Uzbekistan

Uzbekistan

Dobrodošli u potpuno neverovatnu i gotovo pa magičnu zemlju Centralne Azije koja je nekada bila deo velikog i moćnog Persijskog carstvaUzbekistan!

Poznata po proizvodnji pamuka i savršenoj kuhinji čija jela vuku korene iz perioda vladavine samog Aleksandra Makedonskog. Nezavisnost je stekla ne tako davne 1991. godine, a od tada, glavni i najveći grad je Taškent.

Ovu neobičnu zemlju naseljava negde oko 30 miliona stanovnika. Danas većinsko islamsko stanovništvo ali i hriščani, mešavinom svojih kultura stvorili su neverovatnu kombinaciju svetova koja se ogleda u svim aspektima svakodnevnog života, od arhitekture, preko odeće, hrane, mirisa, ukusa, boja, muzike, običaja. Ovde je i priroda potpuni sklad suprotnosti, pustinja i planina i šuma, vrelih leta ali i mogućeg snega tokom kratkih zima.

Šetnja sokacima i bazarima potpuni je doživljaj, nasmejani ljudi, brkati Uzbeci, štandovi sa pregršt odeće, materijala, keramike, svile, vina, tepiha, veza probudiće sva Vaša čula. Istraživanje Taškenta i Samarkanda i drugih mesta kupiće Vas, baš kao i plave keramičke pločice koje krase džamije, koje se smatraju među najlepšima na svetu. 

Pođite sa nama i otkrijte ovu zemlju na Putu Svile!

Polasci

Putovanja

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Uzbekistan

Opšti podaci: Interesantna zemlja u Centralnoj Aziji, nekada deo velikog Persijskog carstva, kasnije pokorena od strane Aleksandra Makedonskog, deo Sovjetskog Saveza a danas samostalna zemlja bogate istorije. Poznata po proizvodnji pamuka i neverovatnoj kuhinji čija jela vuku korene iz perioda vladavine Aleksandra Makedonskog.

Glavni grad: Taškent

Površina: 447,400km²

Broj stanovnika: oko 30 miliona stanovnika

Stanovništvo: Uzbeci 80%, Rusi 5.5%, Tadžici 5%, Kazahstanci 3%, Tatari 1.5%, ostali 5%

Jezik: uzbekistanski, ruski, tadžikistanski.

Veroispovest: muslimani 88%, pravoslavci 9%, ostali 3%

Nezavisnost: 1991. godina

Valuta: Sum UZS – 1 EUR=9620 UZS

Za potrošnju u Uzbekistanu morate uvek sa sobom imati lokalnu valutu.

Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvek i preporučuje se gotovinsko plaćanje. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Vremenska zona: GMT +5

Klima: Najbolje vreme za posetu je od marta do jula i od septembra do oktobra. Leti temperature dostižu i 40C. Jesenje temperature su prijatne a krajem oktobra očekuju se temperature oko 10C. Tokom jeseni, proleća i zime moguće su kiše, pljuskovi i sneg, ali su povremeni i kraći, nego na primer u evropskim zemljama.

Hrana i piće: Tradicionalana ishrana obuhvata jela kao što su pilav (na bazi pirinča), laghman (testenine-nudle sa mesom i povrćem), samsa (testo punjeno lukom ili mesom, krompirom ili bundevom), shurpa (supa), manti (knedle sa mesom ili krompirom), nahud (dinstana piletina ili ovčetina), shashilk (kebab), hlebovi...

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Uzbekistana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Bezbednosna situacija u Uzbekistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš.

Odeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Osim garderobe koju inače pakujete, za putovanja tokom proleća i jeseni potrebno je poneti udobnu obuću, jaknu sa zaštitom od vetra, duks ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tokom posete verskih objekata, ženama se preporučuje da veći deo ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u verske objekte potrebno je da se izujete.

Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Uzbekistanu ali ne na čitavoj teritoriji, imajući u vidu da se obilaze i mesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smeštaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Suveniri: Od suvenira preporučuju tradicionalnu odeću i materijale, keramiku, svilu, vina, tepihe, vezeni predmeti...