Dubai

Dubai

Vodimo vas na putovanje u Dubai, jedan od sedam emirata, poznat po luksuznom šopingu, modernoj arhitekturi i noćnom životu.

Dubai je danas jedna od najmodernijih i najaktuelnijih turističkih destinacija zahvaljujući brojnim atrakcijama kao što su Burdž Kalifa (Burj Kalifa), koja je ujedno i najviša zgrada na svetu, Burdž Al Arab (Burj Al Arab), ostrvo The Palm, Dubai Mall najveći tržni centar na svetu.

Sa svojom smelom arhitekturom i najsavremenijim stilom, najveći grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima predstavlja jedinstven spoj svog beduinskog nasleđa i ultramoderne kulture. Dubai je grad nemogućeg i najboljeg! Ukratko, sve je NAJBOLJE u Dubaiju! — NAJVIŠA zgrada, NAJVEĆI ram, NAJVEĆI akvarijum, NAJVEĆA fontana, NAJVEĆI zlatni lanac, a možemo nabrojati za sada 339 svetskih rekorda „koje drži“ Dubai!

Iskoristite i priliku da se sunčate i kupate na Džumeira plaži (Jumeirah beach) na kojoj su smešteni i neki od najekskluzivnijih hotela, ali i na La Mer, Barasti ili Kite Beach. Ispunite i večeri zabavom u nekim od najboljih barova na krovu Dubaija!

Doživite spoj istoka i zapada u jednom i svoj odmor učinite nezaboravnim sa nasmejanim plemenom.

Ovaj jedinstveni grad osvojio je naše srce, a znamo da će osvojiti i vaše! 

Polasci

Putovanja

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Dubai

Ćao Dule, dodaj korisne info za Dubai kad stigneš :) 

OPŠTE INFORMACIJE

Dubai najveći je i najgušće naseljeni grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima . On je lociran na jugoistočnoj obali Persijskog zaliva i prestonica je emirata Dubai, jednog od sedam emirata od kojih je zemlja sačinjena. Dubai je postao globalni grad i poslovni centar Srednjeg Istoka.  Do pronalaska nafte, ovo je bio običan gradić, koji je živeo od ribolova i lova na školjke. Međutim, na očigled celog sveta, situacija se ubrzo promenila. Danas je Dubai sinonim za luksuz i važi za najmoderniju i najaktuelniju turističku destinaciju. U tom moru luksuza i raskoši izdvajaju se mnoge istorijske znamenitosti, neobični arhitektonski objekti, aktivan noćni život, glamurozni automobili, jahte, moderni hoteli i peščane plaže koje ostavljaju turiste bez daha.

 

Država: Ujedinjeni Arapski Emirati

Broj stanovnika: oko 10 miliona

Najveći grad: Dubai, 2,6 miliona stanovnika

Zvanični jezik: arapski

Državno uređenje: Apsolutna monarhija, nezavisnost od Velike Britanije stekla 2. decembar 1971.

Vremenska zona: UTC+4

 

USLOVI ZA ULAZAK U DUBAI

 Republika Srbija se nalazi na tzv. Zelenoj listi zemalja UAE i državljani Srbije mogu da uđu u Dubai. Za putovanje je neophodan jedan od sledeća 3 dokumenata:

 

  • Odštampan sertifikat o završenoj vakcinaciji - primljene 2 doze (druga doza mora biti primljena najmanje 14 dana pre dana polaska),
  • Odštampan sertifikat o preležanom kovidu-19 - može se putovati u periodu do mesec dana od dana oporavka,
  • Odštampan negativan PCR test - ne stariji od 72 sata (iz ovlašćene srpske državne laboratorije).

 

Deci do 12 godina nije potrebna dodatna dokumentacija osim pasoša i popunjenog obrazca zdravstvene izjave.

 

VIZE

Državljanima Srbije viza nije potrebna za boravak do 90 dana.  Prekoračenje ovog roka se novčano kažnjava novčanom kaznom. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci.

 

KLIMA

Dubai ima toplu pustinjsku klimu. Leta u Dubai-u su ekstremno topla, vetrovita, i vlažna, sa visokim prosekom na oko 41 °C i noćnim nižim temperaturama od oko 30 °C u najtoplijem mesecu, avgustu. Većina dana je sunčana tokom cele godine. Zime su tople sa prosečnom visokom temperaturom od 24 °C i noćnim niskim temperaturama od 14 °C u januaru, najhladnijem mesecu. Padavine su koncentrisane između januara i marta. Od kraja aprila do početka novembra tek jednom mesečno pada kiša (višegodišnji prosek). Leta u Dubai-u su isto tako poznata po velikoj vlažnosti vazduha. Usled vlažnosti vazduha od oko 60%, subjektivni osećaj toplote je znatno manji nego npr. u Evropi. Najviša zabeležena temperatura u UAE je 52,1 °C, koja je izmerena jula 2002.

 

NAJBOLJE VREME ZA POSETU DUBAI-U

Najprijatnije vreme za posetu je u period između novembra i marta, kada su prosečne temperature oko 25°C. Dovoljno je toplo za uživanje na plaži i hotelskim bazenima, a u isto vreme prijatno za razgledanje gradskih atrakcija i šetnju. Noću temperature padaju na prijatnih 20°C. Tokom ovog perioda, vrhunac sezone je od sredine decembra do kraja februara. Iako je tada vreme fantastično, cene skaču, a gužve su velike. Osim oko novogodišnjih i božićnih praznika, popularno vreme za putovanje u Dubai je januar, jer se tada održava čuveni Dubai Shopping Festival. Tada turisti obično na put kreću sa polupraznim koferima, jer je teško suzdržati se od kupovine u tržnim centrima u kojima vladaju popusti i do 80%. Na sniženju je sve – od odeće do potrošačke elektronike.

Ipak, ako kupovina nije jedini razlog vaše posete, najbolje je da putovanje planirate u periodu od sredine novembra do sredine decembra, kao i u martu. Tada je vreme prijatno, a cene i dalje nisu veoma visoke i nema puno gužve. Iako se u ovom periodu može desiti i da padne kiša, to ne bi trebalo da mnogo utiče na vaše putne planove, jer Dubai u proseku ima 25 kišnih dana godišnje, sa kratkim i prolaznim pljuskovima.

Letnji meseci jun, jul i avgust su u Dubaiju ekstremno topli, a slično je i u maju i septembru. Najviše dnevne temperature u ovom periodu redovno prelaze 40 stepeni, a noću ne padaju ispod 30. Nije neobično da temperatura prelazi 45 stepeni. Osim toplote, ovaj period karakteriše ekstremno visoka vlažnost, koja u kombinaciji sa toplim vremenom veoma teško pada turistima. Posetiocima tokom letnjih meseci posebno je teška aklimatizacija, kada iz ekstremno klimatizovanih hotela, restorana i tržnih centara, u kojima temperature ne prelaze 20 stepeni, izađu na ulicu ili plažu. Ipak, ako dobro podnosite toplo i vlažno vreme, u letnjem periodu cene smeštaja su ubedljivo najpovoljnije, a gužvi nema.

 

BEZBEDNOST

Bezbednosna situacija U Dubaiju je stabilna. UAE je jedna od najsigurnijih zemalja na svetu. Stopa kriminala je veoma niska.

 

 NOVAC

Lokalna valuta je dirham (AED). Njena vrednost prema čvrstim valutama varira u zavisnosti od situacije na međunarodnom tržištu. Trenutno za 1€ = 4 AED, a za 1$= 3,6 AED. Karticama naših banaka Visa Electron i Master Card se mogu kupovati robe i plaćati usluge, kao i podizati gotovina iz automata. U svim slučajevima se zaračunava procenat za naknadu troškova.

 

TRANSPORT

 

Dubai je grad od 3,5 miliona stanovnika, a sve lokacije u gradu su lako dostupne. Glavna saobraćajnica je Sheikh Zayed Road, ima 14 traka i povezuje sve emirate. Glavna prevozna sredstva u gradu su taksi, metro i šatl busevi iz hotela. Taksi prevoz je dosta povoljniji u odnosu na druge metropole. Prosečna cena je oko 1€ po kilometru. Tokom noći je aktivna druga tarifa, a cene se kreću između 2-2.50 €. Naravno cene zavise od prevoznika i kompanija. Pored taksija, još jedan popularan vid prevoza je metro. Cena dnevne karte za metro je oko 5€. Karta važi do ponoći tog dana kada je kupljena. Veliki broj hotela ima šatl buseve koji tokom dana prevoze goste hotela do najbitnijih lokacija u gradu ili plaža. Neki hoteli traže rezervaciju unapred, pa je najbolje proveriti raspored na recepciji hotela.

 

INTERNET, STRUJA I KOMUNIKACIJA

Utikači i napon su isti kao kod nas (220V), te vam nisu potrebni adapteri. Svi hoteli imaju Wi fi mrežu brzog protoka.

 

SUVENIRI

Kupovina u UAE svake godine postaje sve popularniji kod turista. Putnici žele posetiti i brojne lokalne bazare i moderne trgovačke centre. Šta mogu kupiti u Dubai-u? Kupci preferiraju robu svetski poznatih brendova: Odeća, obuća, kozmetika i parfemi, satovi i nakit. Glavno mesto za kupovinu je ogroman kompleks Dubai Outlet Mall. Njegova glavna karakteristika je mogućnost pregovaranja sa prodavcima i dobijanja nižih cena. Od suvenira preporučujemo orijentalne slatkiše– ratluke i baklava, odeću pre svega krnene kapute, parfeme i kozmetiku, nakit.

 

 

RELIGIJA

 

Zvanična državna religija u emiratu Dubai, kao i u celim UAE, je islam. Većina stanovnika Dubaja su suniti. Takođe, zbog useljavanja velikog broja stranih radnika, ima mnogo hindusa, sika, šiita i hrišćana. Dubai je jedini emirat u UAE u kojem postoji hinduistički hram i sikska gurduara (hram).

 

OSTALO

Arapska kultura znatno se razlikuje od naše, te je bitno da imate na umu određena pravila ponašanja prilikom posete Dubai-u, kako ne biste došli u neprijatnu situaciju ili platili kazne. Nemojte bacati smeće na javne površine kao ni u vodu. Takođe, ne prelazite ulicu van pešačkog prelaza, ne izkazujte nežnost u javnosti, ne berite cveće, ne pijte alkohol u javnosti. Na plažama nije dozvoljeno kupanje u toplesu, kao ni šetanje bez majice van plaže. Kao i u svim islamskim zemljama, nemojte koristiti levu ruku prilikom pozdravljanja. U vreme Ramazana važe posebna pravila za rad kafića i restorana, tj. ostaju zatvoreni do zalaska sunca. Međuti, poslednjih godina pravila se ublažavaju u korist turista, te je sada dozvoljena I prodaja alkohola za turiste što ranije nije bio slučaj.