Poljska

Poljska

Srednjoevropska država koja po veličini zauzima deveto mesto, a po broju stanovnika osmo u Evropi (sa oko 40 miliona stanovnika), danas je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija za mlade. Putovanje u Poljsku se organizuje više puta godišnje, a atraktivna je tokom cele sezone. Nova godina u Krakovu, obilazak Varšave i Gdanjska na proputovanjima ka Baltiku, izleti u logor Aušvic i rudnik soli Vjelička, samo su deo ponude za Poljsku

Glavni grad Poljske je Varšava, dok su drugi veći gradovi Krakov, Vroclav, Poznanj i Gdanjsk. Zvanična valuta Poljske je zlot (zlatnik), a Poljaci su, posle Čeha, drugi najbogatiji narod Centralne Evrope. Cene u Poljskoj su niže u odnosu na zemlje Zapadne Evrope. Ručak u restoranu, brza hrana, piće i taksi su povoljni i zbog toga se veliki broj turista odlučuje za putovanje u Poljsku. Tradicionalna poljska hrana je pierogi,a pije se i kuvano pivo. Po izveštaju UN, Poljska je jedna od najbezbednijih zemalja u Evropi, pa se putnici osećaju sigurno šetajući ulicama svih njenih gradova. 

Znamenite ličnosti Poljske su: Marija Kiri – prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu, Nikola Kopernik – prvi naučnik koji je formulisao heliocentrični sistem, Frederik Šopen – jedan od najpoznatijih kompozitora svih vremena, papa Jovan Pavle II – prvi papa koji nije bio iz Italije.

Zanimljive činjenice koje se saznaju kroz putovanje u Poljsku

  • Najstariji restoran u EvropiPiwnica Swidnicka” se nalazi u Vroslavu
  • Tvorac čuvenog kozmetičkog brenda „Max Factor“ je Poljak Maksimilian Faktorovic
  • Drugi najstariji univerzitet u Evropi se nalazi u Krakovu

Poljska je zemlja legendi, dobre hrane i odličnog provoda, a putovanje u Poljsku je avantura koje se dugo pamti. 

Individualna putovanja

Video