Sejšeli putovanje

Sejšeli su ostrvska republika, koju čini arhipelag ostrva smeštenih u Indijskom okeanu, na oko 1600 kilometara od istočnih obala Kenije i Tanzanije. Najpoznatija ostrva su glavno ostrvo Mahe i susedna ostrva Praslin i La Digue koja se posebno ističu svojom lepotom, energijom i nebiočnom prirodom. 

Kosmopolitski Sejšeli su danas mešavina afričkih, evropskih i azijskih naroda, različitih rasa, kulture i religija. Uticaji svih naroda ogledaju se u njihovoj tradiciji, običajima, kuhinji, muzici, plesovima i umetnosti. Izgradnja kuća prilagođena je životu u tropskim područjima, sa kućama strmih krovova. Sejšeli su dom mnogobrojnih retkih primeraka biljaka i životinja, i ponosni su da im je čak oko 50% površine zemlje pod zaštitom u vidu nacionalnih parkova i rezervata. 

Sejšeli imaju preko 115 ostrva, među najpoznatijim je ostrvo Mahe sa glavnim gradom Viktorija, koji je ujedno i najmanji glavni grad na svetu. 

Putovanje na Sejšele nudi nam razne aktivnosti poput:

Posete najlepšim i najfotogeničnijim plažama na svetu kao što su Anse Lazio, Port Launay, Anse Source d'Argent, Anse Major, Anse Georgette...

Istraživanja voda Indijskog okeana ronjenjem,

Upoznavanje različitih životinjskih i biljnih vrsta ovog arhipelaga, poput najmanjih žaba na svetu do najtežih kopnenih kornjača,

Posete bazaru gde možete kupiti razne vrste voća i povrća,

Isprobavanje tradicionalnih jela i ulične hrane poput kari hobotnice (curry octopus).

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Sejšeli

1. OPŠTI PODACI:

Glavni grad: Viktorija

Površina: 459 km²

Broj stanovnika: 94.228 (2016.)

Stanovništvo: većinom Francuzi, Afrikanci, Indijci I Kinezi

Jezik: francuski, engleski, kreolski

Veroispovest: hrišćani - rimokatolici

Lokalno vreme: UTC + 4

Nezavisnost: 26.jun 1976.

Valuta: sejšelska rupija

 

2. VIZE:

Viza za Sejšele nije potrebna za državljane Republike Srbije za turistički boravak do 90 dana. Pasoš mora biti važeći najmanje 6 meseci po povratku sa puta (minimum 2 slobodne strane). Molimo nosioce pasoša Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i ostalih nacionalnosti da vizni režim za Sejšele provere u matičnoj ambasadi.

 

3. VREMENSKA ZONA je UTC+4, odnosno tokom zimskog računanja vremena razlika između Srbije i Sejšela je 3h, a tokom letnjeg računanja je 2h, jer Sejšeli ne prelaze na letnje računanje vremena.

 

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA:

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba.

Nijedna vakcina nije neophodna za ulazak na Sejšele.

Što se tiče lekova protiv malarije, nije neophodno uzimati jer na Sejšelima malarije nema, ali se o ovome konsultujte sa Vašim lekarom. Važno je da znate da lekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena dejstva.

Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cenu osiguranja pozovite agenciju.

 

5. BEZBEDNOST:

Sejšeli su bezbedna destinacija, ali se savetuje da dragocenosti čuvate u smeštaju jer uvek postoji mogućnost krađe na ulicama ili plažama.

 

6. KLIMA:

Sejšeli tokom čitave godine imaju sličnu temperaturu gde noći retko kada idu ispod 24 stepena, a dan retko prelazi 33. Možete očekivati stalnu smenu oblaka i sunca, bujno zelenilo i vlažnost vazduha, jer ipak je ovo tropska destinacija.

 

7. HRANA:

Sejšelska kuhinja nastala je pod uticajem francuske, britanske, indijske, afričke i arapske kuhinje, te je tako kreirana sasvim jedinstvena kuhinja, gde su najznačajnije namirnice one koje se nalaze u njihovom okruženju: plodovi mora, ribe, kao i raznorazno tropsko voće i začini. Posebno đumbir, kari i čili. Skoro svako jelo ima barem jedan od ova tri začina u sebi.

 

8. ODEĆA:

Od odeće je potrebna letnja, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zbog aviona ali i eventualne mogućnosti da temperatura opadne.

 

9. NOVAC:

Valuta koja je u opticaju je sejšelska rupija - SCR.

1eur = 15 SCR, 1$ = 13 SCR.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare, jer je to najšire prihvaćena valuta na Sejšelima.

U boljim hotelima i u glavnom gradu postoje bankomati i  sve usluge se mogu platiti karticama ili u stranim valutama (evrima i dolarima), a isto važi i za rent-a-car. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

 

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA:

Naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriji Sejšela.

Svi smeštaji imaju wi-fi.

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, ali su Vam potrebi adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri pljosnata konektora).

Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

 

11. SUVENIRI:

Od suvenira preporučujemo: Takamaka rum, Coco de mer – morski kokos (vrlo je važno imati autentičnu potvrdu o kupovini, tj. dobiti sertifikat jer je od 2017. godine uveden zakon koji strogo pazi na krijumčarenje ove vrste, bez prave potvrde možete završiti i u zatvoru), nešto sa motivima kornjača koje su zaštitni znak Sejšela, eterična ulja, kreolski nakit i umetnička dela, marame, haljine..

 

12. DRUGE NAPOMENE:

Ukoliko želite da rentirate vozilo ili motor na Sejštelima nije Vam potrebna međunarodna vozačka dozvola.

Uvek proveravajte rok trajanja svega što kupujete na Sejšelima.