikih riba i čudnih bića sa okeanskog dna.

Maldivi su isključivo islamska zemlja, te samo muslimani mogu biti državljani, a u zemlju je zabranjen unos svega sto se kosi sa islamom..

Zato nemojte da se brinete ukoliko vam na aerodromu konfiskuju statuu Bude, ikonu Bogorodice, krst.. Sve će vam se vratiti neposredno pre povratnog leta.

Prodavnice se uglavnom zatvaraju kada mujezin pozove na molitvu. Ovo je posebno izraženo petkom, kada je veliki džuma namaz, a često i u hotelskim sobama postoji putokaz koji pokazuje u kom je smeru Meka.

Na Maldivima je zabranjeno iznošenje korala iz zemlje, jer upravo korali i koralni grebeni štite Maldive od potopa.

Maldivi su najniža zemlja na svetu. Najviše prirodno uzvišenje je nešto više od 2 metra. Naučnici predviđaju da će u narednih 100 godina Maldivi biti potopljeni pre svega zbog posledica globalnog zagrevanja i otapanja glecera. Zato PROBUDITE SVEST O OČUVANJU PLANETE!

Što se tiče vlade, ona se maksimalno stara da sačuva lokalno stanvništvo od uticaja masovnog turizma, tako da na lokalnim plažama se mozete kupati, ali pod uslovom da ste obučeni.

Informacija za one koji bi da smanje sa konzumacijom alkohola - Ukoliko pijete više nego što bi trebalo, Maldivi su prava destinacija za vas. Alkohola nema u slobodnoj prodaji i samo na određenjim mestima možete doći do čaše piva. To zadovoljstvo košta malo više, tako da ćete sigurno postati umereniji.

Informacija za ljubitelje sporta - Ako do vas dođe fudbalska lopta, nemojte misliti da je to slucajno! Ovde je to direktan poziv da se uključite u igru.

Dobrodošli na Sunčanu stranu planete, garantujemo vam dobar provod!

Mihailo Savkovic