Malezija

Malezija

Malezija je fascinantan azijski dragulj koji obuhvata raznoliku kulturu, bogatu prirodu, savremene gradove i tradicionalne običaje.

Malezija je po uređenju ustavna monarhija koja se nalazi u jugostočnoj Aziji, delimično na kopnu- Istočna Malezija (Malajsko polustrvo), a delimično na ostrvu Borneo- Zapadna Malezija (zauzima oko trećinu površine ostrva). Sačinjena je od 13 saveznih država i tri savezne teritorije. Zahvaljujući investicijama u nove tehnologije i naftnu industriju, Malezija je postala jedna od najbogatijih zemalja regiona.

Malezija deli ostrvo Borneo sa Indonezijom i Brunejom. Malezijski deo Bornea poznat je po svojim džunglama, divljim životinjama, planinama i tradicionalnim plemenima. Posetioci mogu uživati u aktivnostima kao što su posmatranje divljih orangutana, planinarenje i istraživanje pećina, a i sami ćete biti deo ove avanture ako se priključite našoj ekspediciji. 

Malezija je odličan izbor destinacije kako za putnike koji vole urbana putovanja, tako i za avanturiste, zaljubljenike u prirodu, ali i ljubitelje istorije i različitih kulturnih uticaja.

Stanovništvo Malezije čine brojne etničke grupe, među kojima su najbrojniji Malajci, a značajan je uticaj kineskih i indijskih doseljenika. Postoje zajednice domorodačkih naroda, kojima se garantuje pravo na sopstveni jezik i kulturu. Najzastupljenija je islamska religija (61% stanovništva), a značajan broj stanovništva propada budističkoj (19,8%), hrišćanskoj (9,2%) i hinduističkoj veri (6,3%). Iako je islam dominantan, u zemlji vlada visok stepen verske tolerancije, a Ramazan, Božić, Kineska nova godina i indijski festival Divali su svi proglašeni za nacionalne praznike. Malezija je bogata tradicijom i običajima, a mnogi od tih običaja su još uvek živi u ruralnim zajednicama. 

O raznolikosti i bogatom etničkom nasleđu Malezijaca najbolje govori neverovatna gastronomija ove zemlje i stotine šarenih festivala koji se održavaju širom nje. Njena raznovrsnost je ujedno i jedna od glavnih turističkih atrakcija. Popularna nacionalna jela uključuju nasi lemak (kokosov pirinač), roti canai (indijanski hleb), laksa (kari supa) i satay (roštilj meso na štapićima).

Krenite sa nama u istraživanje ove magične azijske zemlje!

Polasci

Putovanja

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Malezija

OPŠTE INFORMACIJE

Malezija je država u jugoistočnoj Aziji. Po uređenju predstavlja ustavnu monarhiju sačinjenu od 13 saveznih država i 3 savezne teritorije. Podeljena je na Istočnu Maleziju – koja obuhvata Malajsko poluostrvo na kome živi 80% stanovništva i Zapadnu Maleziju – na ostrvu Borneo gde živi preostalih 20 % stanovništva zemlje. Malezija je odličan izbor destinacije kako za putnike koji vole urbana putovanja, tako i za avanturiste, zaljubljenike u prirodu, ali i ljubitelje istorije i različitih kulturnih uticaja. O raznolikosti i bogatom etničkom nasleđu Malezijaca najbolje govori neverovatna gastronomija ove zemlje i stotine šarenih festivala koji se održavaju širom nje. Njena raznovrsnost je ujedno i jedna od glavnih turističkih atrakcija.

 

VIZE

 Državljanima Srbije neophodna je viza za ulazak u Maleziju. Ona se vadi u ambasadi Malezije u Beogradu i košta 700 RSD + 500 RSD usluge viziranja. Za putovanje u ovu državu i dobijanje vize potrebno je da pasoš bude važeći najmanje 6 meseci od trenutka povratka u zemlju, kao i da imate 2 prazne stranice u pasošu koje su jedna pored druge. Dokumenta potrebna za vizu su:

1.      Zahtev za izdavanje vize ,

2.      Fotografija dimenzija 3.5cm x 5.0cm.

 

KLIMA

 Klima u Maleziji je ekvatorijalna sa karakterističnim monsunima na jugozapadu (od aprila do oktobra) i na severoistoku (od oktobra do februara). U pojedinim delovima planine sprečavaju prodor monsuna, a okolna mora mogu da ublaže visoke temperature. Vlažnost je obično visoka, a prosečna godišnja količina padavina je oko 2.500 mm. Klima u kontinentalnom delu i na istočnom delu Malezije se razlikuje, jer na klimu kontinentalnom delu direktno utiču vetrovi sa kopna, dok je na istoku prisutniji uticaj okeana. Malezija ima tri klimatske zone: brda, nizije, i priobalje. Najbolje vreme za posetu Malezije je od decembra do aprila. Godišnja doba se razlikuju od jedne do druge strane poluostrva, pa zato najbolje vreme za posetu može varirati od destinacije do destinacije.  

STANOVNIŠTVO I RELIGIJA

Stanovništvo Malezije čine brojne etničke grupe. Domicilno stanovništvo čini 91,8%, dok stranci čine preostalih 8,2% stanovništva. Malajci, tzv. ‘’bumiputere”, čine 67,4% državljana Malezije. Oni imaju preovlađujuću ulogu u političkom životu zemlje.

 

ODEVANJE

Zbog blizine ekvatoru, klima u Maleziji je tropska, što znači da je tokom većeg dela godine veoma toplo i vlažno, iako je klima znatno prijatnija na većim nadmorskim visinama. Zato bi trebalo da ponesete udobnu, tanku odeću od prirodnih materijala, a budući da se radi o konzervativnoj zemlji, ukoliko planirate posetu verskim hramovima i ruralnim predelima, ponesite i „pristojnu“odeću – duže rukave, suknje i nogavice, kao i maramu ili sl. za pokrivanje glave (za dame).

 

TRANSPORT

Gradovi Malezije su međusobno dobro povezani i putovanje zemljom je lako – avionom, vozom, autobusom, trajektom i taksijem (cena vožnje je obično duplo viša od autobuske). Veći gradovi imaju jeftin gradski prevoz, ali su taksiji takođe praktični za kraće razdaljine. Treba napomenuti da iako je u Kuala Lumpuru taksimetar obavezan, taksiji širom zemlje uglavnom nemaju taksimetre, pa je zgodno unapred se iscenkati za cenu vožnje. Bicikli rikše (trishaw) se mogu videti u Melaki i u još nekim gradovima, a kako bi privukli mušterije, vozači ih ukrašavaju na najmaštovitije načine.

 

HRANA

Kao i u drugim zemljama Jugoistočne Azije, ulična hrana je veoma popularna, zato što je jeftina i veoma ukusna. Najveći izbor jela čeka vas u Kuala Lumpuru i Penangu. Neka od popularnijih jela su nasi lemak (pirinač sa kokosovim mlekom), sataj (mesni ražnjići u sosu), rojak (salata od voća i povrća), apom balik (vrsta punjenih palačinki) i koay chiap (supa sa pačetinom i rezancima). Ulični obrok vas uglavnom neće izaći preko 2,5 eura.

 

SUVENIRI

Ako tražite dobro mesto za kupovinu, preporuka je Suria KLCC, šestospratni šoping centar u kojem se nalaze gomila prodavnica najvećih svetskih brendova, pozorište, marketi, a na poslednjem spratu se nalazi i “Rasa food court” gde možete isprobati sveže pripremljenu hranu iz čitave zemlje, dok uživate u fantastičnom pogledu na grad.

NOVAC

Nacionalna valuta je malezijski ringit (MYR). Odnos za 1€= 4,70 MYR, a za 1$= 4,40. de, voća prvenstveno manga, duriana. Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odeću i materijale, batik, kafu i slatkiše sa durianom…