Kina i Severna Koreja Prvi Maj 2019

Kina i Severna Koreja Prvi Maj 2019

Samo sa nasmejanim plemenom! Avanturu koju zaista nikada niste očekivali!

Kina i Severna Koreja 2019. PROSLAVA INTERNACIONALNOG PRAZNIKA RADA!

14 dana, 2560EUR avio+takse+transferi+smeštaj+organizovana tura po Severnoj Koreji+svi fakultativni izleti

Peking, Zabranjeni Grad, Letnja Palata, Kineski zid, Pjongjang, Kaesong, Sariwon, Planina Myohyang, Nampo

Polazak: 24.04.2019.

Upoznajemo najstariju civilizaciju na svetu - Kinu, a dragulj ture ostavljamo za sam kraj - ni manje ni više nego jedna i jedina Severna Koreja. Šetamo Kineskim zidom, obilazimo Zabranjeni grad, Nebeski hram, Ptičje gnezdo, Letnju palatu kraljice Ci Ši... Peking - jedan od najvećih gradova u Kini, odmah posle Šangaja, grad koji je veliki politički, kulturni i obrazovni centar. Obilazimo Zabranjeni grad, kompleks u samom centru starog dela Pekinga koji je nekada bio carska palata kineskih dinastija Ming (1368-1644) i Ćing (1644-1911), a danas je muzej koji se prostire na više od 720 000 metara kvadratnih i sastoji se od 800 zgrada. Uvršten je na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Obilazimo i Nebeski Hram posvećen bogu neba, mestu gde su kineski carevi prinosili žrtve bogu neba. Obilazak završavamo poseti Letnjoj Palati Kraljice Ci Ši - nekadašnjoj carskoj rezidenciji a danas najvećim nacionalnim parkom u Kini površine 270 hektara. Letnji dvorac potiče iz 17. veka i više puta je dograđivan, poslednji put za vreme carice Ci Ši kada je iskopano veštačko jezero a po nalogu carice i brod na obali jezera koji nikada nije zaplovio jer je izgrađen od mermera.

Kineski zid se proteže u pravcu istok-zapad u dužini od 5000 kilometara gde visina zida iznosi 10 metara, a širina mu je projektovana tako da četiri konjanika mogu uporedo jahati na njemu. Kineski zid je najveća građevina na svetu i proteže se od stepa srednje Azije do Žutog Mora i predstavlja najveći odbrambeni objekat napravljen od kamena, cigle sabijene zemlje, drvena i drugih materijala radi zaštite Kineske države i carstva od racija i invazija različitih nomabdskih grupa evroazijskih stepa. Uživamo u pogledu sa zida, slušamo priče, kupujemo originalne kineske suvenire od porcelana, svilu, slike i divimo se ovoj neobičnoj zemlji, ljudima i kulturi.

Severna Koreja! Ne ostavljamo ni jedan kutak zemlje neistražen, a Severna Koreja je još jedan u nizu projekta koji ćemo zajedno ostvariti. Krećemo na put otvorenog uma i čistih misli ka novom i nepoznatom. Pjongjang - glavni grad Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK), grad je administrativni, kulturni i istorijski centar Severne Koreje dok reč Pjongjang na korejskom jeziku znači ''široka zemlja''. Po legendi osnovan je 2334. godine pre nove ere pod imenom Vangomson i bio je prestonica starokorejske države Kočson. Pjongjangom je nakon toga vladala dinastija Han, Koger, razna korejska plemena kao i Japan. Funkciju grada je preuzeo 1945. kada je potpao pod okrilje Sovjetskog Saveza. Tokom Korejskog rata, grad je jedno vreme bio pod kontrolom juga, a i pretrpeo je veliku štetu od bombardovanja. Obilazimo Trijumfalnu kapiju, Kumsusan Palatu Sunca, Memorijalno groblje revolucionara, USS Pueblo, Internacionalni Muzej Prijateljstva...

Večeramo sa lokalnim stanovništvom i igramo bilijar u starim klubovima. Upijamo što više možemo kako bi nam Severna Koreja ostala u najboljem sećanju. Smešteni smo u jedinom hotelu u Pjogjangu koji je namenjen za strance ali i jednu noć provodimo u Kaesungu u tradicionalnom hotelu. Prepuštamo se potpuno novom iskustvu i zaboravljamo na strah, jer je sa nasmejanim plemenom sve moguće. Isprobavamo tradicionalno koreansko piće makoli i slavimo Internacionalni praznik rada - Prvi Maj! Vodimo Vas na potpuno neobično putovanje u Kinu i Severnu Koreju. Posmatramo džinovske bronzane statue vođa Kim Il Sung-a i Kim Jong Il-a, vreme provodimo u Taeson i Moran parku gde se specijalno za ovu prigodbu okupljaju porodice sa decom a neretko se održavaju i sportski događaji. Pravimo pauzu za piknik ručak dok slavimo sa lokalcima ovaj praznik. Na hiljade ljudi se okuplja po parkovima kako bi zajedno proslavili ovaj veliki dan i atmosfera je prosto zarazna!

PRIJAVLJIVANJE U PROSTORIJAMA JUNGLE TRAVEL-A:

GOSPODAR JEVREMOVA 49, BEOGRAD, 011/2400213 i 011/2182204,

email: jungletravel@gmail.com

 

JUNGLE TRAVEL OGRANAK NOVI SAD

ĆIRPANOVA 4, NOVI SAD, 021/3016689,                                   

email: jungletravelns@gmail.com

Plan i program puta:

01. dan (24.04.2019): Okupljanje na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu. Let QR232 do Dohe u 12:00h. Dolazak u Dohu u 18:00h po lokalnom vremenu i presedanje na let do Pekinga.

02. dan (25.04.2019): Let QR892 do Pekinga u 02:10h. Dolazak u Peking u 14:55h po lokalnom vremenu, transfer do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.

03. dan (26.04.2019): Rano ujutru krećemo u celodnevni obilazak glavnog grada Narodne Republike Kine. Peking - jedan od najvećih gradova u Kini, odmah posle Šangaja, grada koji je veliki politički, kulturni i obrazovni centar. Vozimo se put Zabranjenog grada (Forbidden City) gde ćemo imati prilike da posetimo ovaj velelepni kompleks koji se nalazi u samom centru starog dela Pekinga. Nekada je bio carska palata kineskih dinastija Ming (1368-1644) i Ćing (1644-1911), a danas je muzej koji se prostire na više od 720 000 metara kvadratnih, sastoji se od 800 zgrada i ima oko 9999 prostorija. Nalazi se severno od trga Tjenanmen i do koga se nalazi prolaskom kroz istoimenu kapiju. Uvršen je na UNESKO-voj llisti svetske kulturne baštine. Nakon toga put nastavljamo ka Nebeskom Hramu (Temple of Heaven), hramu posvećenom kineskom bogu neba – građevina datira iz petnaestog veka, a obnovljena je u osamnaestom veku. Osobenost hrama sastoji se u tome što poseduje oltar u obliku terasa pod vedrim nebom. Svake godine su na tom mestu kineski carevi prinosili žrtve bogu neba da bi od njega dobili ,,moć’’ i imali pravo da se nazivaju ,,sinovima’’ neba. Nakon obilaska hrama idemo na ručak u lokalni restoran i nakon osveženja nastavljamo ka Letnjoj Palati kraljice Ci Ši (Summer Palace) – nekadašnjoj carskoj rezidenciji a danas najvećem nacionalnim parkom u Kini, površine 270 hektara. Letnji dvorac potiče iz 17. veka i više puta je dograđivan. Poslednji put za vreme carice Ci Ši kada je iskopano veštačko jezero a po nalogu carice i brod na obali jezera koji nikada nije zaplovio jer je izgrađen od mermera. Dogradnje koje su izvršene za vreme ove carice ubrajaju se u vrhunska dostignuća kineske arhitekture i građevinarstva. Nakon posete Letnjoj Palati put završavamo u fabrici za obradu bisera gde ćemo naučiti nešto više o tradicionalnoj upotrebi i uzgoju školjki i bisera koji se vezuju za brojne kulturološke aspekte Kine. Povratak u smeštaj. Noćenje.

04. dan (27.04.2019): Napuštanje smeštaja i transfer do aerodroma. Let JS152 u 13:05h do Pjongjanga. Dolazak u Pjongjang u 16:05h. Pjongjang – glavni grad Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK), grad je administrativni, kulturni i istorijski centar Severne Koreje dok reč Pjongjang na korejskom jeziku znači ,,široka zemlja’’. Po legendi osnovan je 2334. godine pre nove ere pod imenom Vangomson i bio je prestonica starokorejske države Kočson. Pjongjangom je nakon toga vladala dinastija Han, Koger, razna korejska plemena kao i Japan. Funkciju grada je preuzeo 1945 kada je potpao pod okrilje Sovjetskog Saveza. Tokom Korejskog rata, grad je jedno vreme bio pod kontrolom juga, a i pretrpeo je veliku štetu od bombardovanja. Idemo u obilazak Trijumfalne kapije, kapije navodno veće od one u Parizu, šetamo se regijom i posmatramo monumentalne murale koji predstavljaju Predsednika Kim Il Sunga i njegov govor nakon oslobođenja zemlje 1945. godine. Vozimo se kraj Chollima statue koja reprezentuje zvaničnu odluku rekonstrukcije države nakon Koreanskog rata. Ova odluka je simbolizovana u prikazu statue specijalne vrste mitskog bića (krilatog konja) Chollima. Smeštamo se u hotel u popodnevnim satima. Večera. Noćenje.

05. dan (28.04.2019): Nakon ranog doručka idemo u obilazak Kumsusan Palate Sunca koju obilazimo isključivo u formalnoj garderobi s obzirom na to da je ovo jedna od najvažnijih ustanova i rezidencija severnokorejskih vođa Kim Il Sunga i Kim Jong Il-a (Napomena: Kumsusan Palata Sunca je otvorena za javnost četvrtkom i nedeljom u ranim jutarnjim časovima i uglavnom je zatvorena od maja do jula. Partneri u Pjongjangu očekuju da će biti otvorena do 30.04.2019. ali Vas molimo da imate u vidu da postoji mogućnost njenog ranijeg zatvaranja). Nakon obilaska Kumsusan Plate idemo do Memorijalnog groblja revolucionara (Revolutionary Martyrs’ Cemetery) koje se nalazi na samom obodu Pjongjaga i odakle ćemo imati panoramski pregled čitavog grada. Vraćamo se u hotel na ručak i brzu preobuku u nešto udobniju odeću i obuću. Pakujemo najbitnije stvari za prenoćište i krećemo dalje. Idemo u obilazak Koreanskog ratnog muzeja – skoro restauriranog muzeja sa postavkom severnokorejske verzije rata. Obilazimo i USS Pueblo – američki špijunski brod koji je DPRK  zarobio 1968. i koji predstavlja državni trofej. Nakon toga krećemo na tročasovnu vožnju ka Kaesong-u, gradiću na samom jugu smeštenom na granici između Severne i Južne Koreje. Pravimo pauze duž autoputa i prolazimo nekoliko vojnih punktova. Po dolasku u Kaesong čekiramo se u smeštaj Minsok Traditional Courtyard Hotel – tradicionalni Korejski hotel gde ćemo imati prilike da prespavamo na tradicionalnim dušecima na podu. Večeramo u hotelu/lokalnom restoranu odakle ćemo pod uličnom svetlošću u daljini videti statue velikih vođa koji nadgledaju ceo grad dok nam je Seul nalazi svega 70 kilometara dalje. Noćenje.

06. dan (29.04.2019): Nakon doručka idemo do Groba Kralja Kongmin-a i njegove mongolske žene, zaštićenog dobra na UNESKO-voj listi kulturne baštine koji su karakteristični po svojoj istovetnosti gradnje. Idemo do 38. paralele ili tzv DMZ – demilitarizovane zone i kancelarija gde su se vodili pregovori između Severne i Južne Koreje. S obzirom na to da ove kancelarije nisu uvek otvorene za javnost imaćemo priliku samo izbliza da ih posmatramo. KPA zvaničnik i vojnik će nam se pridružiti u turi po Panmuđi (Panmunjom) – selu koje se nalazi na de facto granici između Severne i Južne Koreje gde je 1953. godine potpisan Korejski Rat i smatra se jednim od poslednjih ostataka Hladnog Rata. Svoju rutu nastavljamo u Koryo Muzeju u starom delu grada – za razliku od ostatka Koreje Kaesong nije uništen tokom Koreanskog rata i ovaj muzej je bio prvi univerzitet na korejskom poluostrvu. U skorije vreme Muzej služi kao mesto za svadbene proslave. Imaćemo prilike da pauzu napravimo u suvenirnici gde ćemo moći kupiti autentične DPRK razglednice, ručnu umetnost i razne suvenire. Ručamo u autentičnom Tongil Restoranu u Kaesongu gde se jela služe u malim pozlaćenim činijama gde broj činija simbolizuje drevna vremena i status osobe koja obeduje, a gde 12 jela predstavja najveću počast. Nakon ručka put nastavljamo do Sariwona, glavnog grada severne Hwanghae provincije gde ćemo prošetati po gradu i videti šta on sve ima da ponudi - od šetnje užurbanim ulicama ili pak kratke pauze u lokalnom ‘’Sul Jib-u’’ (vinska kuća ili bar) gde ćemo moći da probamo lokalne specijalitete – makoli, tradicionalno koreansko piće (sa niskim sadržajem alkohola) najpoznatije u Severnoj Koreji. Naučićemo nešto više o drevnoj Koreji i izgradnji tradicionalnih paviljona, a ukoliko nas sreća posluži imaćemo prilike da prisustvujemo lokalnom obračunu u pikadu koji je prava turistička atrakcija. Pešačimo do Mt. Kyongnam Paviljona odakle ćemo imati pogled na ceo Sariwon. Pri povratku u Pjongjang stajemo kod Spomenika Ujedinjenja i Kwangbok supermarketa koji je jedino mesto gde stranci mogu da zamene stranu valutu za Koreanski von i kupe razna dobra. Supermarket je uglavnom pun lokalaca te ćemo imati prilike da samostalno lutamo rafovima lokalne hrane, odeće i kuhinjske opreme. Na samom vrhu marketa postoje lokali koji služe hranu gde se porodice uglavnom okupljaju za porodični ručak. Večera. Noćenje.

07. dan (30.04.2019): Nakon doručka idemo do Planine Myohyang, mistične planine u severnom delu Severne Koreje. Posećujemo Internacionalni Muzej Prijateljstva gde ćemo imati prilike da vidimo hiljade poklona predatih Predsedniku Kim Il Sung-u, njegovom sinu Kim Jong Il-u i njegovoj ženi, nacionalnoj heroini drugarici Kim Jong Suk. Sve zgrade muzeja su zapravo uzidane u samu planinu! Put nastavljamo ka Pohyon budističkom hramu prvobitno sagrađenom 1042. godine i koji je tada predstavljao srce Budizma ove regije. Nakon ručka vraćamo se nazad ka Pjongjangu i obilazimo Dečiju Palatu gde ćemo imati prilike da vidimo tradicionalni nastup dece koji uključuje pevanje, igru i sviranje raznih instrumenata. Večeramo u lokalnom restoranu. Noćenje.

08. dan (01.05.2019): Slavimo Prvi Maj i Internacionalni praznik rada! Nakon doručka idemo na šetnju od Velikog pozorišta Pjongjanga do Kim Il Sung trga, centra Pjongjanga. Obilazimo park fontana gde hodamo među džinovskim mozaicima lidera države, obilazimo Mansudae spomenike – džinovske bronzane statue vođa Kim Il Sung-a i Kim Jong Il-a. Odlazimo u Taeson park gde se uglavnom okupljaju porodice sa decom, a neretko se održavaju i sportski događaji. Imaćemo priliku da se družimo sa lokalcima tokom proslave internacionalnog praznika rada. Imamo kratki piknik ručak u Moran parku gde ćemo imati prilike da slavimo sa lokalcima ovaj praznik koji slave brojnim priredbama, igranjem i pevanjem. Hiljade ljudi se okuplja po parkovima kako bi zajedno proslavili ovaj veliki dan i atmosfera je prosto zarazna. Imajte u vidu da iako je glavni grad Pjongjang on nema previše zapadnjačkih turista i bićete tretirani kao specijalni gosti i upravo ćete Vi biti turistička atrakcija. Vozićemo se metroom za vreme najužurbanijeg dana u Pjongjangu i obići Juche Toranj gde ćemo imati prilike fakultativno da posmatramo Pjongjang sa visine od preko 150 metara! Obilazimo lokalne vašare i posmatramo lokalce koji će nas gledati sa znatiželjom. Večeramo najbolju pačetinu u Pjongjangu. Noćenje.

09. dan (02.05.2019): Nakon doručka očekuje nas vožnja do lučkog grada Nampoa (Nampo) na zapadnoj obali Severne Koreje – jednog od najvećih lučnih gradova u DPRK. Vozimo se autoputem Mladosti koji su sagradili studenti krajem devedesetih godina u periodu poznatijim kao ‘’Arduoski Marš’’ – ukoliko imamo sreće, vodiči će nam biti upravo stariji studenti koji su učestvovali u izgradnji autoputa i moći ćemo direktno od njih da čujemo lična iskustva i mišljenja o životu u DPRK. Obilazimo i Chongsan Kooperativnu farmu gde ćemo imati prilike da naučimo nešto više o životu i radu Koreanaca u kooperativi. Tumaraćemo farmom i ukoliko obdanište bude otvoreno imaćemo prilike da ga pogedamo. Nastavljamo put 8 kilometara dugačke barže koja odvaja Taedong Reku od Zapadnog Korejskog mora, ona predstavlja nacionalni ponos Severne Koreje. Ovaj lokalitet je posetio bivši predsednik SAD Džimi Karter 1994. zajedno sa predsednikom Kim Il Sung-om. Nakon ručka idemo do Kangso fabrike mineralne vode gde ćemo imati prilike da vidimo kako ova fabrika funkcioniše. Nakon toga krećemo nazad put Pjongjanga i stajemo u Mansudae umetnički studio gde se sve forme DPRK umetnosti proizvode (uključujući sve bronzane statue lidera). Večeramo u lokalnom restoranu u Ryomyong ulici, jednoj od novijih ulica Pjongjanga. Noćenje.

10. dan (03.05.2019): Nakon doručka napuštanje smeštaja i transfer do železničke stanice na vreme za voz u 10:25h. Stajemo na Sinuiju železničkoj stanici na granici između Kine i DPRK gde ćemo proći sve carinske formalnosti a onda preći most preko Yalu reke nazad u Kinu. Noćna vožnja.

11. dan (04.05.2019): Stižemo u Peking u jutarnjim časovima, oko 08:40h. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.

12. dan (05.05.2019): Ustajemo rano ujutru i krećemo polako do Kineskog Zida u Badalingu. Kineski zid se proteže u pravcu istok-zapad u dužini od 5000 kilometara gde visina zida iznosi 10 metara, a širina mu je projektovana tako da četiri konjanika mogu uporedo jahati na njemu. Kineski zid je najveća građevina na svetu i proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora i predstavja najveći odbrameni objekat napravljen od kamena, cigle sabijene zemlje, drveta i drugih materijala generalno izgrađenih duž linije u pravcu istok-zapad duž istorijskih severnih granica Kine radi zaštite Kineske države i carstva od racija i invazija različitih nomadskih grupa evroazijskih stepa. Uživamo u pogledu sa zida, slušamo priče, kupujemo originalne kineske suvenire od porcelana, svilu, slike i divimo se ovoj neobičnoj zemlji, ljudima i kulturi. Nastavljamo ka fabrici žada gde ćemo imati prilike da nešto novo naučimo o ovom specifičnom mineralu i njegovoj vezi sa kulturom Kine. Predah pravimo na ručku nakon koga pravimo usputno stajanje da bismo se divili veličini popularnog stadiona izgrađenog za potrebe Olimpijskih Igara. Povratak u smeštaj. Noćenje.

13. dan (06.05.2019): Napuštanje smeštaja i slobodno vreme do transfera na aerodrom u večernjim časovima.

14. dan (07.05.2019): Let QR895 za Dohu u 01:50h, dolazak u Dohu u 05:40h po lokalnom vremenu i presedanje na let QR231 do Beograda u 06:35h. Dolazak u Beograd u 11:00h. Kraj putovanja.

Polazak: 24.04.2019.

* U retkim slučajevima moguće je pomeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirani polazak. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Cena aranžmana:

Termin

24.04.2019.

First minute cena:

 2560€

Regularna cena:

 2660€

**First minute cena važi za prijave do 10.01.2019. Nakon tog datuma važi regularna cena aranžmana.

Uslovi plaćanja: Prilikom prijavljivanja plaća se  100€ u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, nakon formiranja grupe uplaćuje se još 1000€, ostatak sume plaća se u agenciji u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate, najkasnije 8 nedelja pred put. Mogućnost plaćanja preko računa i karticama Visa, Master, Maestro i Dina.

Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije 8 nedelja pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

Aranžman obuhvata:

 • Avio kartu na relaciji Beograd – Peking – Beograd sa svim taksama
 • Avio kartu na relaciji Peking – Pjongjang sa svim taksama
 • Voznu kartu na relaciji Pjogjang – Peking sa svim taksama (noćna vožnja)
 • Sve transfere po planu i programu puta
 • Smeštaj na bazi 4 noćenja prema planu i programu u hotelu u dvokrevetnim sobama u Pekingu
 • Turu u Severnoj Koreji sa ulaznicama, noćenjima u hotelu i obrocima po itinereru (obroci uključuju i 1 piće i flaširanu vodu) u dvokrevetnim sobama u Yanggakdo Hotelu (5 noćenja) i Minsok Hotelu (1 noćenje)
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike u Kini (Zabranjeni grad, Nebeski Hram, Letnja Palata, Fabrika za obradu bisera, Kineski zid, Fabrika žada)
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Aranžman ne obuhvata:

 • Vizu za Severnu Koreju (50eur u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate + 1000 dinara za uslugu viziranja)
 • Doplatu za jednokrevetnu sobu – 370eur
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike koji nisu predviđeni itinerarom (u Severnoj Koreji: fakultativno organizovanje specijalnih događaja poput cirkusa ili revolucionarne opere – 20eur svaki, plaćaju se na licu mesta u Koreji; opcionalno penjanje na Juche Kulu – 5eur; dodatno piće i grickalice; obroke u vozu od Koreje do Pekinga – oko 7eur, možete poneti i sopstvenu hranu na put; bakšiš za vodiča i vozača – oko 45eur po putniku)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove za vreme putovanja

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana pre datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa YUTA standardom.

Napomene u vezi sa smeštajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.
 • U nekim smeštajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smeštaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmene, promene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se pre uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

Cenovnik br. 1 važi od 18.10.2018.

Peking (Beijing) - glavni grad najmnogoljudnije države na svetu. Glavni je kulturni, politički i prosvetni centar zemlje. Grad bogate kraljevske prošlosti, aristokratskih hramova, parkova i palata.

Pjongjang (Pyongyang) - glavni i najveći grad Demokratske Narodne Republike Koreje. Nalazi se na Taedong reci.

Hotel  je smeštajni objekat koji raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom. Usluga je na bazi noćenja.

Yanggakdo International Hotel 4* – najveći hotel u Severnoj Koreji za turiste koji se nalazi na Yanggak Ostrvu na reci Taedong, dva kilometra jugoistočno od centra Pjongjanga. Visok je 170 metara in a krovu hotela (na 47 spratu) se nalazi restoran. Sve sobe su dvokrevetne sa sopstvenim kupatilom.

Minsok Traditional Courtyard Hotel (Kaesong Folk Hotel) – bazični, tradicionalni, korejski smeštaj u sklopu kojeg se nalazi tradicionalni restoran. Sve sobe uključuju tradicionalne podloge za spavanje na podu napravljene od pirinča. Preporučujemo putnicima da ponesu mali putni jastuk sa sobom.

PRIJAVE U PROSTORIJAMA JUNGLE TRAVEL-A

GOSPODAR JEVREMOVA 49, BEOGRAD

011/2400213, 011/4076257, fax: 011/3863841;

Email: jungletravel@gmail.com

 

JUNGLE TRAVEL OGRANAK NOVI SAD,

ĆIRPANOVA 4, 021/3016689,                                    

email: jungletravelns@gmail.com

1. OBILAZAK PEKINGA – ZABRANJENI GRAD, NEBESKI HRAM, LETNJA PALATA, FABRIKA ZA OBRADU BISERA Ustajemo rano ujutru da bismo krenuli u obilazak jednog od najvećih gradova u Kini, odmah posle Šangaja, grada koji je veliki politički, kulturni i obrazovni centar. Vozimo se put Zabranjenog grada gde ćemo imati prilike da posetimo ovaj velelepni kompleks koji se nalazi u samom centru starog dela Pekinga. Nekada je bio carska palata kineskih dinastija Ming (1368-1644) i Ćing (1644-1911), a danas je muzej koji se prostire na više od 720 000 metara kvadratnih, sastoji se od 800 zgrada i ima oko 9999 prostorija. Nalazi se severno od trga Tjenanmen i do koga se nalazi prolaskom kroz istoimenu kapiju. Uvršen je na UNESKO-voj llisti svetske kulturne baštine. Nakon toga put nastavljamo ka Nebeskom Hramu, hramu posvećenom kineskom bogu neba – građevina datira iz petnaestog veka, a obnovljena je u osamnaestom veku. Osobenost hrama sastoji se u tome što poseduje oltar u obliku terasa pod vedrim nebom. Svake godine su na tom mestu kineski carevi prinosili žrtve bogu neba da bi od njega dobili ,,moć’’ i imali pravo da se nazivaju ,,sinovima’’ neba. Nakon obilaska hrama idemo na ručak u lokalni restoran i nakon osveženja nastavljamo ka Letnjoj Palati kraljice Ci Ši – nekadašnjoj carskoj rezidenciji a danas najvećem nacionalnim parkom u Kini, površine 270 hektara. Letnji dvorac potiče iz 17. veka i više puta je dograđivan. Poslednji put za vreme carice Ci Ši kada je iskopano veštačko jezero a po nalogu carice i brod na obali jezera koji nikada nije zaplovio jer je izgrađen od mermera. Dogradnje koje su izvršene za vreme ove carice ubrajaju se u vrhunska dostignuća kineske arhitekture i građevinarstva. Nakon posete Letnjoj Palati put završavamo u fabrici za obradu bisera gde ćemo naučiti nešto više o tradicionalnoj upotrebi i uzgoju školjki i bisera koji se vezuju za brojne kulturološke aspekte Kine.

Cena izleta: uključeno u cenu aranžmana :)

Izlet obuhvata:

 • organizovan prevoz po predviđenom itineraru
 • sve ulaznice za navedene lokalitete
 • ručak bez konzumacije pića
 • stručni lokalni vodič na engleskom jeziku

2. OBILAZAK KINESKOG ZIDA U BADALINGU I FABRIKE ŽADA

Ustajemo rano ujutru i krećemo polako do Kineskog Zida u Badalingu. Kineski zid se proteže u pravcu istok-zapad u dužini od 5000 kilometara gde visina zida iznosi 10 metara, a širina mu je projektovana tako da četiri konjanika mogu uporedo jahati na njemu. Kineski zid je najveća građevina na svetu i proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora i predstavja najveći odbrameni objekat napravljen od kamena, cigle sabijene zemlje, drveta i drugih materijala generalno izgrađenih duž linije u pravcu istok-zapad duž istorijskih severnih granica Kine radi zaštite Kineske države i carstva od racija i invazija različitih nomadskih grupa evroazijskih stepa. Uživamo u pogledu sa zida, slušamo priče, kupujemo originalne kineske suvenire od porcelana, svilu, slike i divimo se ovoj neobičnoj zemlji, ljudima i kulturi. Nastavljamo ka fabrici žada gde ćemo imati prilike da nešto novo naučimo o ovom specifičnom mineralu i njegovoj vezi sa kulturom Kine. Predah pravimo na ručku nakon koga pravimo usputno stajanje da bismo se divili veličini popularnog stadiona izgrađenog za potrebe Olimpijskih Igara.

Cena izleta: uključeno u cenu aranžmana :)

Izlet obuhvata:

 • organizovan prevoz po predviđenom itineraru
 • sve ulaznice za navedene lokalitete
 • ručak bez konzumacije pića
 • stručni lokalni vodič na engleskom jeziku

3. SEVERNA KOREJA

 • Fakultativno organizovanje specijalnih događaja poput cirkusa ili revolucionarne opere – 20eur svaki, plaćaju se na licu mesta u Koreji
 • Opcionalno penjanje na Juche Kulu – 5eur, plaća se na licu mesta u Koreji

 

NAPOMENE:

 • Svi izleti obavljaju se javnim prevozom: metroom, autobusima, lokalnim i brzim vozovima.
 • Opisi i cene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i podložni su promenama.
 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmene, promene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se pre uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

 

KINA

 • Kina, zvanično Narodna Republika Kina je država u istočnoj Aziji. Ima obalu od 14 500 km i graniči se sa Vijetnamom, Laosom, Mjanmarom, Indijom, Butanom, Nepalom, Pakistanom, Avganistanom, Tadžikistanom, Kirgizijom, Kazahstanom, Rusijom, Mongolijom i Severnom Korejom. Glavni grad je Peking. Četvrta je po veličini zemlja u svetu i najmnogoljudnija sa preko 1.5 milijardi stanovnika. Jednopartijska je država sa vladajućom Komunističkom partijom Kine. Administrativno je podeljena na 22 provincije, pet autonomnih regiona, četiri opština sa direktnom konstrolom i dva regiona sa specijalnim statusom (Hong Kong i Makao).
 • Vize: Za državljane Republike Srbije nije potrebna viza za boravak do 30 dana.
 • Zdravstvena situacija: Sanitarna situacija u Kini je dobra, bez područja na kojima bi vladale epidemije ili zarazne bolesti. Zdravstvena služba je dobro organizovana, a izbor medicinskih ustanova je širi što je i grad veći. Prilikom posete Tibetu, zbog niskog pritiska i razređenog vazduha na nadmorskoj visini platoa, neophodna je posebna pažnja. Moguća je pojava poteškoća sa disanjem, vrtoglavice, nervoze, ubrzanog rada srca, krvarenja iz nosa, bolova u mišićima i slično. Inače se preporučuje, pored adekvatne ishrane i laganih vežbi, sporije kretanje sa manje prtljaga, a u slučaju reakcije organizma na nadmorsku visinu, treba se zaustaviti i uzeti kiseonik. U ozbiljnijoj situaciji pomoć treba potražiti u bolnicama koje se nalaze na nižoj nadmorskoj visini. Licima koja imaju srčana oboljenja, visok krvni pritisak ili astvmu ne preporučuje se putovanje na plato.
 • Vremenska zona: Kina se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na Srbiju.
 • Klima: Kina se najvećim delom nalazi u umerenoj klimatskoj zoni pod uticajem monsuna. Od septembra/oktobra do marta/aprila duvaju vetrovi iz pravca Sibira I Mongolije. Što se ide južnije, njihova snaga je manja. Izazivaju suvu i hladnu zimu i dovode do velikih temperaturnih razlika (i do 40 stepeni celzijusa) u odnosu na jug zemlje. Leti, monsoon duva sa okeana donoseći topao, vlažan vazduh I kiše. Veličina teritorije i raznolikost reljega dovode do velikih razlika u klimi pojedinih delova zemlje. Tako, na primer, severni deo provincije Heilongjiang (severoistok Kine) nema pravo leto, dok provincija Hainan nema zimu. Dolina Huaihe ima četiri godišnja doba. Zapadni deo Tibetanske visoravni je prekriven snegom cele godine, a južnmi deo visoravni Yunan-Guizhou ima prolećnu klimu tokom cele godine. Severozapadni deo unutrašnjih regiona Kine karakterišu velike oscilacije temperature u toku dana. Duž istočne obale količina padavina iznosi oko 1500 milimetara, dok u unutrašnjim, severozapadnim krajevima, dostiže jedva 50 milimetara.
 • Hrana i piće: Kuhinja se bazira prvenstveno na pirinču, povrću i mesu koji se služe uz raznovrsne priloge uz svaki obrok, kao i varijacije nudli, supa i povrća. U pripremi jela se najčešće koristi susamovo ulje, fermentisana pasta od pasulja, soja sos, so, beli luk, đumbir, biber, fermentisana čili pasta i kupus. Najjeftiniji obrok možete da pojedete u restoranima brze hrane i gde će vas obrok koštati od 5-7e. Nešto luksuzniji restorani obrok naplaćuju u proseku od 10 – 20e.
 • Sigurnost: Kina važi za državu visokog nivoa javnog reda i mira, ali svakako treba biti na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.
 • Odeća: Bilo da putujete u Južnu Koreju u proleće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savetujemo da ponesete udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.
 • Lokalna valuta: Zvanična valuta u Kini je Juan (CNY) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema poslednjem kursu 1e=7,5 juana, 1$ = 6,4 juana. Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club I Master Card ali moramo da napomenemo da se česo dešavalo da platne kartice ne prolaze, stoga vam savetujemo da se oslonite isključivo na gotovinu.
 • Struja: U Kini je standardna voltaža 220 volti i koriste se tri tipa adaptera za električnu energiju: sa dva pljosnata ulaska, sa tri pljosnata ulaska I standardni evropski koji se koristi u Srbiji.

SEVERNA KOREJA

 • Prilikom sletanja na aerodrom nije moguće praviti fotografije sve do prolaska carine
 • Nije dopušteno da se sami šetate i putujete po teritoriji Severne Koreje. Ukoliko želite da se krećete određenom rutom molimo Vas da upitate lokalnog vodiča zaduženog za Vašu grupu da Vas prati u svakom trenutku
 • U svakom trenutku u Severnoj Koreji državu ne zovite tako, već je ISKLJUČIVO nazivajte Demokratskom Republikom Korejom (DRK). Celo poluostrvo pripada Demokratskoj Republici Koreji i uvredljivo je deliti zemlju na severnu i južnu.
 • Lideri zemlje se poštuju u svakom trenutku i na celoj teritoriji zemlje. Molimo Vas da ih ne kritikujete, kao ni režim niti samu državu. Ukazujte poštovanje na lokalnim spomenicima i prilikom obilaska grada i specijalno kod Kumsusan Memorijalne palate (moraćete da se poklonite zajedno sa Vašim vodičem).
 • Istorija, politika i osetljive teme – Neki aspekti informacija o Demokratskoj Republici Koreji se razlikuju od onih na koje smo naučeni i naviknuti. Izbegavajte razgovore  o osetljivim temama i molimo Vas da poštujete svaku reč vodiča. Ukoliko Vas vodič ili lokalac upita šta ste znalli o zemlji pre dolaska u nju kao i Vaše konkretne utiske sada kada ste u njoj, imate slobodu da odgovorite na takva pitanja ali IZBEGAVAJTE kritiku režima.
 • Putnici u svakom trenutku moraju da poštuju zemlju i režim u kome se nalaze. Obuzdajte se od unošenja bilo kakvog religijskog materijala, korejskog materijala, knjiga i turističkih vodiča prilikom dolaska u zemlju. Molimo putnike da sa sobom NE NOSE nikakav vid informacija o Severnoj ili Južnoj Koreji, uključujući i lične slike sa putovanja. Ne nosite nikakve simbole SAD ili Južnokorejske zastave. Ne unosite u zemlju nikakve fotografije lidera, statua, portreta koje možete pronaći na internetu.
 • Sve što se vezuje za socijalizam i negativni komentari o DRK su zabranjeni. Ukoliko kojim slučajem ponesete takav materijal ostavite ga u aerodromskim lokerima na drugom spratu.
 • Fotografisanje – lokalni vodič će Vam reći kada NE SMETE da fotografišete. UVEK prvo pitajte vodiča da li smete da fotografiđete određeni spomenik, ljude i trenutke. Ukoliko u početku pre svake fotografije upitate vodiča da li je dopušteno to će kasnije smanjiti tenziju i biće popustljiviji dalje tokom putovanja. Nemojte sebi dozvoliti da dođete u neprijatnu situaciju da Vas uhvate prilikom nedozovljenog fotografisanja, time žete izgubiti njihovo poverenje i određene sankcije će uslediti. Ne smete fotografisati vojne punktove prilikom odlaska ka DMZ (demilitarizovana zona), u samoj zoni fotografisanje je dozvoljeno. NIJE dozvoljeno fotografisanje u vozu na relaciji ka Pekingu kao i fotografisanje vojnog osoblja i oklopnih vozila na ulicama. Moguće je fotografisanje ljudi na ulicama ali molimo Vas da prvo proverite sa vodičem i samim ljudima da li je to u redu. Ukoliko želite da fotografišete iz autobusa prilikom obilaska zemlje molimo Vas da opet proverite sa vodičem da li je to moguće. Važno je naglasiti da će se sve fotografije PROVERAVATI i nedozvoljene će biti brisane istog trenutka. Ukoliko se desi da ste fotografisali ili načinili nedozvoljeni snimak, osim brisanja datog materijala Vaš lokalni vodič će dobiti ukor i biće podvrgnut određenim sankcijama te Vas stoga molimo da ne činite ništa što bi ugrozilo Vaše putovanje.
 • Prilikom fotografisanja spomenika i portreta, nemojte se oslanjati na njih i pokazivati bilo kakvo nepoštovanje. Naginjanje i izvijanje glave nije dozvoljeno. Ne smete savijati fotografije lidera kao ni novina u kojima se nalaze njihove fotografije, nemojte ih narušavati hemijskom olovkom niti polivati bilo čime, niti odlagati bilo kakve predmete na novine.
 • Šta možete poneti: fotoaparati su u redu ali bez profesionalne opreme i dodatnih objektiva. Pošaljite nam link opreme ukoliko niste sigurni da li će ona biti dozvoljena za prenos preko granice i uporebu u zemlji. Vodiči i ljudi uživaju u Vašim fotografijama sa putovanja po svetu i posebno iz zemlje iz koje dolazite, tako da ćete biti atrakcija. Laptopovi i Ipodovi se mogu uneti u zemlju, ali imajte u vidu da nećete imati internet pristup u državi stoga Vam preporučujemo da ih ne nosite na put. Svi elektronski uređaji će biti detaljno pregledani prilikom ulaska i izlaska iz zemlje. Mobilni telefoni se mogu uneti i koristiti ali moraćete kupiti Koryo link sim card prilikom ulaska u zemlju ukoliko želite da telefon koristite za pozive. Sve sa eksternim GPS sistemom se ne sme uneti u državu, pametni telefoni se smeju uneti iako imaju GPS sistem.
 • Dress code – Prilikom obilaska Kumsusan Palate muškarci moraju nositi košulju i kravatu jer je ovo jedno od najsvetijih mesta u Demokratskoj Republici Koreji. Dame moraju nositi polu formalnu odeću (smart casual). NE MOŽETE nositi farmerke, šorc, bermude, trenerke, japanke i slično, niti smete da žvaćete žvaku. Ne nosite cipele sa metalnim vrhovima ili štiklom. Prilikom posete ostalim lokalitetima ne smete nositi japanke niti šorc. Osim toga možete nositi odeću u kojoj se osećate udobno. Ali, svakako proverite sa lokalnim vodičem da li je određena odeća prilikom posete uvredljiva.
 • Bakšiš – preporučujemo da svaki putnik da minimum od 45eur u totalnu na kraju putovanja, ali slobodno možete dati i više s obzirom na to da je bakšiš namenjen i za vodiča i za vozača. Bakšiš je jako bitan za lokalno stanovništvo jer predstavlja stepen zadovoljstva putnika za pružene usluge. Ukoliko se nalazite na privatnoj turi od 4 ili manje osoba preporučujemo da svaki putnik da minimum 7 do 10eur po svakoj noći boravka. Ukoliko ostajete 4 noći preporučujemo da svaki putnik da od 30 do 40eur na kraju putovanja. Molimo Vas da bakšiš date u odvojenim belim kovertama diskretno vozaču i vodiču na samom kraju putovanja.
 • Pokloni – preporučujemo da poklonite nešto vozaču i vodiču prilikom dolaska u hotel jer će to uspostaviti specijalnu vezu tokom putovanja. Suveniri iz zemlje iz koje dolazite će biti sasvim dovoljni, ili eventualno možete kupiti nešto u samom hotelu u kome ste smešteni. Muškarci uglavnom vole duvan (boks od 10 kutija je od 7-15eur), žene vole kreme (oko 5eur). Vojnici u demilitarizovanoj zoni prihvataju cigarete.
 • Molimo Vas da ne idete iza vojnika koji se nalaze na straži na vratima ka Južnoj Koreji u DMZ.
 • Internacionalne kreditne kartice – su nefunkcionalne i nema bankomata u celoj zemlji. Ukoliko želite da kupite suvenire, grickalice i slično, molimo Vas da ponesete novac sa sobom na putovanje. Prihvataju se evri i kineski RMB. Nosite sa sobom sitniji novac jer veće banknote neće prihvatiti. Pocepan novac je neupotrebljiv. Možda ćete kupiti više suvenira nego što očekujete tako da procenite da ćete potrošiti još nekih 50eur po noći.
 • Internacionalni pozivi, mejlovi i druge usluge – Internacionalni pozovi su mogući sa recepcije hotela iako cene variraju od zemlje koju zovete (od 0.70 – 6 eur u minuti). Pošta je dostupna. Internet se može koristiti za mejlove na drugom spratu Yanggakdo hotela, ali se naplaćuje po kilobajtu i veoma je spor pa Vam preporučujemo da izvegate ovakav vid komunikacije.
 • Vrlo je važno napomenuti da što više pokazujete zanimanje, poštovanje i prijateljstvo prema lokalnim vodičima, vozačima i ljudima i Vaše putovanje će biti isto takvo i stećićete realističniji pogled na državu u kojoj se nalazite. Lokalni vodiči su čak i raspoloženi na kraju dana da popiju koje piće sa Vama kako biste se bolje upoznali.

Hotel  je smeštajni objekat koji raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom. Usluga je na bazi noćenja.

Yanggakdo International Hotel 4* – najveći hotel u Severnoj Koreji za turiste koji se nalazi na Yanggak Ostrvu na reci Taedong, dva kilometra jugoistočno od centra Pjongjanga. Visok je 170 metara in a krovu hotela (na 47 spratu) se nalazi restoran. Sve sobe su dvokrevetne sa sopstvenim kupatilom.

Minsok Traditional Courtyard Hotel (Kaesong Folk Hotel) – bazični, tradicionalni, korejski smeštaj u sklopu kojeg se nalazi tradicionalni restoran. Sve sobe uključuju tradicionalne podloge za spavanje na podu napravljene od pirinča. Preporučujemo putnicima da ponesu mali putni jastuk sa sobom.