Čile

Čile

Između Pacifika i Anda, Atakame i Patagonije, decenijama se razvijao Čile, nastao u borbi inovativnih preduzimača iz Evrope i ratobornih Mapuče Indijanaca, Aljendea i Pinočea. Danas, Čile jeste najrazvijenija država Južne Amerike ali i dalje na ulicama Valparaisa možete osetiti da je Čile rođen u najlepšim stihovima Pabla Nerude. Boemski, rustični šmek je zadržao opirući se itekako razvijenoj industrijalizaciji. 

Ova zemlja neobičnih reljefa gde je klima raznovrsna pruža nezaboravne trenutke posmatranja čistog zvezdanog neba usred pustinje, osmatranja Licancabur vulkana, zalaska u Mesečeve doline, boravka u mestima koja su nalik onima u western filmovima ili najukusnije čaše vina u restoranima Belaviste gde je hrana najukusnija. Nedaleko od ove zemlje nalaze se i najizolovanija mesta na svetu kao što su Uskršnja Ostrva. Fascinatnu čileansku zemlju prolazimo od San Pedra de Atakame do Santjago de Čilea sa odlaskom u kolevku zemlje – raznobojnu luku Valparaiso

Velika južnoamerička tura ne bi bila to što jeste da nije obilaska ove velike zemlje i njenih brojnih zanimljivosti (neobična karta, zastava i grb, stanovništvo). 

Jungle pleme vas vodi kroz čitavu zemlju od najsuvlje pustinje na svetu Atakame preko urbanog Santjaga do hladnih fjordova Patagonije  gde vam dobrodošlicu žele pingvini.

Polasci

Putovanja

Individualna putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Carinski propisi ne nalažu vakcinu za Čile kao obaveznu. Međutim preporučujemo da pozovete Institut za Javno zdravlje i da proverite. Od zona koje posećujete uČileu zavisi i potreba vakcine, radi vaše sigurnosti najbolje je da se informišete na vreme.


Za državljane Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u zemlju.


Za posetu Čilea preporučujemo da imate laganiju odeću ukoliko  posećujete Atakamu, ali naravno i zimsku za večernje sate. Ukoliko želite da posetite neke od predela Anda, ponesite gojzerice i odeću za planinarenje. Za posetu Santijagu nije Vam neophodna nikakva specifična odeća. 


Najbolje vreme za posetu Čileu zavisi od regiona u koji putujete. Meseci od oktobra do marta su najtopliji i najdostupniji za posetioce koji kreću u Patagoniju, na jug zemlje. Dok su Santijago, Centralne doline i pustinja Atakama destinacije koje možete posetiti tokom cele godine.


Čile je nešto skuplja zemlja poredeći sa Peruom ili Bolivijom. Savetujemo Vam da ponesete dolare, mada ukoliko imate eure ponesite i njih. Savetujemo Vam da novčanice ne budu oštećene i da budu nove. Trošak je individualna stvar, te naša preporuka je da ponesete 500 eura za putovanje od 10 dana. 


 1. Patio Bellavista - najbolje mesto za izlazak i chill u Santijagu, bezbroj barova na jednom mestu.
 2. La Piojera - lokalni bar koji se nalazi se u blizini Centralne pijace.
 3. Club Orixas - noćni klub sa tematskim večerima latino muzike, salse i bachate.
 4. Club Burdel - noćni klub, nalazi se u Rekoleti.
 5. Tramonto Bar – noćni bar sa odličnim pogledom na ceo grad, nalazi se dalje od istorijskog centra u ulici Nueva Costanera.

Čile je poznat po proizvodima od drveta, lazulita, kože i vune. Ukoliko želite da kupite nakit od lazulita preporučujemo da posetite male rukotvorne radnje i u njima se dogovorite za cenu nakita. Posetite pijacu Santa Lucia i tamo možete naći veliki broj suvenira po povoljnijim cenama. Patio Bellavista je popularno mesto za šoping s obzirom da se ovde nalazi više od 50 različitih radnji za nakit, međutim ovde cene mogu biti nešto više u odnosu na pijacu i manje lokalne radnje. 


Santijago de Čile nudi nekoliko javnih vrsta prevoza, veoma raznovrsnih i sa različitim cenama u skladu sa vašim zahtevima. Najpovoljniji je Metro, ujedno i najlakši za korišćenje. Preporučujemo da inslirate i Uber da biste se lakše prevozili u ovom velikom gradu i svakako savetujemo da se uspnjačom vozite do vidikovca sa kog se pruža pogled na ceo grad.


Ukoliko se na putovanju u Čile odlučite da idete na masažu, preporučujemo Vam da posetite Massage Express Spa, nalazi se u ulici Moneda 843, cene masaže se kreću od 10 eura pa naviše. Možete isprobati masažu rađenu toplim vulkanskim kamenjem u kombinaciji sa tradicionalnim uljima. 


 1. Cazuela de Ave- pileća supa sa povrćem i knedlama. 5 €
 2. Palta Reina- punjen avokado. 8 €
 3. Pastel de choclo- kukuruzno jelo sa mlevenim mesom. 10€
 4. Carbonada- goveđa supa sa raznim povrćem. 8 €
 5. Churrasco a la cazuela- teletina u belom vinu sa povrćem. 15 €

 1. Galindo restoran - Lokalni restoran koji peruansku hranu sprema na tradicionalan način.
 2. Ocean`s Pacific Buque Madre – Restoran sa odličnim morskim specijalitetima.
 3. Puerto Bellavista – Mesto sa velikim brojem lokalnih i stranih restorana i barova, sa posebnom energijom, mesto gde se okpljaju mladi, stari, lokalci, turisti..
 4. Ambrosia restoran – Porodični bistro gde se meni menja u zavisnosti od sezone i mogućnosti nabavke svežih namirnica.
 5.  Mercado Central - Centralna pijaca, sa bogatim ribljim menijem.

 1. Plaza Mayor – glavni trg u Santijagu koji je zadržao kolonijalni duh.
 2. Ulica Bandera – šarena ulica moderne umetnosti.
 3. Brdo Santa Lucia – vidikovac sa pogledom na grad.
 4. Patio Bellavista – mesto sa lokalnim restoranima i kafićima
 5. Brdo San Cristobal- Najlepši vidikovac u Santijagu sa pogledom na ceo grad, do kog možete doću uspinjačom.

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Čile

1. OPŠTI PODACI

Republika Čile je država koja se nalazi u Južnoj Americi, karakteristična po svom uskom i dugom pojasu koji zauzima između planinskog venca Anda i Tihog okeana. Graniči se sa Peruom, Bolivijom i Argentinom a na zapadu je široko otvoren ka Pacifiku. Na površini od 756.950kmživi nešto malo manje od 17 miliona stavovnika. Glavni i najveći grad je Santiago de Chile. Danas je Čile jedna od najrazvijenijih i najuticajnijih zemalja Latinske Amerike sa uglednom vojskom i rastućom privredom. Čile predvodi Latinsku Ameriku u ljudskom razvoju, dohotku po glavi stanovnika, ekonomskom razvoju i niskoj stopi krininala.

2. VIZE

Za državljane Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u zemlju.

3. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nije potrebna vakcina za ulazak u zemlju. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.

4. VREMENSKA ZONA

Čile se nalazi u UTC -4 vremenskoj zoni.

5. KLIMA

Raznolikost u pogledu prirodnih karakteristika Čilea uslovili su i takvu klimu. Na severu je najsuvlja pustinja na svetu Atakama, u središnjem delu je sredozemna klima, dok je na samom jugu okeanska klima. U najvećem delu zemlje su izražena sva 4 godišnja doba.

6. HRANA

Čileanska kuhinja je mešavina tradicionalne kuhinje sa španskim specijalitetima, nastala pod brojnim uticajima, od kojih je more najznačajniji od njih, zbog čega su riba i morski plodovi glavni sastojci mnogih jela. Za razliku od južnoameričke kuhinje za koju najčeše kažemo da je začinjena, čileanska kuhinja je blaga, bazirana na svežim sastojcima. Jedno od najpopularnijih jela koje nikako ne bi trebalo propustiti je curanto. Curanto je jelo od mesa, školjki, ribe i povrća, koje se tradicionalno priprema u rupi iskopanoj u zemlji, gde se svi sastojci peku na vatri, poprimajući pomalo zemljani i dimljeni ukus, a zatim krčkaju u kotliću dok jelo ne bude gotovo. Tipična čileanska jela su Arrollado de Chancho – komadići svinjetine urolani u slaninu i umočeni u čili sos, Carbonada – goveđa supa s raznim povrćem, krompirom, lukom, šargarepom, brokolijem, zelenim biberom i peršunom, Cazuela de Ave – pileća supa s komadićima mesa, krompirom, graškom ili pasuljem, pirinčem ili knedlama, Empanada de Pino – lisnato testo punjeno komadićima mesa, lukom, maslinama, suvim grožđem i komadićima kuvanog jajeta, zapečeno u rerni, Palta Reina – avokado presečen napola i punjen tunjevinom i preliven majonezom, Pastel de Choclo – tipično letnje jelo, kukuruz i meso, seckani luk, sitno seckana piletina, komadići kuvanog jajeta i masline, zapečeni u rerni. Kada je reč o nacionalnom piću, svakako su najpopularnija čileanska vina koja se smatraju za jedna od najkvalitetnijih u svetu. Takođe, za nacionalno piće se smatra i pisko, rakija od grožđa od koje se dobija čuveni koktek pisco sour, mešavina rakoje od piska, belanceta i soka od limuna. Zanimljivo je da se Čile i dan danas spori sa Peruom oko pisca.

7. BEZBEDNOST

Bezbednost u Čileu je na zadovoljavajućem nivou dok u rizične zone spada samo centar glavnog grada Santiago de Chile, gde se ne preporučuje kretanje noću. Ostali delovi zemlje su beznedni.

8. ODEĆA

Ukoliko u Čile putujete u januaru/februaru kada je u letnja sezona za Santiago de Chile vam trebaju isključivo letnje stvari, lagana i udobna odeća i obuća. Ukoliko se odlučite za Patagoniju, neophodna je zimska odeća.

9. NOVAC

Lokalna valuta je čileanski pezos. 1$ - 680pezosa, 1e- 770pezosa. Moguće je menjati kako dolare tako i evre a može se plaćati i platnim karticama.

10. STRUJA

Struja u Čileu je 220V i nije potrebno koristiti adapter.