Jordan putovanje

Neobično putovanje u kraljevinu na Bliskom Istoku! 

Pođite sa nama avionom u Jordan, zemlju sa najneverovatnijim čudom antičkog sveta, gradom u kamenu Petrom, koja je na bucket listi za posetu svakog svetskog putnika.      

Prvo mesto za posetiti je glavni grad Jordana , magični Aman. Za ovaj grad kažu da je najliberalniji grad u arapskom svetu, sa pristupačnim cenama, uskusnom hranom i prijatnim vremenom i u januaru. Putovanje u Jordan je putovanje u jedinu zemlju na bliskoistočnom području koja nema naftu!    

Vodimo vas na izlet u veliki broj biblijskih mesta koja se ovde nalaze, među kojima je i izlet u poznate gradove Sodomu i Gomoru. Čeka vas planina Nebo i neverovatan pogled na dolinu i Mrtvo more, a po predanju Mojsije se baš tu popeo da bi video Obećanu Zemlju

Doživite Mrtvo more i kupanje u jezeru u kom je koncentracija soli u vodi najviša na svetu, a upravo zbog slaniteta ovde je nemoguće potonuti! Oduševiće vas gradić Wadi Musa, poznat kao „Mojsijeva dolina“, kao i čuvena Petra, jedno od najneobičnijih mesta na svetu. Ne propušta se ni nestvarna Wadi Rum pustinja, koju zovu „Dolina Meseca“.

Polasci

Putovanja

Video

Pitanja, odgovori i iskustva

Dok mediji često prikazuju napetost na celom Bliskom Istoku, znajte da je Jordan veoma sigurna zemlja. Poznatiji je još i kao oaza mira na Bliskom Istoku. Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, čak je sigurnije od Nemačke ili Velike Britanije. Možete primetiti snažno sigurnosno prisustvo i detektore metala u hotelima i javnim zgradama, turističku policiju na većim lokacijama i vojne kontrolne punktove oko graničnih zona. Kao rezultat toga, putnici mogu pouzdano istraživati zemlju. Jedina stvar koja može zasmetati je nedostatak cena u prodavnicama, pa kako vas trgovac proceni, takvu cenu ćete i dobiti. 


Za ulazak na teritoriju Jordana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Neophodno je da sa sobom ponesete i kremu za sučanje.


Viza za državljane Republike Srbije za ulazak u Jordan pribavlja se prilikom sletanja na aerodrom u Amanu i košta 40 Jod (oko 56$). Ponesite obavezno i dve fotografije, ne starije od 6 meseci, na beloj pozadini, dimenzija 3.5  x 4.5 cm. Ukoliko se odlučite da vizu radite preko naše agencije onda je ona besplatna. 


Zain je mobilni operater na Bliskom Istoku. SIM kartice možete kupiti u njihovoj radnji, ali ne postoji mogućnost kupovine na aerodromu, ili u prodavnici kao u nekim državama. Dok su cene sim kartica visoke, WiFi je lako dostupan. 


Najviše na garderobu, odnosno da obevezno budete pokriveni za vreme izleta, što se pre svega odnosi na duge nogavice.


Svedeno oblačenje žena je poželjno u Jordanu zbog poštovanja prema njihovoj kulturi i prilikom obilaska religijskih objekata na planini Nebo.


Alkohol je veoma skup zbog preovlađujućeg islama. Najjeftiniji je u Akabi kao posebnoj zoni. U Vadi Musi popularna je noćna poseta Petri i Cave Bar koji se nalazi pored ulaza u sam lokalitet. 
U Amanu klubovi i barovi su često u okviru hotela. 


Ceo stari grad u Amanu je veliki bazar idealan za kupovinu rukotvorina. 

Možete kupiti maramu jordanku. Kod nas je poznatija marama palestinka, britanski izum osmišljen da napravi razliku između ionako srodnih naroda Palestine i Jordana. Jordanska marama je crveno-bela, dok je palestinska crno-bela.

Magnete mozete najpovoljnije kupiti u Petri, a damama se posebno preporučuje kozmetika za kožu sa Mrtvog mora.


Najbolje vreme za obilazak lokaliteta je od marta do maja. Sneg u Amanu može padati u januaru i februaru. Ako ste se odlučili za ronjenje u Akabi, najbolje vreme je od septembra do ranog novembra. Posetu Jordanu generalno preporučujemo tokom cele godine.


U Amanu postoji gradski prevoz, ali nije baš najbolje uređen. Može se koristiti radi iskustva, ali grad generalno nije dobro povezan. Taksi je izuzetno povoljan i nema razloga da ga izbegavate.

Akaba i Vadi Musa su dovoljno mala mesta da se mogu obilaziti peške.


Jordan izlazi na more samo kod Akabe. U centru grada je plaža koju možete posetiti, ali najzanimljivija je duga plaža na putu ka granici sa Saudijskom Arabijom. Pod vodom su tenk, avion, olupine brodova i korali koji snorkeling čine posebno zanimljivim.


Potrošnja je individualna i zavisi naravno od vaših potreba i planova za shoping. Prosečne cene hrane u restoranima su u opsegu od 7 do 15 eura. Za putovanje od 10 dana u Jordan preporučujemo da ponesete 400 eura. 


Arapska hrana je izuzetna. Od jela se izdvajaju:

Humus - najpoznatije jelo sa Levanta. Reč je o namazu, umaku ili pasti koja se pravi od leblebija i tahinija. Obično se jede uz hleb, a pored vrhunskog ukusa, ističe se po ogromnoj hranljivoj vrednosti.

Šavarma - Pravi se od mesa isečenog na tanke kriške i ređanog u oblik kupe. Originalno se u njenom spremanju koristi jagnjeće ili ovčije meso, dok se danas sve više koriste piletina, ćuretina, govedina i teletina.

Manakiš - poznat i kao manakeš ili manaješ, takođe je popularno levantsko jelo. Prvenstveno se sastoji od testa nadevenog majčinom dušicom, sirom ili mlevenim mesom. Može se presavijati ili rezati poput italijanske pice, i služiti za doručak ili ručak.

Falafel – Pržene loptice od leblebija, koje se mogu služiti u restoranima, ili kao brza hrana. Može biti i punjen, poput pite, pa se tada dodaju razne salate i humus. Pored toga, falafel se može poslužiti i uz salatu ili neki veći obrok.  

Mutabal - umak ili namaz od patlidžana sličan kao baba ganuš, ali po mnogima boljeg ukusa. Pored oguljenog, pečenog patlidžana stavlja se beli luk, jogurt, tahini i sok od limuna.

Mansaf - tradicionalno jelo pravljeno od jagnjetine. Jagnjetina se kuva u ferementisanom jogurtu, nakon čega se služi sa pirinčem ili žitaricama.

Zarb - predstavlja beduinski način spremanja mesa, pirinča i piletine. Jelo se sastoji od jagnjećeg ili pilećeg mesa, ponekad začina i povrća, a priprema se tako što se lonac sa jelom stavi na vreo ugalj, i potom zakopa u pesak.

Knafe - tradicionalno istočnjačko jelo pravljeno od testa. Ovo testo se potapa u saldak sirup, koji se potom nadograđuje sa sirom i drugim sastojcima poput oraha. 


  1. Svaka lokacija u pustinji Wadi Rum je magična i čini se da je svaka fotografija dobro kadrirana.
  2. Prolaz Sik ka Trezoru u Petri
  3. Ćilim na steni preko puta Trezora u Petri
  4. Tenk ispod vode u Akapskom zalivu ili plutanje u Mrtvom moru. 
  5. Kafić sa pogledom na Manastir u Petri

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Jordan

Opšti podaci: Bliskoistočna zemlja neverovatne i burne istorije i potpuno otvorenih i prijatnih ljudi. Graniči se sa Sirijom, Irakom, Saudijskom Arabijom i Izraelom. Pustinje, reke, planine pružaju se duž čitave zemlje a u samom središtu nalazi se i gradu u kamenu – Petra, lokalitet zaštićen od strane UNESCO-a. Na teritoriji ove zemlje nalazi se i najslanije jezero na svetu – Mrtvo more.

Glavni grad: Aman

Površina: 89.342km²

Broj stanovnika: 10.2 miliona stanovnika

Stanovništvo: Arapi 98%, ostali 2%

Jezik: arapski i engleski

Veroispovest: muslimani 97%, hrišćani 2%, ostali (budisti, hindusi, jevreji) 1%

Nezavisnost: 1946. godina

Valuta: jordanski dinar: 1 EUR=0.88 JOD; 1 USD= 0.71 JOD

Za potrošnju u Jordanu morate uvek sa sobom imati lokalnu valutu.

Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvek i preporučuje se gotovinsko plaćanje. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Vremenska zona: GMT +3

Viza: Viza za državljane Republike Srbije za ulazak u Jordan pribavlja se prilikom sletanja na aerodrom u Amanu i košta 40 Jod (oko 56$). Ponesite obavezno i dve fotografije, ne starije od 6 meseci, na beloj pozadini, dimenzija 3.5  x 4.5 cm.

Klima: Klima u Jordanu je tipična pustinjska sa visokim dnevnim temperaturama i niskim noćnim. Temperature u toku dana se kreću između 20 i 32˚C, dok noću mogu da padnu na 10-ak stepeni, tako da imajte to u vidu prilikom pakovanja.

Hrana i piće: Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, jagnjetinu na više načina, hleb, salate, i jela koja su karakteriistična za Bliski Istok, primera radi jela slična falafelu, humusu. Tu su i slatkiši sa slatkim sirom, baklave... Obavezno probajte čaj i kafu. Alkohol je poprilično skup. Takođe u većini restorana gde se hrani muslimansko stanovništvo alkohola obično nema u ponudi. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Cene hrane su pristupačne, što nije slučaj sa alkoholnim pićima.

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Jordana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Neophodno je da sa sobom ponesete i kremu za sučanje.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Gradovi i mesta koja obilazimo na turi su relativno bezbedna, ali svakako savetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše lične stvari (kao i u bilo kom evropskom ili nekom drugom gradu). Nemojte ići sami da šetate i istražujete, a u večernjim i noćnim satima savetujemo da se ne odvajate od grupe. Nemojte ići u severne delove Jordana, pogranične delove prema Siriji i Iraelu. U svakom slučaju izbegavajte teme vezane za političku situaciju na pomenutom regionu, posebno razgovore o Izraelu. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Bakšiš i cenkanje deo su tradicije.

Odeća: Molimo Vas da obratite pažnju na način odevanja. Šorcevi i suknje iznad kolena, kao i gola ramena i topovi sa dubokim dekolteom su zabranjeni prilikom posete verskih objekata. Svedenije oblačenje koje važi za verske objekte važi i za svakodnevne šetnje. Dakle, birajte svedeniju garderobu, ali sa obzirom na to da se očekuju temperature između 20 i 30 stepeni, gde je subjektivni osećaj znatno veći gledajte da garderoba bude od laganijeg materijala. Obavezno ponesite i nešto dužih rukava i nogavica kada noću zahladni ali i za letove. Ponesite i udobniju obuću za istraživenje Petre kao i maramu (za pripadnice ženskog pola) koja će Vam biti od koristi prilikom šetanja po suncu ili prilikom posete verskih objekata. Muškarci se ne mogu kretati bez majice.

Komunikacija: Naše mreže rade na teritoriji Jordana. Skoro svi smeštaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odeću i materijale, nakit, rukotvorine beduina, začine, čajeve, kafu, keramiku, proizvode sa Mrtvog mora, marame... Zabranjeno je iznositi školjke, korale i druge predmete iz prirode.