Etiopija

Etiopija

Etiopija je jedna od najstarijih zemalja sveta i mesto neverovatnog spoja luksuznog i modernog severa i primitivnog juga naseljenog nomadskim plemenima. Južna plemena žive bez savremene tehnologije, struje, puteva i lekara, u skladu i ljubavlju sa prirodom.  

Vekovima je Etiopija predstavljala trgovačku raskrsnicu i mesto razmene skupocene robe, ali bila i simbol slobode ,,Crnog kontinenta”, jer je jedina afrička zemlja koja nije bila kolonizovana. Nazivana je još I ,,Zemljom hiljadu osmeha” i kolevkom civilizacije. Etiopiju treba posetiti zbog duge istorije i duboke duhovnosti, kulturnih i istorijskih znamenitosti, ali i neverovatnih prirodnih lepota.  

Žudite za jedinstvenom gastronomijom? Onda je Etiopija zemlja za vas jer je njenu kuhinju teško uporediti sa bilo kojom drugom. Začinjena hrana koja se tradicionalno jede prstima pruža pun užitak. Taj, lokalno piće nastalo je fermentacijom meda, a ukusa je sličnog bozi i pivu, odlično se kombnuje sa injerom, hlebom od kiselog testa. Vožnja džipovima pored karavana kamila kroz slanu pustinju i poseta kraterima vulkana Dalol su uvertira pred obilazak sumpornih jezera nastalih kao posledica vulkanske eksplozije. Živa atmosfera, gostoljubivi domaćini i afro-ritmovi do ranog jutra su svakako doživljaji za pamćenje.

Individualna putovanja

Korisne informacije

Ovde ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savete za ovo putovanje.

Etiopija

1. OPŠTI PODACI:

Glavni grad: Adis Abeba

Površina: 1.104.300 km²

Broj stanovnika: 107,534,882 (2015.)

Stanovništvo: Oromo, Amhara i Tigrinja

Jezik: amharski

Veroispovest: hrišćani 55%, muslimani 40%

Lokalno vreme: UTC + 3

Valuta: etiopski bir

2. VIZE:

Za državljane Republike Srbije potrebna ja viza za ulazak i boravak u Etiopiji. Viza se pribavlja u Ambasadi Etiopije u Rimu. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci. Okvirni iznosi taksa za turističke vize za jedan ulazak je 65 evra. Molimo nosioce pasoša Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i ostalih nacionalnosti da vizni režim za Etiopiju provere u matičnoj ambasadi.

3. VREMENSKA ZONA je UTC+3, odnosno tokom zimskog računanja vremena razlika između Srbije i Etiopije je 2h, a tokom letnjeg računanja je 3h, jer Etiopija ne prelazi na letnje računanje vremena.

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA:

Neophodna je potvrda o vakcinaciji protiv žute groznice („žuti karton").

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba i pranje voća i povrća.

Što se tiče lekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, ali se o ovome konsultujte sa Vašim lekarom. Važno je da znate da lekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena dejstva.

Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cenu osiguranja pozovite agenciju.

5. BEZBEDNOST:

Etiopija je uglavnom bezbedna zemlja, ali je potrebno pridržavati se određenih pravila. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, jer se pre svega radi o siromašnim i nerazvijenim područjima, i na mestima gde su velike gužve (lokalne pijace i sl.) treba voditi računa o džeparenju. Nije preporučljivo da se krećete sa skupocenim nakitom, takođe.

6. KLIMA

Klima u Etiopiji je različita u zavisnosti u kom delu zemlje se nalazite. Nadmorska visina i geografska dužina određuju tri klimatske zone: hladnu zonu iznad 2400 metra gde temperatura varira od blizu leđenja do 16 °C; umerena zona na visini od 1500 do 2400 metra sa temperaturama od 16 °C do 30 °C; i topla zona ispod 1500 metra sa tropskim i suvim uslovima gde dnevna temperatura varira od 27 °C do 45 °C.

7. HRANA:

Etiopska kuhinja kombinuje elemente arapske i indijske kuhinje, te je hrana veoma pikantna. Možete naći dosta agruma, banana, smokava, raznovrsnog povrća, govedine, jagnjetine i jaretine, a popularan je i meki sir iab, vrlo sličan grčkoj feti, a hladi se obmotan lišćem banane.

8. ODEĆA:

Etiopija je izuzetno tradicionalna zemlja te je poželjno poštovati njihova verovanja i oblačiti se u skladu s tim.

Za žene, idealna odeća bila bi košulja ili haljina koja pokriva ramena i kolena. Pantalone su takođe dobre (mada ih lokalne žene retko nose osim u Adis Abebi), ali kratke pantalone ili majice bez rukava nisu baš prihvatljivi, posebno u islamskim područjima i ruralnim sredinama. Muškarci bi obično trebali nositi duge pantalone i košulju ili majicu koja prekriva ramena. Kretanje bez majice ili košulje je potpuno neprihvatljivo, a kratki šortsevi smatraju se nedostojnom odećom za odrasle muškarce.

9. NOVAC:

Valuta koja je u opticaju je etiopski bir - ETB.

1eur = 32 ETB, 1$ = 28 ETB.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare, ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.

Platne kartice naših banaka, u načelu, moguće je koristiti. Međutim, broj mesta na kojima postoje terminali za platne kartice i bankomata jako mali, a kvarovi veoma česti, pa se se ne preporučuje oslanjanje na ovakav vid plaćanja i uzimanja novca. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Nije legalno unositi u Etiopiju ili iznositi iz nje više od 1000 etiopskih bira.

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA:

Jedini operater mobilne telefonije (ETS) ima ugovore o romingu sa nekim evropskim kompanijama, ali u pitanju je nepouzdan davalac usluga, pa je bolje koristiti lokalne, nego srpske kartice. Ovdašnja prepaid SIM kartica košta oko 25 evra.

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i neće vam biti potrebni adapteri za utičnice.

11. SUVENIRI:

Od suvenira preporučujemo: razne etiopske materijale, kafu, tradicionalne korpice, začine, nakit, keramičke posude, haljine, drvene skuplture.

12. DRUGE NAPOMENE:

Ako ste muškarac, nikad se ne obraćajte direktno Etiopljanki – nemojte je niti gledati u oči – već muškarcu s kojim je u društvu.

Lokalno stanovništvo, i hrišćani i muslimani, je konzervativno, pa obavezno treba tražiti dozvolu za fotografisanje ljudi, životinja i objekata.