Malezija putovanja

Nasmejano pleme Vas vodi na putovanje u Maleziju, svojevrsnom miksu modernizma koji se ogleda u neboderima, soliterima, svetskim bankama i trgovičkim lancima gde je sve ‘’original copy’’. Petronas kule, šoping, Park Ptica i čuvene Batu pećine u kojima se nalazi hindu hram na svega nekoliko kilometara od razvijenog Kuala Lumpura donosi određeni nivo mistike koji je prosto opipljiv. Kuala Lumpur ili "nečisti grad", kako ga je nazvao Žan Kokto, je moderan, automatizovan i čist i u prethodnoj deceniji je prerastao od malog i nerazvijenog južnoazijskog grada u džungli do metropole nezamislivih razmera. Grad u kome se podjednako mešaju kuture, religije i uticaji Kineza, Hindusa i Malaja. Multietničnost i multikulturalnost ima veliki uticaj na politiku zemlje gde je Islam ustavom definisan kao državna religija iako je sloboda veroispovesti zajamčena. Izvornu kulturu ovog područja stvorila su domorodačka plemena u kombinaciji sa indijskom i kineskom kulturom koji imaju značajan uticaj na celokupno društvo nakon britanske vladavine i kolonijalizma. Mirisi i ukusi koji će Vas očarati dok koračate nepreglednom urbanom džunglom kraj koje se nalaze lokalni dućani, kineske i indijske četvrti ali i nezamisliva polja gde se uzgajaju razne vrste čaja, raznovrsna flora i fauna i misao da zelena boja nikada nije bila ovoliko zelena.

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Malezija

 • Glavni grad: Kuala Lumpur
 • Površina: 330.000 km²
 • Broj stanovnika: 27 miliona stanovnika
 • Stanovništvo: najbrojniji su Malajci oko 50% i Kinezi 22%
 • Jezik: Malajski i Engleski
 • Veroispovest: Islam 60%, Budizam 20%, Hrišćanstvo 9%, Hinduizam 6% i ostali 5%
 • Nezavisnost: 1963. godina
 • Novac: Malezijski Ringit MYR – 1 EUR=4.7 MYR
  Za potrošnju u Maleziji morate uvek sa sobom imati lokalnu valutu. Svejedno je da li ćete sa sobom nositi dolare ili eure. Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca cenkajte se. Osim cenkanja običaj je i ostavljati bakšiš.
  Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje i lako su dostpni (u Kuala Lumpuru). Kartice ne možete koristiti uvek. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.
 • Vremenska zona: GMT +8
 • Viza: Državljanima Republlike Srbije potrebna je viza za ulazak na teritoriju Malezije. Viza se dobija u ambasadi Malezije u Beogradu i košta 700 dinara. Troškovi vizaranja ukoliko vizu vadite preko turističke agencije Jungle Travel, iznose 400 dinara. 
 • Izlazna taksa: Svi putnici koji se iz Malezije upućuju dalje ka sledećim zemljama: Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland, Vijetnam, plaćaju sledeći iznos: 
  - ukoliko putuju ekonomskom klasom: 8 MYR (oko 2 eur)
  - ukoliko putuju biznis klasom: 50 MYR (oko 11 eur)
  Svi putnici koji se dalje upućuju ka svim ostalim zemljama, plaćaju sledeći iznos takse:
  - ukoliko putuju ekonomskom klasom: 20 MYR (oko 5 eur)
  - ukoliko putuju biznis klasom: 150 MYR (oko 35 eur)
 • Klima: Klima u Maleziji odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosečna maksimalna dnevna je 32-34C, noćna oko 23-25C), vlažnost vazduha je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Kišni period traje od marta do aprila i od oktobra do novembra, ali se kiša može javiti i u bilo koje doba godine. Uopšteno, suvi period je od maja do septembra.
 • Hrana i piće: Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), pirinač, povrće i voće, morske plodove i ribu. Odnosno kombinacija azijske i arapske kuhinje. Jela mogu biti izuzetno ljuta, tako da se savetuje da proverite pre porudžbine. Ulična hrana se preporučuje (pre svega jer je ovo područje sa tradicijom ulične hrane, možete probati i veliki broj internacionalnih kuhinja, pre svega kinesku), tu su i pržene banane, nasilemak, pivo Anchor. Alkohol nije lako naći i poprilično je skup. Takođe u većini restorana gde se hrani muslimansko stanovništvo nemojte ni pitati za alkohol. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite.
 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Malezija, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.
 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.
 • Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Malzija je bezbedna destinacija ali morate biti oprezni kada su u pitanju vaše lične stvari, posebno na ulicama, gde je više gužve ili u metrou. Izbegavajte bilo kakva opojna sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni, a za posedovanje ilegalnih supstanci određuje se smrtna kazna! Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. S obzirom da se radi o zemlji gde je većinsko stanovništvo muslimansko, vodite računa i poštujte pravila ponašanja i odevanja. U razgovoru i pokazivanju ne upirite kažiprst, koristite palac. Sa muškarcima se možete rukovati i to sa obe ruke, ali sa ženama ne, ukoliko ona prva ne pruži ruku. Nije preporučljivo grljenje i ljubljenje u javnosti. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Zabranjeno je da u prevoz i hotele unosite voće Durian i možete platiti kaznu!
 • Odeća: Od odeće je potrebna letnja, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket.
 • Komunikacija: Naše mreže rade na teritoriji Malezije. Skoro svi smeštaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.
 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice. Ukoliko imate, možete za svaki slučaj poneti adapter za ulaz kao za Veliku Britaniju, sa tri pljosnata izlaza.
 • Iznajmljivanje vozila: Ukoliko želite da rentirate vozilo ili motor potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola. Za tim nema potrebe jer im gradski prevoz odlično funkcioniše a taksi je jeftin. Ukoliko korisite taksi, uvek tražite da Vam uključe taksimetar.
 • Suveniri: Zabranjeno je iznošenje školjki, korala i minerala i drugih predmeta iz prirode, voća prvenstveno manga, duriana. Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odeću i materijale, batik, kafu i slatkiše sa durianom…