Maldivi

Maldivi

Ako ste mislili da raj ne postoji, prevarili ste se! 

Dobro došli na Maldive, ostrvski arhipelag u Indijskom okeanu, udaljen oko 700 km od obale Šri Lanke i oko 300 km od obale Indije. Sastoji se od 1200 manjih i većih ostrva, od kojih je samo oko 200 naseljeno. Na našem putovanju posetićemo neka od njih i boraviti na lokalnom ostrvu Mafuši, gde ćete moći da doživite one prave, autentične Maldive uz uključene gratis izlete za grupne polaske u Arena Beach ili Triton Prestige hotelu: 

◾odlazak na peščani sprud uz logorsku vatru, 

◾čajanka na rooftop-u hotela,

◾snorkeling sa kornjačama,

◾snorkeling na Biyadhoo koralnom grebenu, 

◾odlazak na peščani sprud,

◾obilazak glavnog grada Malea, 

◾vožnja kajacima / daskama sa veslima, 

◾ronjenje na lokalnom koralnom grebenu,

◾romantična večera na plaži (za uplaćene usluge polupansiona i punog pansiona). .

Maldivi su najmanja azijska zemlja, kako po površini tako i po broju stanovnika. Glavni i najveći grad je Male sa preko sto hiljada stanovnika i nalazi se na atolu Kafu, a ujedno i glavni poslovni i trgovački centar zemlje. Čitav ostrvski arhipelag zapravo nosi naziv Maldivi upravo po prestonici.

Topli tirkizni Indijski okean, rajske plaže, netaknuta priroda i povoljna klima pružaju odlične uslove za nezaboravan odmor. Svako ostrvo predstavlja posebnu priču i sve je podređeno uživanju i odmoru. Najradije ih posećuju mladenci, ali i poznavaoci podvodnog sveta i ronjenja, ljubitelji mira i romantičnih destinacija. Međutim, na našim turama uverićete se da su Maldivi apsolutno destinacija za svakoga i da Vas očekuje nezaboravna avantura sa kim god da ih posetite! 

Uz Jungle Travel pleme, vaše putovanje postaje nezaboravno iskustvo za pamćenje. A sigurni smo da će vas naša ponuda oduševiti sa svojom raznolikošću i avanturama.

Cena je uvek bitan faktor, zato se ponosimo što vam nudimo uvek najbolje ponude za nezaboravno letovanje na koje možete otići u bilo kojem periodu godine. Naš aranžman je pažljivo osmišljen kako bismo vam omogućili maksimalno uživanje po neverovatnim cenama.

Sigurni smo da ćete osetiti uzbuđenje dok istražujete skrivene kutke ostrva dok upoznajete svakve životinje. Mnogi ovo iskustvo opisuju kao nešto najuzbudljivije što su doživeli u životu-plivanje sa ajkulama. Zaronite dublje u avanturu i doživite jedinstven doživljaj plivanja sa raznim životinjama na Maldivima, a naši vodiči će se pobrinuti da se osećate sigurno dok istražujete morske dubine i upoznajete fascinantni podvodni svet.

Bilo da je u pitanju proleće, leto, jesen ili zima-Maldivi će vas uvek dočekati širom raširenih ruku. Kako zbog lokalaca koji se maksimalno trude da svakog turistu ugoste kao svog najbližeg, tako i zbog same vremenske prognoze koja je uvek na vedroj i toploj strani. Zato tokom cele godine možete ići na letovanje na Maldivima.

Ne propustite ekskluzivne ponude i pakete za putovanje na Maldive u 2024. godini. Rezervišite svoje mesto na vreme i osigurajte sebi nezaboravan odmor u ovom rajskom kutku sveta. Veselo pleme vas čeka u Beogradu iz kog ćemo se lansirati na ovo magično mesto.

Osim grupnih polazaka za Maldive, kod nas možete izabrati i individualna putovanja koja naši agenti kreiraju prema Vašim zahtevima i budžetu, te na taj način možete sebi pružiti odmor u nekom od mnogobrojnih rizortova i doživeti Maldive kao sa najlepših razglednica o kojima ste oduvek maštali.

Polasci

Putovanja

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Maldivi

OPŠTE INFORMACIJE:

Maldivi, službeno Republika Maldivi, su ostrvska država u Indijskom okeanu, jugozapadno od Indijskog poluostrva. Sastoje se od oko 1200 koralnih ostrva grupisanih u 26 atola, među kojima je oko 200 naseljenih, a ostalih 80 se koristi za potrebe  turizma. U ovoj državi nema reka i jezera, već je sa svih strana okružena Indijskim okeanom. Prepoznatljiva je u svetu po dugim, belim peščanim plažama, neverovatnom plavetnilu vode i predstavlja destinaciju iz snova.

Na našim turama stećićete jedinstveno iskustvo tokom boravka na lokalnim ostrvima i doživeti Maldive na način kako ga njegovi stanovnici doživljavaju. Privreda se temelji na turizmu i ribolovu, kao i izvozu kokosa, banana i ostalog tropskog voća. Glavni i najveći grad je Male, glavno trgovačko  i poslovno središte. Sam grad nalazi se na ostrvu površine 6 km² i u njemu živi 1/3 stanovništva Maldiva. Glavni internacionalni aerodrom je Velana, koji se nalazi na posebnom ostrvu odmah pored glavnog grada odakle dolaze svi letovi iz Evrope, pa se odatle dalje transferišu do nekog od lokalnih aerodroma i hotela.

Površina 
298 km²

Broj stanovnika
oko 540.000 

Državno uređenje
Republika od 1965. godine, kada je stekla nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva.

Glavni grad
Male, oko 143.000 stanovnika


 

USLOVI ULASKA NA MALDIVE

Građani Republike Srbije mogu da putuju na Maldive bez vakcine. Takođe, više nije potreban ni negativan PCR.


 

VIZA

Državljani Republike Srbije koji turistički putuju na Maldive, besplatnu vizu važeću za period do 30 dana dobijaju na maldivskom aerodromu. Potrebna je sledeća dokumentacija: važeća putna isprava, povratna avio-karta, dokaz o posedovanju dovoljno finansijskih sredstava  ili potvrda o uplaćenom turističkom aranžmanu. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci. 


 

VAKCINACIJA

Za putovanje na Maldive nije potrebno posedovati polisu zdravstvenog osiguranja, niti dokaz o vakcinaciji, izuzev ako dolazite iz oblasti zahvaćene žutom groznicom (pojedine oblasti centralne Afrike ili južne Amerike).

 

KLIMA

Na Maldivima je zastupljena tropska klima, koja se odlikuje visokim temperaturama vode i vazduha tokom čitave godine. Upravo ta činjenica nam govori da je ova ostrvska država idealna za posetu tokom čitave godine. Prosečne temperature vazduha kreću se između 29°-32°C. Voda  Indijskog okeana u oblasti Maldiva je podjednako topla tokom godine, sa prosečnim vrednostima između 28 °- 30 °C.

Ono što utiče na klimu Maldiva su monsuni-vetrovi koji duvaju u Indijskom okeanu. Od sredine maja do početka novembra je zimski monsunski period (jugozapadni monsun) u kojem ima povremeno kiše i vetra, dok je od januara do marta letnji monsun koji je topao i suv (severoistočni). Decembar i april su  monsunski prelazni periodi.

  Cene boravka su najviše u sezoni (decembar-april), naročito u periodu božićnih i novogodišnjih praznika, kada je na Maldivima suvo i toplo vreme. Period od maja do novembra je takođe topao, ali sa višim stepenom vlažnosti vazduha i većom mogućnošću kiša. Tada na Maldivima ima manje turista, te je lakše pronaći odgovarajući smeštaj, koji je pritom povoljniji nego u sezoni.  


 

NAJBOLJE VREME ZA POSETU

 Suva sezona na Maldivima

 JANUAR/ FEBRUAR/ MART

 S obzirom da se nalaze u oblasti tropske klime, na Maldive možete ići tokom čitave godine. Ipak ono što na klimu utiče su monsuni. Od januara do marta duvaju letnji monsuni  sa severoistoka koji donose  toplo  i suvo vreme. Tako da u tom periodu gotovo da nema padavina.

 Januar je najhladniji mesec u godini sa prosečnom dnevnom temperaturom od 27°C, dok je temperatura vode visoka tokom čitave godine i iznosi od 28°-30°C. Cene hotela su najviše tokom januara jer tada kreće sezona odmora i novogodišnjih praznika, a opšte je poznato da su Maldivi jedna od omiljenih destinacija za doček Nove godine.

 S druge strane, februar je najsunčaniji mesec u godini, sa insolacijom  od 10 sati dnevno zato je potrebno poneti kreme za sunčanje sa većim zaštitnim faktorom. Cene smeštaja su standardno visoke s obzirom da je vrhunac letnje sezone na  Maldivima.

Mesec mart  je najtopliji mesec u godini sa prosečnom dnevnom temperaturom od 29°C, dok se maksimalne dnevne temperature kreću do 31°C. Male su šanse za kišu, kao i u prva dva meseca u godini, tako da je mart idealan za posetu Maldiva. Popunjenost smeštajnih objekata i cene su takodje velike, što je u skladu sa jekom sezone u ovom delu sveta.

 Prelazni period- APRIL

Ukoliko imate Maldive u planu u aprilu, ne čekajte ni časa budući da je upravo april poslednji  prelazni mesec sušne  u kišnu sezonu. Ujedno april je pravi izbor jer su tada i temperature vode najviše, do čak  30 °C, što je idealno za celodnevno plivanje i uživanje u lagunama. Cene smeštaja u aprilu su najniže u letnjoj sezoni, a kada to iskombinujete sa idealnim vremenskim uslovima, april je svakako odlično vreme za putovanje.

 Vlažna sezona na Maldivima

 MAJ/ JUN/ JUL/ AVGUST/ SEPTEMBAR/ OKTOBAR/ NOVEMBAR

Od sredine maja do kraja novembra je zimski monsunski period kada se javljaju jugozapadni monsuni. Oni duvaju sa mora na kopno donoseći Maldivima povremene padavine. Kao što je uobičajeno u tropskim područjima, kiše se uglavnom javljaju u vidu kratkih i intenzivnih pljuskova ili grmljavine. Ukupna godišnja količina padavina je nešto obilnija na južnim atolima, gde se kreće oko 2.300 mm godišnje, a manje na severu, gde se kreće oko 1.800 mm godišnje. Razlika je uglavnom zbog činjenice da je na centralnim i severnim atolima relativno sušna sezona od januara do sredine aprila, koja je izraženija na najsevernijim atolima.

Za maj je karakteristična velika vlažnost vazduha, oblačnost i poneki kratkotrajni pljusak, ali temperature vode i vazduha su i dalje visoke. Ako vam ne smeta topla kiša, maj može biti odlično vreme za jeftin odlazak na Maldive budući da su cene smeštaja u ovom period najniže u celoj godini te aranžmane možete naći i po duplo nižim cenama. 

Jun, jul i avgust su veoma sličnih vremenskih uslova i svi meseci takođe spadaju u nisku sezonu. Tokom ovih meseci možete očekivati dosta oblačnosti, kao i jutarnju i večernju kišu sa kratkotrajnim pljuskovima. Ipak, nije sve tako sivo jer upravo padavine pomažu da se razbistri velika  vlaga, dok temperature i dalje ostaju prilično visoke, oko 29°C. I dalje možete uživati u plivanju u okeanu ili bazenu i  kada pada kiša, a vaše odmaralište će sigurno imati mnogo aktivnosti po vlažnom vremenu koje će vam pomoći da se zabavite. Cene hotelskog smeštaja u junu su, kao i u maju, najniže u toku godine, dok od 15.jula kreće blago povećanje cena usled sezone godišnjih odmora i hoteli se polako pune. Medjutim i dalje su cene u julu i avgustu niže nego u letnjoj sezoni. Zbog velikog broja godišnjih odmora tokom jula i avgusta, avio karte za Maldive se unapred kupuju, a hoteli su većinom bukirani.

  Septembar je popularan zbog velikog broja parova koji ovde provode svoj medeni mesec. Ovo je mesec sa najviše padavina u toku godine, ali nemojte zaboraviti da su to uglavnom kratkotrajni pljuskovi i da Maldive čini arhipelag od 1200 ostrva tako da ne mora da znači da će padati kiša baš na vašem ostrvu. Najstabilnije vreme u septembru je na Severnim atolima. Cene smeštaja su ekonomičnije nego u prethodna dva meseca, budući da je sezona letnjih godišnjih odmora završena, te mnogobrojni hoteli daju popuste kako bi privukli turiste i popunili svoje kapacitete.

Oktobar je promenljiv mesec, u kome se u jednom danu više puta smenjuju kratkotrajne kiše i sunce, ali ima manje oblačnosti u odnosu na septembar. Temperature su visoke, mora toplo, a zabeleženo je prosečno 8 sunčanih sati dnevno. Ako posetite  Maldive u ovo vreme, možete očekivati takodje niže cene nego u sezoni.

Novembar je poslednji mesec vlažne kišne sezone u kome je nešto niža vlažnost vazduha i manja oblačnost, ali je vreme i dalje promenljivo. Novembar je takodje odlično vreme za pronalaženje povoljnih ponuda  za boravak na Maldivima pre nego što stignu božićni praznici i gužve. Prvog novembra je presek cena pa je noćenje u hotelu u novembru svakako skuplje nego u oktobru, ali znatno povoljnije od vrhunca sezone u januaru, februaru i martu. Ukoliko imate odmor u novembru, iskoristite ga za ležanje na finom belom pesku i kupanje u tirkiznim lagunama Indijskog okeana umesto što stojite na sivoj novembarskoj kiši u Evropi.

 

Prelazni period -DECEMBAR

Decembar je mesec koji predstavlja prelazni period sa kišne na suvu letnju sezonu. Ipak i dalje je moguć po neki osvežavajući letnji pljusak, koji će brzo proći i nakon toga možete uživati jer je more savršeno toplo, večeri prijatne, a vlažnost vazduha manja. Cene hotelskog smeštaja su promenljive u decembru i povećavaju se od 20.decembra kada kreću božićni praznici i doček Nove Godine i tada su cene najviše u toku cele godine.

 

 

 

NOVAC

Zvanična valuta na Maldivima je maldivska rufija koja je podeljena na 100 Laari. Šifra digitalne valute je MVR, lokalna oznaka Rf. Novčanice koje je izdala monetarna uprava Maldiva (MMA) sastoje se od apoena od 1, 5, 10, 25, 50 laari, 1 Rf i 2 Rf. Plaćanje je moguće i u američkim dolarima. Ne preporučuje se nošenje novčanica štampanih pre 2006.godine. Takodje, u većini hotela, restorana i prodavnica možete plaćati platnim karticama American Express, Visa International, Master Card, Diners Club и EuroCard.

 

RELIGIJA

Službena religija je Islam, a jezik većine stanovništva je divehi, indoevropski jezik srodan singalskom, glavnom jeziku Šri Lanke. Nudizam je zakonom zabranjen, uključujući i boravak na plažama odmarališta, kupanje ili ronjenje bez kupaćih kostima u blizini brodova sa putnicima. U većini restorana nije dozvoljen boravak u kupaćim kostimima, kako bi se izbegle neprijatnosti za druge prisutne goste. 

To se, pre svega, odnosi na lokalna ostrva, dok je u rizortovima situacija drugačija i dozvoljen je boravak i kupanje u kupaćim kostimima, kao i konzumiranje alkohola, koji je na lokalnim ostrvima takođe zabranjen što je u skladu sa njihovom religijom.

 

JEZIK

Zvanični jezik je Divehi. Engleski jezik je u širokoj primeni kao službeni jezik. U turističkim područjima govore se i drugi jezici.

BEZBEDNOST:

Maldivi mogu da budu izloženi opasnosti od cunamija. U ovakvim situacijama, po izdavanju upozorenja o opasnosti od strane Vlade Maldiva, potrebno je pratiti uputstva koja emituju lokalna sredstava javnog informisanja i ponašati se u skladu sa njima.