Kina

Kina

Upoznajemo najstariju civilizaciju na svetu – Kinu (China), šetamo Kineskim zidom, obilazimo Zabranjeni grad, Nebeski hram, Ptičje gnezdo, Letnju palatu kraljice Ci Ši... Idemo na putovanje u misterioznu Kinu i ne ostavljamo ni jedan kutak sveta neistraženim.  

Zabranjeni grad, kompleks u samom centru starog dela glavnog grada Pekinga (Beijing), nekada je bio carska palata kineskih dinastija Ming i Ćing, a danas je muzej koji svedoči razvoju jedne nacije. Obilazimo Nebeski Hram, hram posvećen bogu neba gde su nekadašnji kineski carevi prinosili žrtve kako bi bili u njihovoj milosti. Vrhunac naše posete Kini doživljavamo posetom Letnjoj Palati Kraljice Ci Ši i nezaboravnom šetonjom Kineskim zidom.  

Letnja Palata - nekadašnja carska rezidencija a danas najveći nacionalni park u Kini gde se nalazi i veštačko jezero u kojem plovi mermerni brod na obali jezera koji nikada nije doživeo svoju plovidbu.  

Kineski zid (The Great Wall of China) se proteže u pravcu istok-zapad u dužini od 5000 kilometara gde visina zida iznosi 10 metara, a širina mu je projektovana tako da četiri konjanika mogu uporedo jahati na njemu. Najveća je građevina na svetu koja se proteže od stepa srednje Azije do Žutog Mora i predstavlja najveći odbrambeni objekat napravljen od kamena, cigle sabijene zemlje, drvena i drugih materijala radi zaštite Kineske države i carstva od racija i invazija različitih nomadskih plemena. Uživamo u pogledu sa zida, slušamo priče lokalnog stanovništva, kupujemo originalne kineske suvenire od porcelana, svilu, slike i divimo se ovoj neobičnoj zemlji, ljudima i kulturi.

Veliko Kinesko carstvo dom je i ratnika terakote jednog od najznačajnijih i najmisterioznijih arheoloških nalazišta u svetu koji i dan danas izaziva pažnju. Sa druge strane nam Šangaj (Shanghai) pruža jedinstveni uvid u kolonijalnu prošlost Kine, uticaj na arhitekturu i njegov moderni razvoj.  

Nasmejano pleme Vas vodi na nezaboravno putovanje stopama velikih ratnika i plemena.

Polasci

Putovanja

Individualna putovanja

Video

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Kina

  • Kina, zvanično Narodna Republika Kina je država u istočnoj Aziji. Ima obalu od 14 500 km i graniči se sa Vijetnamom, Laosom, Mjanmarom, Indijom, Butanom, Nepalom, Pakistanom, Avganistanom, Tadžikistanom, Kirgizijom, Kazahstanom, Rusijom, Mongolijom i Severnom Korejom. Glavni grad je Peking. Četvrta je po veličini zemlja u svetu i najmnogoljudnija sa preko 1.5 milijardi stanovnika. Jednopartijska je država sa vladajućom Komunističkom partijom Kine. Administrativno je podeljena na 22 provincije, pet autonomnih regiona, četiri opština sa direktnom konstrolom i dva regiona sa specijalnim statusom (Hong Kong i Makao).
  • Vize: Za državljane Republike Srbije nije potrebna viza za boravak do 30 dana.
  • Zdravstvena situacija: Sanitarna situacija u Kini je dobra, bez područja na kojima bi vladale epidemije ili zarazne bolesti. Zdravstvena služba je dobro organizovana, a izbor medicinskih ustanova je širi što je i grad veći. Prilikom posete Tibetu, zbog niskog pritiska i razređenog vazduha na nadmorskoj visini platoa, neophodna je posebna pažnja. Moguća je pojava poteškoća sa disanjem, vrtoglavice, nervoze, ubrzanog rada srca, krvarenja iz nosa, bolova u mišićima i slično. Inače se preporučuje, pored adekvatne ishrane i laganih vežbi, sporije kretanje sa manje prtljaga, a u slučaju reakcije organizma na nadmorsku visinu, treba se zaustaviti i uzeti kiseonik. U ozbiljnijoj situaciji pomoć treba potražiti u bolnicama koje se nalaze na nižoj nadmorskoj visini. Licima koja imaju srčana oboljenja, visok krvni pritisak ili astvmu ne preporučuje se putovanje na plato.
  • Vremenska zona: Kina se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na Srbiju.
  • Klima: Kina se najvećim delom nalazi u umerenoj klimatskoj zoni pod uticajem monsuna. Od septembra/oktobra do marta/aprila duvaju vetrovi iz pravca Sibira I Mongolije. Što se ide južnije, njihova snaga je manja. Izazivaju suvu i hladnu zimu i dovode do velikih temperaturnih razlika (i do 40 stepeni celzijusa) u odnosu na jug zemlje. Leti, monsoon duva sa okeana donoseći topao, vlažan vazduh I kiše. Veličina teritorije i raznolikost reljega dovode do velikih razlika u klimi pojedinih delova zemlje. Tako, na primer, severni deo provincije Heilongjiang (severoistok Kine) nema pravo leto, dok provincija Hainan nema zimu. Dolina Huaihe ima četiri godišnja doba. Zapadni deo Tibetanske visoravni je prekriven snegom cele godine, a južnmi deo visoravni Yunan-Guizhou ima prolećnu klimu tokom cele godine. Severozapadni deo unutrašnjih regiona Kine karakterišu velike oscilacije temperature u toku dana. Duž istočne obale količina padavina iznosi oko 1500 milimetara, dok u unutrašnjim, severozapadnim krajevima, dostiže jedva 50 milimetara.
  • Hrana i piće: Kuhinja se bazira prvenstveno na pirinču, povrću i mesu koji se služe uz raznovrsne priloge uz svaki obrok, kao i varijacije nudli, supa i povrća. U pripremi jela se najčešće koristi susamovo ulje, fermentisana pasta od pasulja, soja sos, so, beli luk, đumbir, biber, fermentisana čili pasta i kupus. Najjeftiniji obrok možete da pojedete u restoranima brze hrane i gde će vas obrok koštati od 5-7e. Nešto luksuzniji restorani obrok naplaćuju u proseku od 10 – 20e.
  • Sigurnost: Kina važi za državu visokog nivoa javnog reda i mira, ali svakako treba biti na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.
  • Odeća: Bilo da putujete u Kinu u proleće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savetujemo da ponesete udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.
  • Lokalna valuta: Zvanična valuta u Kini je Juan (CNY) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema poslednjem kursu 1e=7,5 juana, 1$ = 6,4 juana. Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club I Master Card ali moramo da napomenemo da se česo dešavalo da platne kartice ne prolaze, stoga vam savetujemo da se oslonite isključivo na gotovinu.
  • Struja: U Kini je standardna voltaža 220 volti i koriste se tri tipa adaptera za električnu energiju: sa dva pljosnata ulaska, sa tri pljosnata ulaska I standardni evropski koji se koristi u Srbiji.