Malezija putovanje

Nasmejano pleme Vas vodi na putovanje u Maleziju (Malaysia), koje predstavlja svojevrsni miks modernizma koji se ogleda u neboderima, soliterima, svetskim bankama i trgovičkim lancima gde je sve ‘’original copy’’.  

Glavni grad Kuala Lumpur ili "nečisti grad", kako ga je nazvao Žan Kokto, je moderan, automatizovan i čist i u prethodnoj deceniji je prerastao od malog i nerazvijenog južnoazijskog grada u džungli do metropole nezamislivih razmera. Grad u kome se podjednako mešaju kuture, religije i uticaji Kineza, Hindusa i Malaja. Multietničnost i multikulturalnost ima veliki uticaj na politiku zemlje gde je Islam ustavom definisan kao državna religija iako je sloboda veroispovesti zajamčena. Izvornu kulturu ovog područja stvorila su domorodačka plemena u kombinaciji sa indijskom i kineskom kulturom koji imaju značajan uticaj na celokupno društvo nakon britanske vladavine i kolonijalizma. Mirisi i ukusi malezijske kuhinje koji će Vas očarati dok koračate nepreglednom urbanom džunglom kraj koje se nalaze lokalni dućani, kineske i indijske četvrti ali i nezamisliva polja gde se uzgajaju razne vrste čaja, raznovrsna flora i fauna i misao da zelena boja nikada nije bila ovoliko zelena.  

Petronas kule, šoping, Park Ptica i čuvene Batu pećine (Batu caves) u kojima se nalazi hindu hram na svega nekoliko kilometara od razvijenog Kuala Lumpura donosi određeni nivo mistike koji je prosto opipljiv.  

Langkavi (Langkawi) podseća na raj sa svojim azurnim vodama koje ljube svoje bele peščane plaže, zajedno sa svojim bogatim i živim ekosistemom. Plaže, slapovi i džungle koji su dom neverovatne raznolikosti divljih životinja.

Krenite sa nama u istraživanje ove magične azijske zemlje!

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Malezija

 • Glavni grad: Kuala Lumpur
 • Površina: 330.000 km²
 • Broj stanovnika: 27 miliona stanovnika
 • Stanovništvo: najbrojniji su Malajci oko 50% i Kinezi 22%
 • Jezik: Malajski i Engleski
 • Veroispovest: Islam 60%, Budizam 20%, Hrišćanstvo 9%, Hinduizam 6% i ostali 5%
 • Nezavisnost: 1963. godina
 • Novac: Malezijski Ringit MYR – 1 EUR=4.7 MYR
  Za potrošnju u Maleziji morate uvek sa sobom imati lokalnu valutu. Svejedno je da li ćete sa sobom nositi dolare ili eure. Novčanice dolara ne smeju biti starije od 2006. godine, takodje vodite računa da ne budu izgužvane ili pocepane jer ih neće prihvatiti u menjačnicama. Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca cenkajte se. Osim cenkanja običaj je i ostavljati bakšiš.
  Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje i lako su dostpni (u Kuala Lumpuru). Kartice ne možete koristiti uvek. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane. Svakako je dobro da imate keš kod sebe i u većoj meri se oslonite na isti, pre nego na kartice kako biste izbegli njihovu zloupotrebu u Aziji.
 • Vremenska zona: GMT +8
 • Viza: Državljanima Republlike Srbije potrebna je viza za ulazak na teritoriju Malezije. Viza se dobija u ambasadi Malezije u Beogradu i košta 700 dinara. Troškovi vizaranja ukoliko vizu vadite preko turističke agencije Jungle Travel, iznose 400 dinara.
 • Izlazna taksa: Svi putnici koji se iz Malezije upućuju dalje ka sledećim zemljama: Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland, Vijetnam, plaćaju sledeći iznos: 
  - ukoliko putuju ekonomskom klasom: 8 MYR (oko 2 eur)
  - ukoliko putuju biznis klasom: 50 MYR (oko 11 eur)
  Svi putnici koji se dalje upućuju ka svim ostalim zemljama, plaćaju sledeći iznos takse:
  - ukoliko putuju ekonomskom klasom: 20 MYR (oko 5 eur)
  - ukoliko putuju biznis klasom: 150 MYR (oko 35 eur)
 • Klima: Klima u Maleziji odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosečna maksimalna dnevna je 32-34C, noćna oko 23-25C), vlažnost vazduha je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Kišni period traje od marta do aprila i od oktobra do novembra, ali se kiša može javiti i u bilo koje doba godine. Uopšteno, suvi period je od maja do septembra.
 • Hrana i piće: Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), pirinač, povrće i voće, morske plodove i ribu. Odnosno kombinacija azijske i arapske kuhinje. Jela mogu biti izuzetno ljuta, tako da se savetuje da proverite pre porudžbine. Ulična hrana se preporučuje (pre svega jer je ovo područje sa tradicijom ulične hrane, možete probati i veliki broj internacionalnih kuhinja, pre svega kinesku), tu su i pržene banane, nasilemak, pivo Anchor. Alkohol nije lako naći i poprilično je skup. Takođe u većini restorana gde se hrani muslimansko stanovništvo nemojte ni pitati za alkohol. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite.
 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Malezija, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.
 • Osiguranje: Zdravstveno osiguranje nije obavezno, ali ga svakako preporučujemo. Možete polisu osiguranja uplatiti kod nas najkasnije 5 dana pred put– radimo UNIQA osiguranje i ono pokriva troškove do 15 000eur i važe uslovi osiguravajuće kuće.
 • Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Malzija je bezbedna destinacija ali morate biti oprezni kada su u pitanju vaše lične stvari, posebno na ulicama, gde je više gužve ili u metrou. Izbegavajte bilo kakva opojna sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni, a za posedovanje ilegalnih supstanci određuje se smrtna kazna! Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. S obzirom da se radi o zemlji gde je većinsko stanovništvo muslimansko, vodite računa i poštujte pravila ponašanja i odevanja. U razgovoru i pokazivanju ne upirite kažiprst, koristite palac. Sa muškarcima se možete rukovati i to sa obe ruke, ali sa ženama ne, ukoliko ona prva ne pruži ruku. Nije preporučljivo grljenje i ljubljenje u javnosti. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Zabranjeno je da u prevoz i hotele unosite voće Durian i možete platiti kaznu!
 • Odeća: Od odeće je potrebna letnja, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket.
 • Preporučujemo da ponesete što manje stvari. Ponesite letnju garderobu. Prtljag je ograničen  na interkontinentalnom letu 30kg čekirani i 7kg ručni, ali na lokalnom letu  na 20kg čekirani, 7kg ručni. Molimo Vas da obratite pažnju prilikom pakovanja na dozvoljene stvari koje možete smestiti u ručni, odnosno čekirani prtljag (poput eksternih punjača i slično). Spisak dozvoljenih, odnosno nedozvoljenih predmeta za letove Qatar Airwaysa možete pogledati na sledećem linku: https://www.qatarairways.com/en/baggage/restricted.html i za letove Air Asie: https://www.airasia.com/vn/en/baggage-info/dangerous-goods.pageU smeštaju ćete dobiti peškire, ali možete poneti svoj peškir za plažu i eventualno jedan manji za ličnu upotrebu. U predele u koje putujete je uglavnom veoma toplo, ali za svaki slučaj ponesite i nešto dugih rukava i nogavica za uveče jer ponekad zahladni. Savetujemo da ponesete kišobran ili kabanicu jer su mogući kratkotrajni pljuskovi u toku dana. Ponesite udobnu i laganu odeću i obuću, papuče za plažu, kupaći kostimi, šešir, kačket ili neku maramu, kako ne biste izgoreli na suncu. Kada se obilaze hramovi potrebno je da imate pokrivena ramena i kolena pa savetujemo da ponesete maramu koju možete da ogrnete kada ulazite u hramove.
 • ***Napomena: Molimo putnike da imaju u vidu prilikom pakovanja da cigarete, kao i žvakaće gume podležu carini prilikom posete Singapuru. Odnosno, carinici imaju pravo da sav prtljag u kome se nalaze pomenuti predmeti otvori i naplati takse. Konzumacija cigara, je strogo kontrolisana prilikom ulaska, tokom trajanja posete zemlji, kao i prilikom izlaska iz zemlje. Sve detalje možete pogledati na sledećem linku: https://www.customs.gov.sg/individuals/going-through-customs/arrival/guide-for-travellers
 • Komunikacija: Na putu će vam internet gotovo svuda biti dostupan. U pojedinim smeštajima je signal slabiji u sobama, ali je dostupan na recepciji hotela. Mobilni telefoni svih mreža za sad su funkscionisali, a takođe možete kupiti i njihovu sim karticu ili karticu za govornice. Preporučujemo da se kod svog mobilnog operatera informišete o tarifama rominga za zemlje koje posećujete.
 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice. Ukoliko imate, možete za svaki slučaj poneti adapter za ulaz kao za Veliku Britaniju, sa tri pljosnata izlaza.
 • Iznajmljivanje vozila: Ukoliko želite da rentirate vozilo ili motor potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola. Za tim nema potrebe jer im gradski prevoz odlično funkcioniše a taksi je jeftin. Ukoliko korisite taksi, uvek tražite da Vam uključe taksimetar.
 • Suveniri: Zabranjeno je iznošenje školjki, korala i minerala i drugih predmeta iz prirode, voća prvenstveno manga, duriana. Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odeću i materijale, batik, kafu i slatkiše sa durianom…