Mjanmar

Mjanmar

Pakujte se! Vodimo Vas u nekadašnju Burmu, današnji Mjanmar. Ova zemlja privući će vas hramovima koji će Vam oduzeti dah već pri prvom pogledu, a uz to netaknuta priroda i zalasci sunca u million boja dok posmatrate let šarenih balona, samo su neke od sitnica koje ćete zauvek pamtiti. Dirnuće Vas srdačnost i dobrota lokalnog stanovništva, koji jedva čekaju da Vam približe život i kulturu ove nestvarne zemlje.  

Najpre idemo u Mandalaj,  drugi najveći grad u zemlji i glavni grad istoimenog regiona.

Još jedna stanica nam je Bagan, antički grad koji je bio prestonica prvog kraljevstva od IX do XIII veka. Na prostoru ravnice oko samog grada nekada se nalazilo preko 10.000 hramova od kojih je do danas sačuvano nešto preko 2.000. Istražićemo najpoznatije među njima i stvoriti slike koju se urezuju u pamćenje…

Ne možete reći da ste bili u Mjanmaru, a da niste posetili Inle Lake. Dane provodimo u vožnji čamcem po jezeru, upoznajemo se sa lokalcima, probamo cigarete od banana, a lokalni ribari pokazaće nam posebnu tehniku pecanja, a kupićemo i suvenire na tradicionalnoj plutajućoj pijaci.  

Poslednja stanica na našem putovanju po Mjanmaru je bivša prestonica i najveći grad nekadašnje Burme - Jangon (Yangon). Obilazimo ,,krunu Burme’’ – Švedagon pagodu (Shwe Dagon), čija je zlatna stupa ukrašena sa preko 7000 dijamanata, rubina, topaza, safira i vidljiva je iz svih delova grada.  

Polasci

Putovanja

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Mjanmar

Mjanmar/Burma

Opšti podaci: Mjanmar, nekadašnja Burma, nalazi se u Jugoistočnoj Aziji. Graniči se sa Bangladešom i Indijom na zapadu, sa Kinom na severu, severoistoku i sa Laosom i Tajlandomna istoku. Ova ogromna zemlja velikim delom – obalom dužine 1.930 km - na svom jugu i jugozapadu izlazi na Bengalski zaliv i gleda na otvoreni Indijski okean.

Glavni grad: Nejpjido

Površina: 678.500km2

Broj stanovnika: 60.380.000 stanovnika                                                     

Jezik: Burmanski 

Veroispovest: Teravada budisti 88%, hrišćanstvo 6.2%, islam 4.3%, ostali 1.5%

Nezavisnost: 04.01.1948.

Valuta: Kyat (MMK) – 1€ iznosi oko 3,700 MMK

                               1$ iznosi oko 3,526 MMK

Novac, kreditne kartice i bankomati: Ne preporučuje se velika razmena novca na aerodromu, jer kurs zna biti znatno lošiji. Preporučljivije je da nosite dolare, i obavezno vodite računa da kada nosite dolare, novčanice ne smeju biti starije od 2006. godine, takođe ne smeju biti ni izgužvane, ni pocepane, niti imati bilo kakve fleke ili mrlje. Mnogi neće prihvatiti stare i izgužvane novčanice. Većina hotela i restorana prihvata plaćanje kreditnim karticama, samo morate proveriti sa matičnom bankom o visinama provizije. Dakle, pre putovanja, posavetujte se sa svojim bankarom. Imajte u vidu da čim odete iz većih gradova u manje, plaćanje karticom neće biti moguće. Trudite se da novac ne menjate na ulici.

Vremenska zona: UTC/GMT +06:30

Viza: Državljanima Republike Srbije, potrebna je viza za Mjanmar. Cena vize iznosi 50$ u dolarima i vadi se online (e-viza).

Klima: Najveći deo zemlje leži u monsunskoj zoni. Severni delovi su hladniji sa prosečnom temperaturom od 21 stepen C, dok je prosečna temperatura obalskog dela 32 stepena C. U toku godine postoje tri perioda: topla sezona – od marta do maja, kišna sezona – od juna do oktobra i hladna sezona – od novembra do februara. U januaru noćna temperature može ići i do 13 stepeni, dok dnevna može biti i do 35 stepeni Celzijusa.

Hrana i piće Burmanska kuhinja je spoj mnogih azijskih kuhinja budući da zemlja leži na raskrsnici azijskih puteva. Najveći uticaj na Burmansku kuhinju imale su Indija, Kina i Tajland. Pirinač je osnovna namirnica. Burmanci su pravi majstori što se tiče pripreme različitih jela koja se služe uz pirinač. Riba je vrlo često sastavni deo burmanske kuhinje, bilo sveža ili kao začin u obliku različitih ribljih pasta.  Hrana je često blago pikantna, a ljuti dodaci često dolaze na sto u posebnim posudicama. Burmanci vole i takozvane salate - hladna jela od mnogih sastojaka kojima se dodaju rezanci i koja predstavljaju brzi obrok, čak i na ulici. Na raspolaganju je naravno i mnogo sezonskog voća. Među pićima glavni je čaj. Zeleni čaj je za Burmance voda, te je dostupan uvek i svuda, a pije se bez ikakvih dodataka.Od alkoholnih pića najčešća su brojna burmanska piva, a moguće je dobiti i lokalno vino.

Zdravlje: Informacije iz ambasade Mjanmara: Za ulazak u Mjanmar nisu potrebne vakcine i lekovi. Međutim ambasada Mjanmara savetuje da se uvek možete konsultovati sa svojim lekarom i na taj način odlučiti da li želite da se vakcinišete ili ne. Potrebno je naravno, držati se osnovnih načela higijene. Mreža državnih i privatnih zdravstvenih ustanova je razgranata u Mjanmaru. Obavezno konzumirajte samo flaširanu vodu.

Osiguranje: Osiguranje je obavezno da bi se izvadila viza. Možete ga odraditi i u našoj agenciji. 

Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Mjanmar je sigurna zemlja. Poznata je po gostoljubivosti lokalnog stanovništva i odnos prema stranim turistima je prijateljski. Svakako uvek treba voditi računa na većim mestima gde se kreće veliki broj ljudi, na svoje lične stvari, jer je moguće džeparanje.

Odeća: Zemlja je pretežno budistička, a izvan turističkih krajeva tradicionalna. U tradicionalnim  krajevima uvek je preporučljivo poštovati domaćine barem minimalno prilagođenom odećom - pokrivena ramena i dekolte, ali i kolena (duže suknje, pantalone). Takva je odeća i najbolja zaštita od sunca! Pri ulasku u budističke hramove moramo poštovati pravila, (izuti se, skinuti i čarape, dakle skroz bosi). Ponesite obavezno par komada tople odeće jer u visinskim delovima Burme neće biti naodmet (jezero Inle). Za veći deo putovanja preporučujemo udobne cipele. U određenim hramovima nosi se i longi - duga marama koja se vezuje oko struka, koja je ujedno i narodna nošnja i može se kupiti i iznajmiti svuda na lokalitetima.

Komunikacija: Velika je verovatnoća da Vam kartice neće funkcionisati u Burmi, ali internet je lako dostupan i u hotelima i restoranima, tako da se lako možete čuti sa porodicom, ali imajte u vidu da nekad može biti loša konekcija. U svakom slučaju postoji opcija i da kupite lokalnu SIM karticu. Za korišćenje društvenih mreža neophodno je instaliranje VPN-a.

Struja: Što se tiče električne energije, u Burmi je napon 230V. Postoje klasične utičnice kao i kod nas, za svaki slučaj možete poneti i britanske utičnice.

Dodatno:

  • Burma je poznata po svom dragom kamenju rubinu i žadu. Ukoliko se odlučite da kupite neki dragulj, obavezno tražite sertifikat koji izdaju trgovci licencirani od strane vlade
  • Ne dodirujte nečiju glavu, to se smatra izuzetno uvredljivim
  • Nikada ne dajte novac deci
  • Izbegavajte korišćenje leve ruke