Ukrajina

Ukrajina

Ukrajina je država u istočnoj Evropi, čija je teritorija u srednjem veku bila sedište istočnoslovenske kulture. Sadašnje granice uspostavljene su 1954.godine (osim Krima), a nezavisnost od Sovjetskog Saveza je stekla 1991.godine. 

Glavni i najveći grad je Kijev, a ostali veći gradovi su Lavov, Donjeck, Dnjepar i Odesa. Zvanična valuta je ukrajinska hrivnja. Ukrajina je najveća evropska država sa oko 603.000 kvadratnih kilometara. U Kijevu se nalazi najdublja svetska linija metroa 105,5 metara.

Kroz istoriju, Ukrajina je doživela najveću nuklearnu katastrofu eksplozijom u elektrani Černobilj 1986.godine. Danas je Pripjat grad duhova i može se obići samo organizovano sa lokalnim agencijama i pod striktnim pravilima. U Ukrajini se nalazi i čuveni "Tunel ljubavi" kod grada Kleven.

 Najpoznatije turističko mesto na obali Crnog mora je Odesa. 

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Ukrajina

1. OPŠTI PODACI O ZEMLJI

Ukrajina je država u istočnoj Evropi. Graniči se sa Rusijom na severoistoku i istoku, Belorusijom na severu, Poljskom, Slovačkom i Mađarskom na zapadu, Rumunijom i Moldavijom na jugozapadu, a na jugu izlazi na Crno i Azovsko more. Teritorija današnje Ukrajine je bila središte istočnoslovenske kulture u srednjem veku, pre nego što su njenu teritoriju podelile brojne sile. Izuzev Krima, sadađnje granice Ukrajine uspostavljene su 1954. godine, a nezavisnost je stekla nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.

Površina zemlje: 603.700 km2

Broj stanovnika: 46 miliona stanovnika

Glavni grad: Kijev(2,8 miliona stanovnika) 

Zvanični jezik: Ukrajinski jezik 

2. VIZA 

Za državljane Republike Srbije nije potrbna viza za boravak do 30 dana, u periodu do 60 dana.

3. VREMENSKA ZONA 

Vremenska zona Ukrajine je UTC +2 do +3, u odnosu na Srbiju 1 sat unapred. 

4. KLIMA

Klima u Ukrajini ima pretežno karakteristike kontinentalne klime, izuzev poluostrva Krim na kom je delimično karakteristična i mediteranska klima. Ono što je karakteristično jeste da leta mogu biti izuzetno topla i do 30°C, što nije karakteristično za geografsko podneblje gde se zemlja nalazi, a razlog tome je uticaj toplije klime sa Crnog mora. Sa druge strane zime su prilično hladne, čak hladnije nego u drugim severnim zemljama, temperatura može da se spusti i do -30°C. Razlog tome su snažni severosistočni vetrovi koji duvaju iz Rusije. Ukrajina predstavlja ugodnu destinaciju za razvoj turizma. Za razliku od svojih severnih suseda, Ukrajina broji puno veći broj sunčanih sati, skoro 2000 godišnje.

5. HRANA I PIĆE

Ukrajinska kuhinja ima veoma dugu tradiciju i uticala je na stvaranje kuhinja mnogih slovenskih zemalja. U osnovne sastojke tradicionalne hrane u Ukrajini spadaju: meso – svinjetina, zatim govedina i piletina, kao i riba. Osim mesa, najviše se jedu gljive, krompir, žitarice, sveže povrće i turšija. Neka od tradicionalnih jela spadaju: salo – usoljeno, dimljeno ili pečeno svinjsko salo sa belim lukom i začinima, i supa boršč sa cveklom kao osnovnim sastojkom, ali i kupusom, mesom. Ukrajinski boršč se služi sa pavlakom i lepinjama sa belim lukom i rastopljenim puterom. Što se pića tiče, jedno od najpoznatijih u čitavom regionu jeste Kvas, fermentisano staroslovensko piće od raži i pšenice. Kao dezert, preporučuje se Kijevski kolač. 

6. ZDRAVLJE

Na teritoriju Ukrajine trenutno ne postoje područja na kojima vladaju epidemije ili zarazne bolesti. Građanima Srbije nije potrebna vakcinacija pre ili nakon putovanja. 

7. OSIGURANJE

Osiguranje prilikom putovanja u Ukrajinu je obavezno. Može se uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji neposredno pred put – UNIQUA osiguranje. Cena zavisi od više faktora, zavisno od broja dana, destinacije, godišta putnika, vrste putovanja, da li je individualna ili porodična polica, kao i od visine osigurane sume i osiguravajuće kuće. 

8. SIGURNOST I BEZBEDNOST

Bezbednosna situacija u Kijevu i gradovima u zapadnom delu Ukrajine je stabilna uz povremeno održavanje protesta. Svakako da se preporučuje da se na putovanju izbegavaju veći javni skupovi, demonstracije, i druga masovna okupljanja i manifestacije. Državljanima Republike Srbije se ne preporučuje putovanje u istočne delove Ukrajine (region Donbas), koji je zahvaćen oružanim sukobima.

9. ODEĆA

Budući da se radi o zemljama vlažnijeg područja, preporučljivo je poneti udobnu i nešto topliju odeću i obuću, što podrazumeva što više majica, dukserica, udobne cipele ili patike, jaknu. Svakako je uvek preporučljivo slojevito oblačenje. Neposredno pred put možete pogledati vremensku prognozu i proceniti šta vam je potrebno. 

10. LOKALNA VALUTA

Lokalna valuta Ukrajine jeste grivnja (UAH). 1EUR = 29UAH. 

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI 

Bankomate i platne kartice je moguće koristiti, ali svakako je preporučljivo poneti iznos u gotovini, zbog mogućih visokih provizija. 

12. KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže je moguće koristiti, uz korišćenje Postpejd Roming paketa ili uz pristup i mogućnost korišćenja Wifi-a- Preporučljivo je uzeti na samoj destinaciji, ukoliko je putovanje nešto duže, SIM karticu ili bilo koju drugu, koja vam pruža mogućnost lakšeg, jeftinijeg i bržeg komuniciranja. 

13. STRUJA

Što se tiče električne energije, utičnice su slične našima. Utičnica Type F sa 2 pina, uzemljena i  sa naponom od 220 – 240 V.