Sejšeli

Sejšeli

Sejšeli su ostrvska republika, koju čini arhipelag ostrva smeštenih u Indijskom okeanu, na oko 1600 kilometara od istočnih obala Kenije i Tanzanije. Najpoznatija ostrva su glavno ostrvo Mahe i susedna ostrva Praslin i La Digue, koja se posebno ističu svojom lepotom, energijom i nebiočnom prirodom. 

Kosmopolitski Sejšeli su danas mešavina afričkih, evropskih i azijskih naroda, različitih rasakulture religija. Uticaji svih naroda ogledaju se u njihovoj tradiciji, običajima, kuhinji, muzici, plesovima i umetnosti. Izgradnja kuća prilagođena je životu u tropskim područjima, sa kućama strmih krovova. 

Obilasci uključeni u cenu aranžmana: 

◾Obilazak glavnog grada Mahea - Viktorija city tour, 

◾Takamaka destilerija ruma, 

◾Eden vidikovac,

◾Nacionalni park Morne,

◾Port Glaud lagoon,

◾Port Launay plaža,

◾Petite Anse plaža, 

◾Anse Royale plaža, 

◾Anse Soleil plaža, 

◾Anse Intendance plaža.

Sejšeli su dom mnogobrojnih retkih primeraka biljaka i životinja, i ponosni su da im je čak oko 50% površine zemlje pod zaštitom u vidu nacionalnih parkova i rezervata. Sačinjeni su od preko 115 ostrva, a među najpoznatijim je ostrvo Mahe sa glavnim gradom Viktorija, koji je ujedno jedan od najmanjih glavnih gradova na svetu. 

Putovanje na Sejšele nudi vam razne aktivnosti poput:

• Posete najlepšim i najfotogeničnijim plažama na svetu kao što su Anse Lazio, Port Launay, Anse Source d'Argent, Anse Major;
• Istraživanja dubina Indijskog okeana uz ronjenje sa bocama ili snorkling;
• Upoznavanje različitih životinjskih i biljnih vrsta ovog arhipelaga, poput najmanjih žaba na svetu do najtežih kopnenih kornjača, posete bazaru gde možete kupiti razne vrste voća i povrća;
• Isprobavanje tradicionalnih jela i ulične hrane poput kari hobotnice (curry octopus).

Letovanje na Sejšelima nudi izuzetno tropsko iskustvo na jednom od najlepših arhipelaga na svetu. Ovo je destinacija koja će oduševiti sve ljubitelje prirode, avanture i opuštanja na tropskim plažama u šta ćete se uveriti i sami ukoliko nam se priključite na grupnim ili individualnim polascima za Sejšele.

 

Polasci

Putovanja

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Sejšeli

OPŠTE INFORMACIJE

Sejšeli su ostrvska država u Indijskom okeanu, u blizini obala Afrike. Njih čini, po mnogima, najlepši arhipelag od 115 ostrva, a ujedno to su jedina granitna ostrva na svetu. Glavno ostrvo je Mahe i na njemu je smešten glavni grad Viktorija.  Među brojnim savršenim destinacijama širom planete, Sejšeli se izdvajaju svojom netaknutom prirodom i prelepim plažama. Takođe, malo je drugih mesta na svetu, na kojima ćete i bukvalno biti toliko udaljeni od civilizacije. Na pojedinim mestima na Sejšelima, nema automobila ili drugog savremenog sredstva komunikacije, a možete se na miru odmoriti i od drugih savremenih pomagala koja vam čine radnu i životnu svakodnevicu. Pored uživanja u suncu i moru, posetioci ovog arhipelaga mogu osetiti čari ronjenja, jedrenja, pecanja, šetnje i istraživanja predivnih predela, lokalne gastronomije i romantičnih zalazaka sunca. Neka se Sejšeli nađu na listi mesta koja morate posetiti bar jednom u životu, jer više nigde na svetu nećete naći toliko očaravajuću prirodu, tirkiznu boju okeana, koralne grebene, veliki broj pustih plaža, papagaje, kornjače, i što je najvažnije: mir i tišinu.

Površina: 459 km²

Broj stanovnika: 94.228 (najmanja afrička država po broju stanovnika)

Glavni grad: Viktorija

Zvanični jezici: francuski, engleski, sejšelski kreolski

Vremenska zona: UTC + 4, odnosno tokom zimskog računanja vremena razlika između Srbije i Sejšela je 3h, a tokom letnjeg računanja je 2h, jer Sejšeli ne prelaze na letnje računanje vremena.

Državno uređenje: Republika Sejšeli, nezavisnost od Velike Britanije  stekla 26.juna 1976. godine.

VIZE

Viza za Sejšele nije potrebna za državljane Republike Srbije za turistički boravak do 90 dana. Pasoš mora biti važeći najmanje 6 meseci po povratku sa puta (minimum 2 slobodne strane). Molimo nosioce pasoša Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i ostalih nacionalnosti da vizni režim za Sejšele provere u matičnoj ambasadi u svojoj zemlji.

VAKCINACIJA

Nijedna vakcina nije neophodna za ulazak na Sejšele.

KLIMA

Sejšeli kao turistička destinacija otvoreni su za posetu turista tokom cele godine. Klima na Sejšelima je tropska i tokom čitave godine temperature se kreću između 24°C i 30°C. Temperature noću retko kada idu ispod 24 stepena, a danju retko prelazi 33°C. Možete očekivati stalnu smenu oblaka i sunca, bujno zelenilo i visoku vlažnost vazduha, jer ipak je ovo tropska destinacija. Temeratura okeana je 26°C tokom čitave godine. Kiše se javljaju u vidu kratkotrajnih jakih pljuskova, najčešće tokom decembra, januara i februara i mogu doneti blago zahlađenje. Vetrovi su zi koji utiču na formiranje sezona na ovom ostrvu i ima ih dve – vlažna i suva, kao i dva prelazna perioda.

NAJBOLJE VREME ZA POSETU SEJŠELA

1.Vlažna sezona

DECEMBAR/JANUAR/FEBRUAR/MART

Tokom ovih meseci duva severozapadni pasat, a klima je topla i vlažna, sa velikim padavinama do februara. Tada Sejšeli postaju dosta kišoviti i sparni, naročito u januaru i februaru.  Tropski pljuskovi su kratkotrajni i jako osvežavajući, ali su učestali. Prosečna temperature u januaru je 32°C. Cene smeštaja su najviše krajem decembra i početkom januara zbog novogodišnjih praznika. Ukoliko želite da provedete praznike na Sejšelima bukirajte vaš smeštaj unapred. Temperature vazduha su jako visoke u februaru, kao i UV zračenje pa je neophodno da se stalno mažete kremama sa zaštitnim faktorom. Putovanje na Sejšele u februaru je dosta popularno medju Evropljanima u želji da pobegnu od hladnih i snežnih zima,tako da su hoteli puni.  U martu se završava severozapadni monsun sa manje padavina, ali i dalje visokim temperaturama jer je ovo najtopliji mesec u godini i temperature mogu preći 32°C. More je mirno i izuzetno toplo. Ovo je najbolje doba godine da vidite mlade kornjače kako izlaze iz svojih gnezda u okean.

2. Prelazna (među) sezona

APRIL/MAJ

April i maj na Sejšelima prelazni periodi tj. prva međusezona kada se prelazi sa vlažnog na suvi period godine. Ako želite toplo more, bujno zelenilo, a ne smeta vam povremeni osvežavajući pljusak, april je idealan za posetu Sejšelima. U maju su temperature visoke, ali je čitav mesec uglavnom suv. Početak je letnje suve sezone, pravac duvanja vetrova se menja, tako da je boravak na plaži prijatniji i osvežavajuć.  Uz malo povetarca i retke padavine, doživećete toplu i vlažnu klimu ovog tropskog ostrva.

3.Suva sezona

JUN/JUL/AVGUST / SEPTEMBAR

Tokom ovih meseci klima je topla i vlažna, a počinje i jugoistočni pasat koji donosi stabilizaciju vremena i prestanak padavina koje su retke u ovom periodu godine. S druge strane javljaju se pasati s juga koji mogu izazvati talase i uzburkano more, ali i doneti osveženje tokom toplih letnjih dana. Čisto plavo nebo, zlatno sunce i topli okean čine Sejšele savršenom destinacijom za odmor u junu. Jul je najsušniji mesec u godini tako da možete uživati u neprekidnom suncu tokom čitavog dana. Cene smeštaja su nešto veće nego u junu, ali opet daleko niže nego tokom zimske sezone. U odnosu na sparno vreme u Evropi u avgustu, boravak na Sejšelima doneće vam parvo osveženje, na najlepšim plažama ovog granitnog ostrva. Septembar je divan mesec za posetu jer je toplo, sunčano a cene smeštaja povoljne.

4.Prelazna (među) sezona

OKTOBAR/ NOVEMBAR

Oktobar i novembar su drugi prelazni period tj.međusezona. U ovo doba godine je manje vetrovito, postaje sve toplije i kiše su češće, ali vrlo kratkotrajne i osvežavajuće. Cene smeštaja u oktobru i novembru najavljuju početak zimske sezone i blago se povećavaju, kao i popunjenost smeštajnih objekata.  

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba. Što se tiče lekova protiv malarije, nije neophodno uzimati jer na Sejšelima malarije nema, ali se o ovome konsultujte sa Vašim lekarom. Važno je da znate da lekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena dejstva. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

 BEZBEDNOST

Sejšeli su bezbedna destinacija, ali se savetuje da dragocenosti čuvate u smeštaju jer uvek postoji mogućnost krađe na ulicama ili plažama.

RELIGIJA

Sejšeli nemaju domorodačko stanovništvo. Svi ostrvljani su potomci došljaka: Francuza, Afrikanaca, Indijaca i Kineza, poznati danas kao Sejšelski Kreoli. Velika većina njih pripada hrišćanskoj religiji, najviše rimokatoličkoj.

HRANA

Sejšelska kuhinja nastala je pod uticajem francuske, britanske, indijske, afričke i arapske kuhinje, te je tako kreirana sasvim jedinstvena kuhinja, gde su najznačajnije namirnice one koje se nalaze u njihovom okruženju: plodovi mora, ribe, kao i raznorazno tropsko voće i začini - posebno đumbir, kari i čili. Skoro svako jelo ima barem jedan od ova tri začina u sebi.

ODEĆA

Od odeće je potrebna letnja, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zbog aviona, ali i eventualne mogućnosti da temperatura opadne usled kratkotrajnog pljuska.

NOVAC

Zvanična valuta je sejšelska rupija - SCR. Ondnos za 1€ = 15 SCR, 1$ = 13 SCR. Preporuka je da sa sobom nosite dolare, jer je to najšire prihvaćena valuta na Sejšelima. U boljim hotelima i u glavnom gradu postoje bankomati i sve usluge se mogu platiti karticama ili u stranim valutama (evrima i dolarima),a isto važi i za rent-a-car. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

OSIGURANJE

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cenu osiguranja pozovite agenciju.

STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA

Naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriji Sejšela. Svi smeštaji imaju wi-fi. Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, ali su Vam potrebni adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri pljosnata konektora). Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti tako da savetujemo da ih kupite pre putovanja.

 SUVENIRI

Od suvenira preporučujemo: Takamaka rum, Coco de mer – morski kokos (vrlo je važno imati autentičnu potvrdu o kupovini, tj. dobiti sertifikat jer je od 2017. godine uveden zakon koji strogo pazi na krijumčarenje ove vrste, bez prave potvrde možete završiti i u zatvoru), nešto sa motivima kornjača koje su zaštitni znak Sejšela, eterična ulja, kreolski nakit i umetnička dela, marame, haljine.

DRUGE NAPOMENE

Ukoliko želite da rentirate vozilo ili motor na Sejštelima nije vam potrebna međunarodna vozačka dozvola. Uvek proveravajte rok trajanja svega što kupujete na Sejšelima.