Kambodža putovanja

Nedovoljno istražena i od nedavno dostupna turistima, Kambodža predstavlja pravi mali raj za ljubitelje arheologije, ali i za zaljubljenike istočnjačke filozofije i njenih postulata. Smeštena na Indokineskom poluostrvu, između Tajlanda, Laosa i Vijetnama, ova država nalikuje na ostale azijske države, a ipak ima ono nešto što je čini autenticnijom i primamljivijom od ostalih…Razvoj Kambodže započet je otkrićem nekadašnje prestonice kmerske države – Angkor Vata.U središtu impresivnog kompleksa hramova leži istoimeni hram koji je dokument za sebe. Njegove ruševine daju nam potvrdu o tome šta znači civilizacija, odnosno pobeda graditeljskih ideja nad nekontrolisanim geografskim uslovima.

Avanturu započinjemo dvodnevnim obilaskom ovog kompleksa čija harmonija i savršenstvo oslikavaju carsku vlast Sujavarmana, osnivača ovog hrama i u čijim reljefima možemo videti stvaranje sveta, kosmičku bitku između dobrih i zlih bogova kao i mešanje eliksira života iz okeana. Ovaj hram je najviše poštovan hram od svih i sa dobrim razlogom se nalazi na zastavi ove zemlje. Imamo šansu da uživamo u izlasku Sunca ispred samog hrama, sto nam daje mogućnost da u miru i tišini razmišljamo o budizmu, ali i hinduizmu i da se divimo ovom neverovatnom svetskom čudu koji već vekovima prkosi vremenu i inspiriše mnoge posetioce.

Nakon toga imamo mogućnost da krstarimo najvećim jezerom, Tonle Sapom i da uživamo u pejzažima još uvek neotkrivenih i neobičnih mesta  ove mistične zemlje. Ovo jezero ujedno je i najveći rezervoar sveže vode u jugoistočnoj Aziji, a od 1997. godine nalazi se na UNESCO- ovoj listi svetske baštine zbog svog ekološkog značaja, s obzirom da je utočište stotina vrsta ptica i riba od kojih su mnoge ugrožene. Kambodžanska kuhinja jedna je od najstarijih na svetu, a strancima je najpoznatije jelo amok – meso i pikantni začini, pirinač, kikiriki i jaja u kokosovom mleku, posluženi u činiji napravljenoj od listova banana. Uputite se u mističnu Kambodžu i doživite nezaboravnu avanturu sa nasmejanim plemenom.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Kambodža

Kambodža  je država u jugoistočnoj Aziji. Na jugozapadu izlazi na Tajlandski zaliv (deo Južnog kineskog mora). Graniči na zapadu i severu sa Tajlandom, na severu sa Laosom i na istoku i jugu sa Vijetnamom.

  • Površina zemlje:181,035 km2, 90. po veličini u svetu
  • Broj stanovnika: 15,7 miliona stanovnika
  • Glavni grad: Pnom Pen (1,7 miliona stanovnika)
  • Nacionalnost: Kambodžanci – Kmeri (90%), ostalo: Vijetnamci, Kinezi;
  • Zvanični jezik: kmerski;
  • Veroispovest: budizam (budisti 96,9%);

Vizu za Kambodžu uzima se na granici. Za to je potrebno da imate dve fotografije, 3.5 x 4.5cm sa belom pozadinom i 30 dolara (u dolarima). Na izlazu iz Kambodže se plaća i taksa od 20 dolara.

Vremenska zona je UTC +7, znači 6 sati unapred u odnosu na Srbiju.

Kambodži klima je monsunska. Od decembra do aprila traje suvi period, kada preovladava suvi severnoistočni monsun. Prosečne temperature se kreću između 21°C i 35°C.

Kambodžanska kuhinja se izdvaja po učestalom korišćenju biljaka, travki, povrća. Kambodžansku kuhinju krasi reputacija jedne od najstarijih i najzdravijih na svetu. Najvažniji dodatak svim jelima je pirinač i rezanci raznolikih vrsta i oblika. Od mesa se jede piletina, pačetina, svinjetina i teletina. Konzumiraju se mnogobrojne vrste voća i povrća. Specijalitet kambodžanske kuhinje je Amok – kari pasta sa kokosovim mlekom i brojnim dodacima, upakovano u list od banane. Tu su još i supe sa nudlama, roštiljsko meso, salata od manga i razne druge slatko – ljuto – kisele kombinacije.

Vakcinacija nije obavezna. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i proveriti. Poželjno je poneti lekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u apotekama tamo. Takođe, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca, iz iskustva, njihova sredstva su jača.

Svim posetiocima se savetuje da budu oprezni. Preporučuje se brižljivo čuvanje ličnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Šetanje ulicom u kasnim večernjim satima preporučljivo je jedino ako niste sami. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom i zatvorom.

Spakujte što manje stvari! Svuda možete da perete veš. Ta usluga je jako povoljna, otprilike 1 evro po kilogramu, veš bude brzo gotov, lepo operan i složen. S obzirom na visoke temperature, nosite laganu garderobu. Obavezno poneti duks ili neku laganu jaknu i neke duge nogavice za vožnju autobusima (koji su klimatizovani). Ponesite neke udobne patike za celodnevne obilaske kompleksa Angkora. Kod obilaska kulturno – istorijskih znamenitosti, konkretno hramova, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena, tako da obratite pažnju i na to prilikom pakovanja.Ako bilo šta zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve tamo imate da kupite.

Što se tiče novca i plaćanja, poželjnije je da imate dolare, pogotovo za Kambodžu. Valuta u Kambodži je kambodžanski ril (Riel). Odnos valuta je okvirno 1 USD=4.045 KHR, mada je u Kambodži svuda moguće plaćati u dolarima, pa Vam zbog toga savetujemo da ponesete dolare i to što sitnije.

Bankarski sistem je jako razvijen, tako da ćete brojne banke i bankiomate naći na svakom koraku. Za tačnu visinu provizije bi trebalo da proverite sa matičnom bankom. Naša preporuka je da ponesete gotovinu.

Korišćenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema sa blokiranjem kartice. Menjačnice takođe imate na svakom koraku, dostupne tokom celog dana.

Naše mreže ne funkcionišu u Kambodži. Takođe, internet kafea ima svuda, a wireless postoji u smeštajima.