Kapadokija avio

cena od
599
EUR ,00
trajanje
4 dana
Prijavi se Upit
Upit

Putovanje u Kapadokiju, upoznavanje Istoka i nestvarnih predela magične Turske!

Priča o magiji Kapadokije, koju ćete saznati na ovom putovanju, potpuna je samo ako se u obzir uzmu sva tri aspekta koji je definišu: prirodni, istorijski i religijski. Vulkanske erupcije i erozija su desetinama miliona godina stvarali jedinstvene pejzaže. Naziv Kapadokija na persijskom jeziku znači „zemlja lepih konja“, a zbog svoje uloge koju je odigrala tokom ranog hrišćanstva, drugo ime joj je i „kolevka hrišćanstva“. 

Let avionom do Kapadokije traje kratko, ali ono što želimo da traje što duže na ovom putovanju jeste čuveni let balonom. Neverovatan doživljaj, koji možete imati samo na određenim putovanjima, a to je baš ovo putovanje u Kapadokiju. Letimo iznad reljefa koji je vekovima vajan kišom, vetrom i suncem. Tradiconalne kapadokijske kuće i golubarnici uklesani su u stene i predstavljaju jedinstvena arhitektonska ostvarenja karakteristična za ovu regiju, koja ćemo zajedno videti iz svih perspektiva. U sklopu ovog aranžmana za Kapadokiju zajedno ćemo upoznati još jedno od mnogih prelepih lica Turske.

Obilasci uključeni u cenu aranžmana

1. Obilazak jezera Tuz Golu
2. Vožnja kvadovima (Obilazak Ljubavne doline kvadovima, Obilazak sela Čavušin kvadovima, Odlazak na zalazak sunca kvadovima u Sunset point dolini)

Napomena: Za polazak 02.11.2023. važe Opšti uslovi putovanja Jungle Tribe DOO.


Ruta
Beograd
Ankara
Goreme
Ankara
Beograd

Prevoz
Avion, Lokalni transfer
Smeštaj
Hotel
Organizator
Jungle Travel d.o.o. Beograd, Srbija
Grupna putovanja
Akcije , Daleke destinacije, Gradovi Evrope
Destinacije
Turska
Kod putovanja
TR12
Zahtevnost
Pogodno za decu
Da
Veličina grupe
Min 10 , Maks 20 ,

Plan i program

Plan i program puta važi za polaske 5. 10. 202319. 10. 20232. 11. 2023

Okupljanje grupe na aerodromu „Nikola Tesla“ dva sata pre leta. Let iz Beograda u 12.00h (TK 7819) za Ankaru. Dolazak u Ankaru u 14.50h. Transfer do smeštaja u Goremu, sa usputnim obilaskom jezera Tuz Golu. Kako se budemo približavali jugoistoku Ankare, blistava svetlost sa zapada nam govori da se bližimo Tuz Golu. Intenzivna belina i blistavost kristala soli obmanjujuće liče na sneg i led. Šetnja po mineralima soli, zalazak sunca, ružičasta refleksija svetlosti o staklenu belu površinu jezera, učiniće da ovakve prizore nikad ne zaboravimo. Dolazak u smeštaj. Noćenje.

Prevoz

 • Avio-kartu sa svim taksama na relaciji Beograd–Ankara, u ekonomskoj klasi sa 20 kg čekiranog i 8 kg ručnog prtljaga
 • Transfer od aerodroma do smeštaja

Smeštaj

Empire cave hotel 1 noć

Mesto

 • Beograd
 • Ankara
 • Goreme

Fakultativni izlet – ranojutarnji let balonom iznad Kapadokije uz izlazak sunca i neverovatne prizore! Nakon leta balonom, druženje nastavljamo fakultativnim izletom Jahanje konja. Daleko od gužve, krećemo u istraživanje fascinantnih dolina i prekrasnih vidika. Jahanje je jedna od glavnih aktivnosti za koju se možemo opredeliti dok smo u Kapadokiji. Uživamo u osećaju slobode dok nas okružuju najlepši pejzaži. Naša avantura se ovde ne završava. Imaćemo priliku da se iskusimo jedinstven adrenalin i uzbuđenje na vožnji kvadovima kroz nestvarne predele Kapadokije. Obilazimo Ljubavnu dolinu (Love valley), najpoznatiji vidikovac Kapadokije, staro grčko selo Čavušin (Cavusin village) i nakon toga idemo na magični zalazak sunca, na najpopularnijem vidikovcu (Sunset point). Povratak u smeštaj. Noćenje.

Smeštaj

Empire cave hotel 1 noć

Mesto

 • Goreme

Hrana

 • Doručak × 1

Fakultativni izleti

Kapadokija je jedinstveno mesto na svetu sa svojom neuporedivom lepotom. Osim svojih prirodnih lepota, Kapadokija nam nudi i širok spektar aktivnosti. Jedna od njih koja se našla na našoj listi fakultativnih izleta je i vožnja oldtimerima. Krećemo rano ujutru kako bismo dočekali prve zrake sunca na nestvarnim predelima ove magične regije. Dok uživamo u neverovatnoj energiji, pogled nam se zaustvlja na nebu obojenom mnoštvom šarenolikih balona. Sa ove ture ćemo poneti najlepše fotografije i utiske. Turu nastavljamo fakultativnim izletom – Green tour. Naša prva stanica je neverovatni podzemni grad Kajmakli (Kaymakli). To je prvi i najpopularniji podzemni grad u Kapadokiji. Stanovnici su ovaj kompleks isklesan pod zemljom koristili stotinama godina kako bi se sakrili od Rimljana, Persijanaca i Arapa. Nakon odlaska iz Kajmaklija, odvešćemo se dalje na jug do veličanstvene zelene doline Ihlara. Šetamo pored reke Melendiz, koja se vijuga kroz klisuru Ihlara, zaustavljajući se na ručku u restoranu na reci u selu Belisirma. Posle ručka nastavljamo do manastira Selime. Najveći manastir u steni u Kapadokiji sa prekrasnim pogledom na celo područje. Manastir je danas napušten i predstavlja muzej na otvorenom pred kojim niko ne ostaje ravnodušan. Na povratku u Goreme zaustavljamo se na spektakularnom vidikovcu koji gleda na Dolinu golubova. Dan ćemo nastaviti na fakultativnom izletu – Tradicionalno tursko veče gde ćemo uživati u ukusima i zvucima Turske. Nakon domaćih kofti, par čaša vina, dosta smeha i puni utisaka vraćamo se u smeštaj. Noćenje.

Smeštaj

Empire cave hotel 1 noć

Mesto

 • Goreme

Hrana

 • Doručak × 1

Fakultativni izleti

Napuštanje smeštaja i transfer do aerodroma u Ankari. Let za Beograd u 18.05h (TK 7818) Dolazak u Beograd u  19.05h po lokalnom vremenu. 

Prevoz

 • Transfer od smeštaja do aerodroma
 • Avio-kartu sa svim taksama na relaciji Ankara–Beograd, u ekonomskoj klasi sa 20 kg čekiranog i 8 kg ručnog prtljaga

Mesto

 • Goreme
 • Ankara
 • Beograd

Hrana

 • Doručak × 1

Polasci i cene

Za više informacija o polasku poput cena, popusta, uslova plaćanja, molimo Vas kliknite na polje s polaskom ispod
Učitavanje...
Učitavanje...
Učitavanje...

Prilikom prijavljivanja plaća se 200 € u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate, a ostatak sume plaća se u agenciji u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate, najkasnije 6 nedelja pred put. Mogućnost plaćanja preko računa i karticama Visa, Master, Maestro i Dina.

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. 

Šta je uključeno

Smeštaj

Empire cave hotel Primer 3 noći

Prevoz

 • Avio-kartu sa svim taksama na relaciji Beograd–Ankara, u ekonomskoj klasi sa 20 kg čekiranog i 8 kg ručnog prtljaga
 • Transfer od aerodroma do smeštaja
 • Transfer od smeštaja do aerodroma
 • Avio-kartu sa svim taksama na relaciji Ankara–Beograd, u ekonomskoj klasi sa 20 kg čekiranog i 8 kg ručnog prtljaga

Hrana

3 × Doručak

Nije uključeno

 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)

Fakultativni izleti

Napomena! Termini i cene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i promenjivi su, a zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.

Let balonom

Cena: od 170,00 EUR do 280,00 EUR

Ranojutarnji let balonom iznad Kapadokije uz izlazak sunca i neverovatne prizore! Jedno od najuzbudljivijih doživljaja na ovom putovanju. Sam izlet traje oko 3 sata, od čega je let balonom oko 1 sat. Obično se na izlet polazi između 4 i 5 ujutru i traje do 7h ili 8h ujutru. U samu „korpu” balona staje 16 do 20 putnika. Sam plan izleta, trajanje i uopšte mogućnost organizovanja zavisi od vremenskih prilika i na to agencija ne može uticati.

U cenu izleta uračunato je: lokalni instruktor na engleskom jeziku, usluge predstavnika naše agencije, let balonom, organizovani prevoz po predviđenom itineraru.

U cenu izleta nije uračunato: hrana i piće, napojnice za lokalne vodiče i vozače, individualni troškovi.

Jahanje konja

Cena: 35,00 EUR

Kapadokija na persijskom jeziku znači „Zemlja prelepih konja“ i tamo je najpopularnija aktivnost koja se savršeno poistovećuje sa ovim značenjem upravo jahanje konja. Upućujemo se ka nesvakidašnjim dolinama kao što su – Rose Valley, Love Valley, White Valley… Uživamo u nestvarim pejzažima dok galopiramo stazama okruženim vilinskim dimnjacima daleko od gužve.

U cenu izleta je uključeno: jahanje konja sat vremena, lokalni vodič na engleskom, usluge predstavnika naše agencije, organizovani prevoz po predviđenom itinereru.

U cenu izleta nije uključeno: ručak, napojnice za lokalne vodiče i vozače, individualni troškovi.

Tradicionalno tursko veče

Cena: 45,00 EUR

Uživanje u ukusima i zvucima Turske. Isprobaćemo lokalnu kuhinju, meze i piće i iskusiti pravo tradicionalno tursko gostoprimstvo.

Cena izleta uključuje: usluge predstavnika naše agencije, tursku večeru i neograničena konzumacija pića.

Green tour

Cena: 55,00 EUR

Naša prva stanica je neverovatni podzemni grad Kajmakli. To je prvi i najpopularniji podzemni grad u Kapadokiji. Prvi put je za posete turista otvoren 1964. godine. Nekadašnji stanovnici ovog grada izgradili su svoje kuće u tunelima ovog grada kojih je bilo oko stotinak. Stanovnici regiona i dalje koriste najpogodnija mesta u ovim tunelima kao podrume, skladišta i staje kojima pristupaju kroz svoja dvorišta. Podzemni grad Kajmakli ima niske, uske i nagnute prolaze. Iako se grad sastoji od osam spratova pod zemljom, danas su samo četiri od njih otvorena za javnost, u kojima su prostori organizovani oko ventilacionih šahtova. Produžvamo dalje ka dolini Ihlara. Ova dolina je napoznatija atrakcija južne Kapadokije. Pogled nam zastaje na stenama koje su formirale zid u dnu kanjona koje dopunjuje izuzetno bujna vegetacija, koja se u dolini održava zahvaljujući rečici Melendiz (Melendiz Suyu). U kanjonu je nekada postojalo 105 crkvi-pećina sazidanih između VI i XIII veka. Imaćemo prilike da vidimo i manastir Selime, koji je najveći manastri u pećini. Manastir je danas napušten i predstavlja muzej na otvorenom pred kim niko ne ostaje ravnodušan. Na povratku u Goreme zaustavljamo se na spektakularnom vidikovcu koji gleda na Dolinu golubova.

U cenu izleta je uključeno: ručak, lokalni vodič na engleskom, usluge predstavnika naše agencije, organizovani prevoz po predviđenom itinereru, ulaznice na lokalitete.  

U cenu izleta nije uključeno: piće, napojnice za lokalne vodiče i vozače, individualni troškovi.

 

Vožnja oldtajmerima

Cena: od 40,00 EUR do 60,00 EUR

Kapadokija je jedinstveno mesto na svetu sa svojom neuporedivom lepotom. Osim svojih prirodnih lepota, Kapadokija nam nudi i širok spektar aktivnosti. Jedna od njih koja se našla na našoj listi fakultativnih izleta je i vožnja oldtajmerima. Krećemo rano ujutru kako bismo dočekali prve zrake sunca na nestvarnim predelima ove magične regije. Dok uživamo u neverovatnoj energiji, pogled nam se zaustavlja na nebu obojenom mnoštvom šarenolikih balona. Sa ove ture ćemo poneti najlepše fotografije i utiske.

U cenu izleta je uračunato: vožnja oldtimerima u trajanju od 2h (maksimalno 4 osobe u vozilu), lokalni vodič na engleskom jeziku, usluge predstavnika naše agencije, organizovani prevoz po predviđenom itinereru.

U cenu izleta nije uračunato: ručak, napojnice za lokalne vodiče i vozače, individualni troškovi.

Smeštaj

Empire cave hotel

Ovo je primer smeštaja koji možete da očekujete. Stvaran smeštaj može biti drugačiji, ali sličan u onome šta pruža.

Smešten u Goremeu, na 3.5 km od zamka Učisar. Hotel Empire Cave nudi smeštaj sa vrtom, besplatnim privatnim parkingom, zajedničkim salonom i terasom. Objekat je udaljen oko 7.1 km od Muzeja na otvorenom Zelve, 9.1 km od manastira Nikolos i 10 km od muzeja Urgup. Smeštaj nudi recepciju koja radi 24 sata. Smeštaj raspolaže dvokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom.

Sajt https://www.empirecave.com/

Pitanja, odgovori i iskustva

Visoka sezona u Kapadokiji je od maja do oktobra, ali i u ostalim mesecima je vreme prijatno za posetu.


Ono što je lokalni specijalitet je testi kebab u čijem serviranju možete i sami učestvovati tako što ćete polomiti ćupić od gline u kom se priprema. Ostatak specijaliteta je sličan kao u ostatku Turske - kebab je na svakom ćošku.


Ponesite obavezno nešto da ogrnete kada krenete na let balonom jer je to ranom zorom pa ume da bude hladno. Za obilaske su vam potrebne udobne patike.


Kapadokija je bezbedna, domaćini su srdačni i osećaćete se i više nego prijatno.


1. Ljuljaške u Ljubavnoj dolini

2. Fotkanje u vožnji kabrioletima dok lete baloni.

3. Fotkanje tokom jahanja konja dolinama Kapadokije.

4. Sultan carpets (prodavnica tepiha u kojoj možete probati narodnu nošnju i fotkati se u Aladin fazonu)

5. Dolina mašte


Kapadokija je mirna jer svi ustaju zorom da posmatraju balone ili da idu na let njima. Ali pronaći ćete mnoštvo rooftop barova u kojima možete popiti piće i slušati svirke. Terasa hotela Sultan Cave je odličan izbor.


Za skromniji budžet 20-30 eur. Za opušteniji odmor 50 eur.


Ne zaboravite da je bakšiš obavezan - lokalnim vodičima, vozačima, ugostiteljima.

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

OPŠTE INFORMACIJE

U srcu Anadolije je smeštena ušuškana oblast Kapadokija, jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj, koju godišnje poseti oko dva i po miliona turista iz čitavog sveta. Ono što privlači posetioce je kombinacija prirodne lepote i jedinstvene arhitekture, nastale usled delovanja vulkanskih lava, jakih vetrova i obilnih kiša. Smeštena na površini od 80 km², između tri ugašena vulkana - Erdžijes, Guldag i Hasandag. Nanosi lave koji su tekli ovim predelima u prošlosti, uz uticaj jakih vetrova i kiše, formirali su fascinantne kamene strukture, neobične formacije stena sačinjenih od belog vulkanskog pepela i prirodni pejzaž koji je jedinstven u čitavom svetu.

Poznata je još iz antičkog perioda. Kao i danas, granice Kapadokije su bile nejasne i u istoriji. Prema podacima ona se na jugu graniči sa Masivom Taurus, na istoku sa Eufratom, na severu sa Crnim morem, a na zapadu sa velikim slanim jezerima u unutrašnjosti Anadolije. Reljefom dominiraju visoravni iznad 1000m. Naziv "Kapadokija" proizilazi iz persijske reči "Katpaktukia" koja se prevodi kao "zemlja prekrasnih konja".

Ovi prizori deluju čarobno u proleće i leto, pa ukoliko još niste odlučili koja je vaša idealna destinacija za putovanja ove godine, u nastavku teksta vam predstavljamo nekoliko razloga zbog kojih to treba da bude Kapadokija.


 

USLOVI ZA ULAZAK U TURSKU

Državljani Srbije mogu da uđu u Tursku sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih 6 meseci preležan COVID-19. Ukoliko lice ne poseduje jedan od prethodna dva navedena dokumenta neophodno je posedovati negativan PCR test,  urađen u poslednjih 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju. Na svim graničnim prelazima se vrše nasumična PCR testiranja. U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati na sajtu Ministarstva zdravlja Republike Turske.


 

VIZE

Za ulazak u Republiku Tursku, kojoj Kapadokija pripada, i boravak do 90 dana u periodu od 6 meseci, računajući od dana prvog ulaska, državljanima Republike Srbije nije potrebna viza. Državljani Srbije koji žele da borave u Turskoj duže od 90 dana, zahtev za vizu mogu podneti preko Konzulata Turske.


 

KLIMA

Zahvaljujući svojoj unutrašnjoj lokaciji i velikoj nadmorskoj visini, Kapadokija ima izrazito kontinentalnu klimu, sa toplim suvim letima i hladnim zimama praćenim snegom. Region se nalazi na preko 1000 metara nadmorske visine, sa vulkanskim vrhovima koji dosežu 3916 m. Postoji značajna temperaturna razlika između dana i noći. Kapadokija je ograđena i na severnoj i na južnoj obali planinskim vencima i oblast prima veoma malo kiše tokom cele godine tako da je ovaj region u velikoj meri polu-sušni. Od maja do kraja juna dominiraju topli dani sa hladnim noćima, a prosečna temperatura vazduha je 15°C. Leti temperatura dostiže 40 °C, a u jesen je prosečna temperatura 25°C. 


 

NAJBOLJE VREME ZA POSETU KAPADOKIJE

Najbolje vreme za posetu je u proleće i jesen, odnosno od marta do juna i od avgusta do oktobra.

Zima u Kapadokiji

DECEMBAR/ JANUAR/ FEBRUAR

Mnogi ljudi izbegavaju putovanje zimi jer su neke atrakcije zatvorene. Kapadokija zimi nije jedna od tih destinacija – sve, od vožnje balonom do muzeja, ostaje otvoreno! Baloni na vrući vazduh lete do 330 dana u godini.  Ipak, vreme tokom zimskih meseci je prilično nepredvidivo i promenljivo. Moguće su snežne padavine.

Januar je najhladniji zimski mesec sa prosečnom dnevnom temperaturom od 8°C, dok u decembar i februar imaju prosečne dnevne temperature od 11°C. Noću ona može spustiti i do - 1°C.

Sneg može pasti već u novembru, ali se uglavnom neće zadržati do kraja decembra. Odatle može da se nastavi sa prekidima do aprila, ali će biti retko posle 1. marta.

Skijanje je sve popularniji zimski sport u Kapadokiji na planini Ersijes (Argeus) sa planinskim vencem do 3000 metara i prosečno 2 metra snega tokom cele sezone koja traje od novembra do aprila. U ovo doba godine vode se i ture kvadrociklom kroz snežna polja.

 

 

Proleće u Kapadokiji

MART / APRIL / MAJ

 Najveći broj turista posećuje Kapadokiju u proleće. tada su nešto veće gužve, ali vreme je idealno za obilazak svih mesta; aktivni mogu uživati u trekingu, planinskom biciklizmu i jahanju.

Prosečne dnevne temperature u martu su 12°C, u aprilu 19°C, maju 20°C  i junu 25°C.

Maj označava početak sezone letenja balonom na vrući vazduh, koja se proteže do decembra i pruža pogled iz ptičje perspektive na oblast koja je po veličini jednaka Velikom kanjonu.

 

Leto u Kapadokiji

JUN/JUL/AVGUST

Leta u Kapadokiji su suva i vruća. Dok razgledate gradove i sela, primetićete da mali broj meštana ima klima-uređaje. To je zato što dnevne temperature dostižu 40 °C najviše 3-4 nedelje, obično od kraja jula do kraja avgusta. Dnevne temperature mogu porasti i do 38°C. Pljuskovi u ovom regionu nailaze samo jednom ili dva puta mesečno tokom ovog perioda. Prosečna dnevna temperature u junu je 25 °C, dok u juluavgustu ona iznosi 30°C.

 

Jesen u Kapadokiji

SEPTEMBAR/ OKTOBAR/ NOVEMBAR

Do sredine septembra jesen se spustila i Kapadokija je ušla u najbolje vreme posete od sredine septembra do kraja oktobra sa prosečnom temperaturom oko 20-25 °C. Očekujte tople sunčane dane praćene hladnim večerima sa prelepim zalascima sunca. Prosečne dnevne temperature u septembru 25°C, oktobru 20°C i u novembru 14°C.

 

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Zbog izuzetno visokih cena zdravstvenih usluga, preporuka je da naši državljani pre putovanja obezbede putno zdravstveno osiguranje. Savetuje se konzumiranje flaširane vode.

 NOVAC

Od 2009. godine u Turskoj je uvedena nova nacionalna valuta - turska lira. U Kapadokiji postoje menjačnice i banke, a novac se može menjati i u juvelirnicama. Prema poslednjem kursu  1€ = 15.55 TRY. Savetuje se da se umesto platnim karticama plaća gotovinom.

 

 

BEZBEDNOST

 Kapadokija važi za regiju stabilnog reda i mira, sa velikom koncentracijom turista, ali svakako savetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše lične stvari.  Preporučujemo da naši građani nose kopije svojih pasoša i samo najneophodnije lične predmete, a da svoja dokumenta i stvari od veće vrednosti bezbedno odlože u hotelskim sefovima.

 

VREMENSKAZONA

Vremenska zona u Turskoj, a samim tim i u Kapadokiji je GMT+2 , odnosno sat unapred u odnosu na vreme u Republici Srbiji.

 

HRANA I PIĆE

U Kapadokiji možete naći restorane internacionalne i lokalne kuhinje. Turska hrana kombinuje kulinarske tradicije iz Centralne Azije i uticaj bliskoistočne i mediteranske kuhinje. Pre glavnog obroka služe se predjela. Glavni obroci su obično grilovano meso ili riba, roštilj, ćufte i čorbe. Obavezno probajte pottery kebab - specijalitet Kapadokije, čuvena kapadokijska vina i turski sladoled dondurma.

 

ODEĆA

 S obzirom na to da obilazimo peščane i kamenite predele, pogodno bi bilo da imate udobnu obuću. Kodeks oblačenja je proizvoljan, ali u koliko idete u posetu džamijama ili drugim religioznim objektima, obavezno pokrijte ramena i noge. Prilikom leta avionom neophodno je da imate nešto toplo za oblačenje jer se obično ide u zoru kada je nešto svežije, a i da vam ne bi bilo hladno tokom samog leta avionom.

 

STRUJA

 Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu vam potrebni adapteri za utičnice.

 

Važne napomene

Molimo Vas pročitajte pažljivo ove napomene. Smatramo vrlo važnim da naši putnici budu dobro informisani, što omogućuje manje nesporazuma tokom putovanja i ugodnije iskustvo.

NAPOMENE:

Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 159/2021, kategorija licence A
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana pre datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu.
 • Putnici koji ne izmire dugovanja i ne uplate putovanje do krajnjeg roka naznacenog u planu i programu i koji ne obaveste agenciju na bilo koji pismeni nacin u roku od 24 sata od datuma isteka roka placanja, bice tretirani kao da su odustali od putovanja.
 • Putnicima se preporucuje da uplate osiguranje od otkaza aranzmana.
 • U okviru razgledanja gradova navedenih u programu putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to predviđeno i istaknuto programom putovanja.
 • Obilazak gradova u okviru programa putovanja je moguće realizovati pešaka, privatnim prevozom, gradskim prevozom ili bilo kojim drugim sredstvom.
 • Putnicima kojima imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da unapred provere radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom
 • Putnici su duzni da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u prevoznim sredstvima i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni organizator putovanja, niti prevoznik,  niti hotel ne odgovara za iste! U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori i zalbe vezani za kradje i nepredvidjene okolnosti.
 • Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice.  Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara.
 • Bezbednost lica i putnika, kao i zdravstveno stanje u kom se putnik nalazi je potpuno licna i stvar je licne odgovornosti. Svi putnici moraju biti svesni zdravstvene i bezbednosne situacije zemalja u koje putuju.
 • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa YUTA standardom.
 • Za ovo putovanje postoji poseban uslov putovanja,gde svi putnici svojom uplatom aranzmana potvrdjuju da su saglasni sa istim. Avio karte se obicno kupuju nekoliko meseci unapred i ukoliko putnik nakon prijave i uplate otkaze putovanje, duzan je da plati troskove avio karte u skladu sa uslovima avio kompanije. Gore pomenuta obaveza je istaknuta u zakonu kod člana 71. ako lice kome je poverena usluga prevoza zahteva naknadu za promenu imena putnika ili poništavanje karte i izdavanje nove, organizator putovanja ima pravo i na naknadu tih troškova (ova napomena važi samo za avio-aranžmane)

Napomene u vezi sa smeštajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.
 • U nekim smeštajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smeštaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmene, promene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se pre uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.
 • Za fakultativne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

U cenu putovanja nije uključeno putno osiguranje. Organizator savetuje zaključenje osiguranja koje nije zakonom obavezno i to osiguranje putne odgovornosti, osiguranje od otkaza putovanja, zdravstveno osiguranje i osiguranje protiv nezgoda. Ukoliko Organizator i Posrednik nude putna osiguranja, radi se samo o posredovanju. Ugovor o osiguranju se zaključuje samo između Putnika i osiguravajuće kompanije kome se eventualni zahtevi direktno upućuju. Treba da pročitate uslove osiguranja i obaveze iz ugovora o osiguranju. Premije osiguranja nisu sastavni deo cene putovanja i dospevaju odmah pri zaključivanju ugovora o osiguranju. Potpisivanjem Ugovora, Putnik potvrđuje da je informisan i upućen na obezbeđenje, paketa putnog osiguranja. Paket putnog osiguranja ne pokriva obavezno zdravstveno osiguranje, te se Putniku preporučuje da isto sam obezbedi, jer to može biti razlog da pogranične vlasti ne dozvole dalje putovanje ili da Putnik mora sam platiti značajne troškove eventualnog lečenja. U skladu sa odredbama Zakonu o turizmu, Organizator ima depozit u visini od 2000,00 eura i garanciju putovanja za kategoriju licence A u visini od 250.000,00 eura, kojom se za slučaj A) insolventnosti Organizatora putovanja obezbeđuju: 1. troškovi nužnog smeštaja, ishrane i povratka Putnika sa putovanja u mesto polaska u zemlji i inostranstvu, 2. potraživanja uplaćenih sredstava Putnika po osnovu Ugovora o turističkom putovanju, koje Organizator putovanja nije realizovao, 3. potraživanja uplaćenih sredstava Putnika u slučaju otkaza putovanja od strane Putnika, u skladu sa Opštim uslovima putovanja, 4. Potraživanja razlike između uplaćenih sredstava po osnovu Ugovora o turističkom putovanju i sredstava sniženih srazmerno neizvršenju ili nepotpunom izvršenju usluga obuhvaćenih Programom putovanja i za slučaj; B) naknade štete obezbeđuje naknada štete, koja se prouzrokuje Putniku neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza Organizatora putovanja, koje su određene Opštim uslovima i Programom putovanja: 1. za potraživanje uplaćenih sredstava Putnika po osnovu Ugovora o turističkom putovanju koje Organizator putovanja nije realizovao i 2. za potraživanje razlike između uplaćenih sredstava po osnovu Ugovora o turističkom putovanju i sredstava sniženih srazmerno neizvršenju ili nepotpunom izvršenju usluga obuhvaćenih Programom putovanja. Period pokrića Garancije putovanja je od datuma njenog izdavanja pa do završetka turističkog putovanja, odnosno do povratka Putnika na ugovoreno odredište. Garancija po Ugovoru o zastupanju u osiguranju od 13.11.2020. zaključenog sa ugovaračem osiguranja Akcionarsko društvo za osiguranje Globos osiguranje a.d.o Beograd, ul. Bul. Mihajla Pupina 165d, Polisa broj IM-0008752 od 11.10.2021. godine važi od 01.10.2021 do 01.10.2022.godine. Garancija putovanja se aktivira bez odlaganja, odnosno u roku od 14 dana od dana nastanka osiguranog slučaja.

(Putnik svoja prava za naknadu štete ostvaruje na osnovu pravosnanţne i izvršne sudske presude, odnosno, odluke Arbitražnog suda ili drugog vansudskog rešenja potrošačkog spora, u skladu sa ovim Opštim uslovima i Opštim uslovima YUTE.)