Tajland putovanje

Jungle pleme vas vodi na putovanje na Tajland - zemlja hramova, ukusne hrane i nasmejanih ljudi. 

Upoznajte državu kontrasta. Spoj budizma i užurbanog života; egzotičnih plaža na jugu  i džungle na severu; ludog noćnog života i romantičnih zalaska sunca. 

Bangkok, moderna prestonica divlje energije, grad koji će Vam pružiti bezbroj mogucnosti. Posetite Grand Palace - kraljevska palata stara preko 200 godina sa najstarijom statuom Bude posutu zlatom. Wat Po, Wat Arun i  Wat Saket su samo neki od hramova koje čine glavno obeležje Tajlanda i  njihove istorije. Uskočite u tuk tuk i odvezite se do nekih od noćnih marketa na kojima možete naći SVE! Egzotično voće, pad thai, voćni šejkovi i tajlandski sladoled su nezaobilazni. Ili upoznajte grad sa reke i krstarite kanalima Chao Praye. Zgrabite Chang pivo i pridružite se veselim ljudima koji đuskaju na Khao San road-u , šarenoj ulici punoj suvenira i restorana, koja se uveče pretvara u ludu žurku. 

Na jugu vas čekaju zadivljujuće i divlje plaže sa visokim palmama i  sedefastim peskom. Ostrva rasuta po Andamanskom moru i Tajlandskom zalivu. Najznatiželjniji će se uputiti na sever zemlje u gradić Chang Mai i zaći duboko u tajlandsku dušu, istražiti pirinčana polja i ušunjati se u lokalna plemena. 

Pružamo vam mogućnost da obiđete sve najlepše plaže Tajlanda:

Ko Pangan ostrvo (Koh Phangan) - naš drugi dom, mesto na kome je naša tajlandska priča krenula - ostrvo stvoreno za hedonizam, jogu, odmor ali i najbolje žurke

Puket (Phuket) - nezaobilazno mesto za najbolji noćni provod i klubove, mesto na kome je sve dopušteno i dobra energija vlada

Krabi - mesto sa koga možete posetiti sve najpoznatije lokalitete na Tajlandu od Pi Pi ostva, Džejms Bond ostrva i plaža koje ste zamišljali kada ste pomislili na Tajland

Ko Samui (Koh Samui) - dragulj koji otkrivamo i u kom nudimo odličan smeštaj za pravi odmor i uživanje

Čang Mai (Chiang Mai) - grad u džungli, prepun najlepših hramova, spreman da vas upozna sa lokalnim plemenima i sačuvanim običajima Tajlanda

Osmeh i gostoprimivost tajlanđana vas čeka na svakom uglu. Verujete da odlazite na odmor, a čeka Vas putovanje koje će Vam ući pod kožu. Aranžmani za Tajland su za sve generacije pa čak i za putovanja sa decom.

Čekamo Vas u zemlji osmeha. 

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

U Bangkoku  je bezbedno, ali obavezno  trebaobratiti pažnju na  dzeparoše. Prema tome,  svoje lične stvari uvek držite uz sebe, nemojte nositi sa sobom pasoš (možete nositi kopiju) i sav novac. Bangkok  je najposećeniji i glavni grad Tajlanda, pa je samim tim veoma siguran grad koji okuplja mnoštvo turista i backpacker-a.


Vakcina nije obavezna. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati Institut za Javno zdravlje Dr Milan Jovanović – Batut i proveriti. Ukoliko ste u dogovoru sa svojim doktorom odlučili da pijete lekove protiv malarije, ponesite i njih na putovanje. Preporučujemo da sa sobom ponesete nešto od lekova za svaki slučaj: probiotike, za prehladu, bolove ili temperaturu, kao i lekove za redovnu terapiju ako je imate. Takođe, ponesite Autan ili neko slično sredstvo protiv komaraca.


Za putovanje u Bangkok neophodno je da se pre samog putovanja vizirate u Konzulatu Tajlanda. Viziranje možete sami završiti ili uz posrednstvo naše agencije (usluga viziranja). Od dokumenata je potrebno:

 1. pasoš važnosti najmanje 6 meseci od povratka sa putovanja (dobro proveriti datum)
 2. kopija prve stranice pasoša gde se nalazi slika
 3. jedna fotografija veličine kao za pasoš (4x 6cm) sa belom pozadinom
 4. kopija avio karte (agencija obezbeđuje)
 5. ispunjen formular (agencija obezbeđuje nepopunjen formular)
 6. 4800 din u dinarima cena vize (+ 600din u dinarima za uslugu viziranja od strane naše agencije) 

Lokalni broj se može kupiti u 7/11 (Seven eleven) marketima ,gde će osoblje marketa prilikom kupovine uraditi registraciju i aktivaciju broja uz pasoš. Sve kartice funkcionšu tako što se aktivira paket putem sms-a, koji, u zavisnosti od uplaćene količine novca, daje određeni broj gigabajta za internet i određeni broj sms poruka i poziva. WI-FI je dostupan u većini objekata (restorani, kafići, hoteli).


Preporučuje se brižljivo čuvanje ličnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Prilikom vožnje u tuk-tuku torbu uvek držite u krilu. Šetanje ulicom u kasnim večernjim satima preporučljivo je jedino ako niste sami. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom, i zatvorom.


Kod obilaska kulturno – istorijskih znamenitosti, konkretno hramova i Kraljevske palate, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena (majice kratkih rukava bez dekoltea, dugačke i pantalone i suknje), tako da obratite pažnju i na to prilikom pakovanja. Ako bilo šta zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve možete kupiti na destinaciji.


Obavezno svratite na ulične žurke u Kao San ulici, kao i klubove u ulici Soi 11 u kvartu Sukhumvit i RCA distriktu (Sugar club, Room 66, Insanity club, Levels…). U nekima od boljih klubova se naplaćuje ulaz, očekuje se elegant dress code i potreban je pasoš ili kopija pasoša.


U Bangkoku se sve dešava na ulici, pa tako i kupovina suvenira. Najbolje je uzimati van turističkih mesta, jer su cene niže, ali cenjkanje je neizbezno. U Siamu i Sukhumvitu (kvartovi grada) nalaze se odlični šoping centri opremljeni, kako lokalnim, tako i svetki poznatim brendovima: Siam Paragon, Platinum, Central world, Siam discovery, Palladium world… Od suvenira možete kupiti mirišljave štapiće, kokosovo ulje, figurice Bude, ukrasni lampione, svilu, tkanina… Ne propustite da posetite ,,Jim Thompson’’ fabriku svile.


Najbolje vreme za posetu Bangkoka je od novembra do aprila, ali vremenske prilike dozvoljavaju putovanja tokom čitave godine.


Prevoz u Bangkoku je veoma šarenolik i predstavlja jedinstveno iskustvo! Postoji mogućnost vožnje lokalnim autobusom, motor-taksijem, tuk-tukom i taksijem. Najbolje je da nekoliko ljudi zajedno naruči vozilo i podeli trošak. Za vožnju tuk-tukom je obavezno cenkanje (ne pristajati na cenu preko 150thb), a za taksi je važno da taksista uključi taksimetar (cena od 50-100thb). Često se dešava da taksisti ne žele da upale taksimetar, pa ukoliko je ovo slučaj, obavezno se dogovorite za fiksnu cenu pre same vožnje.


Okvirni troškovi za trodnevni boravak u Bangkoku su 100-150 evra.


Salone za masažu možete pronaći u glavnim ulicama Bangkoka, kao sto su Rambuttri ulica i Khao San ulica.   Cene se razlikuju prema vrsti i trajanju masaža, a okvirni raspon cena je od 100-400thb.


U Bangoku je prava stvar jesti u improvizovanim restoranima na ulici ili na night marketima. Hrana je sveža i ukusna, a cene su izuzetno niske. Takve restorane mozete naći svuda, a najopularniji su u Rambuttri ulici. Ne propustite da probate dobro poznata jela:
 Pad Thai (na ulici 50thb / restoran 80thb),
 Fried rice (na ulici 30thb/ restoran 60thb), 
Spring rolls (50thb), 
Papaya salad (30thb),
 Coconut soup (60thb), 
Mango with sticky rice (mango u kokosovom mleku sa slatkim pirincem – 90thb), 
Rotti (burmanske tradicionalne palačinke – 50 thb).
 


1. Kraljevaska palata
2. Wat Arun pagoda
3. Rooftop Majapahit
4. Lebua sky bar
5. Wat Pho


Za putovanje na Puket neophodno je da se pre samog putovanja vizirate u Konzulatu Tajlanda. Viziranje možete sami završiti ili uz posrednstvo naše agencije (usluga viziranja). Od dokumenata je potrebno:

 1. pasoš važnosti najmanje 6 meseci od povratka sa putovanja (dobro proveriti datum)
 2. kopija prve stranice pasoša gde se nalazi slika
 3. jedna fotografija veličine kao za pasoš (4x 6cm) sa belom pozadinom
 4. kopija avio karte (agencija obezbeđuje)
 5. ispunjen formular (agencija obezbeđuje nepopunjen formular)
 6. 4800 din u dinarima cena vize (+ 600din u dinarima za uslugu viziranja od strane naše agencije) 

Na Bangla road-u najbolji barovi i klubovi su:
1. Red hot  
2. Monsoon
3. Tiger pub
4. Ilusion club
5. Funk bar
6. Kudo beach bar – preko dana
7. Café del Mar beach bar-preko dana


Okvirni troškovi za sedmodnevni boravak na Puketu su 200-250 evra.


Salone za masažu mozete pronaći na svakom koraku na glavnim ulicama Patonga. Cena : 180-400thb. Ukoliko se krećete dalje od centra mogu se pronaći jeftinije masaže. Licencirani saloni za masaže nalaze se u prizemlju šoping centra Jungceylon. Savetujemo vam da uvek obratite pažnju na tip salona, na samu higijenu sa salonu, kao i na to gde će se nalaziti vaše lične stvari tokom masaže.


Na Puketu je bezbedno, ali obaveznotreba  obratiti pažnju na  dzeparoše. Prema tome, svoje lične stvari uvek držite uz sebe, nemojte nositi sa sobom pasoš (možete nositi kopiju) i sav novac. Puket je najposećenije  ostrvo Tajlanda, pa samim tim i najbezbednije


Vakcina nije obavezna. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati Institut za Javno zdravlje Dr Milan Jovanović – Batut i proveriti. Ukoliko ste u dogovoru sa svojim doktorom odlučili da pijete lekove protiv malarije, ponesite i njih na putovanje. Preporučujemo da sa sobom ponesete nešto od lekova za svaki slučaj: probiotike, za prehladu, bolove ili temperaturu, kao i lekove za redovnu terapiju ako je imate. Takođe, ponesite Autan ili neko slično sredstvo protiv komaraca.


Lokalni broj se može kupiti u 7/11 (Seven eleven) marketima ,gde će osoblje marketa prilikom kupovine uraditi registraciju i aktivaciju broja uz pasoš. Sve kartice funkcionšu tako što se aktivira paket putem sms-a, koji, u zavisnosti od uplaćene količine novca, daje određeni broj gigabajta za internet i određeni broj sms poruka i poziva. WI-FI je dostupan u većini objekata (restorani, kafići, hoteli).


Preporučuje se brižljivo čuvanje ličnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Šetanje ulicom u kasnim večernjim satima preporučljivo je jedino ako niste sami. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom, i zatvorom.


Kod obilaska kulturno – istorijskih znamenitosti, konkretno hramova, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena, tako da obratite pažnju i na to prilikom pakovanja. Ako bilo šta zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve možete kupiti na destinaciji.


Na Puketu se sve dešava na ulici, pa tako i kupovina suvenira. Najbolje je uzimati van turističkih mesta, jer su cene niže, ali cenjkanje je neizbezno. Preporučujemo odlazak u šoping centar Jungceylon u kojem možete pronaći odličnu azijsku kozmetiku i šminku, mnoštvo restorana, a u prizemlju zgrade nalaze se možda i najbolji i najprovereniji saloni za masaže.


Najbolje vreme za posetu Puketa je od novembra do aprila, ali vremenske prilike dozvoljavaju putovanja tokom čitave godine.


Na Puketu se možete voziti taksijem i tuk-tukom. Najbolje je da nekoliko ljudi zajedno naruči vozilo i podeli trošak. Za vožnju tuk-tukom je obavezno cenkanje (ne pristajati na cenu preko 250thb), a za taksi je važno da taksista uključi taksimetar (cena od 200thb). Na Puketu je lako pronaći vozače koji će vas sa određenu sumu voziti do željene lokacije i vratiti nazad. Cenu dogovarate unapred za vozačem.


Najlepšte plaže Puketa su: Patong beach, Freedom beach, Paradise beach, Kata Noi beach, Bangtao beach. Plaže su vrlo slične, sa sličnim kvalitetom usluge i ponudom.


Cene se razlikuju po vrsti mesta koje odaberete (lezaljka,lazybag,vip…). Često se ležaljke na plažama dobijaju gratis uz naručeno piće, a okvirna cena za dve ležaljke u Patongu je 150-200thb. U nekim barovima postoji minimalni limit novca koji je neophodno potrošiti na piće.


Tajland je odlična destinacija za degustaciju lokalne hrane. Ne propustite da probate dobro poznata jela: Pad Thai  (na ulici 50thb / restoran 80thb), Fried rice (na ulici 30thb/ restoran 60thb), Spring rolls (50thb), Papaya salad (30thb), Coconut soup (60thb), Mango with sticky rice (mango u kokosovom mleku sa slatkim pirincem – 90thb). Hrana na Puketu je malo skuplja nego u Bangkoku.

Odlična mesta na kojima možete uživati u ukusima Tajlanda su:

 1. Night market –Bangla road street
 2. Aroonsom Patong Food Park
 3. Sole Mio rest
 4. Khun khane BBQ

 1. Hram Velikog Bude
 2. Karon beach view point
 3. Zalazak sunca na Kata plaži (Kata rocks)
 4. Šarene kućice u Sino-Portugese stilu u Walking street-u u Phuket town-u
 5. Maya zaliv 

Na Koh Panganu je bezbedno, ali obavezno  treba  obratiti pažnju na  dzeparoše. Prema tome,  svoje lične stvari uvek držite uz sebe, nemojte nositi sa sobom pasoš (možete nositi kopiju) i sav novac. Koh Pangan je ostrvo veoma bogato vegetacijom i prirodom, pa treba biti obazriv prilikom kretanja noću.


Vakcina nije obavezna. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati Institut za Javno zdravlje Dr Milan Jovanović – Batut i proveriti. Ukoliko ste u dogovoru sa svojim doktorom odlučili da pijete lekove protiv malarije, ponesite i njih na putovanje. Preporučujemo da sa sobom ponesete nešto od lekova za svaki slučaj: probiotike, za prehladu, bolove ili temperaturu, kao i lekove za redovnu terapiju ako je imate. Takođe, ponesite Autan ili neko slično sredstvo protiv komaraca.


Za putovanje na Koh Pangan neophodno je da se pre samog putovanja vizirate u Konzulatu Tajlanda. Viziranje možete sami završiti ili uz posrednstvo naše agencije (usluga viziranja). Od dokumenata je potrebno:

 1. pasoš važnosti najmanje 6 meseci od povratka sa putovanja (dobro proveriti datum)
 2. kopija prve stranice pasoša gde se nalazi slika
 3. jedna fotografija veličine kao za pasoš (4x 6cm) sa belom pozadinom
 4. kopija avio karte (agencija obezbeđuje)
 5. ispunjen formular (agencija obezbeđuje nepopunjen formular)
 6. 4800 din u dinarima cena vize (+ 600din u dinarima za uslugu viziranja od strane naše agencije) 

Lokalni broj se može kupiti u 7/11 (Seven eleven) marketima ,gde će osoblje marketa  prilikom kupovine uraditi  registraciju i aktivaciju broja uz pasoš. Sve kartice funkcionšu tako što se aktivira paket putem sms-a, koji, u zavisnosti od uplaćene količine novca, daje određeni broj gigabajta za internet i određeni broj sms poruka i poziva. WI-FI je dostupan u bolje opremljenim objektima (restorani, kafići, hoteli).Lokalni br mozete kupiti u 7/11 marketima. Radnici vam na licu mesta izvrse registraciju I aktivaciju broja. WI-FI je dostupan u vecini objekata (resotrana,kafica,hotela).


Pre dolaska na Koh Pangan pripremite sumu novca koju ste planirali da potrošite u lokalnoj valuti jer je na ostrvu kurs lošiji, menjačnice ne rade sve vreme i ima ih veoma malo na ostrvu, a bankomat postoji samo u Tong Sala i na Haad Rin plaži.


Koh Pangan je ostrvo relaksacije i uživanja, pa vam je potreban samo kupaći kostim, koktel Mai Tai i veliki osmeh


 1. Rasta bar 
 2. Cactus bar – Haad Rin
 3. Amsterdam bar
 4. Top Rock bar
 5. 360 skybar
 6. Full moon party, Jungle experience, Half moon party – velike žurke elektro muzike

Neke plaže na Koh Panganu imaju ležaljke, a neke nemaju. Uslov za iznajmljivanje ležaljki je naručivanje pića. Cene su malo povoljnije nego na Puketu.


Na ostrvu Koh Pangan nema puno opcija za kupovinu suvenira.


Najbolje vreme za posetu Koh Pangana je od novembra do aprila, ali vremenske prilike dozvoljavaju putovanja tokom čitave godine.


NaKoh Panganu se možete voziti velikim otvorenim taksijem. Inače se taksi plaća po osobi u zavisnosti od željene lokacije (100-300thb). Na Koh Panganu je veoma zgodno iznajmljivanje motora za obilazak i vožnju po ostrvu. Za iznajmljivanje motora se vrši uz davanje pasoša kao deposit. Savetujemo da pre iznajmljivanja motora obavezno pregledate ceo motor, fotografišete ga i proverite kočnice. Takođe je važno da uvek nosite zaštitnu kacigu, što zbog sopstvene bezbednosti (betonski neasfaltirani putevi), što zbog policijske kontrole. Cena po danu iznosi oko  200thb.


Koh Pangan je sinonim za chill i opuštanje, a sve plaže su kao stvorene za celodnevni hedonizam: Haad salad, Malibu beach, Bottle beach, Secret beach, Haad Khom, Mae Koh, Thong Nai Pan Yai.


Okvirni troškovi za šestodnevni boravak na Koh Panganu su  300-400 evra.


Salone za masažu mozete pronaći u naseljima, u salonima koji se nalaze uz glavne puteve, a takođe postoje i improvizovani saloni na plažama. Cene se kreću od 200-600thb, a za potpuni užitak preporučujemo masažu celog tela eteričnim uljima ili časove joge.


Tajland je odlična destinacija za degustaciju lokalne hrane. Ne propustite da probate dobro poznata jela: Pad Thai, Fried rice, Spring rolls, Papaya salad, Coconut soup, Mango with sticky rice (mango u kokosovom mleku sa slatkim pirincem. Hrana na Koh Panganu je malo povoljnija nego na Puketu.
Odlična mesta na kojima možete uživati u ukusima Tajlanda su: Night market –Thong Sala luka, Koh Raham resoran – Secret beach, Had Yao restoran –Haad Yao beach.


 1. Amsterdam bar
 2. Mae Koh
 3. 360 skybar
 4. Angthong Marine park
 5. Koh Tao view point

Na Krabiju je bezbedno, ali obaveznotreba  obratiti pažnju na  dzeparoše. Prema tome,  svoje lične stvari uvek držite uz sebe, nemojte nositi sa sobom pasoš (možete nositi kopiju) i sav novac. Krabi je jedna od najposećenijih  destinacija Tajlanda, pa samim tim i jedna od najbezbednijih.


Za putovanje na Krabi neophodno je da se pre samog putovanja vizirate u Konzulatu Tajlanda. Viziranje možete sami završiti ili uz posrednstvo naše agencije (usluga viziranja). Od dokumenata je potrebno:

 1. pasoš važnosti najmanje 6 meseci od povratka sa putovanja (dobro proveriti datum)
 2. kopija prve stranice pasoša gde se nalazi slika
 3. jedna fotografija veličine kao za pasoš (4x 6cm) sa belom pozadinom
 4. kopija avio karte (agencija obezbeđuje)
 5. ispunjen formular (agencija obezbeđuje nepopunjen formular)
 6. 4800 din u dinarima cena vize (+ 600din u dinarima za uslugu viziranja od strane naše agencije) 

Vakcina nije obavezna. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati Institut za Javno zdravlje Dr Milan Jovanović – Batut i proveriti. Ukoliko ste u dogovoru sa svojim doktorom odlučili da pijete lekove protiv malarije, ponesite i njih na putovanje. Preporučujemo da sa sobom ponesete nešto od lekova za svaki slučaj: probiotike, za prehladu, bolove ili temperaturu, kao i lekove za redovnu terapiju ako je imate. Takođe, ponesite Autan ili neko slično sredstvo protiv komaraca.


Lokalni broj se može kupiti u 7/11 (Seven eleven) marketima ,gde će osoblje marketa  prilikom kupovine uraditi  registraciju i aktivaciju broja uz pasoš. Sve kartice funkcionšu tako što se aktivira paket putem sms-a, koji, u zavisnosti od uplaćene količine novca, daje određeni broj gigabajta za internet i određeni broj sms poruka i poziva. WI-FI je dostupan u većini objekata (restorani, kafići, hoteli).


Preporučuje se brižljivo čuvanje ličnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Šetanje ulicom u kasnim večernjim satima preporučljivo je jedino ako niste sami. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom, i zatvorom.


Kod obilaska kulturno – istorijskih znamenitosti, konkretno hramova, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena, tako da obratite pažnju i na to prilikom pakovanja. Ako bilo šta zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve možete kupiti na destinaciji.


1. Chang club
2. Loft bar
3. Boogie bar
4. Thailandia pub
5. RCA barovi
6. Full Moon bar


Na Krabiju se sve dešava na ulici, pa tako i kupovina suvenira. Krabi ima prelepo šetalište gde možete pronaći sve što poželite. 


Najbolje vreme za posetu Krabija je od novembra do aprila, ali vremenske prilike dozvoljavaju putovanja tokom čitave godine.


Ao Nang nije preveliko mesto, pa se svuda možete kretati peške ili tuk-tukom (cena do 100 thb). Za odlazak do udaljenijih mesta (Krabi town) se možete voziti taksijem. Najbolje je da nekoliko ljudi zajedno naruči vozilo i podeli trošak. Za vožnju tuk-tukom je obavezno cenkanje, a za taksi je važno da taksista uključi taksimetar ili da unapred dogovorite cenu. 


Najlepše plaže su: Ao nang (chill i lep zalazak sunca), Railay beach (kupanje i chill).


Okvirni troškovi za desetodnevni boravak na Krabiju su400-500 evra.


Salone za masažu mozete pronaći na svakom koraku na glavnim ulicama Ao Nanga. Cena : 150-400thb. Ukoliko se krećete dalje od centra mogu se pronaći jeftinije masaže. Preporučujemo odličan salon Massage Corner (adresa: 155/17 Moo 3, Ao Nang ). Savetujemo vam da uvek obratite pažnju na tip salona, na samu higijenu sa salonu, kao i na to gde će se nalaziti vaše lične stvari tokom masaže.


U Ao Nangu nema ležaljki na samoj plaži, ali postoje barovi  sa ležaljkama gde je uslov da naručite piće.


Tajland je odlična destinacija za degustaciju lokalne hrane. Ne propustite da probate dobro poznata jela: Pad Thai, Fried rice, Spring rolls, Papaya salad, Coconut soup, Mango with sticky rice (mango u kokosovom mleku sa slatkim pirincem). Hrana na Krabiju je malo povoljnija nego na Puketu. Odlična mesta na kojima možete uživati u ukusima Tajlanda su: Night street market, Kodam rest, King rest, The Beach rest, Ao nang rest…


 1. Railay beach
 2. Emerald pool
 3. Hang Nak – ivica stene
 4. Poda ostrvo
 5. Tiger cave hram

U Čang Maiju  je bezbedno, ali obavezno  trebaobratiti pažnju na  dzeparoše. Prema tome, svoje lične stvari uvek držite uz sebe, nemojte nositi sa sobom pasoš (možete nositi kopiju) i sav novac.


Vakcina nije obavezna. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati Institut za Javno zdravlje Dr Milan Jovanović – Batut i proveriti. Ukoliko ste u dogovoru sa svojim doktorom odlučili da pijete lekove protiv malarije, ponesite i njih na putovanje. Preporučujemo da sa sobom ponesete nešto od lekova za svaki slučaj: probiotike, za prehladu, bolove ili temperaturu, kao i lekove za redovnu terapiju ako je imate. Takođe, ponesite Autan ili neko slično sredstvo protiv komaraca.


Za putovanje u Čang Mai neophodno je da se pre samog putovanja vizirate u Konzulatu Tajlanda. Viziranje možete sami završiti ili uz posrednstvo naše agencije (usluga viziranja). Od dokumenata je potrebno:

 1. pasoš važnosti najmanje 6 meseci od povratka sa putovanja (dobro proveriti datum)
 2. kopija prve stranice pasoša gde se nalazi slika
 3. jedna fotografija veličine kao za pasoš (4x 6cm) sa belom pozadinom
 4. kopija avio karte (agencija obezbeđuje)
 5. ispunjen formular (agencija obezbeđuje nepopunjen formular)
 6. 4800 din u dinarima cena vize (+ 600din u dinarima za uslugu viziranja od strane naše agencije)

Lokalni broj se može kupiti u 7/11 (Seven eleven) marketima ,gde će osoblje marketa prilikom kupovine uraditi registraciju i aktivaciju broja uz pasoš. Sve kartice funkcionšu tako što se aktivira paket putem sms-a, koji, u zavisnosti od uplaćene količine novca, daje određeni broj gigabajta za internet i određeni broj sms poruka i poziva. WI-FI je dostupan u većini objekata (restorani, kafići, hoteli).


Preporučuje se brižljivo čuvanje ličnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Prilikom vožnje u tuk-tuku torbu uvek držite u krilu. Šetanje ulicom u kasnim večernjim satima preporučljivo je jedino ako niste sami. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom, i zatvorom.


Kod obilaska kulturno – istorijskih znamenitosti, konkretno hramova i Kraljevske palate, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena (majice kratkih rukava bez dekoltea, dugačke i pantalone i suknje), tako da obratite pažnju i na to prilikom pakovanja. Ako bilo šta zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve možete kupiti na destinaciji. Čang Mai se nalazi u planinskom delu zemlje i u blizini džungle, pa preporučujemo da imate nešto toplije od odeće (dugi rukavi i nogavice).


U starom gradu se nalazi mnoštvo barova, kao i u ulici Loi Kroh road. Neki od njih su: Differ club, Take it club…


U Čang Maiju se sve dešava na ulici, pa tako i kupovina suvenira. Najbolje je uzimati van turističkih mesta, jer su cene niže, ali cenjkanje je neizbezno. Preporučujemo obilazak velikog noćnog marketa koji se nalazi na raskrsnici ulica Changklan road i Loi Kroh road. Cene suvenira u Čang Maiju su nešto povoljnije nego u Bangkoku i na ostrvima.


Najbolje vreme za posetu Čang Maija je od novembra do aprila, ali vremenske prilike dozvoljavaju putovanja tokom čitave godine.


U Čang Maiju  se možete voziti taksijem i tuk-tukom. Najbolje je da nekoliko ljudi zajedno naruči vozilo i podeli trošak. Za vožnju tuk-tukom je obavezno cenkanje, a za taksi je važno da taksista uključi taksimetar.


Okvirni troškovi za petodnevni boravak u Čang Maiju su 150-200 evra.


Salone za masažu mozete pronaći na svakom koraku na glavnim ulicama Čang Maija. Cena : 180-400thb. Ukoliko se krećete dalje od centra mogu se pronaći jeftinije masaže. Puno salona postoji u ulici Loi Kroh road. Savetujemo vam da uvek obratite pažnju na tip salona, na samu higijenu sa salonu, kao i na to gde će se nalaziti vaše lične stvari tokom masaže. Masaže su povoljnije nego u Bangkoku i na ostrvima.


Tajland je odlična destinacija za degustaciju lokalne hrane. Ne propustite da probate dobro poznata jela: Pad Thai, Fried rice, Spring rolls, Papaya salad, Coconut soup, Mango with sticky rice (mango u kokosovom mleku sa slatkim pirincem). Hrana u Čang Maiju je povoljnija nego u Bangkoku i na ostrvima. Odlična mesta na kojima možete uživati u ukusima Tajlanda su: Kats’s kitchen, Cooking love, Rosy Cheeks, Tanita coffe house, Riverside bar and rest. 


 1. Hram Doi Suthep
 2. Hram Chedi Luang
 3. HramPhra That Doi Kham
 4. Buak Hard Public Park
 5. Karen pleme (long  neck tribe) u selu Padaung

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Tajland

OPŠTE INFORMACIJE

Tajland, službeno Kraljevina Tajland, je država u jugoistočnoj Aziji; na jugozapadu izlazi na Andamansko more (deo Indijskog okeana), a na jugoistoku na Tajlandski zaliv (deo Južnog kineskog mora). Graniči se na zapadu sa Mjanmarom (Burmom), na severu i istoku sa Laosom, na istoku sa Kambodžom i na jugu sa Malezijom.  Tajland je zemlja ostrva, egzotičnih plaža, kristalnog mora, noćnog provoda, budizma, magije i avanture. Prava riznica interesantnih priča satkanih od kulture i filozofije, neverovatnih predela i prelepih plaža.Iako mnogi smatraju Tajland ostrvom, on je zapravo kopnena država koja ima izlaz na Andamansko more i Tajlandski zaliv, ali joj pripada preko 1400 ostrva od kojih su najpoznatija PuketKo PanganKrabi i Ko Samui. Osmeh i gostoprimtvo Tajlanđana vas čeka na svakom uglu. Kupanje, masaže, beli pesak, tirkizno, toplo more, fenomenalni zalasci sunca i izleti do obližnjih ostrva, učiniće da se osećate kao u raju i upotpuniti vaš boravak u ovoj zemlji. 

Površina: 513,120 km2

Broj stanovnika: 69 miliona stanovnika

Glavni grad: Bangkok 

Zvanični jezikthai; engleski je drugi po važnosti i stepenu korišćenja;

Vremenska zona: UTC +7

USLOVI ZA ULAZAK U ZEMLJU

Za sve putnike je neophodna potpuna vakcinacija, radi se PCR prvi dan pri dolasku i putnici idu u karantin dok ne dobiju rezultate (do 24h). Takođe samostalno rade antigenski test 5. dana boravka.
 

VIZA

Za državljane Republike Srbije neophodna je viza za posetu i boravak u Kraljevini Tajland. Dokumentacija koja je potrebna za viziranje:

 • pasoš (koji važi 6 meseci nakon planiranog ulaska na Tajland)
 • jedna fotografija na beloj pozadini (dimenzija 4cm x 6cm)
 • fotokopija prve strane pasoša
 • kopija kupljene avio karte
 • popunjen formular koji dobijate u našoj agenciji

***Viza se radi mesec dana pred put, kada dobijate sve informacije od strane agencije koja će posredovati u vađenju iste.

 

KLIMA

Na Tajlandu preovladava tropska monsunska klima. Kišovita sezona traje od sredine maja do oktobra, dok je suva sezona u periodu od novembra do aprila. Temperatura je letnja (visoka) tokom cele godine. Registrovane temperature kreću se između najniže 20°C i najviše 38°C. Zbog visoke vlažnosti vazduha niže temperature se teško podnose. Na severu je vlažnost vazduha značajno manja, a klima blaža. Jugozapadni monsuni koji stižu između maja i jula (izuzev na jugu) signalizuju dolazak kišne sezone (ruedu fon). Ona traje do oktobra i oblaci redukuju temperaturu. Vlažnost vazduha u to vreme je visoka. Novembar i december označavaju dolazak suve sezone i noćne temperature u predelima se velikom nadmorskom visinom mogu povremeno da padnu do nivoa blagog mraza. Temperature počinju da se penju u januaru, kada mogu dostići i 40°C.

HRANA I PIĆE

Hrana je vrlo raznovrsna, takoreći tipično azijska. Ima puno pirinča, ribe, nudli, piletine, voća i povrća. Tai kuhinja spada među najbolje kuhinje sveta i proizvod je tradicionalnog istočnjačkog, ali i sve češće i zapadnog kulinarskog uticaja. Obeležja te egzotične kuhinje su čili papričice, beli luk, korijander, tajlandski bosiljak, limeta, metvica, limunova trava, galangal, tamarind i maštoviti kari - crveni, zeleni i žuti - mašaman kari, ali i kombinacija prinča, kokosa, banane, ananasa, papaje, manga, kikirikija, mesa, lignji, škampa i morskih plodova. Specijalitet tajlandske kuhinje je Pad Thai – jelo od pirinčanih nudli, povrća, mesa i obogaćeno tajlandskim začinima. Osim toga, na Tajlandu možete probati razne supe, uprženi pirinać sa dodacima i razne egzotične kombinacije slanog i slatkog, mesa i voća. Ako ne jedete ljuto naglasite konobaru, jer je čili jako zastupljen u tajlandskoj hrani. Ulična hrana je, prema mišljenju mnogih, najukusnija, a postoji veliki broj restorana domaće i internacionalne kuhinje, tako da nećete ostati gladni. Hrana je jako povoljna.

Sveže voće i ceđene voćne sokove ćete naći na svakom koraku, i to po vrlo povoljnim cenama. Za ljubitelje slatkiša, tu su Mango sticky rise (Mango sa slatkim pirinčem) i Roti –  vrsta palačinke.

Bitno je napomenuti da obavezno treba piti flaširanu vodu.
 

ZDRAVSTENA SITUACIJA

Vakcinacija nije obavezna. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i proveriti. Poželjno je poneti lekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se moze kupiti i u apotekama tamo. Takođe, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca, iz iskustva, njihova sredstva su jača pa to možete kupiti u Bangkoku.

Zdravstvene institucije:  

- Bumrungrad International Hospital u Bangkoku (tel. +662 667 1000 www.bumrungrad.com)
- Phuket International Hospital (+6676249-400 www.phuket-inter-hospital.co.th)

OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje, za cenu/osiguranu sumu/broj dana, pozovite agenciju.

SIGURNOST I BEZBEDNOST

Situacija na Tajlandu je generalno stabilna i mirna. Građanima, ukoliko su u poseti Tajlandu, savetuje se da budu oprezni. Preporučuje se brižljivo čuvanje ličnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Šetanje ulicom u kasnim večernjim satima preporučljivo je jedino ako niste sami. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom, i zatvorom.
 

 ODEĆA

Spakujte što manje stvari! Svuda mozete da perete veš. Ta usluga je jako povoljna, otprilike 1 evro po kilogramu, veš bude brzo gotov, lepo pran i složen. S obzirom na visoke temperature, nosite laganu garderobu. Obavezno poneti i duks ili neku laganu jaknu i neke duge nogavice za sever kada budete išli u Čang Mai, pošto uveče bude hladnije. Ponesite neke udobne patike za treking. Kod obilaska kulturno – istorijskih znamenitosti, konkretno hramova, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena, tako da obratite pažnju i na to prilikom pakovanja. Ako bilo šta zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve tamo imate da kupite.

*Napomena: Ukoliko imate lokalni let, Vodite računa da Vam je čerkirani prtljag na lokalnom letu 20kg.
 

NOVAC

Tajlandski bat je zvanična valuta Tajlanda. Simbol za bat je ฿, međunarodna oznaka THB, Što se novca tiče, odnos dolara i evra na Tajlandu je vrlo sličan kao i kod nas. Nema potrebe menjati novac pre polaska na put. Takođe, ako imate dolare i to je sasvim u redu, jer ćete svakako svuda morati da menjate novac i plaćate u lokalnoj valuti. Trenutni odnos evra i bata je oko 1EUR=36 THB , i dolara i bata je 1USD= 34 THB. Bankarski sistem je jako razvijen, tako da ćete brojne banke i bankomate naći na svakom koraku. Provizija korićenja bankomata se kreće oko 180 – 200 BHT (6 evra), ali za tačnu visinu provizije bi trebalo proveriti sa matičnom bankom. Naša preporuka je da ponesete gotovinu. Korišćenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema sa blokiranjem kartice. Menjačnice takođe imate na svakom koraku, dostupne tokom celog dana.

 

KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcionišu na Tajlandu, a svakako možete i kupiti lokalnu SIM karticu. WiFi imate u svim smeštajima i restoranima, tako da ćete na taj način održavati kontakt sa porodicom i prijateljima.
 

PREPORUKA

U poslednjih 10 godina kraljevina Tajland postala je obećana zemlja za sve one koji veruju u alternativnu medicinu. Zato možete posetiti neki od mnogih spa centara, pohađati kurs meditacije i naučiti vaš um i telo da postanu opušteni. Tu je i čuvena tajlandska masaža (Thai), koja je postala popularna u celom svetu. Salone masaže ćete naći na svakom koraku i to po jako povoljnim cenama.