Patagonija

Patagonija

Na samom "špicu" kontinenta Južne Amerike, između Argentine i Čilea, nazire se prostrana ravnica zvana Patagonija (Patagonia).

Karatkerišu je šljunkovito zemljište, glečeri, planinski venac Anda sa prelepim jezerima, fotogenični pejzaži, svež vazduh, ispresecani putevi sa ogromnim prostranstvom pašnjaka, vulkanski vrhovi prekriveni snegom, od kojih, kako kažu prožme vas jeza. Planinski venac Anda predstavlja prirodnu granicu koja Patagoniju deli na čileanski i argentinski deo. Prilika da uživate u nestvarnim pejzažima planinskih vrhova koji se ogledaju u zelenim i plavim jezerima, kao i upoznavanje sa retkim vrstama koje su karakteristične samo za ovo područje – Andski kondor, Crnogrudi orao, Čileanski famingo.  

Naše putovanje obuhvatiće El Kalafate (El Calafate) gradić na obali jezera Argentino, gde obilazimo Vaiču pećine i Redonda zaliv, čiji su zaštitni znak flamingosi i labudovi. Ipak, najveća atrakcija u ovoj oblasti je glečer Perito Moreno – jedan od tri glečera na svetu koji raste, a ne smanjuje.  

Puerto Natales je čileanski grad u Patagoniji koji će biti naša baza za dvodnevni fakultativni izlet do nacionalnog parka Tores del Paine gde se možete odlučiti za pešačenje, jahanje konja, obilazak parka biciklima. Obilazimo Punta Arenas odakle kreću istraživačke grupe za Južni pol, i kojem je glavna atrakcija kolonija pingvina. Tu je i Puerto Montt, kao ključna luka Jezerske oblasti, mesto gde dolazite lice u lice sa čarima čileanskih zanata.

Za kraj ostavljamo pravu metropolu - Santijago de Čile (Santiago de Chile)! Nezaobilazno bajkovito mesto punog šarma! Glavni grad Čilea - uredan i čist, parkovi puni cveća praćeni velikim krošnjama drveća kao i dekorom žbunja. Oličenje i samo jezgro grada ustopce prati barokna i kolonijalna arhitektura, a oko njega je širi centar, koje prati davnine procvata trgovine i naglog porasta stanovništva. Neboderi, moderni bilbordi, bogati šoping-centri, skupi butici, jeftine robne kuće pijace sa izobiljem voća, povrća i plodova mora i vinarije koje ne zaobilazimo.

Individualna putovanja