Peru putovanje

Krenite sa nama na neobično putovanje u zemlju drevne civilizacije Inka - Peru!

Od pustinje na zapadnoj obali do poznatih visoravni i džungli, kolonijalna arhitektura zemlje poziva svakog putnika koji traži jedinstveno putovanje u Peru.

Tamo gde se nalaze najviše peščane dine sveta, odakle osećamo tajnu energiju koju šalje Maču Pikču, sa šarenih obronaka Rainbow Mountain, iz dolina Inka odakle se čupave lame umiljavaju posetiocima, Kečua indijanci prave ajahuaske napitke, aplutajuća ostrva u Punu očaravaju – tamo se nalazi zadivljujuća zemlja Peru. 

Zemlja kojom su vladale legendarne Inke i čija je istorija duga više od 5000 godina pruža jedan od najvećih biodiverziteta naše planete: camu camu voćke stižu iz Amazona, preko 3000 vrsta krompira, chicha morada sokovi od ljubičastog kukuruza u svakoj taverni, alpake u drevnim gradovima, ružičasti delfini u rekama, pa čak i mumije vanzemaljaci iz Parakasa... 

Čekaju nas zanimljivosti o Peruu ispričane ne samo na španskom već i na kečua i aimaru jezicima, klanjanje bogu Sunca Intiju i stvoritelju Virakoči, sve uz gutljaje čaja od kokei zalogaje poznatog naciolanog jela ceviče. Čitavo putovanje okolo nas se prostiru nežni zvuci andskih instrumenata i nezaobilazni Kondorov let (El Conodor Pasa). 

Peru je zemlja gde tradicija pulsira i lokalno stanovništvo mami osmehe na lice, zbog toga pored obilazaka regija oko Lime i Kuska u našoj velikoj južnoameričkoj avanturi želimo da putnike povedemo i na detaljno lutanje kroz Peru gde se ovom delu sveta pruža šansa da nas potpuno osvoji. Pored mesta kao što su Pisak, Ćinćero, Olantajtambo vodimo Vas i kroz mesta Puno, Arekipa, Naska i Parakas

Peru aranžman na dlanu!

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Prema carinskim propisima za Peru Vam nije potrebna vakcina, ali Vam savetujemo da pozovete institut za Javno zdravlje i da proverite. Ukoliko ćete istraživati Amazonsku oblast Perua, svakako Vam savetujemo da vakcinu primite. Radi Vaše sigurnosti preporučujemo upotrebu flaširane vode. 


Za državljane Srbije, Hrvatske i Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u zemlju. Za državljane Bosne i Hercegovine potrebna je viza za ulazak u zemlju.


Naše mreže funkcionišu u Peru a SIM kartice takođe možete uzeti na licu mesta (mreža Claro je najpopularnija) ali kupovina SIM kartice često dugo traje u poslovnicama mobilnih kompanija. WiFi mreže ima u svim smeštajima kao i u većini restorana.


Preporučujemo da poneste kabanicu, udobnu obuću , nešto na duge rukave ili jaknu jer preko noći može da opadne temperatura i šešir ili kačket za zaštitu od Sunca.Gojzerice možete poneti ukoliko ih imate ali osim trekinga po Rainbow mountin-u nisu neophodne. Svuda možete da perete veš, veoma je jeftina ta usluga, zbog toga nemate potrebe da se previše pakujete.


Kusko je raj za ljubitelje shopinga i za kupovinu suvenira. U Peru-u se od davnina gaji kultura pravljenja predmeta i odeće od vune alpake. Na raspolaganju je veliki izbor predmeta od džempera do vunenih šešira, čarapa i marama, dostupni u svim oblicima, veličinama i nijansama, te je i razumljivo zašto su to najpopularniji pokloni za suvenire u Peruu. Ne samo da su lepi, praktični i pristupačni, već Vam takođe pomažu da vas ugreju na putu kroz Peru. Šta više, voljeni su od strane meštana. Možete da primetite koliko dama na pijacama nose debele vunene čarape i tople kape. Pijaca San Pedro je najbolje mesto za kupovinu u Kusku. Pored predmeta rađenih od vune možete naći i magnete, čajeve od koke, priveske i mnoge druge rukotvorine. 


Što se novca tiče, odnos dolara i evra u ovim zemljama  je vrlo sličan kao i kod nas, malo je povoljnije nositi dolare, ali svakako je u redu da nosite i evre, da ne biste ovde gubili na menjanju novca. Lokalna valuta u Peruu je sol.Naša preporuka je da nosite gotovinu, i da se ne oslanjate na kartice. Neki prosek koji putnici mogu da potroše na putovanju od 20 dana oko 500-600 eura bez izleta. Nemojte ovo bukvalno shvatati jer je trošak vrlo individualna stvar i zavisi dosta i od šopinga i dodatnih aktivnosti. Obroci u restoranima u Peruu su obilni i nisu skupi (od 4-10 eur) dok su suveniri jako povoljni i poželjno je čak i cenkanje.


Kusko je prosečno bezbedan grad, ali opet treba voditi računa o svojim ličnim stvarima. Preporučuje se da novac i pasoš čuvate u hotelima. Krećite se glavnom turističkom zonom i nemojte da idete noću sami.

Turizam je glavni izvor zarade za Kusko, tako da je politika koncipirana na zaštiti turista, međutim u Kusku se preporučuju standardne mere predostrožnosti. Vodite računa o sitnim zločinima u turističkim oblastima i zaštitite svoje dragocenosti. 


S obzirom da se Kusko nalazi na visini od oko 3400 m, ne preporučujemo konzumaciju alkohola prvi dan kada dođete u ovaj grad. Tek kada se priviknete na ove visine preporučujemo da probate popularni pisco sour ili čaj od koke u sledećim mestima:

 1. Ukukus bar 
 2. Paddy Flahert`s Irish pub- Plaza de Armas
 3. KM0 -na trgu San Balas
 4. El Jardin Secreto –calle Plateros, na 5 minuta hoda od trga Oružja.
 5. Mushrooms-bar sa pogledom na trg Oružja.

Bezbednost u Limi se menja prema zonama grada. Postoje bezbednija predgrađa, kao što je Miraflores ili Baranko. U Mirfloresu najčešće odsedaju turisti, poseduje uređena šetališta, mnogo turističke policije i smatra se sigurnijim delom grada. Dok generalno Lima ne važi za bezbedan grad, te se preporučuje da se krećete glavnim ulicama, turističkim zonama i da posebno vodite računa o vašim ličnim stvarima. Nikako se ne preporučuje da šetate sami noću i da šetate mračnim ulicama ili da posećujete favele. 


Poseta Kusku je dobra tokom čitave godine, svako godišnje doba ima svoje čari, međutim najbolji period je od decembra do marta. Ukoliko planirate posetu Rainbow mountain najbolje je da idete u periodu između marta i novembra, obzirom da je tada sušni period u Peruu i da ćete vrlo jasno videte boje ove fascinantne planine. Ukoliko želite da posetite neke od visokih vrhova Anda, preporučujemo letnji i sušni period radi lakšeg penjanja i istraživanja.


 1. Loki – bar u kom izlaze i lokalci turisti, opuštena atmosvera, nalazi se u Miraloresu.
 2. La noche de Lima je opušten bar koji se nalazi u blizini glavnog trga.
 3. El Dragon de Barranco je jedan od najboljih diskoteka u Limi, sa povoljin cenama koktela.
 4. Calle de las Pizzas- ulica sa dosta lokalnih barova i klubova, veoma povoljnim cenama pisco sour koktela.
 5. Del Carajo- odličan klub u centru Baranka sa lokalnom latino muzikom.

Prilikom posete Limi preporučujemo da poneste kabanicu, udobnu obuću, nešto na duge rukave ili jaknu jer preko noći može da opadne temperatura. Šešir ili kačket za zaštitu od Sunca. Najvažnije što Vam preporučujemo da poneste torbice koje se stavljaju oko vrata, koje možete da uvučete ispod jakne ili majice i da tamo držite svoje dragocenosti poput novca, telefona ili pasoša, ukoliko nemate prilike da ih ostavite u smeštaju. 


Kusko je grad veoma pogodan za pešake, zalaženje u razne kolonijalne ulice, istraživanje vidikovca, pronalaženje lokalnih restorana je lako dostupno. Savetujemo Vam da čitav grad što više možete istražite upravo hodajući kroz njega. Vodite računa i o visinskoj bolesti, tako da se krećite polako uz dobru hidrataciju. Ukoliko Vam treba prevoz do neke destinacije, najlakše je posetiti turističke agencije u Avenida de Sol.


Kusko je idealno mesto za ljubitelje masaža. Naročito su dobre za ˝borbu˝ protiv visinske bolesti. Čitav Kusko ispunjen je lokalnim salonima koji masažu rade uz pomoć vulkanskog kamenja, eukaliptusa i ulja napravljenih od tradicionalnih biljaka. U zavisnosti za koju masažu ste se odlučili cena je rangirana od 20 € do 40 €. Masaža je svakako nešto što ne smete propustiti u Peruu. 


Ukoliko posećujete grad Limu i ljubitelj ste šopinga preporučujemo Vam da posetite Larcomar šoping centar. Centar sa oko 80 radnja, koji se nalazi u Mirafloresu. Tradicionalne suvenire, poput šalova, urađene od vune alpake možete pronaći u blizini Glavnog trga. Od suvenira je najbolje poneti dzempere od vune alpake, narukvice sa inka motivima, šaleve. Ukoliko ste ljubitelj umetnosti preporučujemo neke od slika iz škole Kuskenja, koja vuče svoje poreklo još od drevnih andskih civilizacija.


 1. Cebiche- sirova riba spremljena u citrusnom sosu. – 8€
 2. Cuy- morsko prase prženo u ulju sa krompirom. – 10€
 3. Sopa de choclo – supa od kukuruza – 5€
 4. Bistec de alpaca- šnicla od mesa alpake – 10€
 5. Arozz con mariscos- pirinač sa morskim plodovima. – 8€

 1. Fusiones restoran na trgu Oružja bogat tradicionalnom hranom sa prelepim terasama i pogledom na grad. 
 2. Pijaca San Pedro je bogata lokalnom hranom i sveže ceđenim sokovima.
 3. La Estancia imperial na trgu Oružja lokalni restoran sa prelepim pogledom.
 4. La Valeriana- pekara i poslastičarnica u Avenida de Sol. Najukusnije poslastice od voća možete probati upravo ovde. 
 5. Pachapapa-restoran lokalne kuhinje u blizini trga San Balas.

S obzirom da se Lima nalazi u južnoj hemisferi najbolji period za posetu su meseci od decembra do aprila. To su meseci sa jako pogodno toplom klimom i periodi sa velikim brojem sunčevih dana. Budući da se Lima nalazi u blizini pustinje, ne morate preterano da brinete o padavinama, već možete u ovom gradu da uživate skoro tokom cele godine. Ukoliko želite da se oprobate u surfovanju onda Vam definitivno savetujemo da idete u periodu tokom letnjih meseci. 


Kroz Limu se vrlo lako možete kretati taksijem, samo je najvažnije da se dogovorite za cenu pre nego što uđete u vozilo. Predgrađe Miraflores je preporučljivo da obiđete pešaka, s obzirom da ima vrlo lepu šetališnu zonu. Za bezbedniji obilazak grada savetujemo Vam da kupite kartu za turistički panoramski autobus i tako posetite sve najvažnije delove grada. Cena taxija od aerodroma do Mirafloresa se kreće između 50 i 60 sola. 


Plaže u Limi izlaze na Tihi okean i zbog svojih jakih struja su veoma dobre za ljubitelje surfovanja, za kupanje se ne preporučuje zbog jakih talasa. Postoji veliki broj škola u kojima možete uplatiti časove surfovanja i okušati se tome ukoliko nemate iskustva. Do plaže se lako dolazi od Parka Ljubavi u Mirafloresu. Najbolja plaža za surfere je Punta Hermosa. 


Ukoliko prilikom posete Peruu želite da idete na masažu, preporučujemo Vam da posetite lokalne salone u manjim gradovima, poput Kuska. U Limi su masaže nešto skuplje i kreću se od 50 eura pa naviše. Cena zavisi od vrste i trajanja masaže. U Mirafloresu možete posetiti Spa centar Peru Wellbeing Spa i isprobati neku od masaža koju ovaj centar nudi.


 1. Lomo Saltado – stake spreman sa crvenim lukom i čilijem. –10 €
 2. Aji de galina– piletina sa kromiprom, jajima i maslinama.  – 9 €
 3. Papas A La Huancaína – krompir pripremljen sa sirom i ljutim sosom. – 7 €
 4. Rocoto Relleno – punjene ljute paprike sa mesom i povrćem – 6 €
 5. Causa Limeña – rolnice od krompira i aji sosa. – 6 €

 1. La Vista restoran sa lepim pogledom i još boljim švedskim stolom, nalazi se u blizini Larcomar centra.
 2. Restoran Javier – nalazi se u Baranku, u blizi mosta Uzdaha.
 3. Calle de las pizzas- ulica sa mnogo lokalnih restorana, nalazi se u blizini parka Kenedi
 4. La mar Cebicheria Peruana-nalazi se u Mirafloresu, odličan restoran da probate popularni cebiche.
 5. Perú Gourmet restoran, pogodan za gurmane i ljubitelje lokalne peruanske hrane.

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Peru

1. OPŠTI PODACI

Republika Peru se nalazi na zapadu Južne Amerike i graniči se sa Ekvadorom, Kolumbijom, Brazilom, Bolivijom, Čileom dok se na zapadu nalazi Tihi okean. Teritorija Perua je kolevka jedne od najstarijih civilizacija na svetu, Norte Chico, ali i jedne od najpoznatijih i najnaprednijih civilizacija sveta, carstva Inka. Španska imperija je pokorila ovu oblast tokom 16. veka i osnovala Vicekraljevstvo sa glavnim gradom Limom. Nakon sticanja nezavisnosti, 1821. godine Peru je prolazio kroz razdoblja političkih nemira i kriza. teritorija Perua koja zauzima površinu od nešto vise od 1.285.000 km2 podeljena je na 25 regiona. Zvaničan jezik u Peruu je španski ali su u upotrebi i kečua i ajmara jezici. 

Površina zemlje: 1.285.000 km2

Broj stanovnika: 27.925.628 

Glavni grad: Lima ( 9,2 miliona stanovnika)

Nacionalnost: 45% su Indijanci, 37% Mestici (mešoviti belci i Indijanci), 15% Evropljani, 3% Kinezi, Crnci i ostali

Zvanični jezik: Španski

2. VIZE

Za državljane Srbije, Hrvatske i Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u zemlju. Za državljane Bosne i Hercegovine potrebna je viza za ulazak u zemlju.

3. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.

4. VREMENSKA ZONA

Peru se nalazi u UTC -6 vremenskoj zoni.

5. KLIMA

Klima Perua ima dve glavne sezone: vlažnu i suvu. Temperatura je uglavnom pod uticajem visine: što se više penjete postaje sve hladnije. Na teritoriji Perua se mogu izdvojiti 3 potpuno različita klimatksa regiona: obalska (pustinjski deo uz Pacifika), planinska (Andi) i tropska klimatska zona (Amazon).

6. HRANA

Kuhinja Perua se smatra za jednu od najboljih, ne samo u Južnoj Americi nego u celom svetu. Temelji se na neobičnom bogatstvu namirnica te je stoga neverovatno ukusna, vrlo originalna i raznolika. Uz krumpir (papa) i kukuruz (choclo), među osnovnim namirnicama je i brojno povrće, slatki krumpir (camote) i koren yucce ili manioke te voće među kojima su različite banane, pa i one za kuhanje, omiljeni avokado, papaja. U kuhinji se koristi i mnogo vrsta morskih i slatkovodnih riba i plodova te različito meso, piletina, junetina i svinjetina, kao i meso koza, zamoraca, lama, alpake i različite divljači. Tipična peruanska jela su: Adobo de cerdo - svinjetina u gustom sosu sa pirinčem, Aji de galina - jelo od komadića piletine u sosu od mleka, luka, čilija, belog luka, oraha i sira, Arroz con maricos - pirinač sa morskim plodovima, choclo - kuvani kukuruz koji se služi najčešće sa sirom, ceviche - sveža riba i morski plodovi u marinadi od limuna, luka i paradajza, Lomo saltado - komadi mesa marinirani u sosu od soje, čilija, belog luka, crvenog luka, paradajza pečeni na roštilju sa krampirom.

Među najomiljenijim tradicionalnim napitcima je piće od kukuruza chica de jora (poput piva) i chica morada, ukusan, sladak i osvežavajući bezalkoholni napitak od grimiznog kukuruza s cimetom koji podseća na kuhano vino, a pije se rashlađen. Peruanci se mogu pohvaliti i svojom kolom, žutom limunadom koja ima ukus žvakaće gume, Inca cola koja je najprodavaniji napitak. U Peruu je vrlo omiljeno i pivo, cerveza, a među najprodavanijima su sorte Cusquena, Cristal, Arequipena pilsen i nacionalni koktel Pisco sour. Pisco sour je mešavina rakije od grožđa, pisca, soka limete, šećera i belanceta. U Peruu se, posebno na visinama pije čuveni čaj od koke.

7. BEZBEDNOST

Bezbednost u Peruu je dobra sa izuzetkom određenih zona, posebno graničnih zona sa Kolumbijom i Ekvadorom. Kada je reč o glavnom gradu Limi, treba se kretati samo u turističkim zonama centra grada i kvatrovima Miraflores i Baranko. Ostale delove grada treba izbegavati, posebno noću. Turistička mesta poput Arekipe, Kuska i Akvas Kalientesa su bezbedna sa napomenom da se i ovde vodi računa o ličnim stvarima, novac i vredne stvari se ostavljaju u hostelima.

8. ODEĆA

Slojevito odevanje je neophodno za ovo putovanje. Za Limu je potrebna letnja odeća zvog visokih temperatura, dok je za boravak u regiji Kuska koji se nalazi na 3400m nadmorske visine potrebna slojevita odeća tokom dana i toplija odeća u večernjim satima. Udobna obuća za pešačenje je neophodna.

9. NOVAC

Lokalna valuta je Nuevo Sol ili samo Sol, 1e - 3,6sol, 1$ - 3,2 sol.

10. STRUJA

Nije potrebno koristiti adaptere za Peru.