Šri Lanka

Šri Lanka

Vodimo vas na putovanje u egzotičnu zemlju koju zovu biserom Indijskog okeana – Šri Lanku. Ova ostrvska država nalazi se u Indijskom okeanu, južno od Indije i bogata je predivnim plažama, neverovatnom prirodom i dugom tradicijom i kulturom.  

Šri Lanka, nekada poznata pod imenom Cejlon, je zemlja duge i neobično zanimljive istorije koja se prepliće sa mitologijom u kojoj su glavni junaci neustrašivi kraljevi, bogovi, demoni, nadahnuti graditelji, umetnici  i jedan sasvim poseban zub. Njena priroda je veličanstvena, jedinstvena, sa hiljadu lica i ogleda se očima slonova koji su ovde skoro pa domaće životinje, u njenim nacionalnim parkovima, beskonačno dugim peščanim plažama, u cvrkutu retkih ptica koji dopire iz džungle.

Većina stanovništva živi od uzgoja i proizvodnje čaja, po kojoj je ostrvo nadaleko poznato u svetu, ali i od kaučuka, voća, cimeta i drugih začina. Jedni su zaposleni u tekstilnoj industriji, drugi vade i obrađuju drago kamenje, a treći pak, rade u transportnom sektoru. Zaštitni znak ostrva su i tuk-tukovi, kojih na ostrvu ima u svim bojama i iza svakog ćoška. 

Turizam takođe ima bitnu ulogu i veliki procenat stanovništva je zaposlen upravo u ovom sektoru. U prilog tome govori i činjenica da je Šri Lanka 2019. godine proglašena, od strane Lonely Planet-a, jednom od najboljih destinacija koju treba posetiti. Ona je takođe jedna od najboljih safari destinacija van Afrike, ali ova zemlja nudi i mnogo toga drugog poput prelepih plaža i sunčanja tokom cele godine, bogate i raznovrsne narodne kulture i običaja i neobične kuhinje.

U sklopu naših aranžmana posećujemo mesta Kendi, zatim Dambulu – kompleks od pet hramova u pećinama, gde ćemo videti i čuveni Zlatni hram. Potom se upućujemo u Sigiriju - lavlju stenu, kamenu trvđavu sa prelepim kulturnim nasleđem iz antičkog perioda pod zaštitom UNESCO-a. Posetićemo i farmu začina, Pinavelu i Adamov vrh i uživati u nestvarnoj prirodi i pogledu koji se pruža sa visine.

Nastavljamo upoznavanje Šri Lanke u Hikaduvi, najpoznatijem turističkom mestu na jugozapadnoj obali ostrva. Odatle krećemo na vožnju katamaranima po zelenoj laguni, a potom ćemo posetiti čuveni budistički hram koji je dostupan samo sa jezera, kao i rudnik dragog kamena Moonstone i farmu kornjača.  

Nezaobilazna je i poseta  gradu Galle, koji krasi holandska arhitektura, kao i poseta Mirise i njene  plaže koja važi za najlepšu na Šri Lanki.  

Mala autentična sela, ribarska naselja, rezervati za slonove, koralni grebeni, vodopadi u tropskim šumama, planinski vrhovi, plantaže čaja, rudnici dragog kamenja, botaničke baste, prelepe plaže, istorijska mesta i gradovi čine Šri Lanku ostrvom za uživanje, ostrvom za divljenje.  

Putovanje na Šri Lanku je spremno – čekamo te! Na tebi je samo da odabereš termin i aranžman koji ti odgovara.

Polasci

Putovanja

Individualna putovanja

Pitanja, odgovori i iskustva

1.  The Empire café, kod ulaza u Hram Budinog zuba  i za hranu i za piće.
2.  Vege restoran Sri Krishna dosai sa veoma povoljnim cenama.
3.  Kandyan King Seafood restoran-je popularan restoran koji služi najbolje specijalitete morske hrane po pristupačnim cenama.
4.  Balaji Dosai je restoran u kom se služi popularna Indijska hrana i odličan vegeterijanski meni.
5.  White House Restoran Kandy popularno mesto među lokalcima i turistima sa odličnim ambijentom.

1.  Supa sa morskim plodovima -cene su oko 2$.
2.  Spring Rolls/Prolećne rolnice kombinacija porća i mesa urolovano u testo i prženu na ulju. Cena je oko 4 $.
3.  Goan riblji kari- popularno jelo na Šri Lanki je miks ribe, karija, povrća, chilli papričice, cimeta i kokosovog mleka. Cena se kreće od 3-5$.
4.Tandoori piletina je jelo pripremljeno na tradicionalan način, veoma popularno među lokalcima. Cena ovog obroka je od 3-5$
5.Paper Dosa nešto slično palačinkama kod nas, koje se jedu sa raznim sosevima. Cena je oko 2-3$.


U Kandy-u i na svim izletima iz Kandy-a je apsolutno bezbedno. Kontrole na ulazima su pojačane od aprila 2019. godine, tako da na mestima  gde su veća okupljanja, hramovima i slično možete biti potpuno rasterećeni i bezbrižni. U avgustu za vreme festivala su bile pojačane kontrole zbog velikog broja vernika i turista koji su posećivali  festival i posmatrali svečane povorke na ulicama. Izuzetne mere bezbednosti!


U Kandy-u je najbolje suvenire kupovati na pijaci gde je i najveći izbor – čajevi, začini, ajurvedski preparati, ulja, kreme i slično. Mada je shopping dobar i u supermarketima jer su cene npr. za ajurvedske preparate odštampane na samim pakovanjima i prilagođene su lokalnom stanovništvu (tj. izuzetno su povoljne).


Masaža u Hikkaduwi je skoro obavezno iskustvo i na svakih 50 metara ima po jedan centar za masažu, uglavnom ajurvedsku. Poželjno je ići u grupi jer se dobijaju I količnski popusti, a imaju uglavnom dovoljno masera na usluzi. Preporuka su centri koji imaju i lekara s kojim se možete unapred posavetovati i koji vam mogu odrediti i  neku ajurvedsku terapiju uz svakodnevnu tj. višednevnu masažu.


Cela Hikkaduwa je shopping lokacija gde se prodavnice suveniraa, zantatske, krojačke radnje smenjuju sa salonima za masažu, kafićima i restoranima.


U Hikkaduwi je izuzetno bezbedno u bilo koje doba dana i noći. Ima dosta pasa lutalica, tako da jedino na to treba obratiti pažnju, ali su izuzetno miroljubivi.


Tuk-tuk je je najpovoljniji i najbrži I izuzetno jeftin 0,5-1-2€ po gradu, dok se za odlazak npr. do okolnih plaza ili do grada Gola u spostvenoj režiji preporučuje i lokalni autobus – nezaboravno autentično iskustvo, ali izuzetno nekomforno jer su autobusi uvek prepuni.


Potrebno je pokriti ramena i kolena na ulasku u hramove i Hram Budinog zuba i hramove u Dambuli.


Preporuka je da se obavezno nose kabanice jer u svako doba godine s obzirom na monsunsku klimu kiša može da se pojavi, a dobra kvalitetna kabanica je pravi izbor. Kišobran je takođe u redu, ali kabanica neka bude prioritet. Takođe za izlete u Sigiruju, na Adamov vrh obavezno poneti obuću za pešačenje ili čak planinarenje.


1.Roti No.1 restoran brze hrane u kojem se sprema nekoliko desetina vrsta rotija, specifično testo punjeno svim mogućim namirnicama I njihovim kombinacijama – povrće, meso, voće, sir, namazi I slično.
2.Get Fresh- tradicionalana i internacionalna kuhinja popularna na Šri Lanki.
3.Red Lobster – riba i morski plodovi su pravi specijaliteti u ovom restoranu.
4.The Den – je omiljeni restoran kako lokalcima, tako i turistima sa svojim raznovrsnim menijem morskih specijaliteta.
5.Mika Wu – je idealno mesto za ljubitelje poslastica od voća i lasija, tradicionalnog jogurta. 


Najbolje vreme za posetu je tokom naše zime, kraj godine i početak kalendarske godine od novembra do marta, mada ako želite da izbegnete gužve, odlično vreme je tokom našeg prolećnog i letnjeg perioda – od maja do avgusta. Klima je monsunska, sa dva perioda od kojih je jedan možda samo za nijansu suvlji, ali je izražena visoka vlažnost vazduha i visoke temperature tokom cele godine. Kišne padavine su vrlo specifične i ima ih tokom cele godine, što svakako utiče na bujnu vegetaciju i brojne plantaže čaja kojima obiluje ovo ostrvo. 


Cene hrane i pića su vrlo pristupačne na većini mesta, kao i cene suvenira. Veću količinu novca treba izdvojiti za masaže i višednevne ajurvedske tretmane, kao i za kupovinu nakita sa dragim i poludragim kamenjem- najpoznatiji je mesečev kamen. Za putovanje od 10 dana na Šri Lanku preporučujemo da ponesete oko 500$.


1.Sigirija, Lavlja stena je možda jedno od najlepših mesta za fotografisanje i simbol je same Šri Lanke, tako da je i ispred same stene koja se poput nekog meteorita smestila u velikoj dolini koja je okružuje, ali I sa samog vrha stene na kome se nalaze ostaci palate drevnih vladara i ,,puca ‘’ pogled kilometrima unaokolo na predivne pejzaže Šri Lanke.

2. Dambula – kompleks pećina hramova sa brojnim statuama Bude unutar njih i jedno od najsvetijih mesta Šri Lanke. Važna je samo napomena da se na fotografijama nikada ne okreću leđa statuama bude i da se izbagavaju popularni selfiji.

3.Adamov vrh – izazovno putovanje od 5500 stepenika od podnožja do vrha na kome se nalazi otisak stopala , svetog stopala ili Sri Pada za koje Budisti smatraju da je Budino, Hrišćani da je Adamovo, Hinduisti da je Šivino, predstavlja hodočašće i  pomaže u pomeranju sopstvenih granica, ali na tom putu ćete naići i na prizore i prirode i dela ljudskih ruku ispred kojih ćete napraviti fantastične fotografije. Ova planina se zove još i planinom leptira, pa takođe možete da naiđete i na kolonije ovih insekata koji su takođe simbol trasformacije kroz koju i sami prolazite na putu ka vrhu.

4. Hram Budinog zuba u Kandy-u i kompleks građevina koje su sada muzeji, a u ne tako davnoj prošlosti delovi kraljevske palate, pružaju bezbroj interesantnih kadrova naročito za vreme festivala u avgustu ili drugih značajnih datuma kada vernici bosonogi, što i  vi treba da budete, otvorenog srca i uma prinose darove u vidu cveća i voća.

5. Kraljevska botanička bašta Peradeniya je prelepo mesto na kome ćete cvetati i vi, a tako ćete zračiti i na fotografijama. Ova botanička bašta u Kandy-ju dom je orhideja i tu ćete pronaći  više od stotinu različitih vrsta ovog kraljevskog cveta. Takođe fotografije u ogromnom prostranstvu vrtova unutar bašte sa najrazličitijom vegetacijom  mogu da budu možda i među najlepšima sa Šri Lanke.

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Šri Lanka

OPŠTE INFORMACIJE


 

Šri Lanka je ostrvska država u južnoj Aziji. Zauzima ostrvo Šri Lanku (u prošlosti poznato pod imenom Cejlon) te nekoliko manjih ostrva u Indijskom okeanu, jugoistočno od Indijskog poluostrva. Šri Lanka je tropsko ostrvo bogato prirodnim lepotama, sa dugim peščanim plažama, spektakularnim plantažama čaja, visokim planinskim vrhovima, džunglama koje vrve od života. Mnogi je svrstavaju u egzotične zemlje, što ona sigurno jeste. Ima izuzetno bogatu istoriju i tradiciju, tako da danas imamo ostatke antičkih tajnovitih gradova sa brojnim hramovima.  Većinu zemlje zauzimaju nizije i brežuljkasta područja. Širom sveta poznata je po proizvodnji i izvozu čaja, a takođe vodeći je izvoznik cimeta. Odvažite se na avanturu po bivšem Cejlonu, uživajte u osmehu srdačnog stanovništa, okrepite se najboljim zelenim čajem u celom svetu i uživajte u prirodi koja oduzima dah.

Površina zemlje: 65.610 km2

Broj stanovnika: 19.607.519

Glavni grad: Kolombo, 5,6 miliona stanovnika

Zvanični jezik: sinhala, tamilski

Državno uređenje: Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka

Vremenska zona: UTC + 5:30, što znači 3:30 sati unapred u odnosu na Srbiju.USLOVI ULASKA NA ŠRI LANKU

Državljani Republike Srbije mogu da putuju na Šri Lanku bez uslova o vakcinaciji ili testovima!

VIZA

Za državljane Republike Srbije obvezna je viza za odlazak na Šri Lanku. Cena vize je 35$ i vadi se online pre samog odlaska na putovanje. Pasoš u trenutku putovanja mora vrediti još minimalno 6 meseci, a viza je odobrena u okviru od 24 sata od predaje zahteva. Stoga, vizu je dovoljno vaditi i dve nedelje pre polaska, a sve potrebne informacije za vađenje vize dobićete od zaposlenih iz naše agencije.


KLIMA

Klima na Šri Lanci je tropska sa prosečnom temperaturom oko 30°C. Izuzetak su planine u južnom delu ostrva, gde se temperature spuštaju do 16°C. Ono što je karakteristično kada su klimatski uslovi u pitanju je velika vlažnost na koju ćete se verovatno malo teže navići, jer i za vreme monsuna su temperature visoke, sa obiljem sunca. Tropska vegetacija je veoma bujna, a peščane obale obrasle su šumama mangrova. Jugozapadni monsun donosi kišu od maja do oktobra južnom, zapadnom i centralnom delu ostrva, a severoistočni monsun od decembra do aprila severnom i istočnom delu ostrva. Godišnja količina padavina u jugoistočnim krajevima je oko 5 000 mm, a u severnima 1 000 mm. S obzirom da naši turisti pretežno posećuju centralni i zapadni deo ostrva, može se reći da je za nas glavna sezona od novembra do aprila. Naravno, ovo nikako ne znači da Šri Lanku ne treba posetiti i van sezone i obići istočni i severni deo ostrva. Zapravo, na istoku su prelepe plaže sa belim peskom i mnogim novim hotelima, tako da ovaj deo u velikoj meri podseća na Maldive. Ako se pak odlučite da idete u planinske predele, recimo gradić Nuwara Eliya, pimetićete da nema vlage u vazduhu i da se temperatura (tokom cele godine) vrti oko 22 °C.

NAJBOLJE VREME ZA POSETU ŠRI LANCI

1.      Suva sezona

DECEMBAR/JANUAR/FEBRUAR/MART/APRIL

Od kraja novembra do aprila duvaju severoistočni monsuni iz Bengalskog zaliva koji mogu doneti padavine severnoj i istočnoj obali ostrva. Južna i zapadna strana ostrva, gde se nalazi većina smeštajnih objekata i hotela, ostaje suva tokom ovog perioda. Temperatura vazduha tokom sušne sezone varira između 22°C i 32°C. Tokom ovih meseci većina zemlje ima prelepu toplu i suvu klimu. Sa obiljem sunca, čistim plavim nebom i bujnim zelenim pejzažima, ovaj period se smatra najboljim delom godine za posetu Šri Lanci. Ovo je savršeno vreme za istraživanje i razgledanje. Od fascinantnih drevnih ruševina do izuzetnih hramova i crkava, ima mnogo toga da se vidi! Od decembra do aprila je vrhunac sezone, sa gomilom turista koji preplavljuju obale Šri Lanke. Dakle, očekujte velike gužve, duge redove i znatno sporiju uslugu. Rezervišite svoja putovanja i hotele mnogo unapred kako biste izbegli bilo kakve smetnje u poslednjem trenutku. Spakujte raznovrsnu laganu pamučnu odeću, ubacite šešir/kapicu, naočare za sunce i SP+ 30 kremu za sunčanje. Ovo je najbolja sezona za odmor na plaži, pošto je okean miran, nema talasa i vreme je dobro. Plaže na zapadu, jugu i severu sjajne su za kupanje. Središnje planinske regije i region Kulturnog trougla primaju relativno malo kiše tokom ovih meseci.


 

2.Kišna sezona

MAJ/JUN/JUL/AVGUST/SEPTEMBAR/OKTOBAR/NOVEMBAR

Temperatura vazduha tokom vlažne sezone varira između 23°C i 31°C. Šri Lanka tokom monsunskog dela godine može biti nepredvidiva. Meseci od maja do oktobra su period kada duvaju jugozapadni monsuni sa Indijskog okeana i donose kišu i talase južnoj i zapadnoj obali ostrva. Tokom dana sa umerenim padavinama, možete posetiti divne nacionalne parkove i ići laganim pešačkim stazama do kaskadnih vodopada. Zadivljujući pejzaži će biti vredni truda čak i ako malo pokisnete. Od mistične arhitekture isklesane u kamenu do slikovitih plaža, egzotičnih šuma i negovanih plantaža, pejzaži briljantno sijaju tokom sezone monsuna. Za one koji traže jedinstvena iskustva, ovo bi moglo biti najbolja sezona za posetu Šri Lanci.Vlažna sezona se označava kao niska sezona. Tokom ovog perioda ima manje turista nego u period glavne sezone. Hoteli i odmarališta će nastojati da privuku kupce neverovatnim ponudama i popustima, pa se potrudite da iskoristite to! Ovo je divno vreme za uživanje u miru i spokoju. Izrazite sezone monsuna na Šri Lanki (Jala i Maha) zahtevaju odgovarajuću odeću. Obavezno spakujte kišobran, kabanicu i gumene čizme. Ubacite neko sredstvo protiv komaraca, za sve te šetnje i posete šumi. Najtopliji meseci u godini su april i maj sa prosečnom temperaturom od 32°C, iako se nalaze u kišnom delu godine. Planinske regije Šri Lanke postaju prilično kišne u maju. Pored toga, velika vlažnost vazduha uspostavljena je ovde u maju, a magle su česte.


ZDRAVSTENA SITUACIJA

Najbolje je da sami nazovete Institut za tropske i infektivne bolesti, ali po našem dosadašnjem iskustvu nema potrebe za vakcinacijom. U svakom slučaju, odluka je na Vama. Uvek preporučujemo putnicima da za daleka putovanja ponesu probiotike, lekove za prehladu i temperaturu za svaki slučaj. Takođe, ponesite i neko sredstvo protiv komaraca (Autan).

OSIGURANJE

Obavezno je lokalno osiguranje koje pokriva COVID i košta 12$.

RELIGIJA

Daleko najdominantnija religija na  Šri Lanci je budizam. Budisti čine oko 70,2 % populacije. Hindusa ima 12,6 %, dok je muslimana 9,7 %. Šri Lanka je dom za oko 1,5 miliona Hrišćana. Oni, prema popisu iz 2012. godine, čine 7% populacije. Većinom su rimokatoličke veroispovesti.


HRANA I PIĆE

Šri Lanka je nadaleko poznata po dobroj kuhinji, naročito začinima i predstavlja mešavinu tajlandske, kineske i indijske kuhinje. Moguće je naći i zapadnjačku hranu - pizze, sendviče, paste, salate. Bitno je napomenuti da se za piće koristi isključivo flaširana voda. Svakako preporučujemo uživanje u tradicionalnoj kuhinji i probajte obavezno svežu ribu, curry, rotty, cotty i klasičnu azijsku kuhinju koja se bazira na riži, ribi, piletini, svežem voću i povrću. Dobro je znati da stavljaju šećer u gotovo sve i u ceđeno voće, i u voćne salate, a na većini mesta, čak i u omlete pa ako niste veliki ljubitelj slatkog recite im kad naručujete da ćete bez šećera. Kuhinja Šri Lanke je umnogome pod indijskim uticajima. U unutrašnjosti zemlje najbolje je probati specijalitete poput rotija (punjeno testo) i kotua (pomešana jaja sa povrćem i začinima).  U obalnom delu svakako je preporuka probati razne vrste najsvežije ribe (tune, barakude, zubatac i sl.) i morskih plodova (račići,lignje itd.). Svi ovi specijaliteti su vrlo jeftini na Šri Lanci. Od slatkih jela vredi probati specijalitet od kokosa u palačinkama sa kurkumom. Šri Lanka ima i svoju rakiju od kokosa zvanu arak. Od alkohola, najviše se pije pivo, ledeno hladni Lion, koji posebno prija na visokim stepenima vlage koji vladaju na Šri Lanci.

 

BEZBEDNOST

Šri Lanka je zemlja čiji stanovnici su uglavnom budisti te su vrlo miroljubivi. Potrebno je paziti na vlastite stvari i imati na oku torbu i vredne stvari, kako biste se zaštitili od džeparoša. Situacija na Šri Lanci je stabilna i mirna, te nema nikakvih opasnosti od bilo kakvih sukoba. Uveče se preporučuje kretanje u grupicama od troje ili više ljudi kako ne bi bilo nikakvih problema.

 

ODEĆA

Što se tiče stvari, ponesite letnju garderobu i spakujte što manje stvari. Ponesite i nesto dužih rukava i nogavica zbog aviona i obilaska hramova. Takođe uvek savetujemo da u ručni prtljag za svaki slučaj stavite i neke stvari koje Vam mogu zatrebati u slučaju da se prtljag izgubi. Savetujemo da prtljag uvijete u zaštitnu foliju na aerodromu u Beogradu.
Brzi su i ako im robu date danas, već sutra će biti spremna za novo nošenje. Takođe, tamo ćete moći i kupiti svašta, od dimija, kratkih majčica, pa sve do kupaćih kostima. Ukoliko se odlučite na poduhvat penajnja na Adamov Vrh onda je neophodno da imate udobne patike za penjanje. Za slučaj eventualnih pljuskova tokom vašeg boravka preporučuje se da nosite kišobran ili kabanicu sa sobom.

NOVAC

Rupija je zvanična valuta na Šri Lanci. Možete nositi evre ili dolare. Odnos je 1€ = 226 rupija, a 1$= 202 SLR. Postoji mogućnost korišćenja kartica, pre svega na bankomatima, ali ne treba se previše oslanjati na to. Provizije koje se uzimaju nisu velike, ali treba proveriti s matičnom bankom. Ukoliko se ipak odlučite koristiti kreditne kartice, svakako najavite odlazak u inostranstvo svojoj matičnoj banci, jer znaju blokirati kartice radi nepoznate aktivnosti iz inostranstva te je tada potrebno dan do dva da Vam odblokiraju karticu.

INTERNET, KOMUNIKACIJA I STRUJA

Naše mreže funkcionišu na Šri Lanki. Što se tiče cena roaminga, proverite na stranicama Vaših mobilnih operatera. Možete kupiti i lokalne kartice koje nisu skupe. Što se tiče interneta i wi fi, konekcija zna biti sporija, ali je sasvim dovoljna za osnovnu komunikaciju. Potreban vam je adapter za struju sa tri pljosnata ulaza. Hoteli uglavnom imaju adaptere, ali savetujemo da ga kupite pre odlaska na destinaciju u slučaju da želite da punite vaš mobilni i van smeštaja.

SUVENIRI

Ponesite sa sobom mnoštvo začina, od kurkume i cimeta do vanile, te po povratku u Srbiju oživite mirise Šri Lanke u vlastitoj kuhinji. Najčešći suveniri sa Šri Lanke su čajevi, začini (pre svega cimet), ajurvedski prirodni lekovi (kreme, losioni, melemi i slično), figurice majmuna,Bude,slonova; regija Negomba poznata je po koži (obuća, torbe, kaiševi), a u Hikaduvi možete naći garderobu jer postoje mnogobrojne krojačke radnje duž glavne ulice. U Kendiju možete šopingovati na pijaci ali i u robnoj kući Odel.