Pakistan

Pakistan

Ukoliko biste voleli da posetite neobicnu destinaciju južne Azije putovanje za Vas je svakako Pakistan

Nesvakidašnja zemlja Azije preko čijeg severnog dela se pruža planinski venac Himalaji sa nekim od najviših vrhova na svetu. Centralni delovi Pakistana obuhvataju veliku raznolikost pejzaža, komplekse nepreglednih dolina i veoma neravnomernog terena. Sadrži dosta lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a, a interesantno je i da kroz Pakistan prolazi deo drevnog puta svile, kao i prevoja Hajber, čuvenog prolaza koji je imao veliki spoljašnji uticaj na inače izolovan potkontinent.

Što se samog života u Pakistanu tiče, karakteristično je da je veoma razvijena poljoprivreda, ali u sopstvene potrebe. Kod loklanog stanovništva je običaj da Vas ponudi čajem sa mlekom, ali će Vam umesto šećera dodati malo soli. Što se tiče mesa, ponekad love patke, koje leteći iz Sibira u Indiju, zalutaju u dolinama Himalaja

Kada se spoji zemlja kao što je Pakistan i nasmejano pleme Jungle tribe-a dobija se savršena kombinacija! Krenite sa nama u novu neobičnu avanturu na jug Azije!

Polasci

Putovanja

Individualna putovanja

Prevoz

Avion

Avion
Kliknite na sliku da bi otvorili galeriju

Putnički avion (linijski putnički avion ili komercijalni transportni avion) veliki je avion prvenstveno namenjen komercijalnom prevozu putnika i tereta.

Lokalni transfer

Lokalni transfer
Kliknite na sliku da bi otvorili galeriju

Manje prevozno sredstvo za najčešće do 15 putnika.  U zavisnosti od zemlje može biti manjeg ili većeg komfora.

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Pakistan

Dodaj ovaj deo za korisne info ( kojih nema :D ) za Pakistan :)

 

OPŠTE INFORMACIJE

 Pakistan je zemlja na Bliskom Istoku, koja izlazi na Arabijsko more i graniči se sa Iranom, Avganistanom, Kinom i Indijom. Geografski je raznolika zemlja – na jugu su doline i ravnice, peskovite plaže i prijatna klima, dok se na severu nalaze Himalaji sa vrhovima preko 8.000 m nadmorske visine. Severni deo zemlje izuzetno je turistički atraktivan, naročito za planinare.  Hiljadama godina ova zemlja je fascinirala putnike svojom prirodnom lepotom. Kao deo doline Inda – jedne od kolevki civilizacije – istorija ovde datira od 3300. pre nove ere. Vekovima su istraživači i trgovci iz svih delova Evroazije prelazili kroz Pakistan, dok su putovali čuvenim Putem svile.

Površina: 881.913 km2

Broj stanovnika: 220 miliona

Glavni grad: Islamabad, million stanovnika

Zvanični jezik: urdu i engleski

Državno uređenje: Federalna Islamska Republika, nezavisnost od Velike Britanije stekla 1965.

Vremenska zona: UTC +5 do UTC +6

 

USLOVI ULASKA U PAKISTAN

Državljani Republike Srbije mogu da udju u Pakistan uz dokaz o kompletnoj vakcinaciji.

 

VIZE

Državljanima Republike Srbije neophodna je viza za ulazak u Pakistan za boravak do 30 dana. Ona se dobija podnošenjem online zahteva na sajtu Ambasade Pakistana u Beogradu. Iz agencije ćemo vam poslati neophodnu dokumentaciju za aplikaciju za vizu. Cena vize je 35$.

 

VAKCINACIJA

Nije neophodna ni jedna vakcina protiv zaraznih bolesti za ulazak u zemlju.

 

KLIMA

Klima Pakistana je umereno kontinentalna. Iako se Pakistan nalazi u regiji monsuna, klima je pretežno suva sa malo padavina. Balokistan je najsuvlji region u celoj zemlji. U periodu od jula do septembra je sezona monsuna (sezonskih vetrova) koja u oktobru prelazi u post-monsunski period kada ima najmanje padavina u celoj godini. Prosečne temperature u Pakistanu takom leta iznose oko 40˚C, a često i prelaze ovu vrednost. Tokom zime prosečne temperature su od 4˚C do 18˚C. Klima varira od regiona do regiona. Hladne zime i vruća leta dominiraju severom, dok blaga klima dominira jugom. U centralnim delovima nije retkost da tokom letnjih meseci živa pređe 45°C, dok su zime jako hladne sa temperaturama ispod nule. Tokom kasnih meseci letnje sezone, nepredvidljivi monsunski vetrovi donose varljive količine kiše - od 250 milimetara do preko 1.250 milimetara. Najbolji period za putovanje u Pakistan je od maja do oktobra jer u celoj zemlji ima malo ili nimalo snega, a letnji praznici čine zemlju prilično živahnom. Ovo je najbolje vreme za putovanje u severne krajeve zemlje, gde se nalaze prelepe doline i zadivljujući planinski vrhovi. Ovaj deo godine pripada visokoj turističkoj sezoni zbog čega mogu biti gužve i nešto više cene smeštaja nego u ostalim periodima u toku godine.Najhladniji mesec je januar sa minimalnim temperaturama od 5°C, dok je najtopliji mesec jun sa maksimalnih 40°C.

 

NOVAC

Nacionalna valuta je pakistanska rupija (PKR). Odnos za 1€ = 194 PKR, dok za 1$ = 178 PKR. Na svim novčanicama se nalazi lik Muhemd Ali Dina – advokata, političara i osnivača Pakistana.

 

BEZBEDNOST

Bezbednost u Pakistanu u turističkim delovima je zadovoljavajuća i siguran je za putovanje. Ali bez obzira na to gde idete, dočekaće vas gotovo neprevaziđena vrsta gostoprimstva u Pakistanu. Vrlo su česti slučajevi da vam se lokalno stanovništvo ponudi da vam pokažu svoj grad ili da vas pozove na čaj i večeru. Pakistanci važe za jedan od najljubaznijih naroda, i to je nešto što će vam ostati najviše u sećanju kada napustite ovu zemlju.

 

ODEĆA

Pakistan je treća po veličini muslimanska zemlja na svetu i u osnovi je vrlo konzervativna. Nemojte samo prelaziti granicu iz Indije u kratkim pantalonama i majicama. Preporučuje se odevanje u lokalnu odeću ili pronalazak širokih pantalona i košulja sa dugim rukavima. Sa druge strane žene bi trebale ili da maramu na glavi ili da ga barem imaju stalno pri ruci. Dubok trag u kulturi Pakistana su ostavili Moguli i Avgani, koji su između ostalog doneli novi materijal za pravljenje odeće i novu modu odevanja, koje se može danas videti u nacionalnoj nošnji Pakistana. Nacionalna nošnja se sastoji od širokih pantalona (svetlih i raznolikih boja za žene i jednobojnih za muškarce) koje se zovu šalvare. Gornji deo nošnje se sastoji od dugačke majice ili tunike koja se zove šervan. Muškarac pored šalvari i šervana nosi i pravougaonu kapu na glavi (bele, crvene ili zelene - boja islama), koja se zove Fes.

 

KUHINJA

Kuhinja Pakistana je slična kuhinji severne Indije. Geografska lokacija Pakistana takođe određuje kuhinju koja varira od regiona do regiona. Na primer, kuhinja zapadnog dela zemlje ima elemente kuhinje Bliskog istoka, dok istočni deo zemlje ima elemente kuhinje Dalekog istoka. Stanovništvo na severnom delu zemlje ne jede začinjenu hranu, ali jedu puno domaćeg hleba. Nakon svakog obroka, sledi šolja čaja. Kako je Pakistan pretežno muslimanska zemlja, svinjetina i svinjski proizvodi se ne konzumiraju. Najpopularnija jela se sastoje od piletine i jagnjetine sa roštilja.Na istoku zemlje pilav je osnovni sastav svakog ručka. Veoma popularan obrok je piletina, kuvana u sosu sa iseckanim povrćem. Sos se kuva dok ne proključa i ne postane gust. Komadići piletine prethodno potope u jogurt, a zatim kuvaju zajedno sa sosom. Pilav se služi odvojeno. Ovakav obrok se zove na engleskom Chicken Tikka Jalfrezi.

 

RELIGIJA

Prema popisu iz 1998. godine 96,3% ukupnog stanovništva Pakistana se izjasnilo kao pripadnici islama. Najveći procenat stanovništva, oko 80%, pripada tradicionalnom obliku islama i nazivaju se Suniti. Manjinske grupe, koje pripadaju drugim religijama, kao na primer Indusi, nemaju pravo da javno obeležavaju praznike svoje religije niti da pokazuju na javnim mestima simbole. Većina pripadnika islamske veroispovesti se izjašnjavaju kao suniti. Međutim ova velika grupa nije centralizovana i u zavisnosti od provincije do provincije drugačijeg su stepena konzervativnosti i različitih pravaca u pogledu filozofije. Ne zna se tačno koliki je procenat šiita muslimana, odnosno kako se lokalno nazivaju Dvanaestorica, u Pakistanu. Procenjuje se da broje oko 15% ukupnog stanovništva. Razlog zašto ih lokalno stanovništvo naziva Dvanaestorica je taj što oni veruju da u islamu ukupno ima dvanaest imama, tj. hodže.

 

INTERNET, KOMUNIKACIJA I STRUJA

S obzirom na to da vam  signal neće biti sjajan, kao i na visoku cenu poziva, lokalna SIM kartica je "must have". Bitno je napomenuti da je kao stranac, možete nabaviti samo na aerodromu ili u specijaliziranim trgovinskim radnjama, pa možda takve stvari nije loše obaviti odmah po sletanju na aerodrom. Nisu vam potrebni adapteri za struju.