Kenija

Ispraznite memorije svojih telefona i kamera, jer broj veličanstvenih prizora i slika koje ćete želeti da zabeležite na našem putovanju u Keniju je beskonačan.

Safari jeste prva pomisao na ovu zemlju, međutim, u njoj se krije još bezbroj bogatstava koja oduzimaju dah. Zlatne travnate ravnice Masai Mare, snežni vrh planine Kenija, blistavost jezera Nakuru, koralni grebeni, plaže od belog peska, plantaže čaja... Republika Kenija se može pohvaliti i velikim brojem svetski poznatih nacionalnih parkova i prirodnih rezervata, u kojima se životinje slobodno kreću u svom prirodnom okruženju, na samo par metara od nas.

Imaćemo priliku da vidimo jedinstveni prirodni fenomen koji je zaštitni znak u ovom delu sveta, i nigde više - godišnju migraciju miliona gnuova, zebri i drugih životinja u prirodnom rezervatu Serengeti (većinom se nalazi u Tanzaniji, a manji deo u Keniji – rezervat Masai Mara). Posmatraćemo čopore gnuova kako prelaze reku Maru, zebre u potrazi za vodom i hranom i predatore koji čekaju svoju priliku. Ispred nas se odigrava borba za opstanak i spektakl koji se viđa jednom u životu.

U glavnom gradu Najrobi hranimo mladunčad slonova, pijemo kafu dok hranimo žirafe, i upijamo arome ulične hrane, od grilovanog mesa do ribljih specijaliteta, a zasladićemo se preukusnim slatkišima mandazi (krofna) i matoke (kuvana banana).

Posećujemo selo Masai i posmatramo ples Masai plemena, tradicionalnu nošnju, običaje i neki drugi način života koji se odigrava u Keniji. Najsiromašnije naselje zemlje, Kibera, će nas „spustiti na zemlju“ i podsetiti da je najvažnije bogatsvo ono koje nosimo u sebi.

Jedinstvena kultura, egzotične pijace, vrela tropska klima, sela koja žive po starim običajima i zvučna melodija divljine... spremni smo za afričku priču!

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Diskutabilno pitanje s obzirom na to da se radi o milionskom gradu u kom su samo neki delovi turistička mesta. Međutim mentalitet naroda je drugačiji nego kod nas Evropljana. Uglavnom su vedri, nasmejani i hoće da pomognu. S obzirom na to da je grad uvek prepun ljudi mora se pripaziti na džeparenje, a po gradu ići samo u grupama. Treba imati u vidu da je njihov zivotni standard veoma nizak i da ima mnogo sirotinje, s toga treba još više pripaziti. 


Vakcina protiv žute groznice je neophodna za ulaz u Keniju, tj. žuti karton koja se dobije prilikom vakcinacije.


Viza je potrebna i radi se putem online aplikacije.


Lokalna kartica se može kupiti samo u prostorijama telefonske kompanije (ima ih više po gradu). Najbolje je kupiti je odmah na aerodromu. Košta oko 10$ (zavisi koliko minuta, interneta…) I potrebno je priložiti pasoš I fotografisati se na licu mesta.


Na safari treba nositi odeću neutralnih boja (teget, smeđa, siva…). Dugi rukavi i nogavice su u nacionalnim parkovima obavezni jer postoji  opasnost od malarije.


U sklopu hotela postoje barovi koji svako veče imaju organizovanu neku vrstu žurke (karaoke, uživo svirka, dj…) i prilično su posećene s obzirom na to da tu dolazi i dosta lokalaca koji ne odsedaju u hotelu. 


Suvenire kupovati u selu koje obilazimo tokom izleta “Obilazak Mombase”. Selo se nalazi na periferiji grada i zapošljava veliki broj zanatlija koji prave figure različitih stilova, tema i dimenzija…Tu se takođe mogu kupiti i magneti, slike… U blizini tvrđave Isus koju takođe obilazimo istog dana postoji dosta uličnih prodavaca koei imaju najrazličitije vrste suvenira. Preporuke- Kanga (tradicionalna odevna tkanina); Drvene skulpture u selu. 


U Keniji ima najmanje padavina od juna do oktobra, pa je zbog toga najbolje putovati u ovom periodu, ali je i ostatak godine topao i može se putovati.


Glavna sredstva transporta u Mombasi su “Matatu” i “Tuk Tuk” . Matatu je minibus. Tuk Tuk je motor sa tri točka koji pored vozača može prevesti 2-3 osobe. Takođe za turiste postoji i taksi vozilo, mada se retko koristi. Cene svega u Keniji zavise od veštine pregovaranja – tj. cenkanja. Jedna vožnja od 1 km bi koštala oko 2-3$.


Diana Beach je jedna od najpoznatijih plaža u Keniji, prava plaža Indijskog okeana, sa kristalno plavim morem i belim peskom. 


I ako je životni standard Kenijaca veoma nizak, cene za turiste su može se slobodno reći evropske. S obzirom na to da se ulična hrana ne preporučuje, restorani drže prilično visoke cene. Prosečan obrok košta 7-10$. Takođe, cene ulaza na neke lokalitete za turiste je znatno skuplji nego za lokalce (npr. U Haller parku ulaz za lokalce košta 4$ dok za turiste košta 14$). Ukoliko se cenkate spustiće cene, ali ćete svakako platiti više od lokalne cene. U Keniji bi trebalo da izdvojite oko 30 $ dnevno. 


Ležaljke se obično dobijaju besplatnu ukoliko uzmete piće. Cena pića se kreće od 3-10USD.


Safari - Lodge u kom odsedamo u nacionalnom parku Tsavo East
Safari – trenuci kada vidimo neke od najegzotičnijih životinja
Masai selo- prilika za fotografisanje sa najpoznatijim plemenom ovog dela Afrike. 
Tvrdjava Isus u Momabasi
Haller park u Mombasi

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Kenija

1. OPŠTI PODACI:

Glavni grad: Najrobi

Površina: 580.367 km²

Broj stanovnika: 44.354.000 (2013.)

Stanovništvo: 99% narodi afričkog porekla iz preko 50 plemena

Jezik: swahili i engleski

Veroispovest: 65% hrišćani, 7% muslimani, ostatak pripadnici tradicionalnih religija

Lokalno vreme: UTC + 3

Nezavisnost: 12. decembar 1963.

Valuta: kenijski šiling

 

2. VIZE:

Vize za ulazak u Keniju mogu se pribaviti preko Ambasade Kenije u Parizu (tel: +331/5662-2525, faks:+331/4720-4441, website: https://www.embassypages.com/missions/embassy15444/, e-mail: paris@amb-kenya.fr) ili preko internet stranice www.evisa.go.ke. Preko internet stranice odobravaju se turističke vize sa jednim ulazom/izlaskom i maksimalnim rokom važenja do 90 dana, kao i tranzitne i diplomatske vize, a same vize izdaju se na pasoškoj kontroli aerodroma u Najrobiju i Mombasi utiskivanjem pečata u pasoš. Cena jednokratne vize je 50 USD. Višekratne ulazno-izlazne vize sa maksimalnim važenjem do 6 meseci mogu se dobiti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Kenije, a i u samoj zemlji, u biroima Ministarstva za imigracije. 
Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka. 

Neophodna dokumentacija u elektronskoj formi za izradu vize: 
1. Sken prve strane pasoša (u JPG formatu, visoke rezolucije i sa čitljivim i jasnim podacima) 
*Takođe, još jednom napominjemo da za putovanje morate imati validan pasoš koji važi minimum 6 meseci od datuma povratka sa putovanja, minimum 3 slobodne strane u pasošu u trenutku putovanja.   
2. Fotografija visoke rezolucije (u JPG formatu) 
3. Cena vize je 50 USD (u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate) + 1000 RSD usluga viziranja  
*Nakon završenog procesa dobija se elektronska viza na papiru (koju dobijate na polasku na put od predstavnika agencije), a fizički Vam vizu utisnu u pasoš po sletanju u Keniju. 
 

3. VREMENSKA ZONA je UTC+3, odnosno tokom zimskog računanja vremena razlika između Srbije i Kenije je 2h, a tokom letnjeg računanja je 1h, jer Kenija ne prelazi na letnje računanje vremena.

 

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA:

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba.

Za ulazak u Keniju je neophodno imati žuti karton (potvrdu o vakcinaciji protiv žute groznice).

Što se tiče lekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, već se o ovome konsultujte sa Vašim lekarom. Važno je da znate da lekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena dejstva.

Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cenu osiguranja pozovite agenciju.

 

5. BEZBEDNOST:

Kenija je bezbedna destinacija, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, jer se pre svega radi o siromašnim i nerazvijenim područjima, i na mestima gde su velike gužve (lokalne pijace i sl.) treba voditi računa o dzeparenju. Nije preporučljivo da se krećete sa skupocenim nakitom, takođe. Treba izbegavati odlaske u udaljena ruralna područja.

Izbegavajte prodavce opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni.

Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati.

Unošenje i iznošenje kenijskog šilinga je zabranjeno, ali nema ograničenja za unošenje konvertibilnih valuta. U zemlju je dozvoljeno unošenje 200 cigareta i 1 litar alkoholnog pića. Iznošenje živih životinja, kao i proizvoda od zaštićenih životinjskih vrsta (koža, korali, slonovača itd.) je zabranjeno i može dovesti do zatvorske kazne.

 

6. KLIMA

Kenija važi za jednu od zemalja sa najboljom klimom na svetu tokom cele godine. Tokom dana temperatura je obično 25-30 °C, a kasno uveče i rano ujutru se spušta do 12-16 °C. U južnim i priobalnim delovima Kenije je mnogo toplije i u zavisnosti od godišnjeg doba vlažnost vazduha je veoma velika, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponestite odeću dugih rukava i nogavica. Kišni period traje od marta do juna, ali se kiša može javiti i u bilo koje doba godine.

 

7. HRANA:

Ishrana se uglavnom sastoji od svežeg voća i povrća, kao i tradicionalnih supa i čorbi. Za ručak i večeru u Keniji se obično servira meso (piletina, jagnjetina, svinjetina ili govedina), ali i riba i vegeterijanska jela.

Ulična hrana se ne preporučuje (pre svega jer ovo nije područje sa tradicijom ulične hrane).

 

8. ODEĆA:

Od odeće je potrebna letnja, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zbog aviona ali i mogućnosti da temperatura opadne.

Dugi rukavi i nogavice preporučuju se i kao zaštita od komaraca.

Za safari potrebna je odeća mirnih boja (izbegavajte tamne boje, crnu, tamno plavu, ali i fluorescentne boje), dugačkih nogavica i rukava jer temperatura može pasti i ispod 15C u nacionalnim parkovima, šešir, kačket, naočare za sunce i maramu kojom možete spreičiti udisanje prašine.

 

9. NOVAC:

Valuta koja je u opticaju je kenijski šiling - KES.

1eur = 113 KEN, 1$ = 100 KEN.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.

Korišćenje međunarodnih platnih kartica (VISA i sl) u Keniji je prilično razvijeno, naročito u boljim hotelima, restoranima, samoposlugama i sl. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

U nekim slučajevima možete plaćati i u dolarima, ali spremite sitniji novac.

Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca uvek se cenkajte, jer je to običaj.

Osim cenkanja običaj je skoro uvek i svima ostavljati bakšiš.

 

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA:

Naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriji Kenije, odnosno u većim gradovima.

Svi smeštaji imaju wi-fi.

Što se tiče električne energije, napon nije isti kao kod nas i potrebni su Vam adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri pljosnata konektora).

Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

 

11. SUVENIRI:

Za početak moramo napomenuti da je iznošenje živih životinja, kao i proizvoda od zaštićenih životinjskih vrsta (koža, korali, slonovača itd.) zabranjeno i može dovesti do zatvorske kazne.

Od suvenira preporučujemo: tradicionalnu odeću i materijale, otirače i košare napravljene od autohtonih vlakana, predmete i skulpture od drveta, kenijsku kafu i čaj, tradicionalnu muziku, nakit, predmete vezane za Massai kulturu..

 

12. DRUGE NAPOMENE:

Ukoliko želite da rentirate vozilo ili motor u Keniji potrebna vam je međunarodna vozačka dozvola ali i dozvola koju morate izvaditi u Najrobiju, u nadležnom ministarstvu.