Nemačka

Nemačka

Istorijska sela i gradovi, palate, barokne crkve i moćni obronci Alpa, neverovatni pejzaži i priroda od koje zastaje dah, neobična arhitektura… 

U Nemačkoj ćete naći milionske gradove poput Berlina, Hamburga i Minhena, ušuškana sela koja su bili inspiracija za bajke, npr. Rothenburg ob der Tauera koji je bio inspiracija Dizniju za Pinokija

Gde god zašli u Nemačkoj očekujte i dobar gutalj piva, a naročito kada je Oktober fest u Minhenu

Urbane ulice i neponovljiva energija vraćaće vas u Berlin nebrojano puta. A one romantične čekaju dvorci Bavarske, od kojih je svakako najlepši Nojšvanštajn, bivša rezidencija Ludviga II.

Individualna putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Nemačka je bezbedna zemlja, ali treba voditi računa u većim gradovima poput Berlina, Hamburga, Minhena i Kelna o dragocenostima koje nosite sa sobom. Ima džeparoša, naročito u metrou i mestima gde je velika koncentracija ljudi. 


U svakom gradu Nemačke možete jesti brzu hranu, od velikih svetskih lanaca (Mc Donald`s, KFC, Burger King), preko pekara i mobilnih štandova sa viršlama (currywurst) do azijske hrane; možete sesti u restorane sa menijem svetskih kuhinja ili kupiti hranu u marketima poput Lidl-a, Kaufland-a, Edeka-e ili Penny-ja po jako pristupačnim cenama. Ulična hrana košta u proseku oko 5-6 evra (currywurst od 2-3 evra pa naviše u zavisnosti od lokacije), dok je ručak u restoranu za dublji džep, gotovo nema ručka ispod 10 evra po osobi bez pića. Osim viršli (wurst), tradicionalna Nemačka hrana su svinjske kolenice schweinshaxe, juneće rolnice rinderroulade i bavarske bele kobasice weiswurst. Nemci vole uz kobasice da piju pivo, naročito mutno – weissbier


U Nemačkoj možete kupiti standardne suvenire poput megneta, šolja, majica ili kačketa, do specifičnih – krigle piva, pečati sa nekadašnje granice Istočne i Zapadne Nemačke, skulpturice Ampelman-a u Berlinu, zidni sat sa kukavicom - cuckoo clocks ili Ritter sport čokoladice.  Najjeftnije  mesto za kupovinu suvenira u Nemačkoj su kineske radnje, nešto skuplji su suvenir šopovi, ali uvek treba izbegavati  centralne lokacije.

U šoping možete ići u tržne centre koji su pretežno locirani na periferiji gradova ili  pojedinačne prodavnice svetskih brendova. Najpoznatija robna kuća je Karstadt koja sada pripadaja KaDeWe grupi i nosi naziv Galeria Kaufhof.  Najpovoljniji šoping je u Primark radnjama. 


Mesta su odlično spojena autobuskim i voznim linijama, dok se groz gradove možete kretati metroom, tramvajem ili autobusom. Najbolja opcija je iznajmiti bicikl i obići grad do detalja. Infrastruktura za ovaj vid saobraćaja je dobro razvijena. 

Start taksija je od 2,5 do 7 evra u zavisnosti od grada. Svaki dodatni kilometar košta do do 3,5 evra.  


Nemačka je članica Evropske Unije i za državljane Srbije nije potrebna viza za ulazak. 


U Nemačkoj možete izlaziti u pabove, underground klubove ili pak u čuvene pivnice . Berlin  i Hamburg su najbolji gradovi za noćni život. Najpoznatiji klubovi u Berlinu su Tresor, Watergate, Anomalie, Berghain, dok je u Hamburgu “srce” noćnog provoda u četvrti St. Pauli, gde su čuveli Beatles svirali pre nego što su postali planetarno popularni. 


Nemačka se može posetiti u bilo koje doba godine. Krajem septembra i početkom oktobra u Minhenu se održava najveći svetski festival piva – Oktoberfest


Kao i druge zemlje Zapadne Evrope, Nemačka ima visok standard. Prosečna dnevna potrošnja po osobi varira u zavisnosti od afiniteta, ali za hranu i piće (fast food ili market), jednu posetu muzeju i prevoz, dnevno je potrebno oko 40-50 evra. Prema sajtu budgetyourtrip.com prosečna dnevna potrošnja turista u Nemačkoj  je 105evra. 


Ne, potpuno se isto oblačite kao kod kuće. Obratite pažnju na zimske mesece, tada može biti izrazito hladno i vetrovito.


Nemačka je demokratska zemlja, nema potrebe ograničavati se nekim posebnim pravilima. Potrebno je samo da poštujete propise, jer slede visoke novčane kazne za, na primer, vožnju bez karte u gradskom prevozu, kršenje saobraćajnih pravila, prelazak ulice kada je crveno svetlo, pušenje u zatvorenim prostorijama. 


U Nemačkoj nikako ne smete propustiti gradove: Berlin, prestonicu dobre zabave i ostatke čuvenog zida, Minhen, prestonicu Bavarske sa dvorcima u okolini, Drezden, grad-muzej, Hamburg sa fascinantnom istorijskom arhitekturom, Mosel dolinu između oblasti Trir i Koblenc punu vinograda sa bajkovitim dvorcem na vrhu brda. 


  1. Na vidikovcu ispred bajkovitog dvorca Nojšvanštajn
  2. Ispred grafita Galerije istočne strane u Berlinu
  3. Kod mosta Hoencolern sa pogledom na katedralu u Kelnu
  4. Na mostu zamka Eltz u Viršemu
  5. U ulicama Hajdelberga, najromantičnijeg grada u Nemačkoj