Belgija

Belgija

Belgija, zvanično Kraljevina Belgija, je jedna od najmlađih i najmanjih država u Evropi.

Od velikih plaža na obali Severnogmora, preko muzeja i istorijskih centara i belgijskih gradova poput  Brisela, Genta, Briža, do tehničkih dostignuća kao što su luka u Antverpenu, mnogih prirodnih rezervata, mostova, kanala, ova zemlja nudi za svakog po nešto. 

Važan je evropski birokratski centar i u njoj se nalaze vodeće institucije Evropske Unije. Podeljena je na dva regiona po jezičkom principu: 

  • Flandrijom na severu u kojoj dominira flamanski tj. holandski jezik i
  • Valonijom na jugu u kojoj preovlađuje francuski jezik.

Belgija je zemlja koja je dala veliki doprinos razvoju likovnih umetnosti, naročito u 15. i 16. veku kad je predstavljala  jedan od centara renesanse

Najpoznatija je po čokoladi, vaflama i pivu sa vodećim brojem restorana u odnosu na broj stanovnika. Belgijska čokolada je među najkvalitetnijim u svetu, a proizvođači „Neuhaus“, „Leonidas“, „Godiva“ i „Wittamer“ su stekli svetsku slavu. U Belgiji se skoro svake nedelje održava neki festival, jer se upravo u ovoj zemlji održavaju jedni od najpoznatijih na svetu - Tomorrowland, Pukkelpop, Rock Werchter, TW Classic...

Individualna putovanja

Pitanja, odgovori i iskustva

Belgija je bezbedna zemlja, ali treba voditi računa u većim gradovima i turističkim centrima  poput Brisela, Genta, Briža, Antverpena i Liježa o dragocenostima koje nosite sa sobom. Ima džeparoša, naročito u metrou i mestima gde je velika koncentracija ljudi. 


U svakom gradu Belgije možete jesti brzu hranu, od velikih svetskih lanaca (Mc Donald`s, KFC, Burger King) do azijske hrane, a možete sesti i u restorane sa menijem mnogih svetskih kuhinja. Najpopularnija brza hrana u Belgiji je pomfrit – belgian fries, a u restoranima možete probati školjke moules-frites, pire krompir stoemp i morske plodove (posebno škampe). Morate probati belgijsko pivo i čokoladu visokog kvaliteta, vafle, kao i biskvite sa karamelom speculaas. Jeftinija opcija je svakako ulična hrana, gde se cene obroka kreću oko 5-7 evra, dok je ručak u restoranu za dublji džep, jer bez obzira na lokaciju i vrstu restorana, teško ćete naći obrok ispod 15 evra (bez pića). Uvek možete svratiti u markete i kupiti sve što vam je potrebno za klopu po pristupačnijim cenama. 


U Belgiji možete kupiti standardne suvenire poput megdenta, šolja, majica ili kačketa, do specifičnih – pakovanje čokolade, pivo (Le Chouffe na primer), lepezu, tompuse, likere i kafu. Suvenire u Briselu možete naći po šopovima u okolini glavnog trga Gran Place.  Najpoznatiji shopping centri u Briselu su Anspach, Passage du Nord, Royal Gallery of Saint Hubert, Woluwe, Dock , Westland. 


Mesta su odlično spojena autobuskim i voznim linijama, dok se groz gradove možete kretati metroom, tramvajem ili autobusom. Najbolja opcija je iznajmiti bicikl i obići grad do detalja. Infrastruktura za ovaj vid saobraćaja je dobro razvijena. Start taksija je do 3,5 evra u Briselu i Antverpenu, dok je u Gentu 8,5 evra. Svaki dodatni kilometar košta do 2 evra. Prtljag se naplaćuje oko 2 evra po komadu. 


Belgija  je članica Evropske Unije i za državljane Srbije nije potrebna viza za ulazak. 


U Belgija možete izlaziti u pabove, gde je živa atmosfera i služi se najbolje domaće pivo. Najpoznatija mesta za izlazak u Briselu su Fuse (tehno muzika), Bazaar (underground), You Night Club (za mladu party ekipu), The Flat (kućna atmosfera). 


Belgija se može posetiti u bilo koje doba godine, ali je najbolje vreme od aprila do oktobra, zbog prijatnijih vremenskih uslova. 


Kao i druge zemlje Zapadne Evrope, Belgija ima visok standard. Prosečna dnevna potrošnja po osobi varira u zavisnosti od afiniteta, ali za hranu i piće (fast food ili market), jednu posetu muzeju i prevoz, dnevno je potrebno oko 40-50 evra. Prema sajtu budgetyourtrip.com prosečna dnevna potrošnja turista u Belgiji je 106 evra. 


Obavezno nositi nepropustivu obuću i kišobran ili kabanicu, mada to uvek možete kupiti na samom putovanju. 


Belgija  je demokratska zemlja, nema potrebe ograničavati se nekim posebnim pravilima. Potrebno je samo da poštujete propise, jer slede visoke novčane kazne za, na primer, vožnju bez karte u gradskom prevozu, kršenje saobraćajnih pravila, prelazak ulice kada je crveno svetlo, pušenje u zatvorenim prostorijama. 


U Belgiji nikako ne smete propustiti gradove: Brisel, glavni i najveći grad sa prelepim glavnim trgom Gran Place, skupturom Maneken Pis i Atomijumom – simbolom grada, šarmantni grad Briž sa kanalima i zanimljivom arhitekturom,  umetnički grad Gent, grad dijamanata i hrane Antverpen, jednu od najlepših katedrala na svetu i najstariju u državi, na granici sa Francuskom u Turnaju,  Dinant – biser na reci Mezi. 


  1. Most Sint-Michielsbrug u Gentu
  2. Ispred Atomijuma u Briselu
  3. U čamcu na kanalima Briža
  4. Na mostu u Dinantu
  5. Grand Place u Antverpenu