Pakistan

Pakistan

Pakistan - zemlja neverovatnih prirodnih lepota!

Polazak: 03.10.2018.

14 dana, avio+takse+transferi+smeštaj+vodič+obilasci

Islamabad, Naran, Fairy Meadows, Hunza, Gulmit

Pakistan - potpuno neobična i skoro pa neotkrivena zemlja, nalazi se u južnoj Aziji između Indije na istoku, Kine na severu i Avganistana i Irana na zapadu. Naseljava ga preko 200 miliona stanovnika, što ga ubraja u najmnogoljudnije zemlje na svetu. Pustinje, topla mora, planine, glečeri, šume i jezera učinili su da ova zemlja privuče pažnju skoro milion putnika širom sveta. Kada bi se Pakistan preveo naš jezik, zvao bi se "Zemlja čistog ili izvornog". Put Karakorum nalazi se na severu i najviši je uređeni put na svetu na skoro 4700 metara nadmorske visine. Najveći grad je Karači sa oko 13 miliona stanovnika. Nacionalna voćka je mango dok je najomiljenije piće sok iz šećerne trske, a kažu da imaju najlepšu himnu na svetu. Impresivna zemlja, zar ne!

Islamabad - Glavni grad Pakistana i sa svojih 2 miliona stanovnika, deveti je po veličini grad u ovoj zemlji. Tek 60ih godina prestonica je iz Karačija premeštena u Islamabad, daleko na severu zemlje. Prvi dokazi o naseljenosti ovog područja datiraju od pre skoro 500.000 godina, dok je Islamabad zvanično nastao pre samo manje od 60 godina! U gradu se nalazi jedna od najvećih džamija koja može primiti i do 100.000 vernika. Mesto iz kojeg ćemo se uputiti u avanturu života!

Naran - mali grad na severu Pakistana, na oko 2400 metara nadmorske visine. Smešten u području neverovatnih prirodnih lepota, nalazi se u blizini prelepog jezera Saif ul Malok, koje je dobilo naziv po princu koji je zavoleo vilu, a sve ostalo je legenda. Visoki planinski vrhovi, lednici i tirkizna boja jezera ali i izuzetna čistoća, uslovi su koji ovo jezero čine jednim od najlepših jezera na svetu.

Fairy Meadows - zelenilo, pašnjaci i poslednje livade na oko 3300 metara nadmorske visine u blizini baznog kampa odakle se kreće u pohode na okolne planinske vrhove. Čitavo područje proglašeno nacionalnim parkom.

Dolina Hunza - planinska dolina između Karakoruma i Himalaja, na krajnjem severu zemlje u blizini granice sa Avganistanom i Kinom. Na ovom području žive najsrećniji i najdugovečniji ljudi na svetu! Prema istorijskim spisima u ova sela je već u 4. veku došao Aleksandar Makedonski, a muškarci sa ovih prostora činili su okosnicu njegove vojske. Izuzetno su obrazovani i stopa pismenosti je među najvišim u Pakistanu. Kažu da žive i do 120 godina a da su čak do sedamdesete i dalje mladi!

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL
Gospodar Jevremova 49, Beograd,
381 11 24 00 213
381 11 218 22 04
email: jungletravel@gmail.com
radnim danima 09-19h i subotom 10-14h

JUNGLE TRAVEL NOVI SAD
Ise Bajića 6/1 Novi Sad,
381 21 47 22 604
email:jungletravelns@gmail.com
radnim danima 11-18h i subotom 10-14h

Plan i program puta:

1. dan (03.10.2018.): Sastanak grupe na aerodromu ,,Nikola Tesla’’ u Beogradu. Let do Sialkota (Pakistan) sa presedanjem.

2. dan (04.10.2018.): Dolazak u Sialkot i transfer do Islamabada, glavnog grada Pakistana u podnožju Himalaja. Dolazak u Islamabad i smeštaj. Slobodno vreme za upoznavanje sa čarima grada. Noćenje.

3. dan (05.10.2018.): Doručak. Nakon doručka polazimo u obilazak ovog neverovatnog grada. Obićićemo čuvenu Faisal džamiju, jednu od najvećih džamija koja može primiti i do 100.000 vernika; nacionalne spomenike, muzeje... Uživanje i upijanje energije grada. Slobodno veče. Noćenje.

4. dan (06.10.2018.): Doručak i napuštanje smeštaja. Polazak za Naran sa usputnom posetom Balakota, grada koji je u velikoj meri oštećen zemljotresom 2005. godine. Dolazak u Naran, poznato turističko odredište na severu Pakistana u večernjim časovima. Smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje.

5. dan (07.10.2018.): Doručak. Odlazak džipovima do jezera Saif ul Malok, ledničkog jezera u Nacionalnom parku Saif ul Mulukm, iz kog izvire reka Kunhar. Uživamo u nesvakidašnjim predelima na visini od preko tri hiljade metara. Povratak u Naran, slobodno vreme. Noćenje.

6. dan (08.10.2018.): Doručak. Pakovanje stvari i napuštanje smeštaja. Vožnja do mesta Fairy Meadows. Za početak ćemo se voziti regularnim putevima, zatim nas očekuje dvosatna avantura džipovima a na kraju četvorosatni treking do samog mesta. Dan za avanturu! Savršeno mesto da osetiti duh Pakistana i njegove prebogate prirode. Smeštaj. Noćenje.

7. dan (09.10.2018.): Doručak. Slobodan dan za uživanje i opuštanje u prirodnim lepotama severa Pakistana. Noćenje.

8. dan (10.10.2018.): Doručak. Pakovanje stvari i napuštanje smeštaja. Transfer do mesta Hunza. Dolazak u istoimenu dolinu, planinsku dolinu između Karakoruma i Himalaja, na krajnjem severu zemlje u blizini granice sa Avganistanom i Kinom. Smeštaj. Noćenje.

9. dan (11.10.2018.): Doručak. Nakon doručka, obilazak Altit i Baltit utvrđenja, antička vojna utvrđenja, smeštena između oštrih planinskih vrhova. Altit Fort predstavlja jedno od najstarijih naselja u severnom Pakistanu, staro preko 900 godina. Nakon toga posećujemo Karimabad bazar. Savršeno mesto za kupovinu suvenira, tkanina, začina, tradicionalne odeće iz ove neverovatne zemlje. Povratak u smeštaj, slobodno vreme. Noćenje.

10. dan (12.10.2018.): Doručak. Nakon doručka napuštamo smeštaj i Hunzu i odlazimo do jezera Atabad, koje je poznato po svojoj plavoj boji i okruženo planinskim masivom, dužine skoro 37 kilometara. Nakon toga posećujemo malo selo Pasu Kones, smešteno u dolini Karakoruma. Dolazak u Gulmit. Smeštaj. Noćenje.

11. dan (13.10.2018.): Doručak. Odlazak do granice Kine i Pakistana, slikamo se pored prolaza Kunjerab, najvišeg graničnog prelaza na visini od 5000 metara. Povratak u Gulmit. Noćenje.

12. dan (14.10.2018.): Doručak. Napuštanje smeštaja i polazak iz Gulmita ka mestu Naran. Usputno uživanje u pogledu na vrh Bubusar. Dolazak u Naran u večernjim časovima. Smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje.

13. dan (15.10.2018.): Doručak. Pakovanje stvari i napuštanje smeštaja. Slobodno vreme do popodnevnog polaska na aerodrom u Sialkotu.

14. dan (16.10.2018.): Transfer do aerodroma. Dolazak na aerodrom i čekiranje na let za Beograd sa presedanjem. Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

Polazak: 03.10.2018.

Cena aranžmana:

Termin

03.10.2018.

Promo cena

1450 €

First minute cena

1490 €

Regularna cena

1590 €

*Promo cena važi za prvih petoro prijavljenih putnika.
**First minute cena važi za prijave do 15.08.2018. Nakon tog datuma važi regularna cena aranžmana.
*** U retkim slučajevima moguće je pomeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Uslovi plaćanja: Prilikom prijavljivanja plaća se 200 € u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Vojvođanske banke na dan uplate a ostatak sume potrebno je isplatiti najkasnije 6 nedelja pred put. Mogućnost plaćanja preko računa i karticama Visa, Master, Maestro i Dina.

Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost za štampanje avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Nakon prijavljivanja potrebno je aplicirati za dobijanje vize. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da samo obezbede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 45 dana pred put.

Cena aranžmana obuhvata:

 • Avio kartu na relaciji Beograd – Sialkot - Beograd sa svim taksama
 • 2 noćenja sa doručkom u Islamabadu u 1/2 sobama
 • 3 noćenja sa doručkom u Naranu u 1/2 sobama
 • 2 noćenja sa doručkom u mestu Fairy Meadows u 1/2 sobama
 • 2 noćenja sa doručkom u Hunzi u 1/2 sobama
 • 2 noćenja sa doručkom u mestu Gulmit u 1/2 sobama
 • Transfere po planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji
 • Obilaske po planu i programu puta sa ulaznicama i lokalnim vodičem na engleskom jeziku

Cena aranžmana ne obuhvata:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Troškove vize za Pakistan (27$) + troškovi usluge viziranja (700 dinara)
 • Dozvole za fotografisanje na lokalitetima
 • Napojnice za vodiče i vozače
 • Individualne troškove za vreme trajanja aranžmana

*Ambasada zadržava pravo da zatraži prisustvo podnosioca zahteva za vizu prilikom podnošenja zahteva i predaje dokumentacije.

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu usled vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvideti, u vreme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mestima, i ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posledice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana pre datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi overe računa i povraćaja poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa YUTA standardom.

Napomene u vezi sa smeštajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.
 • U nekim smeštajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smeštaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.
 • Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmene, promene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se pre uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

Cenovnik br. 1 važi od 11.06.2018.
Cenovnik br. 2 važi od 26.06.2018.

Budget Hotel je bazičan smeštajni objekat koji raspolaže 1/2 sobama sa sopstvenim kupatilom. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom. Imena budget hotela biće potvrđena po formiranju grupe,a najkasnije nedelju dana pred put.

Guesthouse je bazičan smeštajni objekat izgrađen u lokalnom stilu gde je usluga na bazi noćenja sa doručkom. Sve sobe imaju sopstveno kupatilo.

Islamabad - Glavni grad Pakistana i sa svojih 2 miliona stanovnika, deveti je po veličini grad u ovoj zemlji. Tek 60ih godina prestonica je iz Karačija premeštena u Islamabad, daleko na severu zemlje. Prvi dokazi o naseljenosti ovog područja datiraju od pre skoro 500.000 godina, dok je Islamabad zvanično nastao pre samo manje od 60 godina! U gradu se nalazi jedna od najvećih džamija koja može primiti i do 100.000 vernika.

Naran - mali grad na severu Pakistana, na oko 2400 metara nadmorske visine. Smešten u području neverovatnih prirodnih lepota, nalazi se u blizini prelepog jezera Saif ul Malok, koje je dobilo naziv po princu koji je zavoleo vilu, a sve ostalo je legenda. Visoki planinski vrhovi, lednici i tirkizna boja jezera ali i izuzetna čistoća, uslovi su koji ovo jezero čine jednim od najlepših jezera na svetu.

Fairy Meadows - zelenilo, pašnjaci i poslednje livade na oko 3300 metara nadmorske visine u blizini baznog kampa odakle se kreće u pohode na okolne planinske vrhove. Čitavo područje proglašeno nacionalnim parkom.

Dolina Hunza - planinska dolina između Karakoruma i Himalaja, na krajnjem severu zemlje u blizini granice sa Avganistanom i Kinom. U samoj dolini nalaze se Hunza i Gulmit. Na ovom području žive najsrećniji i najdugovečniji ljudi na svetu! Prema istorijskim spisima u ova sela je već u 4. veku došao Aleksandar Makedonski, a muškarci sa ovih prostora činili su okosnicu njegove vojske. Izuzetno su obrazovani i stopa pismenosti je među najvišim u Pakistanu. Kažu da žive i do 120 godina a da su čak do sedamdesete i dalje mladi!

 

PRIJAVLJIVANJE U PROSTORIJAMA JUNGLE TRAVEL-A:
GOSPODAR JEVREMOVA 49, BEOGRAD, 011/2400213 i 011/4076257,

email: jungletravel@gmail.com

JUNGLE TRAVEL OGRANAK NOVI SAD, BULEVAR OSLOBOĐENJA 66, LOKAL BR. 8, 021/3016689,                                   
email: jungletravelns@gmail.com

 

PAKISTAN

Opšti podaci: Pakistan - potpuno neobična i skoro pa neotkrivena zemlja, nalazi se u južnoj Aziji između Indije na istoku, Kine na severu i Avganistana i Irana na zapadu. Naseljava ga preko 200 miliona stanovnika, što ga ubraja u najmnogoljudnije zemlje na svetu. Pustinje, topla mora, planine, glečeri, šume i jezera učinili su da ova zemlja privuče pažnju skoro milion putnika širom sveta. Kada bi se Pakistan preveo naš jezik, zvao bi se "Zemlja čistog ili izvornog". Put Karakorum nalazi se na severu i najviši je uređeni put na svetu na skoro 4700 metara nadmorske visine. Najveći grad je Karači sa oko 13 miliona stanovnika. Nacionalna voćka je mango dok je najomiljenije piće sok iz šećerne trske, a kažu da imaju najlepšu himnu na svetu!

Glavni grad: Islamabad

Površina: 796.095 km²

Broj stanovnika: 204.9 miliona stanovnika

Stanovništvo: Pendžabi 44.7%, Paštuni 15.4%, Sindi 14.1%, ostali oko 74%

Jezik: pendžabi, sindi, urdu, engleski i ostali.

Veroispovest: muslimani 96.4%, ostali (hrišćani, hindusi) 3.6%

Nezavisnost: 1947. godina

Valuta: pakistanska rupija: 1 EUR=136 PKR; 1 USD= 115 PKR, približne vrednosti kao dinar.

Za potrošnju u Pakistanu morate uvek sa sobom imati lokalnu valutu.

Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvek i preporučuje se gotovinsko plaćanje bar kada su gradovi u pitanju. Imajući u vidu da smo veći deo puta u područjima sa izvornom prirodom i gde nema većih gradova, kartice se ne mogu koristiti. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Vremenska zona: GMT +5

Viza: Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak na teritoriju Pakistana. Viza se dobija u ambasadi Pakistana u Beogradu. Cena vize je 27$ +700rsd (troškovi usluge viziranja). Ambasada zadržava pravo da zatraži prisutvo podnosioca zahteva za izdavanje vize. Ukoliko se zahtev odbije ambasada zadržava iznos koji je uplaćen za troškove vize. Osim pasoša potrebne su i dve fotografije 2 x 1.5 inča gde se jasno vidi celo lice, bez naočara, i kape kao i popunjen formular.

Klima: Klima u Pakistanu varira od mesta do mesta. U većem delu zemlje vlada vrela i suva pustinjska, umerena na severozapadu i surova hladna na krajnjem severu.

Hrana i piće: Domaća kuhinja je vrlo začinjena ali i raznovrsna. Među najpoznatijim jelima su birjani (na bazi pirinča), chicken tikka (piletina), kebab, jela na bazi povrća i mahuna, samose, sutlijaš (pirinčani puding)... Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Cene hrane su pristupačne. Za piće je najbolje koristiti bezalkoholna pića i obavezno flaširanu vodu.

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Jordana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom i sa institutom Batut. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Neophodno je da sa sobom ponesete i kremu za sučanje i sredstvo protiv komaraca.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Gradovi i mesta koja obilazimo na turi su relativno bezbedna, ali svakako savetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše lične stvari (kao i u bilo kom evropskom ili nekom drugom gradu). Nemojte ići sami da šetate i istražujete, a u večernjim i noćnim satima savetujemo da se ne odvajate od grupe. U svakom slučaju izbegavajte teme vezane za političku situaciju na pomenutom regionu, posebno razgovore o Kašmiru i odnosu Indije i Pakistana. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Bakšiš i cenkanje deo su tradicije. Preporučuje se izbegavanje javnih događaja, demonstracija i većih okupljanja. Unos alkohola je zabranjen kao i konzumiranje alkohola na javnim mestima.

Odeća: Molimo Vas da obratite pažnju na način odevanja. Šorcevi i suknje iznad kolena, kao i gola ramena i topovi sa dubokim dekolteom su zabranjeni prilikom posete verskih objekata. Svedenije oblačenje koje važi za verske objekte važi i za svakodnevne šetnje. Dakle, birajte svedeniju garderobu, ali sa obzirom na to da se očekuju temperature između 20 i 30 stepeni u pojedinim mestima, gde je subjektivni osećaj znatno veći gledajte da garderoba bude od laganijeg materijala. Obavezno ponesite i nešto dužih rukava i nogavica kada noću zahladni ali i za letove. Ponesite i udobniju obuću za istraživanje kao i maramu (za pripadnice ženskog pola) koja će Vam biti od koristi prilikom šetanja po suncu ili prilikom posete verskih objekata. Muškarci se ne mogu kretati bez majice. Imajući u vidu da u planu putovanja stoji i obilazak područja sa izvornom prirodom obavezno poneti nešto toplije od odeće, jaknu kao i udobnu obuću za trekinge i pešačenje.

Komunikacija: Naše mreže rade na teritoriji Pakistana. Skoro svi smeštaji, restorani ili kafići imaju wi-fi, kada su u pitanju gradovi a u područjima na severu, moguće je da mreže neće raditi, kao i wi-fi konekcija.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice, ali možete poneti sa sobom adapter tipa D, sa tri okrugla izlaza, za svaki slučaj.

Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odeću i materijale, šalove, keramiku, nakit, prostirke, rukotvorine, Zabranjeno je iznositi predmete iz prirode.