Singapur

Singapur

Savršenstvo i utopija 21. veka – dobrodošli u Singapur! Singapur je kozmopolitski grad koji privlači ljude iz celog sveta svojom raznovrsnom kulturom, kuhinjom, umetnošću i arhitekturom. Grad je dom različitih etničkih grupa i nacionalnosti, što stvara bogatu i dinamičnu atmosferu.

Idemo na putovanje u grad - državu, na samom jugu Malajskog poluostrva koja je i druga najveća luka na svetu i koja je apsolutni paradoks uzburkane i haotične Azije. „Lavlji grad” ili „Azijski Gibraltar” je 1819. godine bio malajsko ribarsko selo na ušću singapurske reke pažljivo stacioniran duž puta začina. Danas je jedan od visoko modernizovanih gradova na svetu poznat po brzoj izgradnji, visoko razvijenoj privredi i bescarinskoj trgovini i jedan je od četiri azijska tigra pored Hong Konga, Južne Koreje i Tajvana.  

Singapur je takođe poznat po svojoj efikasnoj i modernoj infrastrukturi javnog prevoza. Grad ima mrežu metroa, autobusa i taksi usluga koja omogućava brzo i jednostavno kretanje po gradu. Takođe je poznat po svojim čistim i uređenim ulicama. 

Obilazimo arhitektonska zdanja poznata jedino iz naučno fantastičnih filmova poput Avatara – Gardens by the Bay – popularna šuma koja se sastoji od pametnih (smart) drveća na solarni pogon koji uveče priređuju nezaboravni šou. Nalazi se odmah iza Marina Sand Bay hotela i pokriva više od 100 hektara zemljišta u centralnom delu Singapura i predstavlja pokušaj vlade da Singapur transformiše od pojma „Gradske bašte” do „Grada unutar bašte” a sve zarad poboljšanja kvaliteta života. Budućnost nam nikad nije bila bliža i na dohvat ruke nego sada.

Lutamo ulicama Male Indije i kineske četvrti kako bismo upoznali i stare delove grada, dok sa ljubaznim stanovnicima pričamo o istoriji ovog čudesnog grada-države. Singapur je raj i za ljubitelje šopinga, sa mnogim luksuznim tržnim centrima, buticima i prodavnicama poznatih brendova. Tržni centri poput Orchard Road, Marina Bay Sands i Vivo City nude širok spektar proizvoda i usluga. 

Singapur je veoma posvećen održivom razvoju i zaštiti životne sredine. Grad sprovodi različite zelene inicijative kako bi očuvao prirodne resurse i smanjio ekološki uticaj na okolinu. To uključuje programe reciklaže, zelene krovove na zgradama, upotrebu obnovljivih izvora energije i zaštitu biodiverziteta.

Proverićemo takođe da li važe stroga pravila i zakoni u Singapuru, da li je dozvoljeno žvakanje žvaka, dobacivanje na ulici ili prelazak ulice van pešačkog prelaza.

Sve gore navedeno čini Singapur jedinstvenom destinacijom koja privlači posetioce iz celog sveta svojom kombinacijom modernosti, kulture, gastronomije i prirodnih lepota.

Singapure, nasmejano pleme dolazi! 

Polasci

Putovanja

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Singapur

 • Glavni grad: Singapur
 • Površina: 700km²
 • Broj stanovnika: 5.4 miliona stanovnika
 • Stanovništvo: Kinezi 74%, Malajci 13%, Indijci 9%, ostali 4%
 • Jezik: engleski, malajski, tamilski (indijski), mandarinski (kineski)
 • Veroispovest: budizam 33%, hrišćanstvo 19%, neopredeljeni 18%, islam 14%, taoizam 11%, hinduizam 5%.
 • Nezavisnost: 1965. godina
 • Valuta: Singapusrki dolar SGD – 1 EUR=1.6 SGD. Za potrošnju u Singapuru morate uvek sa sobom imati lokalnu valutu. Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje i lako su dostpni. Kartice možete koristiti skoro svuda i uvek, osim na pijacama ili prilikom kupovine ulične hrane. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.
 • Vremenska zona: GMT +8
 • Viza: Državljanima Republike Srbije viza za ulazak na teritoriju Singapura nije potrebna.
 • Klima: Klima u Singapuru odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosečna najviša je 30-33C, a najniža oko 23-25C), vlažnost vazduha je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Kišni period traje od novembra do marta i od juna do septembra, ali se kiša može javiti i u bilo koje doba godine. Uopšteno, pod kišom se podrazumeva i popodnevni tropski pljusak. Generalno, kiša ne predstavlja problem jer se radi o ekvatorijalnim područjima sa relativno visokim temperaturama i dosta sunčanih sati.
 • Hrana i piće: Tradicionalna ishrana obuhvata pirinač, nudle, piletinu, govedinu, povrće i voće, morske plodove i ribu. Jela mogu biti izuzetno ljuta, tako da se savetuje da proverite pre porudžbine. Ulična hrana se preporučuje (pre svega jer je ovo područje sa tradicijom ulične hrane, možete probati i veliki broj internacionalnih kuhinja, pre svega kinesku koja je dosta zastupljena).Hrana u restoranima može biti dosta skupa ali u okviru pijaca uvek se nalaze lokalni restorani i obilje ulične hrane, gde možete lepo i jeftino jesti. U ponudi su i kineska, tajlandska, vijetnamska, korejska kuhinja i druge. Alkohol je poprilično skup. Takođe u većini restorana gde se hrani muslimansko stanovništvo nemojte ni pitati za alkohol. Probajte pivo Tiger ali i koktel Singapore Sling. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Od jela obavezno probati čili krabe, katong laksu, slatkiše na bazi durijana...
 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Singapura, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.
 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.
 • Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Singapur je izuzetno bezbedna destinacija ali morate biti oprezni kada su u pitanju vaše lične stvari, posebno na ulicama, gde je više gužve ili u metrou. Izbegavajte bilo kakva opojna sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni, a za posedovanje ilegalnih supstanci određuje se kazna od 10 godina, 20.000$ ali čak i smrtna kazna! Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Zabranjeno je da u prevoz i hotele unosite voće Durian i možete platiti kaznu!Na teritoriju Singapura zvanično je zabranjeno unositi cigarete i žvake. Ukoliko u Vašem prtljagu imate cigarete može se desiti da morate platiti porez. Pušenje je dozvoljeno samo kod naznačenih mesta. Zabranjeno je opijanje na ulici. Bakšiš je skoro uvek uključen u račun.
 • Odeća: Od odeće je potrebna letnja, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Za posetu budističkim i hindu hramovima mora se ispoštovati kodeks oblačenja: pokrivena ramena, dekolte i kolena. Što se tiče oblačenja za svakodnevnu varijantu, u Singapuru je kodeks oblačenja poprilično slobodan.
 • Komunikacija: Naše mreže rade na teritoriji Singapura. Skoro svi smeštaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.
 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice. Ukoliko imate, možete za svaki slučaj poneti adapter za ulaz kao za Veliku Britaniju, sa tri pljosnata izlaza.
 • Iznajmljivanje vozila: Ukoliko želite da rentirate vozilo ili motor potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola. Za tim nema potrebe jer im gradski prevoz savršeno funkcioniše.
 • Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odeću i materijale, batik, začine, čajeve ... Zabranjeno je iznositi školjke, korale i druge predmete iz prirode.