Cenote – uskakanje u majanski podzemni svet

Kaže se da nisi bio u Meksiku ako nisi video cenotu i zaplivao u njoj, mada često poseta ovoj zemlji donese doživljaje više od samo jedne cenote. Neke su zanimljive po pričama za koje se vezuju, druge su odlične za zip line, treće fenomenalne da zaplivate u njima, a četvrte ispadaju fenomenalno na fotografijama napravljenim čak i najlošijim kamerama.

Cenote su prirodni krečnjački bazeni, smatra se da su nastale udarom meteora, a postoji teorija da su sve podzemno povezane. Ima ih oko 7000 i one su oduvek bile važne za poluostrvo Jukatan, jer ako ga geografski posmatramo, na njemu nema reka i jezera stoga cenote tu uzimaju ulogu izvora života – odnosno vode. Maje su upravo zato podizale svoje gradove odmah pored cenota. A danas cenote su prava turistička atrakcija gde može da uživa svako jer su one jedinstvena prirodna pojava.

Ovi prirodni bazeni nisu nešto što se može svuda videti – ne predstavljaju ni deo reke, ni jezero, ni deo mora. Cenote su oblik izvora vode za sebe. Mogu biti otvorene, polu otvrene i zatvorene, a upravo po tome kada su nastajale možete razlikovati koliko su stare. Zatvorene su najmlađe, polu otvorene srednje po starosti, a otvorene su najstarije. 

Nekada izvor života i podzemni svet za Maje (smatrali su da u njima živi njihov bog kiše Čak), postao je izvor zabave za putnike iz celog sveta. Puno je cenota u koje možete uskočiti sa zip line-a ili ih njime “preleteti”, po nekima se možete provozati kanuom ili roniti i istražiti podvodni svet kakav do sada sigurno nikada niste videli. Meksikanci su iskoristili svoje prirodno blago na pravi način – za naše uživanje.  

Neretko će pokraj njih biti gusta zelena džungla puna iguana i drugih životinja tropskih predela, ali i mesto gde uživaju i druga čula – pre svega ukusa jer autentični lokalni restorančići sa drvenim klupama i majanskim specijalitetima i svežim voćem naravno smestili kraj nas koji smo došli da tu kvalitetno provedemo dan.

Ipak, neke cenote ne nose epitet zabave već epitet kulturnog bogatstva jednog naroda jer su vezane za istoriju Maja. Naime, u Čičen Ici, svetskom čudu smeštenom u Meksiku, nalazi se cenota u kojoj se ne kupa i o kojoj se može čuti zanimljiva priča od lokalnih vodiča na licu mesta. Naime, kada je bilo sušnih perioda Maje su žrtvovale ljude bogovima kako bi im poslali kišu, pa je su na njenom dnu pronađene kosti i stoga se u njoj ne kupa već služi kao mesto gde se mogu čuti priče o majanskim prinošenjima žrtava bogu kiše Čaku. 

Cenote, jedinstveno prirodno čudo Meksika je definitivno nešto što se ne propušta kad ste na ovom kraju sveta. 

Jelena Stefanović