Šri Lanka putovanje

Vodimo vas na putovanje u egzotičnu zemlju koju zovu biserom Indijskog okeanaŠri Lanku. Nalazi se u Indijskom moru, južno od Indije i bogata je predivnim plažama, neverovatnom prirodom i dugom tradicijom i kulturom.  

Najpre posećujemo Kendi (Kandy), odakle krećemo na fakultativni izlet u Dambulu (Dambulla) – kompleks od pet hramova u pećinama, gde ćemo videti i čuveni Zlatni hram. Potom se upućujemo u Sigiriju (Sigiriya) - lavlju stenu, kamenu trvđavu sa prelepim kulturnim nasleđem iz antičkog perioda pod zaštitom UNESCO-a. Fakultativno ćemo posetiti i farmu začina, Pinavelu i Adamov vrh, i uživati u nestvarnoj prirodi i pogledu koji se pruža sa visine.

Nastavljamo upoznavanje Šri Lanke u Hikaduvi (Hikkaduwa), najpoznatijem turističkom mestu na jugozapadnoj obali zemlje. Odatle fakultativno krećemo na vožnju katamaranima po zelenoj laguni, a potom ćemo posetiti čuveni budistički hram koji je dostupan samo sa jezera, kao i rudnik dragog kamena Moonstone i farmu kornjača.  

Nezaboravan je i fakultativni izlet u grad Gol (Galle), koji krasi holandska arhitektura, i poseta Mirise (Mirissa), plaže koja važi za najlepšu na Šri Lanki.  

Mala autentična sela, ribarska naselja, rezervati za slonove, koralni grebeni, vodopadi u tropskim šumama, planinski vrhovi, plantaže čaja, rudnici dragog kamenja, botaničke baste, prelepe plaže, istorijska mesta i gradovi… čine Šri Lanku ostrvom za uživanje, ostrvom za divljenje.  

Putovanje u Šri Lanku je spremno – čekamo te!

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

1.  The Empire café, kod ulaza u Hram Budinog zuba  i za hranu i za piće.
2.  Vege restoran Sri Krishna dosai sa veoma povoljnim cenama.
3.  Kandyan King Seafood restoran-je popularan restoran koji služi najbolje specijalitete morske hrane po pristupačnim cenama.
4.  Balaji Dosai je restoran u kom se služi popularna Indijska hrana i odličan vegeterijanski meni.
5.  White House Restoran Kandy popularno mesto među lokalcima i turistima sa odličnim ambijentom.

1.  Supa sa morskim plodovima -cene su oko 2$.
2.  Spring Rolls/Prolećne rolnice kombinacija porća i mesa urolovano u testo i prženu na ulju. Cena je oko 4 $.
3.  Goan riblji kari- popularno jelo na Šri Lanki je miks ribe, karija, povrća, chilli papričice, cimeta i kokosovog mleka. Cena se kreće od 3-5$.
4.Tandoori piletina je jelo pripremljeno na tradicionalan način, veoma popularno među lokalcima. Cena ovog obroka je od 3-5$
5.Paper Dosa nešto slično palačinkama kod nas, koje se jedu sa raznim sosevima. Cena je oko 2-3$.


U Kandy-u i na svim izletima iz Kandy-a je apsolutno bezbedno. Kontrole na ulazima su pojačane od aprila 2019. godine, tako da na mestima  gde su veća okupljanja, hramovima i slično možete biti potpuno rasterećeni i bezbrižni. U avgustu za vreme festivala su bile pojačane kontrole zbog velikog broja vernika i turista koji su posećivali  festival i posmatrali svečane povorke na ulicama. Izuzetne mere bezbednosti!


Prema dosadašnjem iskustvu nije potrebna vakcinacija, ali svakako ako pripadate grupi sa ugroženim imunitetom ili znate da ste osetljivi na određene alergene, posavetujte se sa svojim lekarom. Preporuka su probiotici, aktivni ugalj, analgetici i antipiretici i svakako lekovi koje koristite u sklopu svojih regularnih terapija. Šri Lanka je poznata po ajurvedskim lekovima i preparatima, tako da alternative i zamene možete pronaći i tamo, ali se svakako ne treba na to osloniti.


U Kandy-u je najbolje suvenire kupovati na pijaci gde je i najveći izbor – čajevi, začini, ajurvedski preparati, ulja, kreme i slično. Mada je shopping dobar i u supermarketima jer su cene npr. za ajurvedske preparate odštampane na samim pakovanjima i prilagođene su lokalnom stanovništvu (tj. izuzetno su povoljne).


Masaža u Hikkaduwi je skoro obavezno iskustvo i na svakih 50 metara ima po jedan centar za masažu, uglavnom ajurvedsku. Poželjno je ići u grupi jer se dobijaju I količnski popusti, a imaju uglavnom dovoljno masera na usluzi. Preporuka su centri koji imaju i lekara s kojim se možete unapred posavetovati i koji vam mogu odrediti i  neku ajurvedsku terapiju uz svakodnevnu tj. višednevnu masažu.


Cela Hikkaduwa je shopping lokacija gde se prodavnice suveniraa, zantatske, krojačke radnje smenjuju sa salonima za masažu, kafićima i restoranima.


U Hikkaduwi je izuzetno bezbedno u bilo koje doba dana i noći. Ima dosta pasa lutalica, tako da jedino na to treba obratiti pažnju, ali su izuzetno miroljubivi.


Tuk-tuk je je najpovoljniji i najbrži I izuzetno jeftin 0,5-1-2€ po gradu, dok se za odlazak npr. do okolnih plaza ili do grada Gola u spostvenoj režiji preporučuje i lokalni autobus – nezaboravno autentično iskustvo, ali izuzetno nekomforno jer su autobusi uvek prepuni.


Potrebno je pokriti ramena i kolena na ulasku u hramove i Hram Budinog zuba i hramove u Dambuli.


1.Roti No.1 restoran brze hrane u kojem se sprema nekoliko desetina vrsta rotija, specifično testo punjeno svim mogućim namirnicama I njihovim kombinacijama – povrće, meso, voće, sir, namazi I slično.
2.Get Fresh- tradicionalana i internacionalna kuhinja popularna na Šri Lanki.
3.Red Lobster – riba i morski plodovi su pravi specijaliteti u ovom restoranu.
4.The Den – je omiljeni restoran kako lokalcima, tako i turistima sa svojim raznovrsnim menijem morskih specijaliteta.
5.Mika Wu – je idealno mesto za ljubitelje poslastica od voća i lasija, tradicionalnog jogurta. 


Preporuka je da se obavezno nose kabanice jer u svako doba godine s obzirom na monsunsku klimu kiša može da se pojavi, a dobra kvalitetna kabanica je pravi izbor. Kišobran je takođe u redu, ali kabanica neka bude prioritet. Takođe za izlete u Sigiruju, na Adamov vrh obavezno poneti obuću za pešačenje ili čak planinarenje.


Najbolje vreme za posetu je tokom naše zime, kraj godine i početak kalendarske godine od novembra do marta, mada ako želite da izbegnete gužve, odlično vreme je tokom našeg prolećnog i letnjeg perioda – od maja do avgusta. Klima je monsunska, sa dva perioda od kojih je jedan možda samo za nijansu suvlji, ali je izražena visoka vlažnost vazduha i visoke temperature tokom cele godine. Kišne padavine su vrlo specifične i ima ih tokom cele godine, što svakako utiče na bujnu vegetaciju i brojne plantaže čaja kojima obiluje ovo ostrvo. 


Cene hrane i pića su vrlo pristupačne na većini mesta, kao i cene suvenira. Veću količinu novca treba izdvojiti za masaže i višednevne ajurvedske tretmane, kao i za kupovinu nakita sa dragim i poludragim kamenjem- najpoznatiji je mesečev kamen. Za putovanje od 10 dana na Šri Lanku preporučujemo da ponesete oko 500$.


1.Sigirija, Lavlja stena je možda jedno od najlepših mesta za fotografisanje i simbol je same Šri Lanke, tako da je i ispred same stene koja se poput nekog meteorita smestila u velikoj dolini koja je okružuje, ali I sa samog vrha stene na kome se nalaze ostaci palate drevnih vladara i ,,puca ‘’ pogled kilometrima unaokolo na predivne pejzaže Šri Lanke.

2. Dambula – kompleks pećina hramova sa brojnim statuama Bude unutar njih i jedno od najsvetijih mesta Šri Lanke. Važna je samo napomena da se na fotografijama nikada ne okreću leđa statuama bude i da se izbagavaju popularni selfiji.

3.Adamov vrh – izazovno putovanje od 5500 stepenika od podnožja do vrha na kome se nalazi otisak stopala , svetog stopala ili Sri Pada za koje Budisti smatraju da je Budino, Hrišćani da je Adamovo, Hinduisti da je Šivino, predstavlja hodočašće i  pomaže u pomeranju sopstvenih granica, ali na tom putu ćete naići i na prizore i prirode i dela ljudskih ruku ispred kojih ćete napraviti fantastične fotografije. Ova planina se zove još i planinom leptira, pa takođe možete da naiđete i na kolonije ovih insekata koji su takođe simbol trasformacije kroz koju i sami prolazite na putu ka vrhu.

4. Hram Budinog zuba u Kandy-u i kompleks građevina koje su sada muzeji, a u ne tako davnoj prošlosti delovi kraljevske palate, pružaju bezbroj interesantnih kadrova naročito za vreme festivala u avgustu ili drugih značajnih datuma kada vernici bosonogi, što i  vi treba da budete, otvorenog srca i uma prinose darove u vidu cveća i voća.

5. Kraljevska botanička bašta Peradeniya je prelepo mesto na kome ćete cvetati i vi, a tako ćete zračiti i na fotografijama. Ova botanička bašta u Kandy-ju dom je orhideja i tu ćete pronaći  više od stotinu različitih vrsta ovog kraljevskog cveta. Takođe fotografije u ogromnom prostranstvu vrtova unutar bašte sa najrazličitijom vegetacijom  mogu da budu možda i među najlepšima sa Šri Lanke.

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Šri Lanka

1. OPŠTI PODACI O ZEMLJI
Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka je ostrvska država u južnoj Aziji. Zauzima ostrvo Šri Lanku (u prošlosti zvan i Cejlon) te nekoliko manjih ostrva u Indijskom okeanu, jugoistočno od Indijskog poluostrva.Većinu zemlje zauzimaju nizije i brežuljkasta područja.

Površina zemlje: 65.610km2, 119. po veličini u svetu;
Broj stanovnika: 19.607.519
Glavni grad: Colombo
Nacionalnost: Dve najveće zajednice su Sinhalezi, uglavnom Budisti (75%) i Tamili čija je religija tradicionalno Hinduizam (18%). Na ostrvu živi i značajna sunitska muslimanska zajednica (7%) čiji pripadnici govore tamilskim jezikom.
Službeni jezik: singaleški i tamilski

2. VIZA
Za državljane Republike Srbije obvezna je viza za odlazak na Šri Lanku. Cena vize je 35$ i vadi se online pre samog odlaska na putovanje. Pasoš u trenutku putovanja mora vrediti još minimalno 6 meseci, a viza je odobrena u okviru od 24 sata od predaje zahteva. Stoga, vizu je dovoljno vaditi i dve nedelje pre polaska, a sve potrebne informacije za vađenje vize dobićete od agencije.

3. VREMENSKA ZONA
UTC + 5:30, što znači 3:30 sati unapred u odnosu na Srbiju.

4. KLIMA
Klima je monsunska. Reke Mahawelli, Bala i Gelani obiluju vodom samo u kišno doba godine. Tropska je vegetacija veoma bujna, a peščane obale obrasle su mangrovama. Godišnja količina padavina u jugoistočnim krajevima je oko 5 000 mm, a u severnima 1 000 mm. Prosečna godišnja temperatura na 1 000 m visine je 24.5, a u primorskoj ravnici 27.3 stepeni Celzijusovih.

5. HRANA I PIĆE
Šri Lanka je nadaleko poznata po dobroj kuhinji, naročito začinima i predstavlja mešavinu tajlandske, kineske i indijske kuhinje. Moguće je naći i zapadnjacku hranu - pizze, sendviče, paste, salate. Bitno je napomenuti da se za piće koristi isključivo flaširana voda. Svakako preporučujemo uživati u tradicionalnoj kuhinji i probati svežu ribu, curry, rotty, cotty i klasičnu azijsku kuhinju koja se bazira na riži, ribi, piletini, svežem voću i povrću. Dobro je znati da stavljaju šećer u gotovo sve i u ceđeno voće, i u voćne salate, a na većini mesta, čak i u omlete pa ako niste veliki ljubitelj slatkog recite im kad naručujete da ćete bez šećera. Kuhinja Šri Lanke je umnogome pod indijskim uticajima. U unutrašnjosti zemlje najbolje je probati specijalitete poput rotija (punjeno testo) i kotua (pomešana jaja sa povrćem i začinima).  U obalnom delu svakako je preporuka probati razne vrste najsvežije ribe (tune, barakude, zubatac i sl.) i morskih plodova (račići, kalamari itd.). Svi ovi specijaliteti su vrlo jeftini na Šri Lanci. Od slatkih jela vredi probati specijalitet od kokosa u palačinkama sa kurkumom. Šri Lanka ima i svoju rakiju od kokosa zvanu arak. Od alkohola, najviše se pije pivo, ledeno hladni Lion, koji posebno prija na visokim stepenima vlage koji vladaju na Šri Lanci.

6. ZDRAVLJE
Najbolje je da sami nazovete Institut za tropske  i infektivne bolesti, ali po našem dosadašnjem iskustvu nema potrebe za vakcinacijom. U svakom slučaju, odluka je na Vama. Uvek preporučujemo putnicima da za daleka putovanja ponesu probiotike, lekove za prehladu i temperaturu za svaki slučaj. Takođe, ponesite i neko sredstvo protiv komaraca (Autan).

7. OSIGURANJE
Nije obavezno ali je svakako preporučljivo. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas do 5 dana pred putovanje. Sarađujemo s UNIQA osiguranjem, a sve opcije i cene osiguranja možete dobiti upitom na naš mail.

8. SIGURNOST
Šri Lanka je zemlja gde su stanovnici uglavnom budisti te su vrlo miroljubivi. Potrebno je paziti na vlastite stvari i imati na oku torbu i vredne stvari, kako biste se zaštitili od džeparoša. Situacija na Šri Lanci je stabilna i mirna, te nema nikakvih opasnosti od bilo kakvih sukoba. Uveče se preporučuje kretanje u grupicama od troje ili više ljudi kako ne bi bilo nikakvih problema.

9. ODEĆA
Što se tiče stvari, ponesite letnju garderobu i spakujte što manje stvari. Ponesite i nesto dužih rukava i nogavica zbog aviona i obilaska hramova. Takođe uvek savjetujemo da u ručni prtljag za svaki slučaj stavite i neke stvari koje Vam mogu zatrebati u slučaju da se prtljag izgubi. Savetujemo da prtljag uvijete u zaštitnu foliju na aerodromu u Beogradu.
U većini smeštaja postoji opcija pranja odeće, jeftina je i operu robu sasvim dobro. Brzi su i ako im robu date danas, već sutra će biti spremna za novo nošenje. Takođe, tamo ćete moći i kupiti svašta, od dimija, kratkih majčica pa sve do kupaćih kostima. Ukoliko se odlučite na poduhvat penajnja na Adamov Vrh (Šri Pada) onda je neophodno da imate udobne patike za penjanje.
Za slučaj eventualnih pljuskova tokom vašeg boravka preporučuje se da nosite kišobran ili kabanicu sa sobom.

10. LOKALNA VALUTA
Možete nositi evre ili dolare. Odnos je 1e = 160 rupija  a 1 dolar je oko 130 SLR. Postoji mogućnost korišćenja kartica, pre svega na bankomatima, ali ne treba se previše oslanjati na to. Provizije koje se uzimaju nisu velike, ali treba proveriti s matičnom bankom.
Za sve fakultativne izlete potrebno vam je oko 210eur.
Ukoliko se ipak odlučite koristiti kreditne kartice, svakako najavite odlazak u inostranstvo svojoj matičnoj banci, jer znaju blokirati kartice radi nepoznate aktivnosti iz inostranstva te je tada potrebno dan do dva da Vam odblokiraju karticu.

11. KOMUNIKACIJA
Naše mreže funkcionišu na Šri Lanki. Što se tiče cena roaminga, proverite na stranicama Vaših mobilnih operatera. Možete kupiti i lokalne kartice koje nisu skupe. Što se tiče interneta i wi fi, konekcija zna biti sporija, ali je sasvim dovoljna za osnovnu komunikaciju.

12. TOPLA PREPORUKA
Šri Lanka je još uvek turstički neistraženi dragulj kojega se svakako isplati istražiti. Poznata je po začinima i zelenom čaju. Odvažite se na avanturu po bivšem Cejlonu, uživajte u osmehu srdačnog stanovništa, okrepite se najboljim zelenim čajem u celom svetu i uživajte u prirodi koja oduzima dah. Ponesite sa sobom mnoštvo začina, od kurkume i cimeta do vanile, te po povratku u Srbiju oživite mirise Šri Lanke u vlastitoj kuhinji. Najčešći suveniri sa Šri Lanke su čajevi, začini (pre svega cimet), ajurvedski prirodni lekovi (kreme, losioni, melemi i slično), figurice majmuna, Bude, slonova; regija Negomba poznata je po koži (obuća, torbe, kaiševi), a u Hikaduvi možete naći garderobu jer postoje mnogobrojne krojačke radnje duž glavne ulice. U Kendiju možete šopingovati na pijaci ali i u robnoj kući Odel.