Maroko putovanje

Od prostranih peščanih plaža Atlantika, preko pustinjskih predela Sahare, do visokih, snegom pokrivenih vrhova planine Atlas, prostire se Maroko. Malo je zemalja u svetu koje unutar svojih granica čuvaju takvu raznolikost prirode. Upoznajemo Marakeš – prestoni grad tri berberske i tri arapske dinastije, a u njemu bezbrojne pijace, Katubija džamiju, Đema el Fna – najveći trg u severnoj Africi i brojne druge znamenitosti. 

Na prepunim bazarima svako će pronaći (i iscenkati) nešto za sebe: začini, slatkiši, ešarpe, torbe, rukotvorine, nakit i umetnine, brbljivi prodavci, fotografisanje sa egzotičnim životinjama i krotitelji zmija svakodnevni su prizor i važan segment svakodnevnog života u gradovima Maroka. Posetićemo i Rabat – današnju prestonicu u kojoj se nalazi Kraljevska palata i impresivni Mauzolej Muhameda V, Kazablanku – „Beli grad“ i ekonomsko središte zemlje u kome dominira francuska arhitektura, kao i staru prestonicu Fes, grad sa dve medine i najdužom pešačkom zonom na svetu, središte islamske duhovnosti i nauke. 

Za ljubitelje prirode poseban doživljaj predstavljaju Ouzud vodopadi koji spadaju među najviše u čitavoj Africi. Bujna vegetacija i životinjski svet u blizini vodopada zaustavljaju dah, a najhrabriji će se i okupati u hladnoj vodi slapova. Ako to ipak predstavlja preveliki izazov, utehu će pružiti neki od gradića na obali Atlantika i plaže od najsitnijeg peska. Mistični gradići Esauira i Čefčauen dopuniće doživljaj nudeći jedinstvene suvenire, prijatne šetnje tesnim starogradskim ulicama i suptilno uživanje u tek ulovljenoj ribi pripremljenoj na tradicionalni način. Pesak iz obuće koju ste nosili iščeznuće brzo, ali je ukus i doživljaj Maroka trajno sećanje i nadražaj za sva čula, nešto što ćete dugo pamtiti.

Polasci

Putovanja

Video

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Maroko

1.OPŠTI PODACI O ZEMLJI

Maroko, ili zvanično Kraljevina Maroko, je severnoafrička zemlja burne istorije i intenzivnog života.  Na zapadu izlazi na Atlantski okean, a na severu na Sredozemno more. Graniči se sa Alžirom na istoku i Mauritanijom na jugu. Maroko je pod svoju kontrolu stavio Zapadnu Saharu, čiji najveći deo teritorije drži još od 1975. godine. Živo primorje bujne vegetacije, pustinje, kao i nekoliko planinskih venaca čine geografske karakteristike ove zemlje. Maroko je zemlja prelepih gradova, islamske arhitekture, ali i vrlo ukusne hrane

Površina zemlje: 446.550 km2, 57. po veličini u svetu;

Broj stanovnika: 33, 28 miliona stanovnika

Glavni grad: Rabat (1, 2 miliona stanovnika)

Nacionalnost: muslimani suniti

Zvanični jezici: arapski i francuski

Veroispovest: pretežno muslimanska

Nezavisnost: 1956. godine (od Francuske)

 

2.VIZA

Za državljane Republike Srbije neophodna je viza za posetu i boravak  u Kraljevini Maroko. Dokumentacija koja je potrebna za viziranje:

- važeći pasoš (minimum 6 meseci trajanja i 2 prazne strane)

- 1 fotografija (3.5 x 4.5cm sa belom pozadinom)

- zaposleni - potvrda o zaposlenju (na engleskom jeziku)

- izvod iz banke o stanju na računu (na engleskom jeziku)

- studenti ili đaci - potvrda sa fakulteta ili iz škole + potvrda o izdržavanju overena kod notara

- nezaposleni - potvrda sa biroa i izveštaj sa tekućeg ili dinarskog računa iz banke da imate dovoljno sredstava na računu za izdržavanje tokom putovanja (minimum 100 evra po danu boravka u Maroku)

- penzioneri - poslednji penzioni ček

- rezervacija smeštaja (obezbeđuje agencija)

- rezervacija avio karte (obezbeđuje agencija)

- popunjen formular za vizu (na engleskom jeziku)

*Cena vize za Maroko sa jednim ulaskom  je 2400 rsd + 700 rsd usluga viziranja

**Viza se radi mesec dana pred put, kada dobijate sve informacije od strane agencije.

 

3.VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC 0.

 

4.KLIMA

U priobalnom delu Maroka je klima tipična mediteranska, sa bujnom vegetacijom, dok je u unutrašnjosti klima znatno oštrija, sa sušnim letima i oštrim zimama. U letnjim mesecima temperature znaju da budu visoke, kao i vlažnost vazduha (do 45 stepeni). Takođe, povremeno se dešava nagla promena vremenskih prilika i kratkotrajne padavine.

 

5.HRANA I PIĆE

U Maroku koristite isključivo flaširanu vodu! Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, jagnjetinu i govedinu na više načina, hleb, salate, i jela koja su karakteriistična za Bliski Istok i islamske zemlje Severne Afrike. Marokanci u svojim obrocima koriste jako mnogo povrća, pa su tako i njihova tradicionalna jela (kuskus i tažin) na bazi mesa, ali sa velikom količinom povrća. Obavezno probajte tradicionalni marokanski čaj od nane i kafu. Alkohol je vrlo redak u javnoj upotrebi u Maroku i zaista je retko gde može da se nađe. U marketima se prodaje samo bezalkoholno pivo. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Cene hrane i pića su pristupačne. Prosečna cena obroka iznosi od 5-10 evra. 

 

6. ZDRAVLJE

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Maroka zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim lekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotike za stomačne probleme, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Neophodno je da sa sobom ponesete i kremu za sučanje.

 

7. OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - UNIQA osiguranje, za cenu/osiguranu sumu/broj dana, pozovite agenciju.

 

8. SIGURNOST I BEZBEDNOST

Gradovi i mesta koja se obilaze na turi su relativno bezbedna, ali svakako savetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše lične stvari (kao i u bilo kom evropskom ili nekom drugom gradu). U sukovima kao i na glavnom trgu Džema el fna u Marakešu stvaraju se velike gužve. Iako postoji policijska stanica na glavnom trgu i veliki broj policajaca u civilu na terenu, povremeno se dešavaju sitne krađe. Sve vrednosti čuvajte u sefu hotela. Nije preporučljivo da žene šetaju same, a u večernjim i noćnim satima savetujemo da se ne odvajate od grupe. Nemojte ići u delove gradova koje vam vodič napomene kao nesigurne. Izbegavati konzumiranje alkohola na javnim mestima, a pogotovo za vreme verskog praznika Ramazana. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom i zatvorom. 

 

9. ODEĆA

Suknje iznad kolena, šortsevi, majice sa dubokim dekolteom ili slična garderoba se smatra neprimerenom i zbog toga postoji mogućnost neprimerenih komentara lokalnog stanovništva, te ovakav izbor garderobe treba izbegavati. Dakle, birajte garderobu u skladu sa vremenskim prilikama i periodom godine u kome se putuje. Obavezno ponesite i neku garderobu dužih rukava otpornih na kišu, jer se u Maroku povremeno događaju kratkotrajne padavine. Ponesite i udobniju obuću za istraživanje gradova. Takođe, savetuje se nošenje šešira ili kačketa, usled mogućih velikih vrućina. Preporučuje se pristojno ponašanje i poštovanje religijskih objekata.

 

10. LOKALNA VALUTA

Marokanski dirham (MAD ili DHS): 1 EUR = 11 MAD; 1 USD = 9 MAD

Za potrošnju u Maroku poželjno je imati lokalnu valutu, mada na mnogim mestima možete platiti i u evrima. U Maroku se neguje tradicija cenkanja, naročito kada se radi o kupovini suvenira i vožnju taksijem.

 

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI:

Sistem bankomata i platnih kartica postoji u Maroku, mada na mnogim mestima ne funkcioniše plaćanje platnim karticama, zato je preporučljivo nositi sa sobom gotovinu.

 

12. KOMUNIKACIJA

Mreže iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine  imaju ugovor sa lokalnim operaterima, tako da roming u Maroku funkcioniše. Internet u Maroku je široko rasprostranjen, ali postoje i restorani, kafići i druga mesta gde nema WiFi-ja. Lokalni brojevi mogu se kupiti u svakoj većoj prodavnici električne opreme ili trafici. Dešava se ponekad da promoteri Maroctelekoma dele besplatno kartice na glavnom trgu ili aerodromu.

 

13.STRUJA

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

 

14. TOPLA PREPORUKA

Od suvenira preporučujemo tradicionalnu rukotvorine od drveta, islamsku keramiku, minijature, začine, čajeve, kafu, pistaće, marame i ešarpe, kao i figurice i magnete sa raznim marokanskim simbolima. Cene suvenira su jako povoljne, a bakšiš i cenjkanje su deo tradicije, naročito na tezgama u medinama i posebno u medini u Fesu.